Huonekaluteollisuuden tuotteiden pinnan karheus ja sen mittaaminen

Jorma Fröblom

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Esitellään puutuotteiden pinnan karheuden mittaamiseen kehitetty laite. Laite koostuu induktiivisesta mitta-anturista, kantoaaltovahvistimesta ja tietokoneesta. Laitteella tutkittiin prosessista otettuja eri vaiheessa olevia pintoja. Höyläyksen jälkeen koivu- ja mäntynäytteiden pinnan karheus, keskipoikkeama Ra oli noin 5 myy m, vastaavasti profiilinsyvyys Rz oli noin 25 - 30 myy m. Välihionnan jälkeen karheudet olivat: Ra noin 3 myy m ja Rz noin 15 myy m. Pintalakkauksen jälkeen Ra oli noin 2 myy m ja Rz noin 10 myy m. Lastulevynäytteiden pinnan karheus nauhahionnan jälkeen oli: Ra noin 4 myy m ja R noin 28 myy m, välihionnan jälkeen vastaavasti noin 1 myy m ja noin 5 myy m. Selvitettiin myös pinnan karheuden mittausarvojen ja visuaalisen arvostelun yhteneväisyyttä. Visuaalisen arvostelun helpottamiseksi tehtiin materiaalipohjaiset pinnankarheusnäytetaulut. Lopuksi on tehty ehdotus pinnan karheuden määrittämiseksi ja luokitteluksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages126
ISBN (Print)951-38-2069-6
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameTutkimuksia / Valtion teknillinen tutkimuskeskus
PublisherVTT
Volume288

Keywords

  • furniture
  • surface roughness
  • measurements

Cite this

Fröblom, J. (1984). Huonekaluteollisuuden tuotteiden pinnan karheus ja sen mittaaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 288
Fröblom, Jorma. / Huonekaluteollisuuden tuotteiden pinnan karheus ja sen mittaaminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 126 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 288).
@book{8435535cbd624efaaed3f67223cc613d,
title = "Huonekaluteollisuuden tuotteiden pinnan karheus ja sen mittaaminen",
abstract = "Esitell{\"a}{\"a}n puutuotteiden pinnan karheuden mittaamiseen kehitetty laite. Laite koostuu induktiivisesta mitta-anturista, kantoaaltovahvistimesta ja tietokoneesta. Laitteella tutkittiin prosessista otettuja eri vaiheessa olevia pintoja. H{\"o}yl{\"a}yksen j{\"a}lkeen koivu- ja m{\"a}ntyn{\"a}ytteiden pinnan karheus, keskipoikkeama Ra oli noin 5 myy m, vastaavasti profiilinsyvyys Rz oli noin 25 - 30 myy m. V{\"a}lihionnan j{\"a}lkeen karheudet olivat: Ra noin 3 myy m ja Rz noin 15 myy m. Pintalakkauksen j{\"a}lkeen Ra oli noin 2 myy m ja Rz noin 10 myy m. Lastulevyn{\"a}ytteiden pinnan karheus nauhahionnan j{\"a}lkeen oli: Ra noin 4 myy m ja R noin 28 myy m, v{\"a}lihionnan j{\"a}lkeen vastaavasti noin 1 myy m ja noin 5 myy m. Selvitettiin my{\"o}s pinnan karheuden mittausarvojen ja visuaalisen arvostelun yhtenev{\"a}isyytt{\"a}. Visuaalisen arvostelun helpottamiseksi tehtiin materiaalipohjaiset pinnankarheusn{\"a}ytetaulut. Lopuksi on tehty ehdotus pinnan karheuden m{\"a}{\"a}ritt{\"a}miseksi ja luokitteluksi.",
keywords = "furniture, surface roughness, measurements",
author = "Jorma Fr{\"o}blom",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2069-6",
series = "Tutkimuksia / Valtion teknillinen tutkimuskeskus",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
address = "Finland",

}

Fröblom, J 1984, Huonekaluteollisuuden tuotteiden pinnan karheus ja sen mittaaminen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 288, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Huonekaluteollisuuden tuotteiden pinnan karheus ja sen mittaaminen. / Fröblom, Jorma.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 126 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 288).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Huonekaluteollisuuden tuotteiden pinnan karheus ja sen mittaaminen

AU - Fröblom, Jorma

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Esitellään puutuotteiden pinnan karheuden mittaamiseen kehitetty laite. Laite koostuu induktiivisesta mitta-anturista, kantoaaltovahvistimesta ja tietokoneesta. Laitteella tutkittiin prosessista otettuja eri vaiheessa olevia pintoja. Höyläyksen jälkeen koivu- ja mäntynäytteiden pinnan karheus, keskipoikkeama Ra oli noin 5 myy m, vastaavasti profiilinsyvyys Rz oli noin 25 - 30 myy m. Välihionnan jälkeen karheudet olivat: Ra noin 3 myy m ja Rz noin 15 myy m. Pintalakkauksen jälkeen Ra oli noin 2 myy m ja Rz noin 10 myy m. Lastulevynäytteiden pinnan karheus nauhahionnan jälkeen oli: Ra noin 4 myy m ja R noin 28 myy m, välihionnan jälkeen vastaavasti noin 1 myy m ja noin 5 myy m. Selvitettiin myös pinnan karheuden mittausarvojen ja visuaalisen arvostelun yhteneväisyyttä. Visuaalisen arvostelun helpottamiseksi tehtiin materiaalipohjaiset pinnankarheusnäytetaulut. Lopuksi on tehty ehdotus pinnan karheuden määrittämiseksi ja luokitteluksi.

AB - Esitellään puutuotteiden pinnan karheuden mittaamiseen kehitetty laite. Laite koostuu induktiivisesta mitta-anturista, kantoaaltovahvistimesta ja tietokoneesta. Laitteella tutkittiin prosessista otettuja eri vaiheessa olevia pintoja. Höyläyksen jälkeen koivu- ja mäntynäytteiden pinnan karheus, keskipoikkeama Ra oli noin 5 myy m, vastaavasti profiilinsyvyys Rz oli noin 25 - 30 myy m. Välihionnan jälkeen karheudet olivat: Ra noin 3 myy m ja Rz noin 15 myy m. Pintalakkauksen jälkeen Ra oli noin 2 myy m ja Rz noin 10 myy m. Lastulevynäytteiden pinnan karheus nauhahionnan jälkeen oli: Ra noin 4 myy m ja R noin 28 myy m, välihionnan jälkeen vastaavasti noin 1 myy m ja noin 5 myy m. Selvitettiin myös pinnan karheuden mittausarvojen ja visuaalisen arvostelun yhteneväisyyttä. Visuaalisen arvostelun helpottamiseksi tehtiin materiaalipohjaiset pinnankarheusnäytetaulut. Lopuksi on tehty ehdotus pinnan karheuden määrittämiseksi ja luokitteluksi.

KW - furniture

KW - surface roughness

KW - measurements

M3 - Report

SN - 951-38-2069-6

T3 - Tutkimuksia / Valtion teknillinen tutkimuskeskus

BT - Huonekaluteollisuuden tuotteiden pinnan karheus ja sen mittaaminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Fröblom J. Huonekaluteollisuuden tuotteiden pinnan karheus ja sen mittaaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 126 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 288).