Hydridilämpövoimakoneet

Translated title of the contribution: Hydride thermodynamic machines

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Matala-arvoisen lämpöenergian hyödyntäminen on keskeisessä asemassa edistettäessä lämpöenergian entistä tehokkaampaa hyödyntämistä ja uusiutuvien energialähteiden käyttöä. Hydridilämpövoimakoneet ovat kuivia, jaksoittaisia absorptioperiaatteella toimivia lämpövoimakoneita. Niiden toiminta perustuu kahden tai useamman kiinteän hydridejä muodostavan metallin ja vetykaasun välisten reaktiopaineiden lämpötilariippuvuuden välisiin eroihin. Hydridilämpöpumpun toimintalämpötila-alue on laaja ja vapaasti valittavissa. Käytetyistä metalliseoksista riippuen toimintalämpötila-alue on -20 -800 °C. Tutkimuksessa rakennettiin koelaitteisto ja demonstroitiin hydridilämpövoimakoneiden toiminta lämpölähteitä simuloivan jäähdytysvesikierron avulla. Koetulosten perusteella hydridilämpöpumpulla saavutettiin 7,3 °C:n ja 3,8 °C:n lämpötilaerot lämmitys- ja jäähdytysjaksojen aikana lämpötilassa 20 °C. Vastaavat lämpötilaerot lämpömuuntimella olivat 8,9 °C ja S,6 °C lämpötilassa 80 °C. Primäärienergialähteen lämpötila oli tällöin 80 °C. Hydridilämpövoimakoneen jatkuva lämmitysteho oli 8,5 W/kg metalliseosta. Optimoimalla energialähteiden lämpötilatasojen valinta, kiertoprosessin jaksojen pituudet ja rakenteiden lämmönsiirto-ominaisuudet voidaan kokeissa käytetyllä laitekonstruktiolla nostaa lämmitystehoa arviolta 50 W/kg metalliseosta.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages55
  ISBN (Print)951-38-4116-2
  Publication statusPublished - 1992
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesVTT Julkaisuja - Publikationer
  Volume768
  ISSN1235-0613

  Fingerprint

  hydrides
  thermodynamics

  Keywords

  • hydrogen
  • metal hydrides
  • temperature measurement
  • temperature distribution
  • thermodynamics
  • machine design
  • mechanical engineering
  • heat pumps
  • cooling systems
  • heat transfer
  • heat exchangers
  • tests
  • properties
  • evaluation
  • experimentation
  • heating equipment

  Cite this

  Tähtinen, S. (1992). Hydridilämpövoimakoneet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Julkaisuja - Publikationer, Vol.. 768
  Tähtinen, Seppo. / Hydridilämpövoimakoneet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 55 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer, Vol. 768).
  @book{5cab06b80e324bbbb3921de35db77d0c,
  title = "Hydridil{\"a}mp{\"o}voimakoneet",
  abstract = "Matala-arvoisen l{\"a}mp{\"o}energian hy{\"o}dynt{\"a}minen on keskeisess{\"a} asemassa edistett{\"a}ess{\"a} l{\"a}mp{\"o}energian entist{\"a} tehokkaampaa hy{\"o}dynt{\"a}mist{\"a} ja uusiutuvien energial{\"a}hteiden k{\"a}ytt{\"o}{\"a}. Hydridil{\"a}mp{\"o}voimakoneet ovat kuivia, jaksoittaisia absorptioperiaatteella toimivia l{\"a}mp{\"o}voimakoneita. Niiden toiminta perustuu kahden tai useamman kiinte{\"a}n hydridej{\"a} muodostavan metallin ja vetykaasun v{\"a}listen reaktiopaineiden l{\"a}mp{\"o}tilariippuvuuden v{\"a}lisiin eroihin. Hydridil{\"a}mp{\"o}pumpun toimintal{\"a}mp{\"o}tila-alue on laaja ja vapaasti valittavissa. K{\"a}ytetyist{\"a} metalliseoksista riippuen toimintal{\"a}mp{\"o}tila-alue on -20 -800 °C. Tutkimuksessa rakennettiin koelaitteisto ja demonstroitiin hydridil{\"a}mp{\"o}voimakoneiden toiminta l{\"a}mp{\"o}l{\"a}hteit{\"a} simuloivan j{\"a}{\"a}hdytysvesikierron avulla. Koetulosten perusteella hydridil{\"a}mp{\"o}pumpulla saavutettiin 7,3 °C:n ja 3,8 °C:n l{\"a}mp{\"o}tilaerot l{\"a}mmitys- ja j{\"a}{\"a}hdytysjaksojen aikana l{\"a}mp{\"o}tilassa 20 °C. Vastaavat l{\"a}mp{\"o}tilaerot l{\"a}mp{\"o}muuntimella olivat 8,9 °C ja S,6 °C l{\"a}mp{\"o}tilassa 80 °C. Prim{\"a}{\"a}rienergial{\"a}hteen l{\"a}mp{\"o}tila oli t{\"a}ll{\"o}in 80 °C. Hydridil{\"a}mp{\"o}voimakoneen jatkuva l{\"a}mmitysteho oli 8,5 W/kg metalliseosta. Optimoimalla energial{\"a}hteiden l{\"a}mp{\"o}tilatasojen valinta, kiertoprosessin jaksojen pituudet ja rakenteiden l{\"a}mm{\"o}nsiirto-ominaisuudet voidaan kokeissa k{\"a}ytetyll{\"a} laitekonstruktiolla nostaa l{\"a}mmitystehoa arviolta 50 W/kg metalliseosta.",
  keywords = "hydrogen, metal hydrides, temperature measurement, temperature distribution, thermodynamics, machine design, mechanical engineering, heat pumps, cooling systems, heat transfer, heat exchangers, tests, properties, evaluation, experimentation, heating equipment",
  author = "Seppo T{\"a}htinen",
  note = "Project code: MET0006",
  year = "1992",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-4116-2",
  series = "VTT Julkaisuja - Publikationer",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  address = "Finland",

  }

  Tähtinen, S 1992, Hydridilämpövoimakoneet. VTT Julkaisuja - Publikationer, vol. 768, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Hydridilämpövoimakoneet. / Tähtinen, Seppo.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 55 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer, Vol. 768).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Hydridilämpövoimakoneet

  AU - Tähtinen, Seppo

  N1 - Project code: MET0006

  PY - 1992

  Y1 - 1992

  N2 - Matala-arvoisen lämpöenergian hyödyntäminen on keskeisessä asemassa edistettäessä lämpöenergian entistä tehokkaampaa hyödyntämistä ja uusiutuvien energialähteiden käyttöä. Hydridilämpövoimakoneet ovat kuivia, jaksoittaisia absorptioperiaatteella toimivia lämpövoimakoneita. Niiden toiminta perustuu kahden tai useamman kiinteän hydridejä muodostavan metallin ja vetykaasun välisten reaktiopaineiden lämpötilariippuvuuden välisiin eroihin. Hydridilämpöpumpun toimintalämpötila-alue on laaja ja vapaasti valittavissa. Käytetyistä metalliseoksista riippuen toimintalämpötila-alue on -20 -800 °C. Tutkimuksessa rakennettiin koelaitteisto ja demonstroitiin hydridilämpövoimakoneiden toiminta lämpölähteitä simuloivan jäähdytysvesikierron avulla. Koetulosten perusteella hydridilämpöpumpulla saavutettiin 7,3 °C:n ja 3,8 °C:n lämpötilaerot lämmitys- ja jäähdytysjaksojen aikana lämpötilassa 20 °C. Vastaavat lämpötilaerot lämpömuuntimella olivat 8,9 °C ja S,6 °C lämpötilassa 80 °C. Primäärienergialähteen lämpötila oli tällöin 80 °C. Hydridilämpövoimakoneen jatkuva lämmitysteho oli 8,5 W/kg metalliseosta. Optimoimalla energialähteiden lämpötilatasojen valinta, kiertoprosessin jaksojen pituudet ja rakenteiden lämmönsiirto-ominaisuudet voidaan kokeissa käytetyllä laitekonstruktiolla nostaa lämmitystehoa arviolta 50 W/kg metalliseosta.

  AB - Matala-arvoisen lämpöenergian hyödyntäminen on keskeisessä asemassa edistettäessä lämpöenergian entistä tehokkaampaa hyödyntämistä ja uusiutuvien energialähteiden käyttöä. Hydridilämpövoimakoneet ovat kuivia, jaksoittaisia absorptioperiaatteella toimivia lämpövoimakoneita. Niiden toiminta perustuu kahden tai useamman kiinteän hydridejä muodostavan metallin ja vetykaasun välisten reaktiopaineiden lämpötilariippuvuuden välisiin eroihin. Hydridilämpöpumpun toimintalämpötila-alue on laaja ja vapaasti valittavissa. Käytetyistä metalliseoksista riippuen toimintalämpötila-alue on -20 -800 °C. Tutkimuksessa rakennettiin koelaitteisto ja demonstroitiin hydridilämpövoimakoneiden toiminta lämpölähteitä simuloivan jäähdytysvesikierron avulla. Koetulosten perusteella hydridilämpöpumpulla saavutettiin 7,3 °C:n ja 3,8 °C:n lämpötilaerot lämmitys- ja jäähdytysjaksojen aikana lämpötilassa 20 °C. Vastaavat lämpötilaerot lämpömuuntimella olivat 8,9 °C ja S,6 °C lämpötilassa 80 °C. Primäärienergialähteen lämpötila oli tällöin 80 °C. Hydridilämpövoimakoneen jatkuva lämmitysteho oli 8,5 W/kg metalliseosta. Optimoimalla energialähteiden lämpötilatasojen valinta, kiertoprosessin jaksojen pituudet ja rakenteiden lämmönsiirto-ominaisuudet voidaan kokeissa käytetyllä laitekonstruktiolla nostaa lämmitystehoa arviolta 50 W/kg metalliseosta.

  KW - hydrogen

  KW - metal hydrides

  KW - temperature measurement

  KW - temperature distribution

  KW - thermodynamics

  KW - machine design

  KW - mechanical engineering

  KW - heat pumps

  KW - cooling systems

  KW - heat transfer

  KW - heat exchangers

  KW - tests

  KW - properties

  KW - evaluation

  KW - experimentation

  KW - heating equipment

  M3 - Report

  SN - 951-38-4116-2

  T3 - VTT Julkaisuja - Publikationer

  BT - Hydridilämpövoimakoneet

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Tähtinen S. Hydridilämpövoimakoneet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 55 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer, Vol. 768).