Hitsausjännitysten ja -muodonmuutosten laskenta elementtimenetelmällä

Heikki Keinänen, Tero Öberg

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tässä tutkimuksessa on tarkasteltu menetelmiä, joilla voidaan simuloida lämpö- ja jännitystilakentän kehittymistä hitsausprosessin aikana. Kenttien välistä kytkentää on pidetty merkitykseltään vähäisenä, jolloin niiden määritys on voitu tehdä erillisenä. Sekä lämpö- että jännitystilakentän laskennassa on sovellettu epälineaarista elementtimenetelmään perustuvaa analyysiä. Faasimuutosten vaikutus on otettu huomioon tietyillä lämpötilaväleillä. Esimerkkinä teorian soveltamisesta on lämpö- ja jäännösjännitystilakenttä laskettu päivittäisessä hitsausliitoksessa ADINA-ohjelmistoa käyttäen. Saadut tulokset sopivat yhteen kirjallisuudessa esitettyjen muilla menetelmillä saatujen numeeristen ja kokeellisten tulosten kanssa.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages76
  ISBN (Print)951-38-3530-8
  Publication statusPublished - 1989
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
  Number648
  ISSN0358-5077

  Fingerprint

  Welding
  Finite element method

  Keywords

  • Twelding
  • stresses
  • strains
  • residual stress
  • temperature distribution
  • finite element analysis
  • welding

  Cite this

  Keinänen, H., & Öberg, T. (1989). Hitsausjännitysten ja -muodonmuutosten laskenta elementtimenetelmällä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 648
  Keinänen, Heikki ; Öberg, Tero. / Hitsausjännitysten ja -muodonmuutosten laskenta elementtimenetelmällä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 76 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 648).
  @book{bce2cb74c9474045a0cf28c83d2c1829,
  title = "Hitsausj{\"a}nnitysten ja -muodonmuutosten laskenta elementtimenetelm{\"a}ll{\"a}",
  abstract = "T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa on tarkasteltu menetelmi{\"a}, joilla voidaan simuloida l{\"a}mp{\"o}- ja j{\"a}nnitystilakent{\"a}n kehittymist{\"a} hitsausprosessin aikana. Kenttien v{\"a}list{\"a} kytkent{\"a}{\"a} on pidetty merkitykselt{\"a}{\"a}n v{\"a}h{\"a}isen{\"a}, jolloin niiden m{\"a}{\"a}ritys on voitu tehd{\"a} erillisen{\"a}. Sek{\"a} l{\"a}mp{\"o}- ett{\"a} j{\"a}nnitystilakent{\"a}n laskennassa on sovellettu ep{\"a}lineaarista elementtimenetelm{\"a}{\"a}n perustuvaa analyysi{\"a}. Faasimuutosten vaikutus on otettu huomioon tietyill{\"a} l{\"a}mp{\"o}tilav{\"a}leill{\"a}. Esimerkkin{\"a} teorian soveltamisesta on l{\"a}mp{\"o}- ja j{\"a}{\"a}nn{\"o}sj{\"a}nnitystilakentt{\"a} laskettu p{\"a}ivitt{\"a}isess{\"a} hitsausliitoksessa ADINA-ohjelmistoa k{\"a}ytt{\"a}en. Saadut tulokset sopivat yhteen kirjallisuudessa esitettyjen muilla menetelmill{\"a} saatujen numeeristen ja kokeellisten tulosten kanssa.",
  keywords = "Twelding, stresses, strains, residual stress, temperature distribution, finite element analysis, welding",
  author = "Heikki Kein{\"a}nen and Tero {\"O}berg",
  year = "1989",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-3530-8",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "648",
  address = "Finland",

  }

  Keinänen, H & Öberg, T 1989, Hitsausjännitysten ja -muodonmuutosten laskenta elementtimenetelmällä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 648, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Hitsausjännitysten ja -muodonmuutosten laskenta elementtimenetelmällä. / Keinänen, Heikki; Öberg, Tero.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 76 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 648).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Hitsausjännitysten ja -muodonmuutosten laskenta elementtimenetelmällä

  AU - Keinänen, Heikki

  AU - Öberg, Tero

  PY - 1989

  Y1 - 1989

  N2 - Tässä tutkimuksessa on tarkasteltu menetelmiä, joilla voidaan simuloida lämpö- ja jännitystilakentän kehittymistä hitsausprosessin aikana. Kenttien välistä kytkentää on pidetty merkitykseltään vähäisenä, jolloin niiden määritys on voitu tehdä erillisenä. Sekä lämpö- että jännitystilakentän laskennassa on sovellettu epälineaarista elementtimenetelmään perustuvaa analyysiä. Faasimuutosten vaikutus on otettu huomioon tietyillä lämpötilaväleillä. Esimerkkinä teorian soveltamisesta on lämpö- ja jäännösjännitystilakenttä laskettu päivittäisessä hitsausliitoksessa ADINA-ohjelmistoa käyttäen. Saadut tulokset sopivat yhteen kirjallisuudessa esitettyjen muilla menetelmillä saatujen numeeristen ja kokeellisten tulosten kanssa.

  AB - Tässä tutkimuksessa on tarkasteltu menetelmiä, joilla voidaan simuloida lämpö- ja jännitystilakentän kehittymistä hitsausprosessin aikana. Kenttien välistä kytkentää on pidetty merkitykseltään vähäisenä, jolloin niiden määritys on voitu tehdä erillisenä. Sekä lämpö- että jännitystilakentän laskennassa on sovellettu epälineaarista elementtimenetelmään perustuvaa analyysiä. Faasimuutosten vaikutus on otettu huomioon tietyillä lämpötilaväleillä. Esimerkkinä teorian soveltamisesta on lämpö- ja jäännösjännitystilakenttä laskettu päivittäisessä hitsausliitoksessa ADINA-ohjelmistoa käyttäen. Saadut tulokset sopivat yhteen kirjallisuudessa esitettyjen muilla menetelmillä saatujen numeeristen ja kokeellisten tulosten kanssa.

  KW - Twelding

  KW - stresses

  KW - strains

  KW - residual stress

  KW - temperature distribution

  KW - finite element analysis

  KW - welding

  M3 - Report

  SN - 951-38-3530-8

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

  BT - Hitsausjännitysten ja -muodonmuutosten laskenta elementtimenetelmällä

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Keinänen H, Öberg T. Hitsausjännitysten ja -muodonmuutosten laskenta elementtimenetelmällä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 76 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 648).