Hydraulisylinterin tiivisteet arktisissa olosuhteissa

Kulumisenkestävyys lämpimässä

Seppo Mikkonen, Raimo Soudunsaari

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Arktisissa olosuhteissa alimmat lämpötilat ovat -40 - -60 °C. Hydrau-lisylintereissä tarvitaan tällöin erikoistiivisteet. Niiden kulumiskestävyys on kuitenkin normaalia heikompi korkeissa lämpötiloissa, koska mataliin lämpötiloihin tarkoitetut kumit turpoavat ja pehmenevät öljyssä. Lisäksi arktisiin oloihin soveltuvat pieniviskositeettiset öljyt vaikuttavat kumeihin voimakkaasti ja öljyn voitelukyky on normaalia heikompi. Viittä pakkaseen soveltuvaa tiivistetyyppiä kokeiltiin 162 000 edestakaisen iskun ajan lämpimällä (yli +40 °C) öljyllä. Tulokset osoittivat, että nitriittikumin kulumiskestävyyttä voidaan parantaa käyttämällä kudosvahvistusta. Silikonikumi ei kestänyt kulutusta. PTFE-seoksesta tai polyuretaanista tehtyjen urarenkaiden kulumiskestävyys oli koeolosuhteissa hyvä. Urarenkaiden heikkoutena oli suurempi vuoto kuin nitriilikumisilla yhdistelmätiivisteillä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages28
ISBN (Print)951-38-2383-0
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameTiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus
PublisherVTT
Volume496

Fingerprint

seals
Arctic region
fluid mechanics
temperature

Keywords

  • hydraulic seals
  • wear resistance

Cite this

Mikkonen, S., & Soudunsaari, R. (1985). Hydraulisylinterin tiivisteet arktisissa olosuhteissa: Kulumisenkestävyys lämpimässä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 496
Mikkonen, Seppo ; Soudunsaari, Raimo. / Hydraulisylinterin tiivisteet arktisissa olosuhteissa : Kulumisenkestävyys lämpimässä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 28 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 496).
@book{d4cf1123f406493a845f2de580e0da87,
title = "Hydraulisylinterin tiivisteet arktisissa olosuhteissa: Kulumisenkest{\"a}vyys l{\"a}mpim{\"a}ss{\"a}",
abstract = "Arktisissa olosuhteissa alimmat l{\"a}mp{\"o}tilat ovat -40 - -60 °C. Hydrau-lisylintereiss{\"a} tarvitaan t{\"a}ll{\"o}in erikoistiivisteet. Niiden kulumiskest{\"a}vyys on kuitenkin normaalia heikompi korkeissa l{\"a}mp{\"o}tiloissa, koska mataliin l{\"a}mp{\"o}tiloihin tarkoitetut kumit turpoavat ja pehmenev{\"a}t {\"o}ljyss{\"a}. Lis{\"a}ksi arktisiin oloihin soveltuvat pieniviskositeettiset {\"o}ljyt vaikuttavat kumeihin voimakkaasti ja {\"o}ljyn voitelukyky on normaalia heikompi. Viitt{\"a} pakkaseen soveltuvaa tiivistetyyppi{\"a} kokeiltiin 162 000 edestakaisen iskun ajan l{\"a}mpim{\"a}ll{\"a} (yli +40 °C) {\"o}ljyll{\"a}. Tulokset osoittivat, ett{\"a} nitriittikumin kulumiskest{\"a}vyytt{\"a} voidaan parantaa k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} kudosvahvistusta. Silikonikumi ei kest{\"a}nyt kulutusta. PTFE-seoksesta tai polyuretaanista tehtyjen urarenkaiden kulumiskest{\"a}vyys oli koeolosuhteissa hyv{\"a}. Urarenkaiden heikkoutena oli suurempi vuoto kuin nitriilikumisilla yhdistelm{\"a}tiivisteill{\"a}.",
keywords = "hydraulic seals, wear resistance",
author = "Seppo Mikkonen and Raimo Soudunsaari",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2383-0",
series = "Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
address = "Finland",

}

Mikkonen, S & Soudunsaari, R 1985, Hydraulisylinterin tiivisteet arktisissa olosuhteissa: Kulumisenkestävyys lämpimässä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 496, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Hydraulisylinterin tiivisteet arktisissa olosuhteissa : Kulumisenkestävyys lämpimässä. / Mikkonen, Seppo; Soudunsaari, Raimo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 28 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 496).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Hydraulisylinterin tiivisteet arktisissa olosuhteissa

T2 - Kulumisenkestävyys lämpimässä

AU - Mikkonen, Seppo

AU - Soudunsaari, Raimo

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Arktisissa olosuhteissa alimmat lämpötilat ovat -40 - -60 °C. Hydrau-lisylintereissä tarvitaan tällöin erikoistiivisteet. Niiden kulumiskestävyys on kuitenkin normaalia heikompi korkeissa lämpötiloissa, koska mataliin lämpötiloihin tarkoitetut kumit turpoavat ja pehmenevät öljyssä. Lisäksi arktisiin oloihin soveltuvat pieniviskositeettiset öljyt vaikuttavat kumeihin voimakkaasti ja öljyn voitelukyky on normaalia heikompi. Viittä pakkaseen soveltuvaa tiivistetyyppiä kokeiltiin 162 000 edestakaisen iskun ajan lämpimällä (yli +40 °C) öljyllä. Tulokset osoittivat, että nitriittikumin kulumiskestävyyttä voidaan parantaa käyttämällä kudosvahvistusta. Silikonikumi ei kestänyt kulutusta. PTFE-seoksesta tai polyuretaanista tehtyjen urarenkaiden kulumiskestävyys oli koeolosuhteissa hyvä. Urarenkaiden heikkoutena oli suurempi vuoto kuin nitriilikumisilla yhdistelmätiivisteillä.

AB - Arktisissa olosuhteissa alimmat lämpötilat ovat -40 - -60 °C. Hydrau-lisylintereissä tarvitaan tällöin erikoistiivisteet. Niiden kulumiskestävyys on kuitenkin normaalia heikompi korkeissa lämpötiloissa, koska mataliin lämpötiloihin tarkoitetut kumit turpoavat ja pehmenevät öljyssä. Lisäksi arktisiin oloihin soveltuvat pieniviskositeettiset öljyt vaikuttavat kumeihin voimakkaasti ja öljyn voitelukyky on normaalia heikompi. Viittä pakkaseen soveltuvaa tiivistetyyppiä kokeiltiin 162 000 edestakaisen iskun ajan lämpimällä (yli +40 °C) öljyllä. Tulokset osoittivat, että nitriittikumin kulumiskestävyyttä voidaan parantaa käyttämällä kudosvahvistusta. Silikonikumi ei kestänyt kulutusta. PTFE-seoksesta tai polyuretaanista tehtyjen urarenkaiden kulumiskestävyys oli koeolosuhteissa hyvä. Urarenkaiden heikkoutena oli suurempi vuoto kuin nitriilikumisilla yhdistelmätiivisteillä.

KW - hydraulic seals

KW - wear resistance

M3 - Report

SN - 951-38-2383-0

T3 - Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus

BT - Hydraulisylinterin tiivisteet arktisissa olosuhteissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Mikkonen S, Soudunsaari R. Hydraulisylinterin tiivisteet arktisissa olosuhteissa: Kulumisenkestävyys lämpimässä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 28 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 496).