Holografinen interferometria värähtelymittauksissa

Pertti Hynnä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kirjallisuustutkimuksessa selvitetän holografisen interferometrian käyttöä värähtelymittauksissa. Holografinen interferometria on kahden tai useamman aallon interferometrista vertaamista, kun vähintään yksi näistä aalloista on holografisesti rekonstruoitu. Tutkimuksen alussa esitetään holografisen interferometrian kuvaamisessa tarvittavia optiikan ja holografian perusteita. Värähtelyn mittauksen yhteydessä esitetään sinimuotoisen varähtelyn, separoitovien liikkeiden sekä monimuotojen ja separoitumattomien liikkeiden mittaus. Tarkastellaan holografista reaaliaikainterferometriaa, stroboskooppista holografista interferometriaa, aikamoduloitua interferometriaa ja sandwich-hologrammien kayttöä värähtelymittauksissa sekä värähtelyn vaiheen mittausta. Esitetään pyörivien kohteiden tutkimiseen kehitetty optinen kuvanpysäytys. Tarkastellaan holografiseen interferometriaan läheisesti liittyviä ja sitä täydentaviä täpläkuvaus- ja täpläinterferometriamenetelmiä. Teollisuussovelluksista ja laitteista esitetään pääpiirteitä, lisäksi esitetään suppeasti laserien turvallisuusriskejä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages96
ISBN (Print)951-38-1748-2
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number185
ISSN0358-5077

Fingerprint

sandwiches
vibration
interferometry

Keywords

  • interferometers
  • holography
  • vibration measurements

Cite this

Hynnä, P. (1983). Holografinen interferometria värähtelymittauksissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 185
Hynnä, Pertti. / Holografinen interferometria värähtelymittauksissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 96 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 185).
@book{67b03e68b51e42ae85dda9b25bc90758,
title = "Holografinen interferometria v{\"a}r{\"a}htelymittauksissa",
abstract = "Kirjallisuustutkimuksessa selvitet{\"a}n holografisen interferometrian k{\"a}ytt{\"o}{\"a} v{\"a}r{\"a}htelymittauksissa. Holografinen interferometria on kahden tai useamman aallon interferometrista vertaamista, kun v{\"a}hint{\"a}{\"a}n yksi n{\"a}ist{\"a} aalloista on holografisesti rekonstruoitu. Tutkimuksen alussa esitet{\"a}{\"a}n holografisen interferometrian kuvaamisessa tarvittavia optiikan ja holografian perusteita. V{\"a}r{\"a}htelyn mittauksen yhteydess{\"a} esitet{\"a}{\"a}n sinimuotoisen var{\"a}htelyn, separoitovien liikkeiden sek{\"a} monimuotojen ja separoitumattomien liikkeiden mittaus. Tarkastellaan holografista reaaliaikainterferometriaa, stroboskooppista holografista interferometriaa, aikamoduloitua interferometriaa ja sandwich-hologrammien kaytt{\"o}{\"a} v{\"a}r{\"a}htelymittauksissa sek{\"a} v{\"a}r{\"a}htelyn vaiheen mittausta. Esitet{\"a}{\"a}n py{\"o}rivien kohteiden tutkimiseen kehitetty optinen kuvanpys{\"a}ytys. Tarkastellaan holografiseen interferometriaan l{\"a}heisesti liittyvi{\"a} ja sit{\"a} t{\"a}ydentavi{\"a} t{\"a}pl{\"a}kuvaus- ja t{\"a}pl{\"a}interferometriamenetelmi{\"a}. Teollisuussovelluksista ja laitteista esitet{\"a}{\"a}n p{\"a}{\"a}piirteit{\"a}, lis{\"a}ksi esitet{\"a}{\"a}n suppeasti laserien turvallisuusriskej{\"a}.",
keywords = "interferometers, holography, vibration measurements",
author = "Pertti Hynn{\"a}",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1748-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "185",
address = "Finland",

}

Hynnä, P 1983, Holografinen interferometria värähtelymittauksissa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 185, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Holografinen interferometria värähtelymittauksissa. / Hynnä, Pertti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 96 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 185).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Holografinen interferometria värähtelymittauksissa

AU - Hynnä, Pertti

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Kirjallisuustutkimuksessa selvitetän holografisen interferometrian käyttöä värähtelymittauksissa. Holografinen interferometria on kahden tai useamman aallon interferometrista vertaamista, kun vähintään yksi näistä aalloista on holografisesti rekonstruoitu. Tutkimuksen alussa esitetään holografisen interferometrian kuvaamisessa tarvittavia optiikan ja holografian perusteita. Värähtelyn mittauksen yhteydessä esitetään sinimuotoisen varähtelyn, separoitovien liikkeiden sekä monimuotojen ja separoitumattomien liikkeiden mittaus. Tarkastellaan holografista reaaliaikainterferometriaa, stroboskooppista holografista interferometriaa, aikamoduloitua interferometriaa ja sandwich-hologrammien kayttöä värähtelymittauksissa sekä värähtelyn vaiheen mittausta. Esitetään pyörivien kohteiden tutkimiseen kehitetty optinen kuvanpysäytys. Tarkastellaan holografiseen interferometriaan läheisesti liittyviä ja sitä täydentaviä täpläkuvaus- ja täpläinterferometriamenetelmiä. Teollisuussovelluksista ja laitteista esitetään pääpiirteitä, lisäksi esitetään suppeasti laserien turvallisuusriskejä.

AB - Kirjallisuustutkimuksessa selvitetän holografisen interferometrian käyttöä värähtelymittauksissa. Holografinen interferometria on kahden tai useamman aallon interferometrista vertaamista, kun vähintään yksi näistä aalloista on holografisesti rekonstruoitu. Tutkimuksen alussa esitetään holografisen interferometrian kuvaamisessa tarvittavia optiikan ja holografian perusteita. Värähtelyn mittauksen yhteydessä esitetään sinimuotoisen varähtelyn, separoitovien liikkeiden sekä monimuotojen ja separoitumattomien liikkeiden mittaus. Tarkastellaan holografista reaaliaikainterferometriaa, stroboskooppista holografista interferometriaa, aikamoduloitua interferometriaa ja sandwich-hologrammien kayttöä värähtelymittauksissa sekä värähtelyn vaiheen mittausta. Esitetään pyörivien kohteiden tutkimiseen kehitetty optinen kuvanpysäytys. Tarkastellaan holografiseen interferometriaan läheisesti liittyviä ja sitä täydentaviä täpläkuvaus- ja täpläinterferometriamenetelmiä. Teollisuussovelluksista ja laitteista esitetään pääpiirteitä, lisäksi esitetään suppeasti laserien turvallisuusriskejä.

KW - interferometers

KW - holography

KW - vibration measurements

M3 - Report

SN - 951-38-1748-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Holografinen interferometria värähtelymittauksissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hynnä P. Holografinen interferometria värähtelymittauksissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 96 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 185).