Hyvinvoinnin tekoäly ja robotiikka kotona – pilotointiympäristöjen kehittäminen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tekoäly ja robotiikka tarjoavat lukuisia uusia mahdollisuuksia toteuttaa kotona asumista kunkin ihmisen haluamalla tavalla. Uudet mahdollisuudet tukevat itsenäistä elämää sekä ammattilaisten työtä kaikissa itsenäisen ja tuetun asumisen muodoissa. Jotta teknologiaa saadaan hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla, tarvitaan eri osapuolten yhteistyötä, loppukäyttäjien mukaan ottamista ja teknologian toimivuuden testaamista todenmukaisissa tilanteissa jo varhaisissa kehitysvaiheissa.
Tässä Hyvinvoinnin tekoäly ja robotiikka (Hyteairo) -ohjelman esiselvitysraportissa kuvataan, miten kotona asumista tukevan tekoälyn ja robotiikan pilotointia - yhteiskehittämistä ja kokeiluja aitojen käyttäjien kanssa aidoissa käyttöympäristöissä - toteutetaan Suomessa. Käytössä on erilaisia toimintamalleja Testbed-ympäristöistä Living Labeihin ja monenlaisiin pilotointiprojekteihin. Muutamia keskeisiä pilotointiympäristöjä esitellään tarkemmin. Raportissa kuvataan lyhyesti myös joitakin pilotointiympäristöjä Euroopassa ja Japanissa.
Raportissa kuvataan myös pilotointiin osallistuvien toimijoiden näkökulmaa yhteiskehittämiseen ja kokeiluihin sekä itse hyvinvoinnin robotiikkaan ja tekoälyyn. Lisäksi avataan sitä, millaisia hyvinvoinnin sovelluksia näiltä teknologioilta odotetaan lähivuosina.
Esiselvitystyössä tunnistettiin keskeisiä lähtökohtia ja kehittämistavoitteita pilotointitoiminnalle. Pilotointiympäristöt hyötyisivät tuesta tehokkaampaan keskinäiseen yhteistyöhön, tiedon jakamiseen ja palvelujen tuotteistamiseen kansainväliselle tasolle asti. Raportin lopussa luonnostellaan, miten kansallisella koordinaatiolla voitaisiin tukea pilotointiympäristöjen toimintaa. Pilotointiympäristöjen edelleen kehittäminen tehostaisi teknologian käyttöönottoa kotona asumisessa ja avaisi kansainvälisiä yhteistyömahdollisuuksia sekä ympäristöille itselleen että teknologiayrityksille.
Esiselvitysraportti perustuu pääasiassa kirjallisiin ja internet-lähteisiin sekä 29 asiantuntijahaastatteluun. Ammattikorkeakoulujen osalta saatiin käyttöön erillisen Hyteairo-kyselyn tuloksia. Esiselvitystyö toteutettiin keväällä 2019.
Original languageEnglish
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages73
ISBN (Print)978-951-38-8690-5
DOIs
Publication statusPublished - Jun 2019
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Technology
Number355
ISSN2242-1211

Fingerprint

Ulmus

Keywords

  • pilotointiympäristöt
  • yhteiskehittäminen
  • kokeilut
  • hyvinvoinnin tekoäly ja robotiikka
  • Hyteairo
  • kotona asuminen
  • esiselvitys

Cite this

Niemelä, Marketta ; Sachinopoulou, Anna. / Hyvinvoinnin tekoäly ja robotiikka kotona – pilotointiympäristöjen kehittäminen. VTT Technical Research Centre of Finland, 2019. 73 p. (VTT Technology; No. 355).
@book{de3c76a2ad7447b195f62c3bb0d4a9a6,
title = "Hyvinvoinnin teko{\"a}ly ja robotiikka kotona – pilotointiymp{\"a}rist{\"o}jen kehitt{\"a}minen",
abstract = "Teko{\"a}ly ja robotiikka tarjoavat lukuisia uusia mahdollisuuksia toteuttaa kotona asumista kunkin ihmisen haluamalla tavalla. Uudet mahdollisuudet tukevat itsen{\"a}ist{\"a} el{\"a}m{\"a}{\"a} sek{\"a} ammattilaisten ty{\"o}t{\"a} kaikissa itsen{\"a}isen ja tuetun asumisen muodoissa. Jotta teknologiaa saadaan hy{\"o}dynnetty{\"a} parhaalla mahdollisella tavalla, tarvitaan eri osapuolten yhteisty{\"o}t{\"a}, loppuk{\"a}ytt{\"a}jien mukaan ottamista ja teknologian toimivuuden testaamista todenmukaisissa tilanteissa jo varhaisissa kehitysvaiheissa.T{\"a}ss{\"a} Hyvinvoinnin teko{\"a}ly ja robotiikka (Hyteairo) -ohjelman esiselvitysraportissa kuvataan, miten kotona asumista tukevan teko{\"a}lyn ja robotiikan pilotointia - yhteiskehitt{\"a}mist{\"a} ja kokeiluja aitojen k{\"a}ytt{\"a}jien kanssa aidoissa k{\"a}ytt{\"o}ymp{\"a}rist{\"o}iss{\"a} - toteutetaan Suomessa. K{\"a}yt{\"o}ss{\"a} on erilaisia toimintamalleja Testbed-ymp{\"a}rist{\"o}ist{\"a} Living Labeihin ja monenlaisiin pilotointiprojekteihin. Muutamia keskeisi{\"a} pilotointiymp{\"a}rist{\"o}j{\"a} esitell{\"a}{\"a}n tarkemmin. Raportissa kuvataan lyhyesti my{\"o}s joitakin pilotointiymp{\"a}rist{\"o}j{\"a} Euroopassa ja Japanissa.Raportissa kuvataan my{\"o}s pilotointiin osallistuvien toimijoiden n{\"a}k{\"o}kulmaa yhteiskehitt{\"a}miseen ja kokeiluihin sek{\"a} itse hyvinvoinnin robotiikkaan ja teko{\"a}lyyn. Lis{\"a}ksi avataan sit{\"a}, millaisia hyvinvoinnin sovelluksia n{\"a}ilt{\"a} teknologioilta odotetaan l{\"a}hivuosina.Esiselvitysty{\"o}ss{\"a} tunnistettiin keskeisi{\"a} l{\"a}ht{\"o}kohtia ja kehitt{\"a}mistavoitteita pilotointitoiminnalle. Pilotointiymp{\"a}rist{\"o}t hy{\"o}tyisiv{\"a}t tuesta tehokkaampaan keskin{\"a}iseen yhteisty{\"o}h{\"o}n, tiedon jakamiseen ja palvelujen tuotteistamiseen kansainv{\"a}liselle tasolle asti. Raportin lopussa luonnostellaan, miten kansallisella koordinaatiolla voitaisiin tukea pilotointiymp{\"a}rist{\"o}jen toimintaa. Pilotointiymp{\"a}rist{\"o}jen edelleen kehitt{\"a}minen tehostaisi teknologian k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottoa kotona asumisessa ja avaisi kansainv{\"a}lisi{\"a} yhteisty{\"o}mahdollisuuksia sek{\"a} ymp{\"a}rist{\"o}ille itselleen ett{\"a} teknologiayrityksille.Esiselvitysraportti perustuu p{\"a}{\"a}asiassa kirjallisiin ja internet-l{\"a}hteisiin sek{\"a} 29 asiantuntijahaastatteluun. Ammattikorkeakoulujen osalta saatiin k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n erillisen Hyteairo-kyselyn tuloksia. Esiselvitysty{\"o} toteutettiin kev{\"a}{\"a}ll{\"a} 2019.",
keywords = "pilotointiymp{\"a}rist{\"o}t, yhteiskehitt{\"a}minen, kokeilut, hyvinvoinnin teko{\"a}ly ja robotiikka, Hyteairo, kotona asuminen, esiselvitys",
author = "Marketta Niemel{\"a} and Anna Sachinopoulou",
year = "2019",
month = "6",
doi = "10.32040/2242-122X.2019.T355",
language = "English",
isbn = "978-951-38-8690-5",
series = "VTT Technology",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "355",
address = "Finland",

}

Hyvinvoinnin tekoäly ja robotiikka kotona – pilotointiympäristöjen kehittäminen. / Niemelä, Marketta; Sachinopoulou, Anna.

VTT Technical Research Centre of Finland, 2019. 73 p. (VTT Technology; No. 355).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Hyvinvoinnin tekoäly ja robotiikka kotona – pilotointiympäristöjen kehittäminen

AU - Niemelä, Marketta

AU - Sachinopoulou, Anna

PY - 2019/6

Y1 - 2019/6

N2 - Tekoäly ja robotiikka tarjoavat lukuisia uusia mahdollisuuksia toteuttaa kotona asumista kunkin ihmisen haluamalla tavalla. Uudet mahdollisuudet tukevat itsenäistä elämää sekä ammattilaisten työtä kaikissa itsenäisen ja tuetun asumisen muodoissa. Jotta teknologiaa saadaan hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla, tarvitaan eri osapuolten yhteistyötä, loppukäyttäjien mukaan ottamista ja teknologian toimivuuden testaamista todenmukaisissa tilanteissa jo varhaisissa kehitysvaiheissa.Tässä Hyvinvoinnin tekoäly ja robotiikka (Hyteairo) -ohjelman esiselvitysraportissa kuvataan, miten kotona asumista tukevan tekoälyn ja robotiikan pilotointia - yhteiskehittämistä ja kokeiluja aitojen käyttäjien kanssa aidoissa käyttöympäristöissä - toteutetaan Suomessa. Käytössä on erilaisia toimintamalleja Testbed-ympäristöistä Living Labeihin ja monenlaisiin pilotointiprojekteihin. Muutamia keskeisiä pilotointiympäristöjä esitellään tarkemmin. Raportissa kuvataan lyhyesti myös joitakin pilotointiympäristöjä Euroopassa ja Japanissa.Raportissa kuvataan myös pilotointiin osallistuvien toimijoiden näkökulmaa yhteiskehittämiseen ja kokeiluihin sekä itse hyvinvoinnin robotiikkaan ja tekoälyyn. Lisäksi avataan sitä, millaisia hyvinvoinnin sovelluksia näiltä teknologioilta odotetaan lähivuosina.Esiselvitystyössä tunnistettiin keskeisiä lähtökohtia ja kehittämistavoitteita pilotointitoiminnalle. Pilotointiympäristöt hyötyisivät tuesta tehokkaampaan keskinäiseen yhteistyöhön, tiedon jakamiseen ja palvelujen tuotteistamiseen kansainväliselle tasolle asti. Raportin lopussa luonnostellaan, miten kansallisella koordinaatiolla voitaisiin tukea pilotointiympäristöjen toimintaa. Pilotointiympäristöjen edelleen kehittäminen tehostaisi teknologian käyttöönottoa kotona asumisessa ja avaisi kansainvälisiä yhteistyömahdollisuuksia sekä ympäristöille itselleen että teknologiayrityksille.Esiselvitysraportti perustuu pääasiassa kirjallisiin ja internet-lähteisiin sekä 29 asiantuntijahaastatteluun. Ammattikorkeakoulujen osalta saatiin käyttöön erillisen Hyteairo-kyselyn tuloksia. Esiselvitystyö toteutettiin keväällä 2019.

AB - Tekoäly ja robotiikka tarjoavat lukuisia uusia mahdollisuuksia toteuttaa kotona asumista kunkin ihmisen haluamalla tavalla. Uudet mahdollisuudet tukevat itsenäistä elämää sekä ammattilaisten työtä kaikissa itsenäisen ja tuetun asumisen muodoissa. Jotta teknologiaa saadaan hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla, tarvitaan eri osapuolten yhteistyötä, loppukäyttäjien mukaan ottamista ja teknologian toimivuuden testaamista todenmukaisissa tilanteissa jo varhaisissa kehitysvaiheissa.Tässä Hyvinvoinnin tekoäly ja robotiikka (Hyteairo) -ohjelman esiselvitysraportissa kuvataan, miten kotona asumista tukevan tekoälyn ja robotiikan pilotointia - yhteiskehittämistä ja kokeiluja aitojen käyttäjien kanssa aidoissa käyttöympäristöissä - toteutetaan Suomessa. Käytössä on erilaisia toimintamalleja Testbed-ympäristöistä Living Labeihin ja monenlaisiin pilotointiprojekteihin. Muutamia keskeisiä pilotointiympäristöjä esitellään tarkemmin. Raportissa kuvataan lyhyesti myös joitakin pilotointiympäristöjä Euroopassa ja Japanissa.Raportissa kuvataan myös pilotointiin osallistuvien toimijoiden näkökulmaa yhteiskehittämiseen ja kokeiluihin sekä itse hyvinvoinnin robotiikkaan ja tekoälyyn. Lisäksi avataan sitä, millaisia hyvinvoinnin sovelluksia näiltä teknologioilta odotetaan lähivuosina.Esiselvitystyössä tunnistettiin keskeisiä lähtökohtia ja kehittämistavoitteita pilotointitoiminnalle. Pilotointiympäristöt hyötyisivät tuesta tehokkaampaan keskinäiseen yhteistyöhön, tiedon jakamiseen ja palvelujen tuotteistamiseen kansainväliselle tasolle asti. Raportin lopussa luonnostellaan, miten kansallisella koordinaatiolla voitaisiin tukea pilotointiympäristöjen toimintaa. Pilotointiympäristöjen edelleen kehittäminen tehostaisi teknologian käyttöönottoa kotona asumisessa ja avaisi kansainvälisiä yhteistyömahdollisuuksia sekä ympäristöille itselleen että teknologiayrityksille.Esiselvitysraportti perustuu pääasiassa kirjallisiin ja internet-lähteisiin sekä 29 asiantuntijahaastatteluun. Ammattikorkeakoulujen osalta saatiin käyttöön erillisen Hyteairo-kyselyn tuloksia. Esiselvitystyö toteutettiin keväällä 2019.

KW - pilotointiympäristöt

KW - yhteiskehittäminen

KW - kokeilut

KW - hyvinvoinnin tekoäly ja robotiikka

KW - Hyteairo

KW - kotona asuminen

KW - esiselvitys

U2 - 10.32040/2242-122X.2019.T355

DO - 10.32040/2242-122X.2019.T355

M3 - Report

SN - 978-951-38-8690-5

T3 - VTT Technology

BT - Hyvinvoinnin tekoäly ja robotiikka kotona – pilotointiympäristöjen kehittäminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

ER -