IEA5-aurinkotalo

Ilpo Kouhia, Jyri Nieminen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

IEA5-aurinkotalo on Suomen kohde kansainvälisissä IEA-yhteistyöprojekteissa TASK 13 ja TASK 16. Talohankkeen tavoitteena oli toteuttaa mahdollisimman vähän ostettua energiaa kuluttava matalaenergiapientalo nykyistä kaupallista tai ainakin prototyyppitasolla olevaa tekniikkaa käyttäen. Rakennuksen ostetun energian määräksi mitattiin 48 kWh/m2 vuodessa, mikä on noin 20 % vastaavan tavallisen talon energiankulutuksesta. Rakennus menestyi hyvin myös kansainvälisessä vertailussa huolimatta pohjoisesta sijainnistaan. Ostetun energian kulutus oli jonkin verran ennakkolaskelmia suurempi, mikä johtuu IV-koneiden arvioitua suuremmasta energiankulutuksesta ja lämpöpumpun oletettua alemmasta lämpökertoimesta. Rakennuksen energiatehokkuus perustuu hyvään vaipan lämmöneristykseen ja tiiviyteen, kehittyneeseen ikkunarakenteeseen ja lämmön talteenottoon ilmanvaihdon poistoilmasta. Ilmaisenergioita hyödynnetään aurinkokerääjien ja maalämpöpumpun sekä aurinkosähköjärjestelmän avulla. Useat käytetyistä energiansäästökeinoista ovat yksittäisinä toimenpiteinä taloudellisesti kannattavia. IEA5-aurinkotaloon on, tavoitteista johtuen, koottu päällekkäisiä järjestelmiä siten, että taloudellista kannattavuutta ei saavuteta. IEA5-aurinkotalon kaltaisissa taloissa, samoin kuin yleensä matalaenergiataloissa, rakennuksen suunnittelukäytäntöä tulisi muuttaa siten, että eri suunnittelualojen yhteistyö tiivistyisi. Arkkitehtonisten näkökohtien rakennetekninen toteuttaminen, samoin kuin laitejärjestelmien sijoittaminen ja tilavaraukset, tulisi ottaa huomioon kokonaissuunnittelussa. Suunnitteluyhteistyötä tiivistämällä voidaan päästä yksinkertaisiin ja toimiviin ratkaisuihin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages38
ISBN (Print)951-38-5104-4
Publication statusPublished - 1997
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1828
ISSN1235-0605

Keywords

 • buildings
 • experimental buildings
 • solar heating
 • solar energy
 • energy consumption
 • energy saving
 • measurement
 • design
 • HVAC
 • building
 • construction

Cite this

Kouhia, I., & Nieminen, J. (1997). IEA5-aurinkotalo. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1828
Kouhia, Ilpo ; Nieminen, Jyri. / IEA5-aurinkotalo. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 38 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1828).
@book{d0964b59d2e54d4ab507b27492fb3c83,
title = "IEA5-aurinkotalo",
abstract = "IEA5-aurinkotalo on Suomen kohde kansainv{\"a}lisiss{\"a} IEA-yhteisty{\"o}projekteissa TASK 13 ja TASK 16. Talohankkeen tavoitteena oli toteuttaa mahdollisimman v{\"a}h{\"a}n ostettua energiaa kuluttava matalaenergiapientalo nykyist{\"a} kaupallista tai ainakin prototyyppitasolla olevaa tekniikkaa k{\"a}ytt{\"a}en. Rakennuksen ostetun energian m{\"a}{\"a}r{\"a}ksi mitattiin 48 kWh/m2 vuodessa, mik{\"a} on noin 20 {\%} vastaavan tavallisen talon energiankulutuksesta. Rakennus menestyi hyvin my{\"o}s kansainv{\"a}lisess{\"a} vertailussa huolimatta pohjoisesta sijainnistaan. Ostetun energian kulutus oli jonkin verran ennakkolaskelmia suurempi, mik{\"a} johtuu IV-koneiden arvioitua suuremmasta energiankulutuksesta ja l{\"a}mp{\"o}pumpun oletettua alemmasta l{\"a}mp{\"o}kertoimesta. Rakennuksen energiatehokkuus perustuu hyv{\"a}{\"a}n vaipan l{\"a}mm{\"o}neristykseen ja tiiviyteen, kehittyneeseen ikkunarakenteeseen ja l{\"a}mm{\"o}n talteenottoon ilmanvaihdon poistoilmasta. Ilmaisenergioita hy{\"o}dynnet{\"a}{\"a}n aurinkoker{\"a}{\"a}jien ja maal{\"a}mp{\"o}pumpun sek{\"a} aurinkos{\"a}hk{\"o}j{\"a}rjestelm{\"a}n avulla. Useat k{\"a}ytetyist{\"a} energians{\"a}{\"a}st{\"o}keinoista ovat yksitt{\"a}isin{\"a} toimenpitein{\"a} taloudellisesti kannattavia. IEA5-aurinkotaloon on, tavoitteista johtuen, koottu p{\"a}{\"a}llekk{\"a}isi{\"a} j{\"a}rjestelmi{\"a} siten, ett{\"a} taloudellista kannattavuutta ei saavuteta. IEA5-aurinkotalon kaltaisissa taloissa, samoin kuin yleens{\"a} matalaenergiataloissa, rakennuksen suunnitteluk{\"a}yt{\"a}nt{\"o}{\"a} tulisi muuttaa siten, ett{\"a} eri suunnittelualojen yhteisty{\"o} tiivistyisi. Arkkitehtonisten n{\"a}k{\"o}kohtien rakennetekninen toteuttaminen, samoin kuin laitej{\"a}rjestelmien sijoittaminen ja tilavaraukset, tulisi ottaa huomioon kokonaissuunnittelussa. Suunnitteluyhteisty{\"o}t{\"a} tiivist{\"a}m{\"a}ll{\"a} voidaan p{\"a}{\"a}st{\"a} yksinkertaisiin ja toimiviin ratkaisuihin.",
keywords = "buildings, experimental buildings, solar heating, solar energy, energy consumption, energy saving, measurement, design, HVAC, building, construction",
author = "Ilpo Kouhia and Jyri Nieminen",
year = "1997",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5104-4",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1828",
address = "Finland",

}

Kouhia, I & Nieminen, J 1997, IEA5-aurinkotalo. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1828, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

IEA5-aurinkotalo. / Kouhia, Ilpo; Nieminen, Jyri.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 38 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1828).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - IEA5-aurinkotalo

AU - Kouhia, Ilpo

AU - Nieminen, Jyri

PY - 1997

Y1 - 1997

N2 - IEA5-aurinkotalo on Suomen kohde kansainvälisissä IEA-yhteistyöprojekteissa TASK 13 ja TASK 16. Talohankkeen tavoitteena oli toteuttaa mahdollisimman vähän ostettua energiaa kuluttava matalaenergiapientalo nykyistä kaupallista tai ainakin prototyyppitasolla olevaa tekniikkaa käyttäen. Rakennuksen ostetun energian määräksi mitattiin 48 kWh/m2 vuodessa, mikä on noin 20 % vastaavan tavallisen talon energiankulutuksesta. Rakennus menestyi hyvin myös kansainvälisessä vertailussa huolimatta pohjoisesta sijainnistaan. Ostetun energian kulutus oli jonkin verran ennakkolaskelmia suurempi, mikä johtuu IV-koneiden arvioitua suuremmasta energiankulutuksesta ja lämpöpumpun oletettua alemmasta lämpökertoimesta. Rakennuksen energiatehokkuus perustuu hyvään vaipan lämmöneristykseen ja tiiviyteen, kehittyneeseen ikkunarakenteeseen ja lämmön talteenottoon ilmanvaihdon poistoilmasta. Ilmaisenergioita hyödynnetään aurinkokerääjien ja maalämpöpumpun sekä aurinkosähköjärjestelmän avulla. Useat käytetyistä energiansäästökeinoista ovat yksittäisinä toimenpiteinä taloudellisesti kannattavia. IEA5-aurinkotaloon on, tavoitteista johtuen, koottu päällekkäisiä järjestelmiä siten, että taloudellista kannattavuutta ei saavuteta. IEA5-aurinkotalon kaltaisissa taloissa, samoin kuin yleensä matalaenergiataloissa, rakennuksen suunnittelukäytäntöä tulisi muuttaa siten, että eri suunnittelualojen yhteistyö tiivistyisi. Arkkitehtonisten näkökohtien rakennetekninen toteuttaminen, samoin kuin laitejärjestelmien sijoittaminen ja tilavaraukset, tulisi ottaa huomioon kokonaissuunnittelussa. Suunnitteluyhteistyötä tiivistämällä voidaan päästä yksinkertaisiin ja toimiviin ratkaisuihin.

AB - IEA5-aurinkotalo on Suomen kohde kansainvälisissä IEA-yhteistyöprojekteissa TASK 13 ja TASK 16. Talohankkeen tavoitteena oli toteuttaa mahdollisimman vähän ostettua energiaa kuluttava matalaenergiapientalo nykyistä kaupallista tai ainakin prototyyppitasolla olevaa tekniikkaa käyttäen. Rakennuksen ostetun energian määräksi mitattiin 48 kWh/m2 vuodessa, mikä on noin 20 % vastaavan tavallisen talon energiankulutuksesta. Rakennus menestyi hyvin myös kansainvälisessä vertailussa huolimatta pohjoisesta sijainnistaan. Ostetun energian kulutus oli jonkin verran ennakkolaskelmia suurempi, mikä johtuu IV-koneiden arvioitua suuremmasta energiankulutuksesta ja lämpöpumpun oletettua alemmasta lämpökertoimesta. Rakennuksen energiatehokkuus perustuu hyvään vaipan lämmöneristykseen ja tiiviyteen, kehittyneeseen ikkunarakenteeseen ja lämmön talteenottoon ilmanvaihdon poistoilmasta. Ilmaisenergioita hyödynnetään aurinkokerääjien ja maalämpöpumpun sekä aurinkosähköjärjestelmän avulla. Useat käytetyistä energiansäästökeinoista ovat yksittäisinä toimenpiteinä taloudellisesti kannattavia. IEA5-aurinkotaloon on, tavoitteista johtuen, koottu päällekkäisiä järjestelmiä siten, että taloudellista kannattavuutta ei saavuteta. IEA5-aurinkotalon kaltaisissa taloissa, samoin kuin yleensä matalaenergiataloissa, rakennuksen suunnittelukäytäntöä tulisi muuttaa siten, että eri suunnittelualojen yhteistyö tiivistyisi. Arkkitehtonisten näkökohtien rakennetekninen toteuttaminen, samoin kuin laitejärjestelmien sijoittaminen ja tilavaraukset, tulisi ottaa huomioon kokonaissuunnittelussa. Suunnitteluyhteistyötä tiivistämällä voidaan päästä yksinkertaisiin ja toimiviin ratkaisuihin.

KW - buildings

KW - experimental buildings

KW - solar heating

KW - solar energy

KW - energy consumption

KW - energy saving

KW - measurement

KW - design

KW - HVAC

KW - building

KW - construction

M3 - Report

SN - 951-38-5104-4

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - IEA5-aurinkotalo

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kouhia I, Nieminen J. IEA5-aurinkotalo. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 38 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1828).