Hitsien ohjelmallinen luokittelu ja väsymiskestävyyden arviointi mitatulla hitsigeometrialla

Petteri Kokkonen, Reetta Riihiaho, Virpi Kupiainen, Esko Kallinen, Mika Sirén, Pekka Nevasmaa

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Hitsattujen liitosten väsymismitoituksen tarkkuuden merkitys korostuu lujista teräksistä valmistettavissa rakenteissa. Lujilla teräksillä hitsiliitosten väsymislujuus on usein mitoittava tekijä kevyiden rakenteiden, kuten työkoneiden ja liikkuvan kaluston, suunnittelussa. Raskaassa koneenrakennuksessa puolestaan halutaan usein käyttää osatunkeumahitsejä paksuseinäisten rakenteiden pienahitsiliitoksissa kustannusten pienentämiseksi. Osatunkeumahitseillä on kuitenkin läpihitsejä suurempi väsymisriski. VTT:n kehittämällä sovelluksella voidaan tehdä luotettavasti ja toistettavasti standardin SFS-EN ISO 5817 mukainen hitsigeometrian luokittelu ja arvioida hitsin paikallisen geometrian vaikutus hitsin väsymiskestävyyteen. Sovellus on pitkälti automaattinen ja sillä voidaan tarkastella sujuvasti suuriakin määriä hitsejä.
Original languageFinnish
Pages (from-to)13-19
Number of pages7
JournalHitsaustekniikka
Volume63
Issue number3
Publication statusPublished - 2013
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Cite this

@article{db976c8dd5b54ded850285e23e0897db,
title = "Hitsien ohjelmallinen luokittelu ja v{\"a}symiskest{\"a}vyyden arviointi mitatulla hitsigeometrialla",
abstract = "Hitsattujen liitosten v{\"a}symismitoituksen tarkkuuden merkitys korostuu lujista ter{\"a}ksist{\"a} valmistettavissa rakenteissa. Lujilla ter{\"a}ksill{\"a} hitsiliitosten v{\"a}symislujuus on usein mitoittava tekij{\"a} kevyiden rakenteiden, kuten ty{\"o}koneiden ja liikkuvan kaluston, suunnittelussa. Raskaassa koneenrakennuksessa puolestaan halutaan usein k{\"a}ytt{\"a}{\"a} osatunkeumahitsej{\"a} paksusein{\"a}isten rakenteiden pienahitsiliitoksissa kustannusten pienent{\"a}miseksi. Osatunkeumahitseill{\"a} on kuitenkin l{\"a}pihitsej{\"a} suurempi v{\"a}symisriski. VTT:n kehitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} sovelluksella voidaan tehd{\"a} luotettavasti ja toistettavasti standardin SFS-EN ISO 5817 mukainen hitsigeometrian luokittelu ja arvioida hitsin paikallisen geometrian vaikutus hitsin v{\"a}symiskest{\"a}vyyteen. Sovellus on pitk{\"a}lti automaattinen ja sill{\"a} voidaan tarkastella sujuvasti suuriakin m{\"a}{\"a}ri{\"a} hitsej{\"a}.",
author = "Petteri Kokkonen and Reetta Riihiaho and Virpi Kupiainen and Esko Kallinen and Mika Sir{\'e}n and Pekka Nevasmaa",
note = "Project code: 78627",
year = "2013",
language = "Finnish",
volume = "63",
pages = "13--19",
journal = "Hitsaustekniikka",
issn = "0437-6056",
number = "3",

}

Hitsien ohjelmallinen luokittelu ja väsymiskestävyyden arviointi mitatulla hitsigeometrialla. / Kokkonen, Petteri; Riihiaho, Reetta; Kupiainen, Virpi; Kallinen, Esko; Sirén, Mika; Nevasmaa, Pekka.

In: Hitsaustekniikka, Vol. 63, No. 3, 2013, p. 13-19.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Hitsien ohjelmallinen luokittelu ja väsymiskestävyyden arviointi mitatulla hitsigeometrialla

AU - Kokkonen, Petteri

AU - Riihiaho, Reetta

AU - Kupiainen, Virpi

AU - Kallinen, Esko

AU - Sirén, Mika

AU - Nevasmaa, Pekka

N1 - Project code: 78627

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Hitsattujen liitosten väsymismitoituksen tarkkuuden merkitys korostuu lujista teräksistä valmistettavissa rakenteissa. Lujilla teräksillä hitsiliitosten väsymislujuus on usein mitoittava tekijä kevyiden rakenteiden, kuten työkoneiden ja liikkuvan kaluston, suunnittelussa. Raskaassa koneenrakennuksessa puolestaan halutaan usein käyttää osatunkeumahitsejä paksuseinäisten rakenteiden pienahitsiliitoksissa kustannusten pienentämiseksi. Osatunkeumahitseillä on kuitenkin läpihitsejä suurempi väsymisriski. VTT:n kehittämällä sovelluksella voidaan tehdä luotettavasti ja toistettavasti standardin SFS-EN ISO 5817 mukainen hitsigeometrian luokittelu ja arvioida hitsin paikallisen geometrian vaikutus hitsin väsymiskestävyyteen. Sovellus on pitkälti automaattinen ja sillä voidaan tarkastella sujuvasti suuriakin määriä hitsejä.

AB - Hitsattujen liitosten väsymismitoituksen tarkkuuden merkitys korostuu lujista teräksistä valmistettavissa rakenteissa. Lujilla teräksillä hitsiliitosten väsymislujuus on usein mitoittava tekijä kevyiden rakenteiden, kuten työkoneiden ja liikkuvan kaluston, suunnittelussa. Raskaassa koneenrakennuksessa puolestaan halutaan usein käyttää osatunkeumahitsejä paksuseinäisten rakenteiden pienahitsiliitoksissa kustannusten pienentämiseksi. Osatunkeumahitseillä on kuitenkin läpihitsejä suurempi väsymisriski. VTT:n kehittämällä sovelluksella voidaan tehdä luotettavasti ja toistettavasti standardin SFS-EN ISO 5817 mukainen hitsigeometrian luokittelu ja arvioida hitsin paikallisen geometrian vaikutus hitsin väsymiskestävyyteen. Sovellus on pitkälti automaattinen ja sillä voidaan tarkastella sujuvasti suuriakin määriä hitsejä.

M3 - Article

VL - 63

SP - 13

EP - 19

JO - Hitsaustekniikka

JF - Hitsaustekniikka

SN - 0437-6056

IS - 3

ER -