Hydraulijärjestelmän luotettavuus ja vikaantuminen

Markku Lehmusto

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa selvitetään luotettavuosteknisten menetelmien soveltuvuutta hydraulijärjestelmän luotettavuuden parantamiseen. Aluksi tarkastellaan luotettavuuden arvioimismenetelmien käyttöä hydrostaattisen tehonsiirtojärjestelmän suunnittelussa. Järjestelmän luotettavuuden arvioiminen matemaattisesti sen komponenttien vikataajuuksien avulla havaittiin käyttökelpoiseksi ratkaistaessa, mitä osajärjestelmiä on parannettava. Vioittumis- ja vaikutusanalyysi (VVA) osoittautui kvalitatiivisista menetelmistä parhaiten soveltavaksi. Kirjallisuudesta saatujen tietojen lisäksi hankittiin hydrauliikan vikaantumisesta tietoja haastattelemalla kunnossapidosta ja tuotekehittelystä vastaavia henkilöitä. Hydraulikomponenttien vikaantumismekanismien havaittiin koostuvan usein monimutkaisista fysikaalis-kemiallisista prosesseista. Vikaan ei yleensä ole löydettävissä vain yhtä syytä, vaan vika on useiden tekijöiden ja vuorovaikutussuhteiden summa. Hydraulinesteen epäpuhtauksilla sekä kuormitus- ja lämpötilamuutoksilla osoittautui olevan voimakas vaikutus vikaantumiseen. Luotettavuutta voi parantaa joko karsimalla vioittumismahdollisuuksia tai pyrkimällä välttämään vioittumisen aiheuttamat, laitteen toimintakykyä huonontavat seuraukset. Edellistä voidaan toteuttaa perinteisin koneensuunnittelun keinoin yksinkertaistamalla järjestelmää ja jälkimmäistä lisäämällä järjestelmän toimintakykyä sääteleviä järjestelyjä. Luotettavaustekniikan analyyttiset menetelmät eivät tuo esille kaikkia hydraulisten laitteiden luotettavuuteen liittyviä piirteitä, mutta ne antavat mielenkiintoisen lisän suorituskykyyn pohjautuvaan laitteiden suunnitteluun.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages85
ISBN (Print)951-38-1447-5
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number93
ISSN0358-5085

Cite this

Lehmusto, M. (1982). Hydraulijärjestelmän luotettavuus ja vikaantuminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 93
Lehmusto, Markku. / Hydraulijärjestelmän luotettavuus ja vikaantuminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 85 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 93).
@book{f31de61eebd74f0c927c3c8577bc83a5,
title = "Hydraulij{\"a}rjestelm{\"a}n luotettavuus ja vikaantuminen",
abstract = "Julkaisussa selvitet{\"a}{\"a}n luotettavuosteknisten menetelmien soveltuvuutta hydraulij{\"a}rjestelm{\"a}n luotettavuuden parantamiseen. Aluksi tarkastellaan luotettavuuden arvioimismenetelmien k{\"a}ytt{\"o}{\"a} hydrostaattisen tehonsiirtoj{\"a}rjestelm{\"a}n suunnittelussa. J{\"a}rjestelm{\"a}n luotettavuuden arvioiminen matemaattisesti sen komponenttien vikataajuuksien avulla havaittiin k{\"a}ytt{\"o}kelpoiseksi ratkaistaessa, mit{\"a} osaj{\"a}rjestelmi{\"a} on parannettava. Vioittumis- ja vaikutusanalyysi (VVA) osoittautui kvalitatiivisista menetelmist{\"a} parhaiten soveltavaksi. Kirjallisuudesta saatujen tietojen lis{\"a}ksi hankittiin hydrauliikan vikaantumisesta tietoja haastattelemalla kunnossapidosta ja tuotekehittelyst{\"a} vastaavia henkil{\"o}it{\"a}. Hydraulikomponenttien vikaantumismekanismien havaittiin koostuvan usein monimutkaisista fysikaalis-kemiallisista prosesseista. Vikaan ei yleens{\"a} ole l{\"o}ydett{\"a}viss{\"a} vain yht{\"a} syyt{\"a}, vaan vika on useiden tekij{\"o}iden ja vuorovaikutussuhteiden summa. Hydraulinesteen ep{\"a}puhtauksilla sek{\"a} kuormitus- ja l{\"a}mp{\"o}tilamuutoksilla osoittautui olevan voimakas vaikutus vikaantumiseen. Luotettavuutta voi parantaa joko karsimalla vioittumismahdollisuuksia tai pyrkim{\"a}ll{\"a} v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}{\"a}n vioittumisen aiheuttamat, laitteen toimintakyky{\"a} huonontavat seuraukset. Edellist{\"a} voidaan toteuttaa perinteisin koneensuunnittelun keinoin yksinkertaistamalla j{\"a}rjestelm{\"a}{\"a} ja j{\"a}lkimm{\"a}ist{\"a} lis{\"a}{\"a}m{\"a}ll{\"a} j{\"a}rjestelm{\"a}n toimintakyky{\"a} s{\"a}{\"a}televi{\"a} j{\"a}rjestelyj{\"a}. Luotettavaustekniikan analyyttiset menetelm{\"a}t eiv{\"a}t tuo esille kaikkia hydraulisten laitteiden luotettavuuteen liittyvi{\"a} piirteit{\"a}, mutta ne antavat mielenkiintoisen lis{\"a}n suorituskykyyn pohjautuvaan laitteiden suunnitteluun.",
author = "Markku Lehmusto",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1447-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "93",
address = "Finland",

}

Lehmusto, M 1982, Hydraulijärjestelmän luotettavuus ja vikaantuminen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 93, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Hydraulijärjestelmän luotettavuus ja vikaantuminen. / Lehmusto, Markku.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 85 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 93).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Hydraulijärjestelmän luotettavuus ja vikaantuminen

AU - Lehmusto, Markku

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Julkaisussa selvitetään luotettavuosteknisten menetelmien soveltuvuutta hydraulijärjestelmän luotettavuuden parantamiseen. Aluksi tarkastellaan luotettavuuden arvioimismenetelmien käyttöä hydrostaattisen tehonsiirtojärjestelmän suunnittelussa. Järjestelmän luotettavuuden arvioiminen matemaattisesti sen komponenttien vikataajuuksien avulla havaittiin käyttökelpoiseksi ratkaistaessa, mitä osajärjestelmiä on parannettava. Vioittumis- ja vaikutusanalyysi (VVA) osoittautui kvalitatiivisista menetelmistä parhaiten soveltavaksi. Kirjallisuudesta saatujen tietojen lisäksi hankittiin hydrauliikan vikaantumisesta tietoja haastattelemalla kunnossapidosta ja tuotekehittelystä vastaavia henkilöitä. Hydraulikomponenttien vikaantumismekanismien havaittiin koostuvan usein monimutkaisista fysikaalis-kemiallisista prosesseista. Vikaan ei yleensä ole löydettävissä vain yhtä syytä, vaan vika on useiden tekijöiden ja vuorovaikutussuhteiden summa. Hydraulinesteen epäpuhtauksilla sekä kuormitus- ja lämpötilamuutoksilla osoittautui olevan voimakas vaikutus vikaantumiseen. Luotettavuutta voi parantaa joko karsimalla vioittumismahdollisuuksia tai pyrkimällä välttämään vioittumisen aiheuttamat, laitteen toimintakykyä huonontavat seuraukset. Edellistä voidaan toteuttaa perinteisin koneensuunnittelun keinoin yksinkertaistamalla järjestelmää ja jälkimmäistä lisäämällä järjestelmän toimintakykyä sääteleviä järjestelyjä. Luotettavaustekniikan analyyttiset menetelmät eivät tuo esille kaikkia hydraulisten laitteiden luotettavuuteen liittyviä piirteitä, mutta ne antavat mielenkiintoisen lisän suorituskykyyn pohjautuvaan laitteiden suunnitteluun.

AB - Julkaisussa selvitetään luotettavuosteknisten menetelmien soveltuvuutta hydraulijärjestelmän luotettavuuden parantamiseen. Aluksi tarkastellaan luotettavuuden arvioimismenetelmien käyttöä hydrostaattisen tehonsiirtojärjestelmän suunnittelussa. Järjestelmän luotettavuuden arvioiminen matemaattisesti sen komponenttien vikataajuuksien avulla havaittiin käyttökelpoiseksi ratkaistaessa, mitä osajärjestelmiä on parannettava. Vioittumis- ja vaikutusanalyysi (VVA) osoittautui kvalitatiivisista menetelmistä parhaiten soveltavaksi. Kirjallisuudesta saatujen tietojen lisäksi hankittiin hydrauliikan vikaantumisesta tietoja haastattelemalla kunnossapidosta ja tuotekehittelystä vastaavia henkilöitä. Hydraulikomponenttien vikaantumismekanismien havaittiin koostuvan usein monimutkaisista fysikaalis-kemiallisista prosesseista. Vikaan ei yleensä ole löydettävissä vain yhtä syytä, vaan vika on useiden tekijöiden ja vuorovaikutussuhteiden summa. Hydraulinesteen epäpuhtauksilla sekä kuormitus- ja lämpötilamuutoksilla osoittautui olevan voimakas vaikutus vikaantumiseen. Luotettavuutta voi parantaa joko karsimalla vioittumismahdollisuuksia tai pyrkimällä välttämään vioittumisen aiheuttamat, laitteen toimintakykyä huonontavat seuraukset. Edellistä voidaan toteuttaa perinteisin koneensuunnittelun keinoin yksinkertaistamalla järjestelmää ja jälkimmäistä lisäämällä järjestelmän toimintakykyä sääteleviä järjestelyjä. Luotettavaustekniikan analyyttiset menetelmät eivät tuo esille kaikkia hydraulisten laitteiden luotettavuuteen liittyviä piirteitä, mutta ne antavat mielenkiintoisen lisän suorituskykyyn pohjautuvaan laitteiden suunnitteluun.

M3 - Report

SN - 951-38-1447-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Hydraulijärjestelmän luotettavuus ja vikaantuminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Lehmusto M. Hydraulijärjestelmän luotettavuus ja vikaantuminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 85 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 93).