Historiallisten kivirakenteiden laastit

Thorborg Perander, Tuula Råman, Mirja Kanerva, Risto Vahanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Vanhojen kivirakennusten restaurointimateriaaleilta vaaditaan säänkestävyyttä, hyvää toimivuutta alkuperäisten materiaalien rinnalla ja korjauksien uusimismahdollisuuksia. Kirjallisuudesta on etsitty tietoja vanhoista kalkin poltto- ja sammutusmenetelmistä, vanhoista laasteista, niiden valmistuksesta ja käyttötekniikasta. Kirjallisuudessa on esitetty monia kalkin poltto- ja sammutusmenetelmiä kalkkikiven laadun ja laastin käyttötarkoituksen mukaan. Miten nämä toisistaan poikkeavat menetelmät ovat vaikuttaneet laastin ominaisuuksiin, ei kiriallisuudesta käy riittävän selvästi ilmi. Kalkkilaastin työstettävyyttä, kovettumisprosessia sekä laastin toimivuutta ja kestävyyttä yleisesti tarkastellaan lähinnä nykytietojen pohjalta. Pääpaino on laastien kosteusteknisessä toimivuudessa sekä pakkasen ja ilman rikkikaasujen kestävyydessä. Konkreettisen yleiskuvan saamiseksi Suomen historiallisten kivirakennusten kunnosta tarkastellaan 15 kohteen vauriokartoituksen tuloksia. Suurin osa vallitsevista vaurioista on kosteuden ja pakkasen aiheuttamia ja laasteja on useaan otteeseen jouduttu korjaamaan kullekin aikakaudelle tyypillisellä laastilla. Vauriotutkimuksen yhteydessä tutkittiin myös lukuisia arkistoja, tili- ja pöytäkirjoja kohteiden rakennus- ja korjausmateriaalien osalta. Käsitellään myös vauriokartoituksessa otettujen n. 60 laastinäytteen tutkimustuloksia. Näiden vanhojen laastien fysikaaliset ominaisuudet kuten huokoisuus vedenimukykytesteillä, tiheys ja pakkasenkestävyys on tutkittu sekä selvitetty analyyttisesti laastien koostumukset. Projektissa kehitetyn optisen mikrorakennetutkimusmenetelmän avulla on saatu paljon kirjallisuutta tukevaa sekä uutta tietoa vanhojen laastien koostumuksesta, niiden side- ja runkoaineesta, huokoisuudesta, säröistä sekä tartunnasta. Julkaisun viimeisessä osassa on kuvattu tiilikivien ja laastin rapautumista suolojen vaikutuksesta sekä rapautumisen estämiskeinoja.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages172
ISBN (Print)951-38-2265-6
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number341
ISSN0358-5077

Fingerprint

Anadelphia
historic sites

Keywords

  • mortars
  • masonry
  • restoration
  • weather-resistance
  • impregnation
  • deterioration

Cite this

Perander, T., Råman, T., Kanerva, M., & Vahanen, R. (1985). Historiallisten kivirakenteiden laastit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 341
Perander, Thorborg ; Råman, Tuula ; Kanerva, Mirja ; Vahanen, Risto. / Historiallisten kivirakenteiden laastit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 172 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 341).
@book{658b8c28ee204f2eb908fe5d3362a3f0,
title = "Historiallisten kivirakenteiden laastit",
abstract = "Vanhojen kivirakennusten restaurointimateriaaleilta vaaditaan s{\"a}{\"a}nkest{\"a}vyytt{\"a}, hyv{\"a}{\"a} toimivuutta alkuper{\"a}isten materiaalien rinnalla ja korjauksien uusimismahdollisuuksia. Kirjallisuudesta on etsitty tietoja vanhoista kalkin poltto- ja sammutusmenetelmist{\"a}, vanhoista laasteista, niiden valmistuksesta ja k{\"a}ytt{\"o}tekniikasta. Kirjallisuudessa on esitetty monia kalkin poltto- ja sammutusmenetelmi{\"a} kalkkikiven laadun ja laastin k{\"a}ytt{\"o}tarkoituksen mukaan. Miten n{\"a}m{\"a} toisistaan poikkeavat menetelm{\"a}t ovat vaikuttaneet laastin ominaisuuksiin, ei kiriallisuudesta k{\"a}y riitt{\"a}v{\"a}n selv{\"a}sti ilmi. Kalkkilaastin ty{\"o}stett{\"a}vyytt{\"a}, kovettumisprosessia sek{\"a} laastin toimivuutta ja kest{\"a}vyytt{\"a} yleisesti tarkastellaan l{\"a}hinn{\"a} nykytietojen pohjalta. P{\"a}{\"a}paino on laastien kosteusteknisess{\"a} toimivuudessa sek{\"a} pakkasen ja ilman rikkikaasujen kest{\"a}vyydess{\"a}. Konkreettisen yleiskuvan saamiseksi Suomen historiallisten kivirakennusten kunnosta tarkastellaan 15 kohteen vauriokartoituksen tuloksia. Suurin osa vallitsevista vaurioista on kosteuden ja pakkasen aiheuttamia ja laasteja on useaan otteeseen jouduttu korjaamaan kullekin aikakaudelle tyypillisell{\"a} laastilla. Vauriotutkimuksen yhteydess{\"a} tutkittiin my{\"o}s lukuisia arkistoja, tili- ja p{\"o}yt{\"a}kirjoja kohteiden rakennus- ja korjausmateriaalien osalta. K{\"a}sitell{\"a}{\"a}n my{\"o}s vauriokartoituksessa otettujen n. 60 laastin{\"a}ytteen tutkimustuloksia. N{\"a}iden vanhojen laastien fysikaaliset ominaisuudet kuten huokoisuus vedenimukykytesteill{\"a}, tiheys ja pakkasenkest{\"a}vyys on tutkittu sek{\"a} selvitetty analyyttisesti laastien koostumukset. Projektissa kehitetyn optisen mikrorakennetutkimusmenetelm{\"a}n avulla on saatu paljon kirjallisuutta tukevaa sek{\"a} uutta tietoa vanhojen laastien koostumuksesta, niiden side- ja runkoaineesta, huokoisuudesta, s{\"a}r{\"o}ist{\"a} sek{\"a} tartunnasta. Julkaisun viimeisess{\"a} osassa on kuvattu tiilikivien ja laastin rapautumista suolojen vaikutuksesta sek{\"a} rapautumisen est{\"a}miskeinoja.",
keywords = "mortars, masonry, restoration, weather-resistance, impregnation, deterioration",
author = "Thorborg Perander and Tuula R{\aa}man and Mirja Kanerva and Risto Vahanen",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2265-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "341",
address = "Finland",

}

Perander, T, Råman, T, Kanerva, M & Vahanen, R 1985, Historiallisten kivirakenteiden laastit. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 341, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Historiallisten kivirakenteiden laastit. / Perander, Thorborg; Råman, Tuula; Kanerva, Mirja; Vahanen, Risto.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 172 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 341).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Historiallisten kivirakenteiden laastit

AU - Perander, Thorborg

AU - Råman, Tuula

AU - Kanerva, Mirja

AU - Vahanen, Risto

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Vanhojen kivirakennusten restaurointimateriaaleilta vaaditaan säänkestävyyttä, hyvää toimivuutta alkuperäisten materiaalien rinnalla ja korjauksien uusimismahdollisuuksia. Kirjallisuudesta on etsitty tietoja vanhoista kalkin poltto- ja sammutusmenetelmistä, vanhoista laasteista, niiden valmistuksesta ja käyttötekniikasta. Kirjallisuudessa on esitetty monia kalkin poltto- ja sammutusmenetelmiä kalkkikiven laadun ja laastin käyttötarkoituksen mukaan. Miten nämä toisistaan poikkeavat menetelmät ovat vaikuttaneet laastin ominaisuuksiin, ei kiriallisuudesta käy riittävän selvästi ilmi. Kalkkilaastin työstettävyyttä, kovettumisprosessia sekä laastin toimivuutta ja kestävyyttä yleisesti tarkastellaan lähinnä nykytietojen pohjalta. Pääpaino on laastien kosteusteknisessä toimivuudessa sekä pakkasen ja ilman rikkikaasujen kestävyydessä. Konkreettisen yleiskuvan saamiseksi Suomen historiallisten kivirakennusten kunnosta tarkastellaan 15 kohteen vauriokartoituksen tuloksia. Suurin osa vallitsevista vaurioista on kosteuden ja pakkasen aiheuttamia ja laasteja on useaan otteeseen jouduttu korjaamaan kullekin aikakaudelle tyypillisellä laastilla. Vauriotutkimuksen yhteydessä tutkittiin myös lukuisia arkistoja, tili- ja pöytäkirjoja kohteiden rakennus- ja korjausmateriaalien osalta. Käsitellään myös vauriokartoituksessa otettujen n. 60 laastinäytteen tutkimustuloksia. Näiden vanhojen laastien fysikaaliset ominaisuudet kuten huokoisuus vedenimukykytesteillä, tiheys ja pakkasenkestävyys on tutkittu sekä selvitetty analyyttisesti laastien koostumukset. Projektissa kehitetyn optisen mikrorakennetutkimusmenetelmän avulla on saatu paljon kirjallisuutta tukevaa sekä uutta tietoa vanhojen laastien koostumuksesta, niiden side- ja runkoaineesta, huokoisuudesta, säröistä sekä tartunnasta. Julkaisun viimeisessä osassa on kuvattu tiilikivien ja laastin rapautumista suolojen vaikutuksesta sekä rapautumisen estämiskeinoja.

AB - Vanhojen kivirakennusten restaurointimateriaaleilta vaaditaan säänkestävyyttä, hyvää toimivuutta alkuperäisten materiaalien rinnalla ja korjauksien uusimismahdollisuuksia. Kirjallisuudesta on etsitty tietoja vanhoista kalkin poltto- ja sammutusmenetelmistä, vanhoista laasteista, niiden valmistuksesta ja käyttötekniikasta. Kirjallisuudessa on esitetty monia kalkin poltto- ja sammutusmenetelmiä kalkkikiven laadun ja laastin käyttötarkoituksen mukaan. Miten nämä toisistaan poikkeavat menetelmät ovat vaikuttaneet laastin ominaisuuksiin, ei kiriallisuudesta käy riittävän selvästi ilmi. Kalkkilaastin työstettävyyttä, kovettumisprosessia sekä laastin toimivuutta ja kestävyyttä yleisesti tarkastellaan lähinnä nykytietojen pohjalta. Pääpaino on laastien kosteusteknisessä toimivuudessa sekä pakkasen ja ilman rikkikaasujen kestävyydessä. Konkreettisen yleiskuvan saamiseksi Suomen historiallisten kivirakennusten kunnosta tarkastellaan 15 kohteen vauriokartoituksen tuloksia. Suurin osa vallitsevista vaurioista on kosteuden ja pakkasen aiheuttamia ja laasteja on useaan otteeseen jouduttu korjaamaan kullekin aikakaudelle tyypillisellä laastilla. Vauriotutkimuksen yhteydessä tutkittiin myös lukuisia arkistoja, tili- ja pöytäkirjoja kohteiden rakennus- ja korjausmateriaalien osalta. Käsitellään myös vauriokartoituksessa otettujen n. 60 laastinäytteen tutkimustuloksia. Näiden vanhojen laastien fysikaaliset ominaisuudet kuten huokoisuus vedenimukykytesteillä, tiheys ja pakkasenkestävyys on tutkittu sekä selvitetty analyyttisesti laastien koostumukset. Projektissa kehitetyn optisen mikrorakennetutkimusmenetelmän avulla on saatu paljon kirjallisuutta tukevaa sekä uutta tietoa vanhojen laastien koostumuksesta, niiden side- ja runkoaineesta, huokoisuudesta, säröistä sekä tartunnasta. Julkaisun viimeisessä osassa on kuvattu tiilikivien ja laastin rapautumista suolojen vaikutuksesta sekä rapautumisen estämiskeinoja.

KW - mortars

KW - masonry

KW - restoration

KW - weather-resistance

KW - impregnation

KW - deterioration

M3 - Report

SN - 951-38-2265-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Historiallisten kivirakenteiden laastit

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Perander T, Råman T, Kanerva M, Vahanen R. Historiallisten kivirakenteiden laastit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 172 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 341).