Omavalvonta ja prosessihygienia paperi- ja pakkausteollisuudessa

Translated title of the contribution: Hygiene and product safety management system and process hygiene in paper and packaging industry

Jukka Sillanpää, Laura Raaska, Thea Sipiläinen-Malm, Anna-Maija Sjöberg

    Research output: Book/ReportReport

    Abstract

    Elintarvikepakkausmateriaalien turvallisuus ja mikrobiologinen puhtaus ovat erittäin ajankohtaisia aiheita. Suomen lainsäädäntö ja elintarviketeollisuus vaativat mm. elintarvikepakkausmateriaaleja ja elintarvikepakkauksia maahantuovilta, valmistavilta ja käsitteleviltä yrityksiltä toimivaa laatujärjestelmää elintarvikkeiden kanssa kosketukseen tarkoitettujen materiaalien turvallisuuden ja hygienian varmistamiseksi. Tässä julkaisussa käsitellään paperi- ja pakkausteollisuuden tuotteiden laatua ja laatujärjestelmiä sekä elintarvikkeiden kanssa kosketukseen tarkoitettujen pakkausmateriaalien lainsäädäntöä Suomessa. Julkaisussa keskitytään erityisesti omavalvonnan ja HACCP-järjestelmän (Hazard Analysis Critical Control Point) sisältöön ja toteutukseen sekä kyseisten järjestelmien aiheuttamiin muutoksiin eri yrityksissä. Julkaisun loppuosassa selvitetään elintarvikepakkausten hygieniariskejä, prosessihygienian hallintaa sekä käytännön kokemuksia ja tuloksia liittyen paperi- ja pakkausteollisuudessa tehtyihin HACCP-vaara-analyyseihin ja mikrobiologisiin hygieniakartoituksiin. Taustalla on laaja yhteistyö yritysten kanssa. Kaikkiaan kymmenelle tehtaalle on laadittu omavalvontasuunnitelma tai sen keskeisin kohta HACCP-vaara-analyysi. Laajoja mikrobiologisia hygieniakartoituksia on tehty useampaan otteeseen viidelle eri tehtaalle.
    Original languageFinnish
    Place of PublicationEspoo
    PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
    Number of pages47
    ISBN (Electronic)951-38-5619-4
    ISBN (Print)951-38-5618-6
    Publication statusPublished - 1999
    MoE publication typeD4 Published development or research report or study

    Publication series

    SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
    Number2004
    ISSN1235-0605

    Fingerprint

    product safety
    HACCP
    hygiene
    packaging
    management systems
    industry

    Keywords

    • food packaging
    • paper
    • board
    • packaging materials
    • hygiene
    • HACCP
    • product safety
    • safety management
    • quality control
    • legislation

    Cite this

    Sillanpää, J., Raaska, L., Sipiläinen-Malm, T., & Sjöberg, A-M. (1999). Omavalvonta ja prosessihygienia paperi- ja pakkausteollisuudessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2004
    Sillanpää, Jukka ; Raaska, Laura ; Sipiläinen-Malm, Thea ; Sjöberg, Anna-Maija. / Omavalvonta ja prosessihygienia paperi- ja pakkausteollisuudessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 47 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2004).
    @book{31b2e4c350a4491a8d1d241185668337,
    title = "Omavalvonta ja prosessihygienia paperi- ja pakkausteollisuudessa",
    abstract = "Elintarvikepakkausmateriaalien turvallisuus ja mikrobiologinen puhtaus ovat eritt{\"a}in ajankohtaisia aiheita. Suomen lains{\"a}{\"a}d{\"a}nt{\"o} ja elintarviketeollisuus vaativat mm. elintarvikepakkausmateriaaleja ja elintarvikepakkauksia maahantuovilta, valmistavilta ja k{\"a}sittelevilt{\"a} yrityksilt{\"a} toimivaa laatuj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a} elintarvikkeiden kanssa kosketukseen tarkoitettujen materiaalien turvallisuuden ja hygienian varmistamiseksi. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n paperi- ja pakkausteollisuuden tuotteiden laatua ja laatuj{\"a}rjestelmi{\"a} sek{\"a} elintarvikkeiden kanssa kosketukseen tarkoitettujen pakkausmateriaalien lains{\"a}{\"a}d{\"a}nt{\"o}{\"a} Suomessa. Julkaisussa keskityt{\"a}{\"a}n erityisesti omavalvonnan ja HACCP-j{\"a}rjestelm{\"a}n (Hazard Analysis Critical Control Point) sis{\"a}lt{\"o}{\"o}n ja toteutukseen sek{\"a} kyseisten j{\"a}rjestelmien aiheuttamiin muutoksiin eri yrityksiss{\"a}. Julkaisun loppuosassa selvitet{\"a}{\"a}n elintarvikepakkausten hygieniariskej{\"a}, prosessihygienian hallintaa sek{\"a} k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n kokemuksia ja tuloksia liittyen paperi- ja pakkausteollisuudessa tehtyihin HACCP-vaara-analyyseihin ja mikrobiologisiin hygieniakartoituksiin. Taustalla on laaja yhteisty{\"o} yritysten kanssa. Kaikkiaan kymmenelle tehtaalle on laadittu omavalvontasuunnitelma tai sen keskeisin kohta HACCP-vaara-analyysi. Laajoja mikrobiologisia hygieniakartoituksia on tehty useampaan otteeseen viidelle eri tehtaalle.",
    keywords = "food packaging, paper, board, packaging materials, hygiene, HACCP, product safety, safety management, quality control, legislation",
    author = "Jukka Sillanp{\"a}{\"a} and Laura Raaska and Thea Sipil{\"a}inen-Malm and Anna-Maija Sj{\"o}berg",
    note = "Project code: BELT931",
    year = "1999",
    language = "Finnish",
    isbn = "951-38-5618-6",
    series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
    publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
    number = "2004",
    address = "Finland",

    }

    Sillanpää, J, Raaska, L, Sipiläinen-Malm, T & Sjöberg, A-M 1999, Omavalvonta ja prosessihygienia paperi- ja pakkausteollisuudessa. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2004, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

    Omavalvonta ja prosessihygienia paperi- ja pakkausteollisuudessa. / Sillanpää, Jukka; Raaska, Laura; Sipiläinen-Malm, Thea; Sjöberg, Anna-Maija.

    Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 47 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2004).

    Research output: Book/ReportReport

    TY - BOOK

    T1 - Omavalvonta ja prosessihygienia paperi- ja pakkausteollisuudessa

    AU - Sillanpää, Jukka

    AU - Raaska, Laura

    AU - Sipiläinen-Malm, Thea

    AU - Sjöberg, Anna-Maija

    N1 - Project code: BELT931

    PY - 1999

    Y1 - 1999

    N2 - Elintarvikepakkausmateriaalien turvallisuus ja mikrobiologinen puhtaus ovat erittäin ajankohtaisia aiheita. Suomen lainsäädäntö ja elintarviketeollisuus vaativat mm. elintarvikepakkausmateriaaleja ja elintarvikepakkauksia maahantuovilta, valmistavilta ja käsitteleviltä yrityksiltä toimivaa laatujärjestelmää elintarvikkeiden kanssa kosketukseen tarkoitettujen materiaalien turvallisuuden ja hygienian varmistamiseksi. Tässä julkaisussa käsitellään paperi- ja pakkausteollisuuden tuotteiden laatua ja laatujärjestelmiä sekä elintarvikkeiden kanssa kosketukseen tarkoitettujen pakkausmateriaalien lainsäädäntöä Suomessa. Julkaisussa keskitytään erityisesti omavalvonnan ja HACCP-järjestelmän (Hazard Analysis Critical Control Point) sisältöön ja toteutukseen sekä kyseisten järjestelmien aiheuttamiin muutoksiin eri yrityksissä. Julkaisun loppuosassa selvitetään elintarvikepakkausten hygieniariskejä, prosessihygienian hallintaa sekä käytännön kokemuksia ja tuloksia liittyen paperi- ja pakkausteollisuudessa tehtyihin HACCP-vaara-analyyseihin ja mikrobiologisiin hygieniakartoituksiin. Taustalla on laaja yhteistyö yritysten kanssa. Kaikkiaan kymmenelle tehtaalle on laadittu omavalvontasuunnitelma tai sen keskeisin kohta HACCP-vaara-analyysi. Laajoja mikrobiologisia hygieniakartoituksia on tehty useampaan otteeseen viidelle eri tehtaalle.

    AB - Elintarvikepakkausmateriaalien turvallisuus ja mikrobiologinen puhtaus ovat erittäin ajankohtaisia aiheita. Suomen lainsäädäntö ja elintarviketeollisuus vaativat mm. elintarvikepakkausmateriaaleja ja elintarvikepakkauksia maahantuovilta, valmistavilta ja käsitteleviltä yrityksiltä toimivaa laatujärjestelmää elintarvikkeiden kanssa kosketukseen tarkoitettujen materiaalien turvallisuuden ja hygienian varmistamiseksi. Tässä julkaisussa käsitellään paperi- ja pakkausteollisuuden tuotteiden laatua ja laatujärjestelmiä sekä elintarvikkeiden kanssa kosketukseen tarkoitettujen pakkausmateriaalien lainsäädäntöä Suomessa. Julkaisussa keskitytään erityisesti omavalvonnan ja HACCP-järjestelmän (Hazard Analysis Critical Control Point) sisältöön ja toteutukseen sekä kyseisten järjestelmien aiheuttamiin muutoksiin eri yrityksissä. Julkaisun loppuosassa selvitetään elintarvikepakkausten hygieniariskejä, prosessihygienian hallintaa sekä käytännön kokemuksia ja tuloksia liittyen paperi- ja pakkausteollisuudessa tehtyihin HACCP-vaara-analyyseihin ja mikrobiologisiin hygieniakartoituksiin. Taustalla on laaja yhteistyö yritysten kanssa. Kaikkiaan kymmenelle tehtaalle on laadittu omavalvontasuunnitelma tai sen keskeisin kohta HACCP-vaara-analyysi. Laajoja mikrobiologisia hygieniakartoituksia on tehty useampaan otteeseen viidelle eri tehtaalle.

    KW - food packaging

    KW - paper

    KW - board

    KW - packaging materials

    KW - hygiene

    KW - HACCP

    KW - product safety

    KW - safety management

    KW - quality control

    KW - legislation

    M3 - Report

    SN - 951-38-5618-6

    T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

    BT - Omavalvonta ja prosessihygienia paperi- ja pakkausteollisuudessa

    PB - VTT Technical Research Centre of Finland

    CY - Espoo

    ER -

    Sillanpää J, Raaska L, Sipiläinen-Malm T, Sjöberg A-M. Omavalvonta ja prosessihygienia paperi- ja pakkausteollisuudessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 47 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2004).