Homeen kasvun mallintaminen: Työkalu ongelmien ratkaisuun

Hannu Viitanen, Ruut Peuhkuri, K. Lähdesmäki, J. Vinha, Tuomo Ojanen, Leena Paajanen, K. Salminen

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

  Abstract

  Kosteuden rakenteissa aiheuttamat home- ja laho-ongelmat ovat laaja kokonaisuus, joita tarkastellaan usein hyvin monista eri lähtökohdista. Kosteusfysiikan ja biologian kannalta keskeistä ovat kriittiset kosteus- ja lämpöolot, niiden vaikutusaika, materiaalit sekä ongelmia tai vaurioita aiheuttavat eliöt. Rakennusfysikaaliseen lämmön, kosteuden ja tapauksesta riippuen myös ilman virtausten numeerisiin simulointityökaluihin voidaan tulosten arviointia varten liittää homeen kasvun laskenta. Tällöin homeen kasvuriski on yksi osa rakenteiden ja tilojen kosteusteknistä toimivuustarkastelua. Homeen kasvuun vaikuttavat mekanismit ovat monimutkaista ja moniulotteista, mikä vaikeuttaa yksinkertaisten ohjearvojen käyttöä. Homeen kasvun mallintaminen puolestaan on työkalu, joka antaa mahdollisuuden arvioida potentiaalisten ongelmien kehittymistä jo suunnitteluvaiheessa.
  Original languageFinnish
  Title of host publicationSisäilmastoseminaari 2008
  EditorsJorma Säteri, Helka Backman
  PublisherSIY Sisäilmatieto Oy
  ISBN (Electronic)978-952-5236-33-1
  ISBN (Print)978-952-5236-33-0
  Publication statusPublished - 2008
  MoE publication typeNot Eligible
  EventSisäilmastoseminaari 2008 - Espoo, Finland
  Duration: 5 Mar 20085 Mar 2008

  Publication series

  SeriesSIY Raportti
  Number26
  ISSN1237-1866

  Seminar

  SeminarSisäilmastoseminaari 2008
  CountryFinland
  CityEspoo
  Period5/03/085/03/08

  Cite this

  Viitanen, H., Peuhkuri, R., Lähdesmäki, K., Vinha, J., Ojanen, T., Paajanen, L., & Salminen, K. (2008). Homeen kasvun mallintaminen: Työkalu ongelmien ratkaisuun. In J. Säteri, & H. Backman (Eds.), Sisäilmastoseminaari 2008 SIY Sisäilmatieto Oy. SIY Raportti, No. 26
  Viitanen, Hannu ; Peuhkuri, Ruut ; Lähdesmäki, K. ; Vinha, J. ; Ojanen, Tuomo ; Paajanen, Leena ; Salminen, K. / Homeen kasvun mallintaminen : Työkalu ongelmien ratkaisuun. Sisäilmastoseminaari 2008. editor / Jorma Säteri ; Helka Backman. SIY Sisäilmatieto Oy, 2008. (SIY Raportti; No. 26).
  @inproceedings{cfc6b090379f493f8d55df3fcde42a8c,
  title = "Homeen kasvun mallintaminen: Ty{\"o}kalu ongelmien ratkaisuun",
  abstract = "Kosteuden rakenteissa aiheuttamat home- ja laho-ongelmat ovat laaja kokonaisuus, joita tarkastellaan usein hyvin monista eri l{\"a}ht{\"o}kohdista. Kosteusfysiikan ja biologian kannalta keskeist{\"a} ovat kriittiset kosteus- ja l{\"a}mp{\"o}olot, niiden vaikutusaika, materiaalit sek{\"a} ongelmia tai vaurioita aiheuttavat eli{\"o}t. Rakennusfysikaaliseen l{\"a}mm{\"o}n, kosteuden ja tapauksesta riippuen my{\"o}s ilman virtausten numeerisiin simulointity{\"o}kaluihin voidaan tulosten arviointia varten liitt{\"a}{\"a} homeen kasvun laskenta. T{\"a}ll{\"o}in homeen kasvuriski on yksi osa rakenteiden ja tilojen kosteusteknist{\"a} toimivuustarkastelua. Homeen kasvuun vaikuttavat mekanismit ovat monimutkaista ja moniulotteista, mik{\"a} vaikeuttaa yksinkertaisten ohjearvojen k{\"a}ytt{\"o}{\"a}. Homeen kasvun mallintaminen puolestaan on ty{\"o}kalu, joka antaa mahdollisuuden arvioida potentiaalisten ongelmien kehittymist{\"a} jo suunnitteluvaiheessa.",
  author = "Hannu Viitanen and Ruut Peuhkuri and K. L{\"a}hdesm{\"a}ki and J. Vinha and Tuomo Ojanen and Leena Paajanen and K. Salminen",
  year = "2008",
  language = "Finnish",
  isbn = "978-952-5236-33-0",
  series = "SIY Raportti",
  number = "26",
  editor = "Jorma S{\"a}teri and Helka Backman",
  booktitle = "Sis{\"a}ilmastoseminaari 2008",
  publisher = "SIY Sis{\"a}ilmatieto Oy",
  address = "Finland",

  }

  Viitanen, H, Peuhkuri, R, Lähdesmäki, K, Vinha, J, Ojanen, T, Paajanen, L & Salminen, K 2008, Homeen kasvun mallintaminen: Työkalu ongelmien ratkaisuun. in J Säteri & H Backman (eds), Sisäilmastoseminaari 2008. SIY Sisäilmatieto Oy, SIY Raportti, no. 26, Sisäilmastoseminaari 2008, Espoo, Finland, 5/03/08.

  Homeen kasvun mallintaminen : Työkalu ongelmien ratkaisuun. / Viitanen, Hannu; Peuhkuri, Ruut; Lähdesmäki, K.; Vinha, J.; Ojanen, Tuomo; Paajanen, Leena; Salminen, K.

  Sisäilmastoseminaari 2008. ed. / Jorma Säteri; Helka Backman. SIY Sisäilmatieto Oy, 2008. (SIY Raportti; No. 26).

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

  TY - GEN

  T1 - Homeen kasvun mallintaminen

  T2 - Työkalu ongelmien ratkaisuun

  AU - Viitanen, Hannu

  AU - Peuhkuri, Ruut

  AU - Lähdesmäki, K.

  AU - Vinha, J.

  AU - Ojanen, Tuomo

  AU - Paajanen, Leena

  AU - Salminen, K.

  PY - 2008

  Y1 - 2008

  N2 - Kosteuden rakenteissa aiheuttamat home- ja laho-ongelmat ovat laaja kokonaisuus, joita tarkastellaan usein hyvin monista eri lähtökohdista. Kosteusfysiikan ja biologian kannalta keskeistä ovat kriittiset kosteus- ja lämpöolot, niiden vaikutusaika, materiaalit sekä ongelmia tai vaurioita aiheuttavat eliöt. Rakennusfysikaaliseen lämmön, kosteuden ja tapauksesta riippuen myös ilman virtausten numeerisiin simulointityökaluihin voidaan tulosten arviointia varten liittää homeen kasvun laskenta. Tällöin homeen kasvuriski on yksi osa rakenteiden ja tilojen kosteusteknistä toimivuustarkastelua. Homeen kasvuun vaikuttavat mekanismit ovat monimutkaista ja moniulotteista, mikä vaikeuttaa yksinkertaisten ohjearvojen käyttöä. Homeen kasvun mallintaminen puolestaan on työkalu, joka antaa mahdollisuuden arvioida potentiaalisten ongelmien kehittymistä jo suunnitteluvaiheessa.

  AB - Kosteuden rakenteissa aiheuttamat home- ja laho-ongelmat ovat laaja kokonaisuus, joita tarkastellaan usein hyvin monista eri lähtökohdista. Kosteusfysiikan ja biologian kannalta keskeistä ovat kriittiset kosteus- ja lämpöolot, niiden vaikutusaika, materiaalit sekä ongelmia tai vaurioita aiheuttavat eliöt. Rakennusfysikaaliseen lämmön, kosteuden ja tapauksesta riippuen myös ilman virtausten numeerisiin simulointityökaluihin voidaan tulosten arviointia varten liittää homeen kasvun laskenta. Tällöin homeen kasvuriski on yksi osa rakenteiden ja tilojen kosteusteknistä toimivuustarkastelua. Homeen kasvuun vaikuttavat mekanismit ovat monimutkaista ja moniulotteista, mikä vaikeuttaa yksinkertaisten ohjearvojen käyttöä. Homeen kasvun mallintaminen puolestaan on työkalu, joka antaa mahdollisuuden arvioida potentiaalisten ongelmien kehittymistä jo suunnitteluvaiheessa.

  M3 - Conference article in proceedings

  SN - 978-952-5236-33-0

  T3 - SIY Raportti

  BT - Sisäilmastoseminaari 2008

  A2 - Säteri, Jorma

  A2 - Backman, Helka

  PB - SIY Sisäilmatieto Oy

  ER -

  Viitanen H, Peuhkuri R, Lähdesmäki K, Vinha J, Ojanen T, Paajanen L et al. Homeen kasvun mallintaminen: Työkalu ongelmien ratkaisuun. In Säteri J, Backman H, editors, Sisäilmastoseminaari 2008. SIY Sisäilmatieto Oy. 2008. (SIY Raportti; No. 26).