Portlandsementin hydrataatio

Translated title of the contribution: Hydration of Portland cement

Heli Viirola, Paula Raivio

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tämä tutkimus käsittelee portlandsementin hydrataatiota. Sementin hydrataatiolla tarkoitetaan sementin reagointia veden kanssa, mikä johtaa kemiallisiin ja fysikaalisiin muutoksiin sementin ja veden seoksessa. Portlandsementti on hydraulinen sideaine. Veteen sekoitettaessa se muodostaa sementtipastan, joka sitoutuu ja kovettuu ja säilyttää lujuutensa ja stabiilisuutensa myös vedessä. Portlandsementti on käytetyin sementti. Se koostuu pääasiassa jauhetusta portlandklinkkeristä, johon on lisätty kipsiä sementin sitoutumisajan säätämiseksi. Sementtiin voidaan lisätä myös seosaineita. Portlandsementin hydrataatio koostuu sarjasta kemiallisia reaktioita, jotka voivat tapahtua sekä samanaikaisesti että peräkkäin. Reaktiot ovat myös toisistaan riippuvaisia. Tämän tutkimuksen kirjallisuusosa keskittyy portlandsementin pääklinkkerikomponenttien hydrataatioreaktioihin sekä -mekanismeihin. Lisäksi selvitetään hydrataatiossa muodostuvien reaktiotuotteiden koostumusta, rakennetta ja morfologiaa. Sementin hydrataatioreaktiot ja niissä muodostuvien yhdisteiden koostumus, rakenne ja morfologia vaikuttavat kovettuneen sementtipastan mikrorakenteeseen ja täten kovettuneen sementtipastan ja betonin ominaisuuksiin. Tämän vuoksi hydrataatioreaktioiden tunteminen ja hallitseminen on oleellista sementin ja betonin ominaisuuksia kehitettäessä. Kirjallisuusosa antaa teoriapohjaa kokeellisille tutkimuksille, joiden tarkoituksena on betonin ominaisuuksien parantaminen ja optimointi eri käyttösovelluksia varten. Tutkimuksen kokeellisessa osassa selvitettiin kahden suomalaisen sementtitehtaan valmistamien portlandsementtien hydrataatio-ominaisuuksia. Tutkimusta varten valittiin Mega-tyypin (CEM I) portlandsementti. Kokeiden perusteella Suomessa tuotettujen kahden normaalin ja yhden sulfaatinkestävän portlandsementin hydrataatio-ominaisuuksissa ei ole merkittävää eroa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages65
ISBN (Electronic)951-38-5763-8
ISBN (Print)951-38-5762-X
Publication statusPublished - 2000
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2041
ISSN1235-0605

Fingerprint

cement

Keywords

  • Portland cement
  • hydration
  • cement paste
  • clinker
  • composition
  • reactions
  • microstructure
  • morphology
  • properties
  • Finland

Cite this

Viirola, H., & Raivio, P. (2000). Portlandsementin hydrataatio. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2041
Viirola, Heli ; Raivio, Paula. / Portlandsementin hydrataatio. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 65 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2041).
@book{a2a3ca0eb37e435c89250ad87d806277,
title = "Portlandsementin hydrataatio",
abstract = "T{\"a}m{\"a} tutkimus k{\"a}sittelee portlandsementin hydrataatiota. Sementin hydrataatiolla tarkoitetaan sementin reagointia veden kanssa, mik{\"a} johtaa kemiallisiin ja fysikaalisiin muutoksiin sementin ja veden seoksessa. Portlandsementti on hydraulinen sideaine. Veteen sekoitettaessa se muodostaa sementtipastan, joka sitoutuu ja kovettuu ja s{\"a}ilytt{\"a}{\"a} lujuutensa ja stabiilisuutensa my{\"o}s vedess{\"a}. Portlandsementti on k{\"a}ytetyin sementti. Se koostuu p{\"a}{\"a}asiassa jauhetusta portlandklinkkerist{\"a}, johon on lis{\"a}tty kipsi{\"a} sementin sitoutumisajan s{\"a}{\"a}t{\"a}miseksi. Sementtiin voidaan lis{\"a}t{\"a} my{\"o}s seosaineita. Portlandsementin hydrataatio koostuu sarjasta kemiallisia reaktioita, jotka voivat tapahtua sek{\"a} samanaikaisesti ett{\"a} per{\"a}kk{\"a}in. Reaktiot ovat my{\"o}s toisistaan riippuvaisia. T{\"a}m{\"a}n tutkimuksen kirjallisuusosa keskittyy portlandsementin p{\"a}{\"a}klinkkerikomponenttien hydrataatioreaktioihin sek{\"a} -mekanismeihin. Lis{\"a}ksi selvitet{\"a}{\"a}n hydrataatiossa muodostuvien reaktiotuotteiden koostumusta, rakennetta ja morfologiaa. Sementin hydrataatioreaktiot ja niiss{\"a} muodostuvien yhdisteiden koostumus, rakenne ja morfologia vaikuttavat kovettuneen sementtipastan mikrorakenteeseen ja t{\"a}ten kovettuneen sementtipastan ja betonin ominaisuuksiin. T{\"a}m{\"a}n vuoksi hydrataatioreaktioiden tunteminen ja hallitseminen on oleellista sementin ja betonin ominaisuuksia kehitett{\"a}ess{\"a}. Kirjallisuusosa antaa teoriapohjaa kokeellisille tutkimuksille, joiden tarkoituksena on betonin ominaisuuksien parantaminen ja optimointi eri k{\"a}ytt{\"o}sovelluksia varten. Tutkimuksen kokeellisessa osassa selvitettiin kahden suomalaisen sementtitehtaan valmistamien portlandsementtien hydrataatio-ominaisuuksia. Tutkimusta varten valittiin Mega-tyypin (CEM I) portlandsementti. Kokeiden perusteella Suomessa tuotettujen kahden normaalin ja yhden sulfaatinkest{\"a}v{\"a}n portlandsementin hydrataatio-ominaisuuksissa ei ole merkitt{\"a}v{\"a}{\"a} eroa.",
keywords = "Portland cement, hydration, cement paste, clinker, composition, reactions, microstructure, morphology, properties, Finland",
author = "Heli Viirola and Paula Raivio",
year = "2000",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5762-X",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2041",
address = "Finland",

}

Viirola, H & Raivio, P 2000, Portlandsementin hydrataatio. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2041, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Portlandsementin hydrataatio. / Viirola, Heli; Raivio, Paula.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 65 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2041).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Portlandsementin hydrataatio

AU - Viirola, Heli

AU - Raivio, Paula

PY - 2000

Y1 - 2000

N2 - Tämä tutkimus käsittelee portlandsementin hydrataatiota. Sementin hydrataatiolla tarkoitetaan sementin reagointia veden kanssa, mikä johtaa kemiallisiin ja fysikaalisiin muutoksiin sementin ja veden seoksessa. Portlandsementti on hydraulinen sideaine. Veteen sekoitettaessa se muodostaa sementtipastan, joka sitoutuu ja kovettuu ja säilyttää lujuutensa ja stabiilisuutensa myös vedessä. Portlandsementti on käytetyin sementti. Se koostuu pääasiassa jauhetusta portlandklinkkeristä, johon on lisätty kipsiä sementin sitoutumisajan säätämiseksi. Sementtiin voidaan lisätä myös seosaineita. Portlandsementin hydrataatio koostuu sarjasta kemiallisia reaktioita, jotka voivat tapahtua sekä samanaikaisesti että peräkkäin. Reaktiot ovat myös toisistaan riippuvaisia. Tämän tutkimuksen kirjallisuusosa keskittyy portlandsementin pääklinkkerikomponenttien hydrataatioreaktioihin sekä -mekanismeihin. Lisäksi selvitetään hydrataatiossa muodostuvien reaktiotuotteiden koostumusta, rakennetta ja morfologiaa. Sementin hydrataatioreaktiot ja niissä muodostuvien yhdisteiden koostumus, rakenne ja morfologia vaikuttavat kovettuneen sementtipastan mikrorakenteeseen ja täten kovettuneen sementtipastan ja betonin ominaisuuksiin. Tämän vuoksi hydrataatioreaktioiden tunteminen ja hallitseminen on oleellista sementin ja betonin ominaisuuksia kehitettäessä. Kirjallisuusosa antaa teoriapohjaa kokeellisille tutkimuksille, joiden tarkoituksena on betonin ominaisuuksien parantaminen ja optimointi eri käyttösovelluksia varten. Tutkimuksen kokeellisessa osassa selvitettiin kahden suomalaisen sementtitehtaan valmistamien portlandsementtien hydrataatio-ominaisuuksia. Tutkimusta varten valittiin Mega-tyypin (CEM I) portlandsementti. Kokeiden perusteella Suomessa tuotettujen kahden normaalin ja yhden sulfaatinkestävän portlandsementin hydrataatio-ominaisuuksissa ei ole merkittävää eroa.

AB - Tämä tutkimus käsittelee portlandsementin hydrataatiota. Sementin hydrataatiolla tarkoitetaan sementin reagointia veden kanssa, mikä johtaa kemiallisiin ja fysikaalisiin muutoksiin sementin ja veden seoksessa. Portlandsementti on hydraulinen sideaine. Veteen sekoitettaessa se muodostaa sementtipastan, joka sitoutuu ja kovettuu ja säilyttää lujuutensa ja stabiilisuutensa myös vedessä. Portlandsementti on käytetyin sementti. Se koostuu pääasiassa jauhetusta portlandklinkkeristä, johon on lisätty kipsiä sementin sitoutumisajan säätämiseksi. Sementtiin voidaan lisätä myös seosaineita. Portlandsementin hydrataatio koostuu sarjasta kemiallisia reaktioita, jotka voivat tapahtua sekä samanaikaisesti että peräkkäin. Reaktiot ovat myös toisistaan riippuvaisia. Tämän tutkimuksen kirjallisuusosa keskittyy portlandsementin pääklinkkerikomponenttien hydrataatioreaktioihin sekä -mekanismeihin. Lisäksi selvitetään hydrataatiossa muodostuvien reaktiotuotteiden koostumusta, rakennetta ja morfologiaa. Sementin hydrataatioreaktiot ja niissä muodostuvien yhdisteiden koostumus, rakenne ja morfologia vaikuttavat kovettuneen sementtipastan mikrorakenteeseen ja täten kovettuneen sementtipastan ja betonin ominaisuuksiin. Tämän vuoksi hydrataatioreaktioiden tunteminen ja hallitseminen on oleellista sementin ja betonin ominaisuuksia kehitettäessä. Kirjallisuusosa antaa teoriapohjaa kokeellisille tutkimuksille, joiden tarkoituksena on betonin ominaisuuksien parantaminen ja optimointi eri käyttösovelluksia varten. Tutkimuksen kokeellisessa osassa selvitettiin kahden suomalaisen sementtitehtaan valmistamien portlandsementtien hydrataatio-ominaisuuksia. Tutkimusta varten valittiin Mega-tyypin (CEM I) portlandsementti. Kokeiden perusteella Suomessa tuotettujen kahden normaalin ja yhden sulfaatinkestävän portlandsementin hydrataatio-ominaisuuksissa ei ole merkittävää eroa.

KW - Portland cement

KW - hydration

KW - cement paste

KW - clinker

KW - composition

KW - reactions

KW - microstructure

KW - morphology

KW - properties

KW - Finland

M3 - Report

SN - 951-38-5762-X

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Portlandsementin hydrataatio

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Viirola H, Raivio P. Portlandsementin hydrataatio. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 65 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2041).