Hydraulipumppujen ja hydrauliikan varusteiden toimivuus matalissa lämpötiloissa

Raimo Soudunsaari, Ari Lehto

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Arktisissa olosuhteissa alimmat lämpötilat ovat -40 - - 60 °C. Näissä lämpötiloissa tiivisteet kovettuvat ja kutistuvat, hydraulinesteet jäykistyvät, hydraulipumppujen imukyky huononee ja metallit haurastuvat. Seurauksena on komponenttien vaurioitumisia ja öljyvuotoja. Mäntä-, siipi- ja hammaspyöräpumppujen imukykyä tutkittiin matalissa lämpotiloissa sekä mineraaliöljypohjaisella että synteettisellä hydraulinesteellä. Öljyjen viskositeettiarvot olivat kokeissa pumppujen valmistajien lupaamia maksimiarvoja suuremmat. Tästä huolimatta pumput imivät hyvin öljyä. Siipipumpun kotelo halkesi -40 °C:n lämpötilassa tehdyssä kokeessa. Säiliön eristämisellä voidaan öljyn jäähtymistä yön aikana hidastaa ainakin 10 - 12 °C. Öljyn lämmittämiseen kannattaa käyttää pyörivää sekoitinlämmitintä, jotta öljy lämpiää tasaisesti. Huolella valmistetut hydrauliputki- ja putkiliitinasennelmat ovat tiiviitä myös matalissa lämpötiloissa, jos asennuksiin ei kohdistu ulkoisia rasituksia. Pintakytkimet toimivat matalissa lämpötiloissa hyvin ja painekytkimien kytkentäpaine hieman kohosi lämpötilan laskiessa, kun paine nousi nopeasti. Glyseriiniöljyllä täytetyt painemittarit eivät sovi käytettäväksi näin matalissa lämpötiloissa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages84
ISBN (Print)951-38-2889-1
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number774
ISSN0358-5085

Fingerprint

hydraulic systems
pumps
fluid mechanics
temperature

Keywords

  • hydraulic equipment
  • pumps
  • low temperature tests
  • cold weather tests

Cite this

Soudunsaari, R., & Lehto, A. (1987). Hydraulipumppujen ja hydrauliikan varusteiden toimivuus matalissa lämpötiloissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 774
Soudunsaari, Raimo ; Lehto, Ari. / Hydraulipumppujen ja hydrauliikan varusteiden toimivuus matalissa lämpötiloissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 84 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 774).
@book{370be7a49d05404ca159df71d2a5d0b7,
title = "Hydraulipumppujen ja hydrauliikan varusteiden toimivuus matalissa l{\"a}mp{\"o}tiloissa",
abstract = "Arktisissa olosuhteissa alimmat l{\"a}mp{\"o}tilat ovat -40 - - 60 °C. N{\"a}iss{\"a} l{\"a}mp{\"o}tiloissa tiivisteet kovettuvat ja kutistuvat, hydraulinesteet j{\"a}ykistyv{\"a}t, hydraulipumppujen imukyky huononee ja metallit haurastuvat. Seurauksena on komponenttien vaurioitumisia ja {\"o}ljyvuotoja. M{\"a}nt{\"a}-, siipi- ja hammaspy{\"o}r{\"a}pumppujen imukyky{\"a} tutkittiin matalissa l{\"a}mpotiloissa sek{\"a} mineraali{\"o}ljypohjaisella ett{\"a} synteettisell{\"a} hydraulinesteell{\"a}. {\"O}ljyjen viskositeettiarvot olivat kokeissa pumppujen valmistajien lupaamia maksimiarvoja suuremmat. T{\"a}st{\"a} huolimatta pumput imiv{\"a}t hyvin {\"o}ljy{\"a}. Siipipumpun kotelo halkesi -40 °C:n l{\"a}mp{\"o}tilassa tehdyss{\"a} kokeessa. S{\"a}ili{\"o}n erist{\"a}misell{\"a} voidaan {\"o}ljyn j{\"a}{\"a}htymist{\"a} y{\"o}n aikana hidastaa ainakin 10 - 12 °C. {\"O}ljyn l{\"a}mmitt{\"a}miseen kannattaa k{\"a}ytt{\"a}{\"a} py{\"o}riv{\"a}{\"a} sekoitinl{\"a}mmitint{\"a}, jotta {\"o}ljy l{\"a}mpi{\"a}{\"a} tasaisesti. Huolella valmistetut hydrauliputki- ja putkiliitinasennelmat ovat tiiviit{\"a} my{\"o}s matalissa l{\"a}mp{\"o}tiloissa, jos asennuksiin ei kohdistu ulkoisia rasituksia. Pintakytkimet toimivat matalissa l{\"a}mp{\"o}tiloissa hyvin ja painekytkimien kytkent{\"a}paine hieman kohosi l{\"a}mp{\"o}tilan laskiessa, kun paine nousi nopeasti. Glyseriini{\"o}ljyll{\"a} t{\"a}ytetyt painemittarit eiv{\"a}t sovi k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}ksi n{\"a}in matalissa l{\"a}mp{\"o}tiloissa.",
keywords = "hydraulic equipment, pumps, low temperature tests, cold weather tests",
author = "Raimo Soudunsaari and Ari Lehto",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2889-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "774",
address = "Finland",

}

Soudunsaari, R & Lehto, A 1987, Hydraulipumppujen ja hydrauliikan varusteiden toimivuus matalissa lämpötiloissa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 774, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Hydraulipumppujen ja hydrauliikan varusteiden toimivuus matalissa lämpötiloissa. / Soudunsaari, Raimo; Lehto, Ari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 84 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 774).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Hydraulipumppujen ja hydrauliikan varusteiden toimivuus matalissa lämpötiloissa

AU - Soudunsaari, Raimo

AU - Lehto, Ari

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Arktisissa olosuhteissa alimmat lämpötilat ovat -40 - - 60 °C. Näissä lämpötiloissa tiivisteet kovettuvat ja kutistuvat, hydraulinesteet jäykistyvät, hydraulipumppujen imukyky huononee ja metallit haurastuvat. Seurauksena on komponenttien vaurioitumisia ja öljyvuotoja. Mäntä-, siipi- ja hammaspyöräpumppujen imukykyä tutkittiin matalissa lämpotiloissa sekä mineraaliöljypohjaisella että synteettisellä hydraulinesteellä. Öljyjen viskositeettiarvot olivat kokeissa pumppujen valmistajien lupaamia maksimiarvoja suuremmat. Tästä huolimatta pumput imivät hyvin öljyä. Siipipumpun kotelo halkesi -40 °C:n lämpötilassa tehdyssä kokeessa. Säiliön eristämisellä voidaan öljyn jäähtymistä yön aikana hidastaa ainakin 10 - 12 °C. Öljyn lämmittämiseen kannattaa käyttää pyörivää sekoitinlämmitintä, jotta öljy lämpiää tasaisesti. Huolella valmistetut hydrauliputki- ja putkiliitinasennelmat ovat tiiviitä myös matalissa lämpötiloissa, jos asennuksiin ei kohdistu ulkoisia rasituksia. Pintakytkimet toimivat matalissa lämpötiloissa hyvin ja painekytkimien kytkentäpaine hieman kohosi lämpötilan laskiessa, kun paine nousi nopeasti. Glyseriiniöljyllä täytetyt painemittarit eivät sovi käytettäväksi näin matalissa lämpötiloissa.

AB - Arktisissa olosuhteissa alimmat lämpötilat ovat -40 - - 60 °C. Näissä lämpötiloissa tiivisteet kovettuvat ja kutistuvat, hydraulinesteet jäykistyvät, hydraulipumppujen imukyky huononee ja metallit haurastuvat. Seurauksena on komponenttien vaurioitumisia ja öljyvuotoja. Mäntä-, siipi- ja hammaspyöräpumppujen imukykyä tutkittiin matalissa lämpotiloissa sekä mineraaliöljypohjaisella että synteettisellä hydraulinesteellä. Öljyjen viskositeettiarvot olivat kokeissa pumppujen valmistajien lupaamia maksimiarvoja suuremmat. Tästä huolimatta pumput imivät hyvin öljyä. Siipipumpun kotelo halkesi -40 °C:n lämpötilassa tehdyssä kokeessa. Säiliön eristämisellä voidaan öljyn jäähtymistä yön aikana hidastaa ainakin 10 - 12 °C. Öljyn lämmittämiseen kannattaa käyttää pyörivää sekoitinlämmitintä, jotta öljy lämpiää tasaisesti. Huolella valmistetut hydrauliputki- ja putkiliitinasennelmat ovat tiiviitä myös matalissa lämpötiloissa, jos asennuksiin ei kohdistu ulkoisia rasituksia. Pintakytkimet toimivat matalissa lämpötiloissa hyvin ja painekytkimien kytkentäpaine hieman kohosi lämpötilan laskiessa, kun paine nousi nopeasti. Glyseriiniöljyllä täytetyt painemittarit eivät sovi käytettäväksi näin matalissa lämpötiloissa.

KW - hydraulic equipment

KW - pumps

KW - low temperature tests

KW - cold weather tests

M3 - Report

SN - 951-38-2889-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Hydraulipumppujen ja hydrauliikan varusteiden toimivuus matalissa lämpötiloissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Soudunsaari R, Lehto A. Hydraulipumppujen ja hydrauliikan varusteiden toimivuus matalissa lämpötiloissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 84 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 774).