Hitsausäänen ja sitä vaimentavien kuulonsuojaimien kuunneltava malli

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

  Abstract

  Hitsaajan on tärkeää pystyä arvioimaan ja ohjaamaan työtään hitsauksesta syntyvän äänen avulla. Hitsausympäristö sisältää kuitenkin usein myös muita, häiritseviä sekä mahdollisesti kuuloa vaurioittavia ääniä, joilta pitää suojautua. Kuulonsuojaimien valinnassa voidaan käyttää apuna kehittämäämme kuunneltavaa mallia. Sen avulla voidaan tutkia melun vaikutuksia jo ennen kuulonsuojaimien valintaa ja käyttöä. Sillä voidaan myös kokeilla uudenlaisia kuulonsuojainmalleja, joita ei vielä todellisuudessa ole olemassa, sekä arvioida kuulonsuojauksen vaikutusta huonokuuloisilla henkilöillä. Malli koostuu sekä syntesoiduista että tallennetuista äänistä. Malli toimii tavallisessa kannettavassa tietokoneessa, ja lisäksi siitä on tehty kevyt verkkoversio, jota voi käyttää erilaisilla päätelaitteilla.
  Original languageFinnish
  Title of host publicationAkustiikkapäivät 2017
  PublisherAkustinen Seura ry
  Pages303-310
  ISBN (Electronic)978-952-60-3734-9
  ISBN (Print)978-952-60-3733-2
  Publication statusPublished - 2017
  MoE publication typeD3 Professional conference proceedings
  EventAkustiikkapäivät 2017 - Espoo, Finland
  Duration: 24 Aug 201725 Aug 2017
  http://www.akustinenseura.fi/wp-content/uploads/2017/08/akustiikkapaivat_2017_eprosari.pdf (All presentations)

  Conference

  ConferenceAkustiikkapäivät 2017
  CountryFinland
  CityEspoo
  Period24/08/1725/08/17
  Internet address

  Keywords

  • hitsaus
  • kuulonsuojaimet
  • kuunneltava malli
  • melu
  • ääni

  Cite this

  Antila, M., & Kataja, J. (2017). Hitsausäänen ja sitä vaimentavien kuulonsuojaimien kuunneltava malli. In Akustiikkapäivät 2017 (pp. 303-310). Akustinen Seura ry.
  Antila, Marko ; Kataja, Jari. / Hitsausäänen ja sitä vaimentavien kuulonsuojaimien kuunneltava malli. Akustiikkapäivät 2017. Akustinen Seura ry, 2017. pp. 303-310
  @inproceedings{f33ce694ee1d4eddb1358d951844bb9d,
  title = "Hitsaus{\"a}{\"a}nen ja sit{\"a} vaimentavien kuulonsuojaimien kuunneltava malli",
  abstract = "Hitsaajan on t{\"a}rke{\"a}{\"a} pysty{\"a} arvioimaan ja ohjaamaan ty{\"o}t{\"a}{\"a}n hitsauksesta syntyv{\"a}n {\"a}{\"a}nen avulla. Hitsausymp{\"a}rist{\"o} sis{\"a}lt{\"a}{\"a} kuitenkin usein my{\"o}s muita, h{\"a}iritsevi{\"a} sek{\"a} mahdollisesti kuuloa vaurioittavia {\"a}{\"a}ni{\"a}, joilta pit{\"a}{\"a} suojautua. Kuulonsuojaimien valinnassa voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} apuna kehitt{\"a}m{\"a}{\"a}mme kuunneltavaa mallia. Sen avulla voidaan tutkia melun vaikutuksia jo ennen kuulonsuojaimien valintaa ja k{\"a}ytt{\"o}{\"a}. Sill{\"a} voidaan my{\"o}s kokeilla uudenlaisia kuulonsuojainmalleja, joita ei viel{\"a} todellisuudessa ole olemassa, sek{\"a} arvioida kuulonsuojauksen vaikutusta huonokuuloisilla henkil{\"o}ill{\"a}. Malli koostuu sek{\"a} syntesoiduista ett{\"a} tallennetuista {\"a}{\"a}nist{\"a}. Malli toimii tavallisessa kannettavassa tietokoneessa, ja lis{\"a}ksi siit{\"a} on tehty kevyt verkkoversio, jota voi k{\"a}ytt{\"a}{\"a} erilaisilla p{\"a}{\"a}telaitteilla.",
  keywords = "hitsaus, kuulonsuojaimet, kuunneltava malli, melu, {\"a}{\"a}ni",
  author = "Marko Antila and Jari Kataja",
  year = "2017",
  language = "Finnish",
  isbn = "978-952-60-3733-2",
  pages = "303--310",
  booktitle = "Akustiikkap{\"a}iv{\"a}t 2017",
  publisher = "Akustinen Seura ry",
  address = "Finland",

  }

  Antila, M & Kataja, J 2017, Hitsausäänen ja sitä vaimentavien kuulonsuojaimien kuunneltava malli. in Akustiikkapäivät 2017. Akustinen Seura ry, pp. 303-310, Akustiikkapäivät 2017, Espoo, Finland, 24/08/17.

  Hitsausäänen ja sitä vaimentavien kuulonsuojaimien kuunneltava malli. / Antila, Marko; Kataja, Jari.

  Akustiikkapäivät 2017. Akustinen Seura ry, 2017. p. 303-310.

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

  TY - GEN

  T1 - Hitsausäänen ja sitä vaimentavien kuulonsuojaimien kuunneltava malli

  AU - Antila, Marko

  AU - Kataja, Jari

  PY - 2017

  Y1 - 2017

  N2 - Hitsaajan on tärkeää pystyä arvioimaan ja ohjaamaan työtään hitsauksesta syntyvän äänen avulla. Hitsausympäristö sisältää kuitenkin usein myös muita, häiritseviä sekä mahdollisesti kuuloa vaurioittavia ääniä, joilta pitää suojautua. Kuulonsuojaimien valinnassa voidaan käyttää apuna kehittämäämme kuunneltavaa mallia. Sen avulla voidaan tutkia melun vaikutuksia jo ennen kuulonsuojaimien valintaa ja käyttöä. Sillä voidaan myös kokeilla uudenlaisia kuulonsuojainmalleja, joita ei vielä todellisuudessa ole olemassa, sekä arvioida kuulonsuojauksen vaikutusta huonokuuloisilla henkilöillä. Malli koostuu sekä syntesoiduista että tallennetuista äänistä. Malli toimii tavallisessa kannettavassa tietokoneessa, ja lisäksi siitä on tehty kevyt verkkoversio, jota voi käyttää erilaisilla päätelaitteilla.

  AB - Hitsaajan on tärkeää pystyä arvioimaan ja ohjaamaan työtään hitsauksesta syntyvän äänen avulla. Hitsausympäristö sisältää kuitenkin usein myös muita, häiritseviä sekä mahdollisesti kuuloa vaurioittavia ääniä, joilta pitää suojautua. Kuulonsuojaimien valinnassa voidaan käyttää apuna kehittämäämme kuunneltavaa mallia. Sen avulla voidaan tutkia melun vaikutuksia jo ennen kuulonsuojaimien valintaa ja käyttöä. Sillä voidaan myös kokeilla uudenlaisia kuulonsuojainmalleja, joita ei vielä todellisuudessa ole olemassa, sekä arvioida kuulonsuojauksen vaikutusta huonokuuloisilla henkilöillä. Malli koostuu sekä syntesoiduista että tallennetuista äänistä. Malli toimii tavallisessa kannettavassa tietokoneessa, ja lisäksi siitä on tehty kevyt verkkoversio, jota voi käyttää erilaisilla päätelaitteilla.

  KW - hitsaus

  KW - kuulonsuojaimet

  KW - kuunneltava malli

  KW - melu

  KW - ääni

  M3 - Conference article in proceedings

  SN - 978-952-60-3733-2

  SP - 303

  EP - 310

  BT - Akustiikkapäivät 2017

  PB - Akustinen Seura ry

  ER -

  Antila M, Kataja J. Hitsausäänen ja sitä vaimentavien kuulonsuojaimien kuunneltava malli. In Akustiikkapäivät 2017. Akustinen Seura ry. 2017. p. 303-310