Hitsausjännitysten ja -muodonmuutosten laskenta elementtimenetelmällä

Heikki Keinänen, Tero Öberg

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä tutkimuksessa on tarkasteltu menetelmiä, joilla voidaan simuloida lämpö- ja jännitystilakentän kehittymistä hitsausprosessin aikana. Kenttien välistä kytkentää on pidetty merkitykseltään vähäisenä, jolloin niiden määritys on voitu tehdä erillisenä. Sekä lämpö- että jännitystilakentän laskennassa on sovellettu epälineaarista elementtimenetelmään perustuvaa analyysiä. Faasimuutosten vaikutus on otettu huomioon tietyillä lämpötilaväleillä. Esimerkkinä teorian soveltamisesta on lämpö- ja jäännösjännitystilakenttä laskettu päivittäisessä hitsausliitoksessa ADINA-ohjelmistoa käyttäen. Saadut tulokset sopivat yhteen kirjallisuudessa esitettyjen muilla menetelmillä saatujen numeeristen ja kokeellisten tulosten kanssa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages76
ISBN (Print)951-38-3530-8
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number648
ISSN0358-5077

Fingerprint

Welding
Finite element method

Keywords

  • Twelding
  • stresses
  • strains
  • residual stress
  • temperature distribution
  • finite element analysis
  • welding

Cite this

Keinänen, H., & Öberg, T. (1989). Hitsausjännitysten ja -muodonmuutosten laskenta elementtimenetelmällä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 648
Keinänen, Heikki ; Öberg, Tero. / Hitsausjännitysten ja -muodonmuutosten laskenta elementtimenetelmällä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 76 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 648).
@book{bce2cb74c9474045a0cf28c83d2c1829,
title = "Hitsausj{\"a}nnitysten ja -muodonmuutosten laskenta elementtimenetelm{\"a}ll{\"a}",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa on tarkasteltu menetelmi{\"a}, joilla voidaan simuloida l{\"a}mp{\"o}- ja j{\"a}nnitystilakent{\"a}n kehittymist{\"a} hitsausprosessin aikana. Kenttien v{\"a}list{\"a} kytkent{\"a}{\"a} on pidetty merkitykselt{\"a}{\"a}n v{\"a}h{\"a}isen{\"a}, jolloin niiden m{\"a}{\"a}ritys on voitu tehd{\"a} erillisen{\"a}. Sek{\"a} l{\"a}mp{\"o}- ett{\"a} j{\"a}nnitystilakent{\"a}n laskennassa on sovellettu ep{\"a}lineaarista elementtimenetelm{\"a}{\"a}n perustuvaa analyysi{\"a}. Faasimuutosten vaikutus on otettu huomioon tietyill{\"a} l{\"a}mp{\"o}tilav{\"a}leill{\"a}. Esimerkkin{\"a} teorian soveltamisesta on l{\"a}mp{\"o}- ja j{\"a}{\"a}nn{\"o}sj{\"a}nnitystilakentt{\"a} laskettu p{\"a}ivitt{\"a}isess{\"a} hitsausliitoksessa ADINA-ohjelmistoa k{\"a}ytt{\"a}en. Saadut tulokset sopivat yhteen kirjallisuudessa esitettyjen muilla menetelmill{\"a} saatujen numeeristen ja kokeellisten tulosten kanssa.",
keywords = "Twelding, stresses, strains, residual stress, temperature distribution, finite element analysis, welding",
author = "Heikki Kein{\"a}nen and Tero {\"O}berg",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3530-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "648",
address = "Finland",

}

Keinänen, H & Öberg, T 1989, Hitsausjännitysten ja -muodonmuutosten laskenta elementtimenetelmällä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 648, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Hitsausjännitysten ja -muodonmuutosten laskenta elementtimenetelmällä. / Keinänen, Heikki; Öberg, Tero.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 76 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 648).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Hitsausjännitysten ja -muodonmuutosten laskenta elementtimenetelmällä

AU - Keinänen, Heikki

AU - Öberg, Tero

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Tässä tutkimuksessa on tarkasteltu menetelmiä, joilla voidaan simuloida lämpö- ja jännitystilakentän kehittymistä hitsausprosessin aikana. Kenttien välistä kytkentää on pidetty merkitykseltään vähäisenä, jolloin niiden määritys on voitu tehdä erillisenä. Sekä lämpö- että jännitystilakentän laskennassa on sovellettu epälineaarista elementtimenetelmään perustuvaa analyysiä. Faasimuutosten vaikutus on otettu huomioon tietyillä lämpötilaväleillä. Esimerkkinä teorian soveltamisesta on lämpö- ja jäännösjännitystilakenttä laskettu päivittäisessä hitsausliitoksessa ADINA-ohjelmistoa käyttäen. Saadut tulokset sopivat yhteen kirjallisuudessa esitettyjen muilla menetelmillä saatujen numeeristen ja kokeellisten tulosten kanssa.

AB - Tässä tutkimuksessa on tarkasteltu menetelmiä, joilla voidaan simuloida lämpö- ja jännitystilakentän kehittymistä hitsausprosessin aikana. Kenttien välistä kytkentää on pidetty merkitykseltään vähäisenä, jolloin niiden määritys on voitu tehdä erillisenä. Sekä lämpö- että jännitystilakentän laskennassa on sovellettu epälineaarista elementtimenetelmään perustuvaa analyysiä. Faasimuutosten vaikutus on otettu huomioon tietyillä lämpötilaväleillä. Esimerkkinä teorian soveltamisesta on lämpö- ja jäännösjännitystilakenttä laskettu päivittäisessä hitsausliitoksessa ADINA-ohjelmistoa käyttäen. Saadut tulokset sopivat yhteen kirjallisuudessa esitettyjen muilla menetelmillä saatujen numeeristen ja kokeellisten tulosten kanssa.

KW - Twelding

KW - stresses

KW - strains

KW - residual stress

KW - temperature distribution

KW - finite element analysis

KW - welding

M3 - Report

SN - 951-38-3530-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Hitsausjännitysten ja -muodonmuutosten laskenta elementtimenetelmällä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Keinänen H, Öberg T. Hitsausjännitysten ja -muodonmuutosten laskenta elementtimenetelmällä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 76 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 648).