Säteilytettyjen mausteiden tunnistaminen nestetuikelaskurilla

Translated title of the contribution: Identification of irradiated spices with aid of scintillation counter

Kari Uusheimo

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tämän työn tarkoituksena oli tutkia nestetuikelaskurin (LKB/Wallac 1219 RackBeta "Spectral") soveltuvuutta säteilytettyjen mausteiden tunnistamiseen kemiluminesenssimittauksilla. Vaikka nestetuikelaskuri on herkempi kuin varsinaiset luminometrit, se ei pystynyt tunnistamaan säteilytystä liuosmittauksilla (luminoli, isoluminoli, lusigeniini) oletettavasti sen vuoksi, että varsinainen kemiluminesenssireaktio ehti tapahtua ennen kuin näyte saavutti mittausaseman liuoslisäyksen jälkeen. Sen sijaan huomattiin laitteen mahdollistavan säteilytettyjen mausteiden (mauste-, musta- ja valkopippuri sekä kardemumma) tunnistamisen pelkistä näytteistä ilman liuoslisäyksiä silloin, kun mukana olivat vastaavat säteilyttämättömät näytteet. Riippuen säteilytysannoksesta (10 kGy tai 50 kGy) ja näytteen suuruudesta (1-9 g) voitiin säteilytys tunnistaa joissakin tapauksissa vielä 23 viikon kuluttua säteilytyksestä, jolloin tutkimus lopetettiin. Tausta-arvojen vaihtelu johtui ainakin osittain laboratorion ja laitteen valoisuusolojen vaihteluista, joita ei laboratorion muun toiminnan vuoksi pystytty vakioimaan.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages40
ISBN (Print)951-38-3541-3
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1027
ISSN0358-5085

Fingerprint

spices

Keywords

  • food
  • spices
  • preservation
  • irradiation
  • identification
  • scintillation counters

Cite this

Uusheimo, K. (1989). Säteilytettyjen mausteiden tunnistaminen nestetuikelaskurilla. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1027
Uusheimo, Kari. / Säteilytettyjen mausteiden tunnistaminen nestetuikelaskurilla. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1027).
@book{6670f11eaad249fdb0c743890065fdd3,
title = "S{\"a}teilytettyjen mausteiden tunnistaminen nestetuikelaskurilla",
abstract = "T{\"a}m{\"a}n ty{\"o}n tarkoituksena oli tutkia nestetuikelaskurin (LKB/Wallac 1219 RackBeta {"}Spectral{"}) soveltuvuutta s{\"a}teilytettyjen mausteiden tunnistamiseen kemiluminesenssimittauksilla. Vaikka nestetuikelaskuri on herkempi kuin varsinaiset luminometrit, se ei pystynyt tunnistamaan s{\"a}teilytyst{\"a} liuosmittauksilla (luminoli, isoluminoli, lusigeniini) oletettavasti sen vuoksi, ett{\"a} varsinainen kemiluminesenssireaktio ehti tapahtua ennen kuin n{\"a}yte saavutti mittausaseman liuoslis{\"a}yksen j{\"a}lkeen. Sen sijaan huomattiin laitteen mahdollistavan s{\"a}teilytettyjen mausteiden (mauste-, musta- ja valkopippuri sek{\"a} kardemumma) tunnistamisen pelkist{\"a} n{\"a}ytteist{\"a} ilman liuoslis{\"a}yksi{\"a} silloin, kun mukana olivat vastaavat s{\"a}teilytt{\"a}m{\"a}tt{\"o}m{\"a}t n{\"a}ytteet. Riippuen s{\"a}teilytysannoksesta (10 kGy tai 50 kGy) ja n{\"a}ytteen suuruudesta (1-9 g) voitiin s{\"a}teilytys tunnistaa joissakin tapauksissa viel{\"a} 23 viikon kuluttua s{\"a}teilytyksest{\"a}, jolloin tutkimus lopetettiin. Tausta-arvojen vaihtelu johtui ainakin osittain laboratorion ja laitteen valoisuusolojen vaihteluista, joita ei laboratorion muun toiminnan vuoksi pystytty vakioimaan.",
keywords = "food, spices, preservation, irradiation, identification, scintillation counters",
author = "Kari Uusheimo",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3541-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1027",
address = "Finland",

}

Uusheimo, K 1989, Säteilytettyjen mausteiden tunnistaminen nestetuikelaskurilla. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1027, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Säteilytettyjen mausteiden tunnistaminen nestetuikelaskurilla. / Uusheimo, Kari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1027).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Säteilytettyjen mausteiden tunnistaminen nestetuikelaskurilla

AU - Uusheimo, Kari

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Tämän työn tarkoituksena oli tutkia nestetuikelaskurin (LKB/Wallac 1219 RackBeta "Spectral") soveltuvuutta säteilytettyjen mausteiden tunnistamiseen kemiluminesenssimittauksilla. Vaikka nestetuikelaskuri on herkempi kuin varsinaiset luminometrit, se ei pystynyt tunnistamaan säteilytystä liuosmittauksilla (luminoli, isoluminoli, lusigeniini) oletettavasti sen vuoksi, että varsinainen kemiluminesenssireaktio ehti tapahtua ennen kuin näyte saavutti mittausaseman liuoslisäyksen jälkeen. Sen sijaan huomattiin laitteen mahdollistavan säteilytettyjen mausteiden (mauste-, musta- ja valkopippuri sekä kardemumma) tunnistamisen pelkistä näytteistä ilman liuoslisäyksiä silloin, kun mukana olivat vastaavat säteilyttämättömät näytteet. Riippuen säteilytysannoksesta (10 kGy tai 50 kGy) ja näytteen suuruudesta (1-9 g) voitiin säteilytys tunnistaa joissakin tapauksissa vielä 23 viikon kuluttua säteilytyksestä, jolloin tutkimus lopetettiin. Tausta-arvojen vaihtelu johtui ainakin osittain laboratorion ja laitteen valoisuusolojen vaihteluista, joita ei laboratorion muun toiminnan vuoksi pystytty vakioimaan.

AB - Tämän työn tarkoituksena oli tutkia nestetuikelaskurin (LKB/Wallac 1219 RackBeta "Spectral") soveltuvuutta säteilytettyjen mausteiden tunnistamiseen kemiluminesenssimittauksilla. Vaikka nestetuikelaskuri on herkempi kuin varsinaiset luminometrit, se ei pystynyt tunnistamaan säteilytystä liuosmittauksilla (luminoli, isoluminoli, lusigeniini) oletettavasti sen vuoksi, että varsinainen kemiluminesenssireaktio ehti tapahtua ennen kuin näyte saavutti mittausaseman liuoslisäyksen jälkeen. Sen sijaan huomattiin laitteen mahdollistavan säteilytettyjen mausteiden (mauste-, musta- ja valkopippuri sekä kardemumma) tunnistamisen pelkistä näytteistä ilman liuoslisäyksiä silloin, kun mukana olivat vastaavat säteilyttämättömät näytteet. Riippuen säteilytysannoksesta (10 kGy tai 50 kGy) ja näytteen suuruudesta (1-9 g) voitiin säteilytys tunnistaa joissakin tapauksissa vielä 23 viikon kuluttua säteilytyksestä, jolloin tutkimus lopetettiin. Tausta-arvojen vaihtelu johtui ainakin osittain laboratorion ja laitteen valoisuusolojen vaihteluista, joita ei laboratorion muun toiminnan vuoksi pystytty vakioimaan.

KW - food

KW - spices

KW - preservation

KW - irradiation

KW - identification

KW - scintillation counters

M3 - Report

SN - 951-38-3541-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Säteilytettyjen mausteiden tunnistaminen nestetuikelaskurilla

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Uusheimo K. Säteilytettyjen mausteiden tunnistaminen nestetuikelaskurilla. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1027).