Kalateollisuuden hygienia- ja pakkausopas

Translated title of the contribution: Hygienie and packaging guiden for fish industry

Tuija Lyijynen, Kati Randell, Tapani Hattula, Raija Ahvenainen

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Kalateollisuudessa ja kalavalmisteiden jakelussa hyvät tuotantotavat, henkilökohtainen hygienia ja siivous ovat merkittäviä tekijöitä varmistettaessa kuluttajalle laadultaan hyviä, säilyviä ja asianmukaisia tuotteita. Jakelussa hyvä hygienia voidaan varmistaa pakkaamalla kala tai kalavalmiste oikein. Oppaassa selvitetään tuoreen kalan pilaantumiseen vaikuttavat tekijät sekä tuoreen kalan ja kalatuotteiden käsittelyssä ja tuotannossa huomioon otettavia erittäin tärkeitä asioita, kuten alhainen lämpötila, hygienia ja pakkaaminen. Pienikin lämpötilan nousu varastossa, kuljetuksen aikana tai käsittelyvaiheessa heikentää kalojen ja kalavalmisteiden laatua ja nopeuttaa pilaantumista. Likaisten käsien ja työvälineiden välityksellä mikrobit leviävät puhtaille pinnoille tai suoraan tuotteisiin, joten käsien, välineiden ja laitteiden pesu on suoritettava aina huolellisesti ja riittävän usein. Oppaassa esitellään myös erilaiset pakkausmenetelmät ja verrataan kalojen säilyvyyttä näissä pakkauksissa. Uusimmilla pakkausmenetelmillä, kuten suojakaasupakkauksella tai aktiivisella pakkauksella, jossa käytetään hapenpoistajaa ja hiilidioksidin erittäjää, voidaan lisätä tuoreiden kalojen sekä esim. paistettujen silakkafileiden säilyvyysaikaa verrattuna perinteiseen alustakäärepakkaamiseen. Suojakaasun käytöstä on hyötyä myös kalojen kuljetuspakkauksissa. Eri pakkausmenetelmien antamaa hyötyä verrattaessa on katsottava myös ko. menetelmien hankinta- ja käyttökustannuksia. Hapenpoistajien ja hiilidioksidin erittäjien käytöllä saadaan suojakaasupakkaamista vastaava hyöty pienemmillä kustannuksilla.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages78
ISBN (Electronic)951-38-5135-4
ISBN (Print)951-38-5134-6
Publication statusPublished - 1997
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
PublisherVTT
No.1847
ISSN (Print)1235-0605
ISSN (Electronic)1455-0865

Fingerprint

fish industry
packaging

Keywords

  • food industry
  • fisheries
  • fish products
  • hygiene
  • packaging

Cite this

Lyijynen, T., Randell, K., Hattula, T., & Ahvenainen, R. (1997). Kalateollisuuden hygienia- ja pakkausopas. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1847
Lyijynen, Tuija ; Randell, Kati ; Hattula, Tapani ; Ahvenainen, Raija. / Kalateollisuuden hygienia- ja pakkausopas. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 78 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1847).
@book{8d7950cbe93c4b4ba6bd1e3aa9ec2924,
title = "Kalateollisuuden hygienia- ja pakkausopas",
abstract = "Kalateollisuudessa ja kalavalmisteiden jakelussa hyv{\"a}t tuotantotavat, henkil{\"o}kohtainen hygienia ja siivous ovat merkitt{\"a}vi{\"a} tekij{\"o}it{\"a} varmistettaessa kuluttajalle laadultaan hyvi{\"a}, s{\"a}ilyvi{\"a} ja asianmukaisia tuotteita. Jakelussa hyv{\"a} hygienia voidaan varmistaa pakkaamalla kala tai kalavalmiste oikein. Oppaassa selvitet{\"a}{\"a}n tuoreen kalan pilaantumiseen vaikuttavat tekij{\"a}t sek{\"a} tuoreen kalan ja kalatuotteiden k{\"a}sittelyss{\"a} ja tuotannossa huomioon otettavia eritt{\"a}in t{\"a}rkeit{\"a} asioita, kuten alhainen l{\"a}mp{\"o}tila, hygienia ja pakkaaminen. Pienikin l{\"a}mp{\"o}tilan nousu varastossa, kuljetuksen aikana tai k{\"a}sittelyvaiheessa heikent{\"a}{\"a} kalojen ja kalavalmisteiden laatua ja nopeuttaa pilaantumista. Likaisten k{\"a}sien ja ty{\"o}v{\"a}lineiden v{\"a}lityksell{\"a} mikrobit levi{\"a}v{\"a}t puhtaille pinnoille tai suoraan tuotteisiin, joten k{\"a}sien, v{\"a}lineiden ja laitteiden pesu on suoritettava aina huolellisesti ja riitt{\"a}v{\"a}n usein. Oppaassa esitell{\"a}{\"a}n my{\"o}s erilaiset pakkausmenetelm{\"a}t ja verrataan kalojen s{\"a}ilyvyytt{\"a} n{\"a}iss{\"a} pakkauksissa. Uusimmilla pakkausmenetelmill{\"a}, kuten suojakaasupakkauksella tai aktiivisella pakkauksella, jossa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n hapenpoistajaa ja hiilidioksidin eritt{\"a}j{\"a}{\"a}, voidaan lis{\"a}t{\"a} tuoreiden kalojen sek{\"a} esim. paistettujen silakkafileiden s{\"a}ilyvyysaikaa verrattuna perinteiseen alustak{\"a}{\"a}repakkaamiseen. Suojakaasun k{\"a}yt{\"o}st{\"a} on hy{\"o}ty{\"a} my{\"o}s kalojen kuljetuspakkauksissa. Eri pakkausmenetelmien antamaa hy{\"o}ty{\"a} verrattaessa on katsottava my{\"o}s ko. menetelmien hankinta- ja k{\"a}ytt{\"o}kustannuksia. Hapenpoistajien ja hiilidioksidin eritt{\"a}jien k{\"a}yt{\"o}ll{\"a} saadaan suojakaasupakkaamista vastaava hy{\"o}ty pienemmill{\"a} kustannuksilla.",
keywords = "food industry, fisheries, fish products, hygiene, packaging",
author = "Tuija Lyijynen and Kati Randell and Tapani Hattula and Raija Ahvenainen",
year = "1997",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5134-6",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1847",
address = "Finland",

}

Lyijynen, T, Randell, K, Hattula, T & Ahvenainen, R 1997, Kalateollisuuden hygienia- ja pakkausopas. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1847, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kalateollisuuden hygienia- ja pakkausopas. / Lyijynen, Tuija; Randell, Kati; Hattula, Tapani; Ahvenainen, Raija.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 78 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1847).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Kalateollisuuden hygienia- ja pakkausopas

AU - Lyijynen, Tuija

AU - Randell, Kati

AU - Hattula, Tapani

AU - Ahvenainen, Raija

PY - 1997

Y1 - 1997

N2 - Kalateollisuudessa ja kalavalmisteiden jakelussa hyvät tuotantotavat, henkilökohtainen hygienia ja siivous ovat merkittäviä tekijöitä varmistettaessa kuluttajalle laadultaan hyviä, säilyviä ja asianmukaisia tuotteita. Jakelussa hyvä hygienia voidaan varmistaa pakkaamalla kala tai kalavalmiste oikein. Oppaassa selvitetään tuoreen kalan pilaantumiseen vaikuttavat tekijät sekä tuoreen kalan ja kalatuotteiden käsittelyssä ja tuotannossa huomioon otettavia erittäin tärkeitä asioita, kuten alhainen lämpötila, hygienia ja pakkaaminen. Pienikin lämpötilan nousu varastossa, kuljetuksen aikana tai käsittelyvaiheessa heikentää kalojen ja kalavalmisteiden laatua ja nopeuttaa pilaantumista. Likaisten käsien ja työvälineiden välityksellä mikrobit leviävät puhtaille pinnoille tai suoraan tuotteisiin, joten käsien, välineiden ja laitteiden pesu on suoritettava aina huolellisesti ja riittävän usein. Oppaassa esitellään myös erilaiset pakkausmenetelmät ja verrataan kalojen säilyvyyttä näissä pakkauksissa. Uusimmilla pakkausmenetelmillä, kuten suojakaasupakkauksella tai aktiivisella pakkauksella, jossa käytetään hapenpoistajaa ja hiilidioksidin erittäjää, voidaan lisätä tuoreiden kalojen sekä esim. paistettujen silakkafileiden säilyvyysaikaa verrattuna perinteiseen alustakäärepakkaamiseen. Suojakaasun käytöstä on hyötyä myös kalojen kuljetuspakkauksissa. Eri pakkausmenetelmien antamaa hyötyä verrattaessa on katsottava myös ko. menetelmien hankinta- ja käyttökustannuksia. Hapenpoistajien ja hiilidioksidin erittäjien käytöllä saadaan suojakaasupakkaamista vastaava hyöty pienemmillä kustannuksilla.

AB - Kalateollisuudessa ja kalavalmisteiden jakelussa hyvät tuotantotavat, henkilökohtainen hygienia ja siivous ovat merkittäviä tekijöitä varmistettaessa kuluttajalle laadultaan hyviä, säilyviä ja asianmukaisia tuotteita. Jakelussa hyvä hygienia voidaan varmistaa pakkaamalla kala tai kalavalmiste oikein. Oppaassa selvitetään tuoreen kalan pilaantumiseen vaikuttavat tekijät sekä tuoreen kalan ja kalatuotteiden käsittelyssä ja tuotannossa huomioon otettavia erittäin tärkeitä asioita, kuten alhainen lämpötila, hygienia ja pakkaaminen. Pienikin lämpötilan nousu varastossa, kuljetuksen aikana tai käsittelyvaiheessa heikentää kalojen ja kalavalmisteiden laatua ja nopeuttaa pilaantumista. Likaisten käsien ja työvälineiden välityksellä mikrobit leviävät puhtaille pinnoille tai suoraan tuotteisiin, joten käsien, välineiden ja laitteiden pesu on suoritettava aina huolellisesti ja riittävän usein. Oppaassa esitellään myös erilaiset pakkausmenetelmät ja verrataan kalojen säilyvyyttä näissä pakkauksissa. Uusimmilla pakkausmenetelmillä, kuten suojakaasupakkauksella tai aktiivisella pakkauksella, jossa käytetään hapenpoistajaa ja hiilidioksidin erittäjää, voidaan lisätä tuoreiden kalojen sekä esim. paistettujen silakkafileiden säilyvyysaikaa verrattuna perinteiseen alustakäärepakkaamiseen. Suojakaasun käytöstä on hyötyä myös kalojen kuljetuspakkauksissa. Eri pakkausmenetelmien antamaa hyötyä verrattaessa on katsottava myös ko. menetelmien hankinta- ja käyttökustannuksia. Hapenpoistajien ja hiilidioksidin erittäjien käytöllä saadaan suojakaasupakkaamista vastaava hyöty pienemmillä kustannuksilla.

KW - food industry

KW - fisheries

KW - fish products

KW - hygiene

KW - packaging

M3 - Report

SN - 951-38-5134-6

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Kalateollisuuden hygienia- ja pakkausopas

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Lyijynen T, Randell K, Hattula T, Ahvenainen R. Kalateollisuuden hygienia- ja pakkausopas. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 78 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1847).