Hyvinvoinnin tekoäly ja robotiikka kotona – pilotointiympäristöjen kehittäminen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tekoäly ja robotiikka tarjoavat lukuisia uusia mahdollisuuksia toteuttaa kotona asumista kunkin ihmisen haluamalla tavalla. Uudet mahdollisuudet tukevat itsenäistä elämää sekä ammattilaisten työtä kaikissa itsenäisen ja tuetun asumisen muodoissa. Jotta teknologiaa saadaan hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla, tarvitaan eri osapuolten yhteistyötä, loppukäyttäjien mukaan ottamista ja teknologian toimivuuden testaamista todenmukaisissa tilanteissa jo varhaisissa kehitysvaiheissa.
  Tässä Hyvinvoinnin tekoäly ja robotiikka (Hyteairo) -ohjelman esiselvitysraportissa kuvataan, miten kotona asumista tukevan tekoälyn ja robotiikan pilotointia - yhteiskehittämistä ja kokeiluja aitojen käyttäjien kanssa aidoissa käyttöympäristöissä - toteutetaan Suomessa. Käytössä on erilaisia toimintamalleja Testbed-ympäristöistä Living Labeihin ja monenlaisiin pilotointiprojekteihin. Muutamia keskeisiä pilotointiympäristöjä esitellään tarkemmin. Raportissa kuvataan lyhyesti myös joitakin pilotointiympäristöjä Euroopassa ja Japanissa.
  Raportissa kuvataan myös pilotointiin osallistuvien toimijoiden näkökulmaa yhteiskehittämiseen ja kokeiluihin sekä itse hyvinvoinnin robotiikkaan ja tekoälyyn. Lisäksi avataan sitä, millaisia hyvinvoinnin sovelluksia näiltä teknologioilta odotetaan lähivuosina.
  Esiselvitystyössä tunnistettiin keskeisiä lähtökohtia ja kehittämistavoitteita pilotointitoiminnalle. Pilotointiympäristöt hyötyisivät tuesta tehokkaampaan keskinäiseen yhteistyöhön, tiedon jakamiseen ja palvelujen tuotteistamiseen kansainväliselle tasolle asti. Raportin lopussa luonnostellaan, miten kansallisella koordinaatiolla voitaisiin tukea pilotointiympäristöjen toimintaa. Pilotointiympäristöjen edelleen kehittäminen tehostaisi teknologian käyttöönottoa kotona asumisessa ja avaisi kansainvälisiä yhteistyömahdollisuuksia sekä ympäristöille itselleen että teknologiayrityksille.
  Esiselvitysraportti perustuu pääasiassa kirjallisiin ja internet-lähteisiin sekä 29 asiantuntijahaastatteluun. Ammattikorkeakoulujen osalta saatiin käyttöön erillisen Hyteairo-kyselyn tuloksia. Esiselvitystyö toteutettiin keväällä 2019.
  Original languageEnglish
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages73
  ISBN (Print)978-951-38-8690-5
  DOIs
  Publication statusPublished - Jun 2019
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesVTT Technology
  Number355
  ISSN2242-1211

  Fingerprint

  Ulmus

  Keywords

  • pilotointiympäristöt
  • yhteiskehittäminen
  • kokeilut
  • hyvinvoinnin tekoäly ja robotiikka
  • Hyteairo
  • kotona asuminen
  • esiselvitys

  Cite this

  Niemelä, Marketta ; Sachinopoulou, Anna. / Hyvinvoinnin tekoäly ja robotiikka kotona – pilotointiympäristöjen kehittäminen. VTT Technical Research Centre of Finland, 2019. 73 p. (VTT Technology; No. 355).
  @book{de3c76a2ad7447b195f62c3bb0d4a9a6,
  title = "Hyvinvoinnin teko{\"a}ly ja robotiikka kotona – pilotointiymp{\"a}rist{\"o}jen kehitt{\"a}minen",
  abstract = "Teko{\"a}ly ja robotiikka tarjoavat lukuisia uusia mahdollisuuksia toteuttaa kotona asumista kunkin ihmisen haluamalla tavalla. Uudet mahdollisuudet tukevat itsen{\"a}ist{\"a} el{\"a}m{\"a}{\"a} sek{\"a} ammattilaisten ty{\"o}t{\"a} kaikissa itsen{\"a}isen ja tuetun asumisen muodoissa. Jotta teknologiaa saadaan hy{\"o}dynnetty{\"a} parhaalla mahdollisella tavalla, tarvitaan eri osapuolten yhteisty{\"o}t{\"a}, loppuk{\"a}ytt{\"a}jien mukaan ottamista ja teknologian toimivuuden testaamista todenmukaisissa tilanteissa jo varhaisissa kehitysvaiheissa.T{\"a}ss{\"a} Hyvinvoinnin teko{\"a}ly ja robotiikka (Hyteairo) -ohjelman esiselvitysraportissa kuvataan, miten kotona asumista tukevan teko{\"a}lyn ja robotiikan pilotointia - yhteiskehitt{\"a}mist{\"a} ja kokeiluja aitojen k{\"a}ytt{\"a}jien kanssa aidoissa k{\"a}ytt{\"o}ymp{\"a}rist{\"o}iss{\"a} - toteutetaan Suomessa. K{\"a}yt{\"o}ss{\"a} on erilaisia toimintamalleja Testbed-ymp{\"a}rist{\"o}ist{\"a} Living Labeihin ja monenlaisiin pilotointiprojekteihin. Muutamia keskeisi{\"a} pilotointiymp{\"a}rist{\"o}j{\"a} esitell{\"a}{\"a}n tarkemmin. Raportissa kuvataan lyhyesti my{\"o}s joitakin pilotointiymp{\"a}rist{\"o}j{\"a} Euroopassa ja Japanissa.Raportissa kuvataan my{\"o}s pilotointiin osallistuvien toimijoiden n{\"a}k{\"o}kulmaa yhteiskehitt{\"a}miseen ja kokeiluihin sek{\"a} itse hyvinvoinnin robotiikkaan ja teko{\"a}lyyn. Lis{\"a}ksi avataan sit{\"a}, millaisia hyvinvoinnin sovelluksia n{\"a}ilt{\"a} teknologioilta odotetaan l{\"a}hivuosina.Esiselvitysty{\"o}ss{\"a} tunnistettiin keskeisi{\"a} l{\"a}ht{\"o}kohtia ja kehitt{\"a}mistavoitteita pilotointitoiminnalle. Pilotointiymp{\"a}rist{\"o}t hy{\"o}tyisiv{\"a}t tuesta tehokkaampaan keskin{\"a}iseen yhteisty{\"o}h{\"o}n, tiedon jakamiseen ja palvelujen tuotteistamiseen kansainv{\"a}liselle tasolle asti. Raportin lopussa luonnostellaan, miten kansallisella koordinaatiolla voitaisiin tukea pilotointiymp{\"a}rist{\"o}jen toimintaa. Pilotointiymp{\"a}rist{\"o}jen edelleen kehitt{\"a}minen tehostaisi teknologian k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottoa kotona asumisessa ja avaisi kansainv{\"a}lisi{\"a} yhteisty{\"o}mahdollisuuksia sek{\"a} ymp{\"a}rist{\"o}ille itselleen ett{\"a} teknologiayrityksille.Esiselvitysraportti perustuu p{\"a}{\"a}asiassa kirjallisiin ja internet-l{\"a}hteisiin sek{\"a} 29 asiantuntijahaastatteluun. Ammattikorkeakoulujen osalta saatiin k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n erillisen Hyteairo-kyselyn tuloksia. Esiselvitysty{\"o} toteutettiin kev{\"a}{\"a}ll{\"a} 2019.",
  keywords = "pilotointiymp{\"a}rist{\"o}t, yhteiskehitt{\"a}minen, kokeilut, hyvinvoinnin teko{\"a}ly ja robotiikka, Hyteairo, kotona asuminen, esiselvitys",
  author = "Marketta Niemel{\"a} and Anna Sachinopoulou",
  year = "2019",
  month = "6",
  doi = "10.32040/2242-122X.2019.T355",
  language = "English",
  isbn = "978-951-38-8690-5",
  series = "VTT Technology",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "355",
  address = "Finland",

  }

  Hyvinvoinnin tekoäly ja robotiikka kotona – pilotointiympäristöjen kehittäminen. / Niemelä, Marketta; Sachinopoulou, Anna.

  VTT Technical Research Centre of Finland, 2019. 73 p. (VTT Technology; No. 355).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Hyvinvoinnin tekoäly ja robotiikka kotona – pilotointiympäristöjen kehittäminen

  AU - Niemelä, Marketta

  AU - Sachinopoulou, Anna

  PY - 2019/6

  Y1 - 2019/6

  N2 - Tekoäly ja robotiikka tarjoavat lukuisia uusia mahdollisuuksia toteuttaa kotona asumista kunkin ihmisen haluamalla tavalla. Uudet mahdollisuudet tukevat itsenäistä elämää sekä ammattilaisten työtä kaikissa itsenäisen ja tuetun asumisen muodoissa. Jotta teknologiaa saadaan hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla, tarvitaan eri osapuolten yhteistyötä, loppukäyttäjien mukaan ottamista ja teknologian toimivuuden testaamista todenmukaisissa tilanteissa jo varhaisissa kehitysvaiheissa.Tässä Hyvinvoinnin tekoäly ja robotiikka (Hyteairo) -ohjelman esiselvitysraportissa kuvataan, miten kotona asumista tukevan tekoälyn ja robotiikan pilotointia - yhteiskehittämistä ja kokeiluja aitojen käyttäjien kanssa aidoissa käyttöympäristöissä - toteutetaan Suomessa. Käytössä on erilaisia toimintamalleja Testbed-ympäristöistä Living Labeihin ja monenlaisiin pilotointiprojekteihin. Muutamia keskeisiä pilotointiympäristöjä esitellään tarkemmin. Raportissa kuvataan lyhyesti myös joitakin pilotointiympäristöjä Euroopassa ja Japanissa.Raportissa kuvataan myös pilotointiin osallistuvien toimijoiden näkökulmaa yhteiskehittämiseen ja kokeiluihin sekä itse hyvinvoinnin robotiikkaan ja tekoälyyn. Lisäksi avataan sitä, millaisia hyvinvoinnin sovelluksia näiltä teknologioilta odotetaan lähivuosina.Esiselvitystyössä tunnistettiin keskeisiä lähtökohtia ja kehittämistavoitteita pilotointitoiminnalle. Pilotointiympäristöt hyötyisivät tuesta tehokkaampaan keskinäiseen yhteistyöhön, tiedon jakamiseen ja palvelujen tuotteistamiseen kansainväliselle tasolle asti. Raportin lopussa luonnostellaan, miten kansallisella koordinaatiolla voitaisiin tukea pilotointiympäristöjen toimintaa. Pilotointiympäristöjen edelleen kehittäminen tehostaisi teknologian käyttöönottoa kotona asumisessa ja avaisi kansainvälisiä yhteistyömahdollisuuksia sekä ympäristöille itselleen että teknologiayrityksille.Esiselvitysraportti perustuu pääasiassa kirjallisiin ja internet-lähteisiin sekä 29 asiantuntijahaastatteluun. Ammattikorkeakoulujen osalta saatiin käyttöön erillisen Hyteairo-kyselyn tuloksia. Esiselvitystyö toteutettiin keväällä 2019.

  AB - Tekoäly ja robotiikka tarjoavat lukuisia uusia mahdollisuuksia toteuttaa kotona asumista kunkin ihmisen haluamalla tavalla. Uudet mahdollisuudet tukevat itsenäistä elämää sekä ammattilaisten työtä kaikissa itsenäisen ja tuetun asumisen muodoissa. Jotta teknologiaa saadaan hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla, tarvitaan eri osapuolten yhteistyötä, loppukäyttäjien mukaan ottamista ja teknologian toimivuuden testaamista todenmukaisissa tilanteissa jo varhaisissa kehitysvaiheissa.Tässä Hyvinvoinnin tekoäly ja robotiikka (Hyteairo) -ohjelman esiselvitysraportissa kuvataan, miten kotona asumista tukevan tekoälyn ja robotiikan pilotointia - yhteiskehittämistä ja kokeiluja aitojen käyttäjien kanssa aidoissa käyttöympäristöissä - toteutetaan Suomessa. Käytössä on erilaisia toimintamalleja Testbed-ympäristöistä Living Labeihin ja monenlaisiin pilotointiprojekteihin. Muutamia keskeisiä pilotointiympäristöjä esitellään tarkemmin. Raportissa kuvataan lyhyesti myös joitakin pilotointiympäristöjä Euroopassa ja Japanissa.Raportissa kuvataan myös pilotointiin osallistuvien toimijoiden näkökulmaa yhteiskehittämiseen ja kokeiluihin sekä itse hyvinvoinnin robotiikkaan ja tekoälyyn. Lisäksi avataan sitä, millaisia hyvinvoinnin sovelluksia näiltä teknologioilta odotetaan lähivuosina.Esiselvitystyössä tunnistettiin keskeisiä lähtökohtia ja kehittämistavoitteita pilotointitoiminnalle. Pilotointiympäristöt hyötyisivät tuesta tehokkaampaan keskinäiseen yhteistyöhön, tiedon jakamiseen ja palvelujen tuotteistamiseen kansainväliselle tasolle asti. Raportin lopussa luonnostellaan, miten kansallisella koordinaatiolla voitaisiin tukea pilotointiympäristöjen toimintaa. Pilotointiympäristöjen edelleen kehittäminen tehostaisi teknologian käyttöönottoa kotona asumisessa ja avaisi kansainvälisiä yhteistyömahdollisuuksia sekä ympäristöille itselleen että teknologiayrityksille.Esiselvitysraportti perustuu pääasiassa kirjallisiin ja internet-lähteisiin sekä 29 asiantuntijahaastatteluun. Ammattikorkeakoulujen osalta saatiin käyttöön erillisen Hyteairo-kyselyn tuloksia. Esiselvitystyö toteutettiin keväällä 2019.

  KW - pilotointiympäristöt

  KW - yhteiskehittäminen

  KW - kokeilut

  KW - hyvinvoinnin tekoäly ja robotiikka

  KW - Hyteairo

  KW - kotona asuminen

  KW - esiselvitys

  U2 - 10.32040/2242-122X.2019.T355

  DO - 10.32040/2242-122X.2019.T355

  M3 - Report

  SN - 978-951-38-8690-5

  T3 - VTT Technology

  BT - Hyvinvoinnin tekoäly ja robotiikka kotona – pilotointiympäristöjen kehittäminen

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  ER -