Hiilipölyn käytön turvallisuus. Osa 2. Hiilen siilovarastointikokeet

Aimo Rautalin, Martti Äijälä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kivihiilimurskeen ja -pölyn varastointitekniikkaa käsittelevästä kirjallisuudesta saatua kuvaa on täydennetty Suomen oloissa tehdyillä varastointikokeilla. Varastointikoelaitteet instrumentoitiin mahdollisimman hyvän kuvan saamiseksi laitteistoissa tapahtuvista ilmiöistä. Seulomalla, ilman murskausta tuotettujen raehiilien varastointi pitkiäkin aikoja todettiin turvalliseksi itsesyttymisriskin ja palamiskykyisten kaasujen muodostumisen kannalta. Hiilillä ei ollut itsesyttymistaipumusta. Siilon suunnittelussa on otettava huomioon raehiilien jäätymisvaara, koska lämmönkehitystä ei hiilessä tapahdu tai se on hyvin hidasta. Hiilipölyn varastointia ajatellen on sen valmistusprosessilla, kuten jauhatuslämpötilalla ja hiilipölyn lämpötilalla sen tullessa varastoon, suuri merkitys. Kokeiden perusteella voidaan todeta, että kivihiilen varastointi on hallittavissa varastointiolosuhteita seuraamalla ja tekemällä tarvittavat toimenpiteet seurannan tulosten perusteella.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages40
ISBN (Print)951-38-2765-8
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number493
ISSN0358-5077

Fingerprint

coal
powders

Keywords

  • coal storage
  • powder
  • safety

Cite this

Rautalin, A., & Äijälä, M. (1987). Hiilipölyn käytön turvallisuus. Osa 2. Hiilen siilovarastointikokeet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 493
Rautalin, Aimo ; Äijälä, Martti. / Hiilipölyn käytön turvallisuus. Osa 2. Hiilen siilovarastointikokeet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 493).
@book{6715530e4e2b49b98816f450940768cb,
title = "Hiilip{\"o}lyn k{\"a}yt{\"o}n turvallisuus. Osa 2. Hiilen siilovarastointikokeet",
abstract = "Kivihiilimurskeen ja -p{\"o}lyn varastointitekniikkaa k{\"a}sittelev{\"a}st{\"a} kirjallisuudesta saatua kuvaa on t{\"a}ydennetty Suomen oloissa tehdyill{\"a} varastointikokeilla. Varastointikoelaitteet instrumentoitiin mahdollisimman hyv{\"a}n kuvan saamiseksi laitteistoissa tapahtuvista ilmi{\"o}ist{\"a}. Seulomalla, ilman murskausta tuotettujen raehiilien varastointi pitki{\"a}kin aikoja todettiin turvalliseksi itsesyttymisriskin ja palamiskykyisten kaasujen muodostumisen kannalta. Hiilill{\"a} ei ollut itsesyttymistaipumusta. Siilon suunnittelussa on otettava huomioon raehiilien j{\"a}{\"a}tymisvaara, koska l{\"a}mm{\"o}nkehityst{\"a} ei hiiless{\"a} tapahdu tai se on hyvin hidasta. Hiilip{\"o}lyn varastointia ajatellen on sen valmistusprosessilla, kuten jauhatusl{\"a}mp{\"o}tilalla ja hiilip{\"o}lyn l{\"a}mp{\"o}tilalla sen tullessa varastoon, suuri merkitys. Kokeiden perusteella voidaan todeta, ett{\"a} kivihiilen varastointi on hallittavissa varastointiolosuhteita seuraamalla ja tekem{\"a}ll{\"a} tarvittavat toimenpiteet seurannan tulosten perusteella.",
keywords = "coal storage, powder, safety",
author = "Aimo Rautalin and Martti {\"A}ij{\"a}l{\"a}",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2765-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "493",
address = "Finland",

}

Rautalin, A & Äijälä, M 1987, Hiilipölyn käytön turvallisuus. Osa 2. Hiilen siilovarastointikokeet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 493, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Hiilipölyn käytön turvallisuus. Osa 2. Hiilen siilovarastointikokeet. / Rautalin, Aimo; Äijälä, Martti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 493).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Hiilipölyn käytön turvallisuus. Osa 2. Hiilen siilovarastointikokeet

AU - Rautalin, Aimo

AU - Äijälä, Martti

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Kivihiilimurskeen ja -pölyn varastointitekniikkaa käsittelevästä kirjallisuudesta saatua kuvaa on täydennetty Suomen oloissa tehdyillä varastointikokeilla. Varastointikoelaitteet instrumentoitiin mahdollisimman hyvän kuvan saamiseksi laitteistoissa tapahtuvista ilmiöistä. Seulomalla, ilman murskausta tuotettujen raehiilien varastointi pitkiäkin aikoja todettiin turvalliseksi itsesyttymisriskin ja palamiskykyisten kaasujen muodostumisen kannalta. Hiilillä ei ollut itsesyttymistaipumusta. Siilon suunnittelussa on otettava huomioon raehiilien jäätymisvaara, koska lämmönkehitystä ei hiilessä tapahdu tai se on hyvin hidasta. Hiilipölyn varastointia ajatellen on sen valmistusprosessilla, kuten jauhatuslämpötilalla ja hiilipölyn lämpötilalla sen tullessa varastoon, suuri merkitys. Kokeiden perusteella voidaan todeta, että kivihiilen varastointi on hallittavissa varastointiolosuhteita seuraamalla ja tekemällä tarvittavat toimenpiteet seurannan tulosten perusteella.

AB - Kivihiilimurskeen ja -pölyn varastointitekniikkaa käsittelevästä kirjallisuudesta saatua kuvaa on täydennetty Suomen oloissa tehdyillä varastointikokeilla. Varastointikoelaitteet instrumentoitiin mahdollisimman hyvän kuvan saamiseksi laitteistoissa tapahtuvista ilmiöistä. Seulomalla, ilman murskausta tuotettujen raehiilien varastointi pitkiäkin aikoja todettiin turvalliseksi itsesyttymisriskin ja palamiskykyisten kaasujen muodostumisen kannalta. Hiilillä ei ollut itsesyttymistaipumusta. Siilon suunnittelussa on otettava huomioon raehiilien jäätymisvaara, koska lämmönkehitystä ei hiilessä tapahdu tai se on hyvin hidasta. Hiilipölyn varastointia ajatellen on sen valmistusprosessilla, kuten jauhatuslämpötilalla ja hiilipölyn lämpötilalla sen tullessa varastoon, suuri merkitys. Kokeiden perusteella voidaan todeta, että kivihiilen varastointi on hallittavissa varastointiolosuhteita seuraamalla ja tekemällä tarvittavat toimenpiteet seurannan tulosten perusteella.

KW - coal storage

KW - powder

KW - safety

M3 - Report

SN - 951-38-2765-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Hiilipölyn käytön turvallisuus. Osa 2. Hiilen siilovarastointikokeet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Rautalin A, Äijälä M. Hiilipölyn käytön turvallisuus. Osa 2. Hiilen siilovarastointikokeet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 493).