Hyperteksti ja hypermedia

Translated title of the contribution: Hypertext and hypermedia

Anneli Heimburger, Riitta Alkula, Taru Kuhanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Viime aikoihin asti tietokoneella luodut tekstit, kuvat tai muut dokumentit ovat olleet itsenäisiä kokonaisuuksia eikä niillä ole suoria yhteyksiä tietokoneen muistissa oleviin toisiin dokumentteihin. Tietokoneen avulla tehty tekstidokumentti noudattaa perinteisen julkaisun rakennetta; se koostuu erilaisista luvuista, kappaleista, lauseista ja sanoista. Hypertekstiohjelmien avulla kirjoittaja voi luopua perinteisestä peräkkäisestä esitystavasta ja luoda dokumenttien sisäisiä ja eri dokumenttien välisiä asiayhteyksiä. Hyperohjelmistoja kutsutaan assosiatiivisiksi tiedonhallintaohjelmistoiksi. Tietokone, graafinen käyttöliittymä, optiset muistilaitteet teksti-, kuva- ja äänitiedostoineen sekä järjestelmää ohjaava hyperohjelmisto muodostavat yhdessä toimivan kokonaisuuden, hypermedian. Tietotekniikan lisäksi hyperteksti- ja hypermediajärjestelmiä sovelletaan niin kouluissa, kodeissa, liike-elämässä kuin kulttuurinkin piirissä. Hyperteksti ja hypermedia parantavat asioiden välisten suhteiden ymmärtämistä. Tämän julkaisun tarkoituksena on antaa lukijalle kokonaiskuva hyperteksti- ja hypermediatekniikoista, hyperohjelmisto- ja -laitteistotuotteista sekä sovelluksista. Julkaisussa selvitetään hypertekstin ja hypermedian peruskäsitteet, esitellään hyperohjelmistojen ja -laitteistojen kehitys, nykytilanne ja tulevaisuuden näkyanis, tarkastellaan hyperteksti- ja hypermediasovelluksia, niiden käyttöä sekä sovellusten suunnittelussa ja toteutuksessa huomioitavia seikkoja. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) informaatiopalvelulaitoksessa on ohjelmoitu kaksi hypersovellusta: Guide-ohjelmistolla on tehty hypertekstiversio alaa käsittelevästä artikkelista ja SuperCardohjelmistolla on laadittu informaatiopalvelulaitoksen esittelyohjelma. Julkaisussa kuvataan Guide-, HyperCard-, SuperCard- ja HyperPAD-ohjelmistojen mahdollisuuksia ja rajoituksia. Lopuksi esitellään hypertekstin tulevaisuutta, älykästä hypertekstiä. Julkaisuun on koottu myös liitteitä, jotka sisältävät alaan liittyvää terminologiaa selityksineen, luettelon VTT:n informaatiopalvelulaitokseen hankituista hyperteksti- ja hypermediasovelluksista, luettelon hyperohjelmistoista sekä luettelon alan tiedonlähteistä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages302
ISBN (Print)951-38-3803-X
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1154
ISSN0358-5085

Keywords

  • hypertext
  • hypermedia
  • multimedia
  • information management

Cite this

Heimburger, A., Alkula, R., & Kuhanen, T. (1990). Hyperteksti ja hypermedia. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1154
Heimburger, Anneli ; Alkula, Riitta ; Kuhanen, Taru. / Hyperteksti ja hypermedia. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 302 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1154).
@book{1ee481fe2bc346f1bfa8cc083757a96b,
title = "Hyperteksti ja hypermedia",
abstract = "Viime aikoihin asti tietokoneella luodut tekstit, kuvat tai muut dokumentit ovat olleet itsen{\"a}isi{\"a} kokonaisuuksia eik{\"a} niill{\"a} ole suoria yhteyksi{\"a} tietokoneen muistissa oleviin toisiin dokumentteihin. Tietokoneen avulla tehty tekstidokumentti noudattaa perinteisen julkaisun rakennetta; se koostuu erilaisista luvuista, kappaleista, lauseista ja sanoista. Hypertekstiohjelmien avulla kirjoittaja voi luopua perinteisest{\"a} per{\"a}kk{\"a}isest{\"a} esitystavasta ja luoda dokumenttien sis{\"a}isi{\"a} ja eri dokumenttien v{\"a}lisi{\"a} asiayhteyksi{\"a}. Hyperohjelmistoja kutsutaan assosiatiivisiksi tiedonhallintaohjelmistoiksi. Tietokone, graafinen k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}, optiset muistilaitteet teksti-, kuva- ja {\"a}{\"a}nitiedostoineen sek{\"a} j{\"a}rjestelm{\"a}{\"a} ohjaava hyperohjelmisto muodostavat yhdess{\"a} toimivan kokonaisuuden, hypermedian. Tietotekniikan lis{\"a}ksi hyperteksti- ja hypermediaj{\"a}rjestelmi{\"a} sovelletaan niin kouluissa, kodeissa, liike-el{\"a}m{\"a}ss{\"a} kuin kulttuurinkin piiriss{\"a}. Hyperteksti ja hypermedia parantavat asioiden v{\"a}listen suhteiden ymm{\"a}rt{\"a}mist{\"a}. T{\"a}m{\"a}n julkaisun tarkoituksena on antaa lukijalle kokonaiskuva hyperteksti- ja hypermediatekniikoista, hyperohjelmisto- ja -laitteistotuotteista sek{\"a} sovelluksista. Julkaisussa selvitet{\"a}{\"a}n hypertekstin ja hypermedian perusk{\"a}sitteet, esitell{\"a}{\"a}n hyperohjelmistojen ja -laitteistojen kehitys, nykytilanne ja tulevaisuuden n{\"a}kyanis, tarkastellaan hyperteksti- ja hypermediasovelluksia, niiden k{\"a}ytt{\"o}{\"a} sek{\"a} sovellusten suunnittelussa ja toteutuksessa huomioitavia seikkoja. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) informaatiopalvelulaitoksessa on ohjelmoitu kaksi hypersovellusta: Guide-ohjelmistolla on tehty hypertekstiversio alaa k{\"a}sittelev{\"a}st{\"a} artikkelista ja SuperCardohjelmistolla on laadittu informaatiopalvelulaitoksen esittelyohjelma. Julkaisussa kuvataan Guide-, HyperCard-, SuperCard- ja HyperPAD-ohjelmistojen mahdollisuuksia ja rajoituksia. Lopuksi esitell{\"a}{\"a}n hypertekstin tulevaisuutta, {\"a}lyk{\"a}st{\"a} hyperteksti{\"a}. Julkaisuun on koottu my{\"o}s liitteit{\"a}, jotka sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}t alaan liittyv{\"a}{\"a} terminologiaa selityksineen, luettelon VTT:n informaatiopalvelulaitokseen hankituista hyperteksti- ja hypermediasovelluksista, luettelon hyperohjelmistoista sek{\"a} luettelon alan tiedonl{\"a}hteist{\"a}.",
keywords = "hypertext, hypermedia, multimedia, information management",
author = "Anneli Heimburger and Riitta Alkula and Taru Kuhanen",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3803-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1154",
address = "Finland",

}

Heimburger, A, Alkula, R & Kuhanen, T 1990, Hyperteksti ja hypermedia. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1154, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Hyperteksti ja hypermedia. / Heimburger, Anneli; Alkula, Riitta; Kuhanen, Taru.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 302 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1154).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Hyperteksti ja hypermedia

AU - Heimburger, Anneli

AU - Alkula, Riitta

AU - Kuhanen, Taru

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Viime aikoihin asti tietokoneella luodut tekstit, kuvat tai muut dokumentit ovat olleet itsenäisiä kokonaisuuksia eikä niillä ole suoria yhteyksiä tietokoneen muistissa oleviin toisiin dokumentteihin. Tietokoneen avulla tehty tekstidokumentti noudattaa perinteisen julkaisun rakennetta; se koostuu erilaisista luvuista, kappaleista, lauseista ja sanoista. Hypertekstiohjelmien avulla kirjoittaja voi luopua perinteisestä peräkkäisestä esitystavasta ja luoda dokumenttien sisäisiä ja eri dokumenttien välisiä asiayhteyksiä. Hyperohjelmistoja kutsutaan assosiatiivisiksi tiedonhallintaohjelmistoiksi. Tietokone, graafinen käyttöliittymä, optiset muistilaitteet teksti-, kuva- ja äänitiedostoineen sekä järjestelmää ohjaava hyperohjelmisto muodostavat yhdessä toimivan kokonaisuuden, hypermedian. Tietotekniikan lisäksi hyperteksti- ja hypermediajärjestelmiä sovelletaan niin kouluissa, kodeissa, liike-elämässä kuin kulttuurinkin piirissä. Hyperteksti ja hypermedia parantavat asioiden välisten suhteiden ymmärtämistä. Tämän julkaisun tarkoituksena on antaa lukijalle kokonaiskuva hyperteksti- ja hypermediatekniikoista, hyperohjelmisto- ja -laitteistotuotteista sekä sovelluksista. Julkaisussa selvitetään hypertekstin ja hypermedian peruskäsitteet, esitellään hyperohjelmistojen ja -laitteistojen kehitys, nykytilanne ja tulevaisuuden näkyanis, tarkastellaan hyperteksti- ja hypermediasovelluksia, niiden käyttöä sekä sovellusten suunnittelussa ja toteutuksessa huomioitavia seikkoja. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) informaatiopalvelulaitoksessa on ohjelmoitu kaksi hypersovellusta: Guide-ohjelmistolla on tehty hypertekstiversio alaa käsittelevästä artikkelista ja SuperCardohjelmistolla on laadittu informaatiopalvelulaitoksen esittelyohjelma. Julkaisussa kuvataan Guide-, HyperCard-, SuperCard- ja HyperPAD-ohjelmistojen mahdollisuuksia ja rajoituksia. Lopuksi esitellään hypertekstin tulevaisuutta, älykästä hypertekstiä. Julkaisuun on koottu myös liitteitä, jotka sisältävät alaan liittyvää terminologiaa selityksineen, luettelon VTT:n informaatiopalvelulaitokseen hankituista hyperteksti- ja hypermediasovelluksista, luettelon hyperohjelmistoista sekä luettelon alan tiedonlähteistä.

AB - Viime aikoihin asti tietokoneella luodut tekstit, kuvat tai muut dokumentit ovat olleet itsenäisiä kokonaisuuksia eikä niillä ole suoria yhteyksiä tietokoneen muistissa oleviin toisiin dokumentteihin. Tietokoneen avulla tehty tekstidokumentti noudattaa perinteisen julkaisun rakennetta; se koostuu erilaisista luvuista, kappaleista, lauseista ja sanoista. Hypertekstiohjelmien avulla kirjoittaja voi luopua perinteisestä peräkkäisestä esitystavasta ja luoda dokumenttien sisäisiä ja eri dokumenttien välisiä asiayhteyksiä. Hyperohjelmistoja kutsutaan assosiatiivisiksi tiedonhallintaohjelmistoiksi. Tietokone, graafinen käyttöliittymä, optiset muistilaitteet teksti-, kuva- ja äänitiedostoineen sekä järjestelmää ohjaava hyperohjelmisto muodostavat yhdessä toimivan kokonaisuuden, hypermedian. Tietotekniikan lisäksi hyperteksti- ja hypermediajärjestelmiä sovelletaan niin kouluissa, kodeissa, liike-elämässä kuin kulttuurinkin piirissä. Hyperteksti ja hypermedia parantavat asioiden välisten suhteiden ymmärtämistä. Tämän julkaisun tarkoituksena on antaa lukijalle kokonaiskuva hyperteksti- ja hypermediatekniikoista, hyperohjelmisto- ja -laitteistotuotteista sekä sovelluksista. Julkaisussa selvitetään hypertekstin ja hypermedian peruskäsitteet, esitellään hyperohjelmistojen ja -laitteistojen kehitys, nykytilanne ja tulevaisuuden näkyanis, tarkastellaan hyperteksti- ja hypermediasovelluksia, niiden käyttöä sekä sovellusten suunnittelussa ja toteutuksessa huomioitavia seikkoja. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) informaatiopalvelulaitoksessa on ohjelmoitu kaksi hypersovellusta: Guide-ohjelmistolla on tehty hypertekstiversio alaa käsittelevästä artikkelista ja SuperCardohjelmistolla on laadittu informaatiopalvelulaitoksen esittelyohjelma. Julkaisussa kuvataan Guide-, HyperCard-, SuperCard- ja HyperPAD-ohjelmistojen mahdollisuuksia ja rajoituksia. Lopuksi esitellään hypertekstin tulevaisuutta, älykästä hypertekstiä. Julkaisuun on koottu myös liitteitä, jotka sisältävät alaan liittyvää terminologiaa selityksineen, luettelon VTT:n informaatiopalvelulaitokseen hankituista hyperteksti- ja hypermediasovelluksista, luettelon hyperohjelmistoista sekä luettelon alan tiedonlähteistä.

KW - hypertext

KW - hypermedia

KW - multimedia

KW - information management

M3 - Report

SN - 951-38-3803-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Hyperteksti ja hypermedia

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Heimburger A, Alkula R, Kuhanen T. Hyperteksti ja hypermedia. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 302 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1154).