Homeen kasvun mallintaminen: Työkalu ongelmien ratkaisuun

Hannu Viitanen, Ruut Peuhkuri, K. Lähdesmäki, J. Vinha, Tuomo Ojanen, Leena Paajanen, K. Salminen

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

Abstract

Kosteuden rakenteissa aiheuttamat home- ja laho-ongelmat ovat laaja kokonaisuus, joita tarkastellaan usein hyvin monista eri lähtökohdista. Kosteusfysiikan ja biologian kannalta keskeistä ovat kriittiset kosteus- ja lämpöolot, niiden vaikutusaika, materiaalit sekä ongelmia tai vaurioita aiheuttavat eliöt. Rakennusfysikaaliseen lämmön, kosteuden ja tapauksesta riippuen myös ilman virtausten numeerisiin simulointityökaluihin voidaan tulosten arviointia varten liittää homeen kasvun laskenta. Tällöin homeen kasvuriski on yksi osa rakenteiden ja tilojen kosteusteknistä toimivuustarkastelua. Homeen kasvuun vaikuttavat mekanismit ovat monimutkaista ja moniulotteista, mikä vaikeuttaa yksinkertaisten ohjearvojen käyttöä. Homeen kasvun mallintaminen puolestaan on työkalu, joka antaa mahdollisuuden arvioida potentiaalisten ongelmien kehittymistä jo suunnitteluvaiheessa.
Original languageFinnish
Title of host publicationSisäilmastoseminaari 2008
EditorsJorma Säteri, Helka Backman
PublisherSIY Sisäilmatieto Oy
ISBN (Electronic)978-952-5236-33-1
ISBN (Print)978-952-5236-33-0
Publication statusPublished - 2008
MoE publication typeNot Eligible
EventSisäilmastoseminaari 2008 - Espoo, Finland
Duration: 5 Mar 20085 Mar 2008

Publication series

SeriesSIY Raportti
Number26
ISSN1237-1866

Seminar

SeminarSisäilmastoseminaari 2008
CountryFinland
CityEspoo
Period5/03/085/03/08

Cite this

Viitanen, H., Peuhkuri, R., Lähdesmäki, K., Vinha, J., Ojanen, T., Paajanen, L., & Salminen, K. (2008). Homeen kasvun mallintaminen: Työkalu ongelmien ratkaisuun. In J. Säteri, & H. Backman (Eds.), Sisäilmastoseminaari 2008 SIY Sisäilmatieto Oy. SIY Raportti, No. 26
Viitanen, Hannu ; Peuhkuri, Ruut ; Lähdesmäki, K. ; Vinha, J. ; Ojanen, Tuomo ; Paajanen, Leena ; Salminen, K. / Homeen kasvun mallintaminen : Työkalu ongelmien ratkaisuun. Sisäilmastoseminaari 2008. editor / Jorma Säteri ; Helka Backman. SIY Sisäilmatieto Oy, 2008. (SIY Raportti; No. 26).
@inproceedings{cfc6b090379f493f8d55df3fcde42a8c,
title = "Homeen kasvun mallintaminen: Ty{\"o}kalu ongelmien ratkaisuun",
abstract = "Kosteuden rakenteissa aiheuttamat home- ja laho-ongelmat ovat laaja kokonaisuus, joita tarkastellaan usein hyvin monista eri l{\"a}ht{\"o}kohdista. Kosteusfysiikan ja biologian kannalta keskeist{\"a} ovat kriittiset kosteus- ja l{\"a}mp{\"o}olot, niiden vaikutusaika, materiaalit sek{\"a} ongelmia tai vaurioita aiheuttavat eli{\"o}t. Rakennusfysikaaliseen l{\"a}mm{\"o}n, kosteuden ja tapauksesta riippuen my{\"o}s ilman virtausten numeerisiin simulointity{\"o}kaluihin voidaan tulosten arviointia varten liitt{\"a}{\"a} homeen kasvun laskenta. T{\"a}ll{\"o}in homeen kasvuriski on yksi osa rakenteiden ja tilojen kosteusteknist{\"a} toimivuustarkastelua. Homeen kasvuun vaikuttavat mekanismit ovat monimutkaista ja moniulotteista, mik{\"a} vaikeuttaa yksinkertaisten ohjearvojen k{\"a}ytt{\"o}{\"a}. Homeen kasvun mallintaminen puolestaan on ty{\"o}kalu, joka antaa mahdollisuuden arvioida potentiaalisten ongelmien kehittymist{\"a} jo suunnitteluvaiheessa.",
author = "Hannu Viitanen and Ruut Peuhkuri and K. L{\"a}hdesm{\"a}ki and J. Vinha and Tuomo Ojanen and Leena Paajanen and K. Salminen",
year = "2008",
language = "Finnish",
isbn = "978-952-5236-33-0",
series = "SIY Raportti",
number = "26",
editor = "Jorma S{\"a}teri and Helka Backman",
booktitle = "Sis{\"a}ilmastoseminaari 2008",
publisher = "SIY Sis{\"a}ilmatieto Oy",
address = "Finland",

}

Viitanen, H, Peuhkuri, R, Lähdesmäki, K, Vinha, J, Ojanen, T, Paajanen, L & Salminen, K 2008, Homeen kasvun mallintaminen: Työkalu ongelmien ratkaisuun. in J Säteri & H Backman (eds), Sisäilmastoseminaari 2008. SIY Sisäilmatieto Oy, SIY Raportti, no. 26, Sisäilmastoseminaari 2008, Espoo, Finland, 5/03/08.

Homeen kasvun mallintaminen : Työkalu ongelmien ratkaisuun. / Viitanen, Hannu; Peuhkuri, Ruut; Lähdesmäki, K.; Vinha, J.; Ojanen, Tuomo; Paajanen, Leena; Salminen, K.

Sisäilmastoseminaari 2008. ed. / Jorma Säteri; Helka Backman. SIY Sisäilmatieto Oy, 2008. (SIY Raportti; No. 26).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

TY - GEN

T1 - Homeen kasvun mallintaminen

T2 - Työkalu ongelmien ratkaisuun

AU - Viitanen, Hannu

AU - Peuhkuri, Ruut

AU - Lähdesmäki, K.

AU - Vinha, J.

AU - Ojanen, Tuomo

AU - Paajanen, Leena

AU - Salminen, K.

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Kosteuden rakenteissa aiheuttamat home- ja laho-ongelmat ovat laaja kokonaisuus, joita tarkastellaan usein hyvin monista eri lähtökohdista. Kosteusfysiikan ja biologian kannalta keskeistä ovat kriittiset kosteus- ja lämpöolot, niiden vaikutusaika, materiaalit sekä ongelmia tai vaurioita aiheuttavat eliöt. Rakennusfysikaaliseen lämmön, kosteuden ja tapauksesta riippuen myös ilman virtausten numeerisiin simulointityökaluihin voidaan tulosten arviointia varten liittää homeen kasvun laskenta. Tällöin homeen kasvuriski on yksi osa rakenteiden ja tilojen kosteusteknistä toimivuustarkastelua. Homeen kasvuun vaikuttavat mekanismit ovat monimutkaista ja moniulotteista, mikä vaikeuttaa yksinkertaisten ohjearvojen käyttöä. Homeen kasvun mallintaminen puolestaan on työkalu, joka antaa mahdollisuuden arvioida potentiaalisten ongelmien kehittymistä jo suunnitteluvaiheessa.

AB - Kosteuden rakenteissa aiheuttamat home- ja laho-ongelmat ovat laaja kokonaisuus, joita tarkastellaan usein hyvin monista eri lähtökohdista. Kosteusfysiikan ja biologian kannalta keskeistä ovat kriittiset kosteus- ja lämpöolot, niiden vaikutusaika, materiaalit sekä ongelmia tai vaurioita aiheuttavat eliöt. Rakennusfysikaaliseen lämmön, kosteuden ja tapauksesta riippuen myös ilman virtausten numeerisiin simulointityökaluihin voidaan tulosten arviointia varten liittää homeen kasvun laskenta. Tällöin homeen kasvuriski on yksi osa rakenteiden ja tilojen kosteusteknistä toimivuustarkastelua. Homeen kasvuun vaikuttavat mekanismit ovat monimutkaista ja moniulotteista, mikä vaikeuttaa yksinkertaisten ohjearvojen käyttöä. Homeen kasvun mallintaminen puolestaan on työkalu, joka antaa mahdollisuuden arvioida potentiaalisten ongelmien kehittymistä jo suunnitteluvaiheessa.

M3 - Conference article in proceedings

SN - 978-952-5236-33-0

T3 - SIY Raportti

BT - Sisäilmastoseminaari 2008

A2 - Säteri, Jorma

A2 - Backman, Helka

PB - SIY Sisäilmatieto Oy

ER -

Viitanen H, Peuhkuri R, Lähdesmäki K, Vinha J, Ojanen T, Paajanen L et al. Homeen kasvun mallintaminen: Työkalu ongelmien ratkaisuun. In Säteri J, Backman H, editors, Sisäilmastoseminaari 2008. SIY Sisäilmatieto Oy. 2008. (SIY Raportti; No. 26).