Katsastamattomien ajoneuvojen tunnistaminen liikennevalvonnassa

Translated title of the contribution: Identification of vehicles with overdue periodic inspection

Veli-Pekka Kallberg, Matti Saarinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa selvitettiin keinoja ja teknologioita, joilla katsastamattomia ajoneuvoja voidaan tunnistaa ja saada pois liikenteestä. Käytännössä tunnistamisen olisi tapahduttava niin, että ajoneuvon rekisterikilpi luetaan automaattisesti. Tarvittava poliisiauton laitteisto koostuu kamerasta, sen kanssa synkronoidusta valonlähteestä sekä kuvankäsittelylaitteistosta ohjelmistoineen. Jotta laitteistoa voi käyttää myös liikkuvasta poliisiautosta, sen on kyettävä tunnistamaan vastaantulevat ajoneuvot silloinkin, kun ajoneuvojen nopeusero on 200 km/h tai enemmän. Luettuja rekisteritunnuksia verrataan tietoihin katsastamattomista ajoneuvoista. Tiedot saadaan Ajoneuvohallintokeskukselta esimerkiksi viikoittain tiedostona, jossa on vain katsastamattomien ajoneuvojen rekisteritunnukset. Kopio tästä tiedostosta on kaikissa tunnistuslaitteissa. Kun kameran havaitsema rekisteritunnus löytyy katsastamattomien ajoneuvojen listalta, laitteisto hälyttää. Jos suoritettavana ei ole muita, kiireellisempiä tehtäviä, poliisi tarkastaa ajoneuvon paperit ja poimii katsastamattoman ajoneuvon pois liikenteestä sekä määrää haltijalle sakkorangaistuksen Suomessa poliisilla on hyviä kokemuksia koekäytössä olevista rekisteritunnuksia automaattisesti lukevista ajoneuvolaitteista. Niiden voi ennakoida yleistyvän lähitulevaisuudessa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages29
ISBN (Electronic)978-951-38-7550-3
ISBN (Print)978-951-38-7549-7
Publication statusPublished - 2009
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Research Notes
Number2518
ISSN1235-0605

Keywords

  • traffic enforcement
  • periodoc vehicle inspection
  • identification

Cite this

Kallberg, V-P., & Saarinen, M. (2009). Katsastamattomien ajoneuvojen tunnistaminen liikennevalvonnassa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Research Notes, No. 2518
Kallberg, Veli-Pekka ; Saarinen, Matti. / Katsastamattomien ajoneuvojen tunnistaminen liikennevalvonnassa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 29 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2518).
@book{a7eb5b8c50474a3baf998c5775153f72,
title = "Katsastamattomien ajoneuvojen tunnistaminen liikennevalvonnassa",
abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin keinoja ja teknologioita, joilla katsastamattomia ajoneuvoja voidaan tunnistaa ja saada pois liikenteest{\"a}. K{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} tunnistamisen olisi tapahduttava niin, ett{\"a} ajoneuvon rekisterikilpi luetaan automaattisesti. Tarvittava poliisiauton laitteisto koostuu kamerasta, sen kanssa synkronoidusta valonl{\"a}hteest{\"a} sek{\"a} kuvank{\"a}sittelylaitteistosta ohjelmistoineen. Jotta laitteistoa voi k{\"a}ytt{\"a}{\"a} my{\"o}s liikkuvasta poliisiautosta, sen on kyett{\"a}v{\"a} tunnistamaan vastaantulevat ajoneuvot silloinkin, kun ajoneuvojen nopeusero on 200 km/h tai enemm{\"a}n. Luettuja rekisteritunnuksia verrataan tietoihin katsastamattomista ajoneuvoista. Tiedot saadaan Ajoneuvohallintokeskukselta esimerkiksi viikoittain tiedostona, jossa on vain katsastamattomien ajoneuvojen rekisteritunnukset. Kopio t{\"a}st{\"a} tiedostosta on kaikissa tunnistuslaitteissa. Kun kameran havaitsema rekisteritunnus l{\"o}ytyy katsastamattomien ajoneuvojen listalta, laitteisto h{\"a}lytt{\"a}{\"a}. Jos suoritettavana ei ole muita, kiireellisempi{\"a} teht{\"a}vi{\"a}, poliisi tarkastaa ajoneuvon paperit ja poimii katsastamattoman ajoneuvon pois liikenteest{\"a} sek{\"a} m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a} haltijalle sakkorangaistuksen Suomessa poliisilla on hyvi{\"a} kokemuksia koek{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevista rekisteritunnuksia automaattisesti lukevista ajoneuvolaitteista. Niiden voi ennakoida yleistyv{\"a}n l{\"a}hitulevaisuudessa.",
keywords = "traffic enforcement, periodoc vehicle inspection, identification",
author = "Veli-Pekka Kallberg and Matti Saarinen",
note = "Project code: 10404",
year = "2009",
language = "Finnish",
isbn = "978-951-38-7549-7",
series = "VTT Tiedotteita - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2518",
address = "Finland",

}

Kallberg, V-P & Saarinen, M 2009, Katsastamattomien ajoneuvojen tunnistaminen liikennevalvonnassa. VTT Tiedotteita - Research Notes, no. 2518, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Katsastamattomien ajoneuvojen tunnistaminen liikennevalvonnassa. / Kallberg, Veli-Pekka; Saarinen, Matti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 29 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2518).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Katsastamattomien ajoneuvojen tunnistaminen liikennevalvonnassa

AU - Kallberg, Veli-Pekka

AU - Saarinen, Matti

N1 - Project code: 10404

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Tutkimuksessa selvitettiin keinoja ja teknologioita, joilla katsastamattomia ajoneuvoja voidaan tunnistaa ja saada pois liikenteestä. Käytännössä tunnistamisen olisi tapahduttava niin, että ajoneuvon rekisterikilpi luetaan automaattisesti. Tarvittava poliisiauton laitteisto koostuu kamerasta, sen kanssa synkronoidusta valonlähteestä sekä kuvankäsittelylaitteistosta ohjelmistoineen. Jotta laitteistoa voi käyttää myös liikkuvasta poliisiautosta, sen on kyettävä tunnistamaan vastaantulevat ajoneuvot silloinkin, kun ajoneuvojen nopeusero on 200 km/h tai enemmän. Luettuja rekisteritunnuksia verrataan tietoihin katsastamattomista ajoneuvoista. Tiedot saadaan Ajoneuvohallintokeskukselta esimerkiksi viikoittain tiedostona, jossa on vain katsastamattomien ajoneuvojen rekisteritunnukset. Kopio tästä tiedostosta on kaikissa tunnistuslaitteissa. Kun kameran havaitsema rekisteritunnus löytyy katsastamattomien ajoneuvojen listalta, laitteisto hälyttää. Jos suoritettavana ei ole muita, kiireellisempiä tehtäviä, poliisi tarkastaa ajoneuvon paperit ja poimii katsastamattoman ajoneuvon pois liikenteestä sekä määrää haltijalle sakkorangaistuksen Suomessa poliisilla on hyviä kokemuksia koekäytössä olevista rekisteritunnuksia automaattisesti lukevista ajoneuvolaitteista. Niiden voi ennakoida yleistyvän lähitulevaisuudessa.

AB - Tutkimuksessa selvitettiin keinoja ja teknologioita, joilla katsastamattomia ajoneuvoja voidaan tunnistaa ja saada pois liikenteestä. Käytännössä tunnistamisen olisi tapahduttava niin, että ajoneuvon rekisterikilpi luetaan automaattisesti. Tarvittava poliisiauton laitteisto koostuu kamerasta, sen kanssa synkronoidusta valonlähteestä sekä kuvankäsittelylaitteistosta ohjelmistoineen. Jotta laitteistoa voi käyttää myös liikkuvasta poliisiautosta, sen on kyettävä tunnistamaan vastaantulevat ajoneuvot silloinkin, kun ajoneuvojen nopeusero on 200 km/h tai enemmän. Luettuja rekisteritunnuksia verrataan tietoihin katsastamattomista ajoneuvoista. Tiedot saadaan Ajoneuvohallintokeskukselta esimerkiksi viikoittain tiedostona, jossa on vain katsastamattomien ajoneuvojen rekisteritunnukset. Kopio tästä tiedostosta on kaikissa tunnistuslaitteissa. Kun kameran havaitsema rekisteritunnus löytyy katsastamattomien ajoneuvojen listalta, laitteisto hälyttää. Jos suoritettavana ei ole muita, kiireellisempiä tehtäviä, poliisi tarkastaa ajoneuvon paperit ja poimii katsastamattoman ajoneuvon pois liikenteestä sekä määrää haltijalle sakkorangaistuksen Suomessa poliisilla on hyviä kokemuksia koekäytössä olevista rekisteritunnuksia automaattisesti lukevista ajoneuvolaitteista. Niiden voi ennakoida yleistyvän lähitulevaisuudessa.

KW - traffic enforcement

KW - periodoc vehicle inspection

KW - identification

M3 - Report

SN - 978-951-38-7549-7

T3 - VTT Tiedotteita - Research Notes

BT - Katsastamattomien ajoneuvojen tunnistaminen liikennevalvonnassa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kallberg V-P, Saarinen M. Katsastamattomien ajoneuvojen tunnistaminen liikennevalvonnassa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 29 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2518).