Omavalvonta ja prosessihygienia paperi- ja pakkausteollisuudessa

Translated title of the contribution: Hygiene and product safety management system and process hygiene in paper and packaging industry

Jukka Sillanpää, Laura Raaska, Thea Sipiläinen-Malm, Anna-Maija Sjöberg

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Elintarvikepakkausmateriaalien turvallisuus ja mikrobiologinen puhtaus ovat erittäin ajankohtaisia aiheita. Suomen lainsäädäntö ja elintarviketeollisuus vaativat mm. elintarvikepakkausmateriaaleja ja elintarvikepakkauksia maahantuovilta, valmistavilta ja käsitteleviltä yrityksiltä toimivaa laatujärjestelmää elintarvikkeiden kanssa kosketukseen tarkoitettujen materiaalien turvallisuuden ja hygienian varmistamiseksi. Tässä julkaisussa käsitellään paperi- ja pakkausteollisuuden tuotteiden laatua ja laatujärjestelmiä sekä elintarvikkeiden kanssa kosketukseen tarkoitettujen pakkausmateriaalien lainsäädäntöä Suomessa. Julkaisussa keskitytään erityisesti omavalvonnan ja HACCP-järjestelmän (Hazard Analysis Critical Control Point) sisältöön ja toteutukseen sekä kyseisten järjestelmien aiheuttamiin muutoksiin eri yrityksissä. Julkaisun loppuosassa selvitetään elintarvikepakkausten hygieniariskejä, prosessihygienian hallintaa sekä käytännön kokemuksia ja tuloksia liittyen paperi- ja pakkausteollisuudessa tehtyihin HACCP-vaara-analyyseihin ja mikrobiologisiin hygieniakartoituksiin. Taustalla on laaja yhteistyö yritysten kanssa. Kaikkiaan kymmenelle tehtaalle on laadittu omavalvontasuunnitelma tai sen keskeisin kohta HACCP-vaara-analyysi. Laajoja mikrobiologisia hygieniakartoituksia on tehty useampaan otteeseen viidelle eri tehtaalle.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages47
  ISBN (Electronic)951-38-5619-4
  ISBN (Print)951-38-5618-6
  Publication statusPublished - 1999
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number2004
  ISSN1235-0605

  Fingerprint

  product safety
  HACCP
  hygiene
  packaging
  management systems
  industry

  Keywords

  • food packaging
  • paper
  • board
  • packaging materials
  • hygiene
  • HACCP
  • product safety
  • safety management
  • quality control
  • legislation

  Cite this

  Sillanpää, J., Raaska, L., Sipiläinen-Malm, T., & Sjöberg, A-M. (1999). Omavalvonta ja prosessihygienia paperi- ja pakkausteollisuudessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2004
  Sillanpää, Jukka ; Raaska, Laura ; Sipiläinen-Malm, Thea ; Sjöberg, Anna-Maija. / Omavalvonta ja prosessihygienia paperi- ja pakkausteollisuudessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 47 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2004).
  @book{31b2e4c350a4491a8d1d241185668337,
  title = "Omavalvonta ja prosessihygienia paperi- ja pakkausteollisuudessa",
  abstract = "Elintarvikepakkausmateriaalien turvallisuus ja mikrobiologinen puhtaus ovat eritt{\"a}in ajankohtaisia aiheita. Suomen lains{\"a}{\"a}d{\"a}nt{\"o} ja elintarviketeollisuus vaativat mm. elintarvikepakkausmateriaaleja ja elintarvikepakkauksia maahantuovilta, valmistavilta ja k{\"a}sittelevilt{\"a} yrityksilt{\"a} toimivaa laatuj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a} elintarvikkeiden kanssa kosketukseen tarkoitettujen materiaalien turvallisuuden ja hygienian varmistamiseksi. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n paperi- ja pakkausteollisuuden tuotteiden laatua ja laatuj{\"a}rjestelmi{\"a} sek{\"a} elintarvikkeiden kanssa kosketukseen tarkoitettujen pakkausmateriaalien lains{\"a}{\"a}d{\"a}nt{\"o}{\"a} Suomessa. Julkaisussa keskityt{\"a}{\"a}n erityisesti omavalvonnan ja HACCP-j{\"a}rjestelm{\"a}n (Hazard Analysis Critical Control Point) sis{\"a}lt{\"o}{\"o}n ja toteutukseen sek{\"a} kyseisten j{\"a}rjestelmien aiheuttamiin muutoksiin eri yrityksiss{\"a}. Julkaisun loppuosassa selvitet{\"a}{\"a}n elintarvikepakkausten hygieniariskej{\"a}, prosessihygienian hallintaa sek{\"a} k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n kokemuksia ja tuloksia liittyen paperi- ja pakkausteollisuudessa tehtyihin HACCP-vaara-analyyseihin ja mikrobiologisiin hygieniakartoituksiin. Taustalla on laaja yhteisty{\"o} yritysten kanssa. Kaikkiaan kymmenelle tehtaalle on laadittu omavalvontasuunnitelma tai sen keskeisin kohta HACCP-vaara-analyysi. Laajoja mikrobiologisia hygieniakartoituksia on tehty useampaan otteeseen viidelle eri tehtaalle.",
  keywords = "food packaging, paper, board, packaging materials, hygiene, HACCP, product safety, safety management, quality control, legislation",
  author = "Jukka Sillanp{\"a}{\"a} and Laura Raaska and Thea Sipil{\"a}inen-Malm and Anna-Maija Sj{\"o}berg",
  note = "Project code: BELT931",
  year = "1999",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-5618-6",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "2004",
  address = "Finland",

  }

  Sillanpää, J, Raaska, L, Sipiläinen-Malm, T & Sjöberg, A-M 1999, Omavalvonta ja prosessihygienia paperi- ja pakkausteollisuudessa. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2004, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Omavalvonta ja prosessihygienia paperi- ja pakkausteollisuudessa. / Sillanpää, Jukka; Raaska, Laura; Sipiläinen-Malm, Thea; Sjöberg, Anna-Maija.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 47 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2004).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Omavalvonta ja prosessihygienia paperi- ja pakkausteollisuudessa

  AU - Sillanpää, Jukka

  AU - Raaska, Laura

  AU - Sipiläinen-Malm, Thea

  AU - Sjöberg, Anna-Maija

  N1 - Project code: BELT931

  PY - 1999

  Y1 - 1999

  N2 - Elintarvikepakkausmateriaalien turvallisuus ja mikrobiologinen puhtaus ovat erittäin ajankohtaisia aiheita. Suomen lainsäädäntö ja elintarviketeollisuus vaativat mm. elintarvikepakkausmateriaaleja ja elintarvikepakkauksia maahantuovilta, valmistavilta ja käsitteleviltä yrityksiltä toimivaa laatujärjestelmää elintarvikkeiden kanssa kosketukseen tarkoitettujen materiaalien turvallisuuden ja hygienian varmistamiseksi. Tässä julkaisussa käsitellään paperi- ja pakkausteollisuuden tuotteiden laatua ja laatujärjestelmiä sekä elintarvikkeiden kanssa kosketukseen tarkoitettujen pakkausmateriaalien lainsäädäntöä Suomessa. Julkaisussa keskitytään erityisesti omavalvonnan ja HACCP-järjestelmän (Hazard Analysis Critical Control Point) sisältöön ja toteutukseen sekä kyseisten järjestelmien aiheuttamiin muutoksiin eri yrityksissä. Julkaisun loppuosassa selvitetään elintarvikepakkausten hygieniariskejä, prosessihygienian hallintaa sekä käytännön kokemuksia ja tuloksia liittyen paperi- ja pakkausteollisuudessa tehtyihin HACCP-vaara-analyyseihin ja mikrobiologisiin hygieniakartoituksiin. Taustalla on laaja yhteistyö yritysten kanssa. Kaikkiaan kymmenelle tehtaalle on laadittu omavalvontasuunnitelma tai sen keskeisin kohta HACCP-vaara-analyysi. Laajoja mikrobiologisia hygieniakartoituksia on tehty useampaan otteeseen viidelle eri tehtaalle.

  AB - Elintarvikepakkausmateriaalien turvallisuus ja mikrobiologinen puhtaus ovat erittäin ajankohtaisia aiheita. Suomen lainsäädäntö ja elintarviketeollisuus vaativat mm. elintarvikepakkausmateriaaleja ja elintarvikepakkauksia maahantuovilta, valmistavilta ja käsitteleviltä yrityksiltä toimivaa laatujärjestelmää elintarvikkeiden kanssa kosketukseen tarkoitettujen materiaalien turvallisuuden ja hygienian varmistamiseksi. Tässä julkaisussa käsitellään paperi- ja pakkausteollisuuden tuotteiden laatua ja laatujärjestelmiä sekä elintarvikkeiden kanssa kosketukseen tarkoitettujen pakkausmateriaalien lainsäädäntöä Suomessa. Julkaisussa keskitytään erityisesti omavalvonnan ja HACCP-järjestelmän (Hazard Analysis Critical Control Point) sisältöön ja toteutukseen sekä kyseisten järjestelmien aiheuttamiin muutoksiin eri yrityksissä. Julkaisun loppuosassa selvitetään elintarvikepakkausten hygieniariskejä, prosessihygienian hallintaa sekä käytännön kokemuksia ja tuloksia liittyen paperi- ja pakkausteollisuudessa tehtyihin HACCP-vaara-analyyseihin ja mikrobiologisiin hygieniakartoituksiin. Taustalla on laaja yhteistyö yritysten kanssa. Kaikkiaan kymmenelle tehtaalle on laadittu omavalvontasuunnitelma tai sen keskeisin kohta HACCP-vaara-analyysi. Laajoja mikrobiologisia hygieniakartoituksia on tehty useampaan otteeseen viidelle eri tehtaalle.

  KW - food packaging

  KW - paper

  KW - board

  KW - packaging materials

  KW - hygiene

  KW - HACCP

  KW - product safety

  KW - safety management

  KW - quality control

  KW - legislation

  M3 - Report

  SN - 951-38-5618-6

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Omavalvonta ja prosessihygienia paperi- ja pakkausteollisuudessa

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Sillanpää J, Raaska L, Sipiläinen-Malm T, Sjöberg A-M. Omavalvonta ja prosessihygienia paperi- ja pakkausteollisuudessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 47 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2004).