Ihmisen ja jokapaikan tietotekniikan vuorovaikutus

Eija Kaasinen, Katja Rentto, Leena Norros

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapter or book articleProfessional

  Abstract

  Tietotekniikka ja sen sovellukset sulautuvat kiihtyvällä vauhdilla niin työ- ja asuinympäristöihin kuin vapaa-aikaan ja erilaisiin esineisiin. Ihmisten vuorovaikutus ympäristönsä kanssa on yhä enemmän tietotekniikan välittämää, ja ihmiset ovat arkielämässään yhä riippuvaisempia tietotekniikasta. Jokapaikan tietotekniikka (ambient intelligence, ubiquitous computing) yhdistää käyttäjän näkökulmasta kaksi elementtiä: tietotekniikan sulautumisen kaikkialle ympäristöön (pervasive computing) ja käyttäjän liikkuvuuden (mobile computing). Käyttäjä voi liikkua vapaasti ympäristöstä toiseen, ja samalla hänen käytössään olevat palvelut ja sovellukset vaihtuvat joustavasti. Tällaisten älykkäiden esineiden ja ympäristöjen käyttö ja kehittyminen on yhteiskunnan läpäisevä trendi - viihdepeleistä ja arkipäivän palveluista suurten infrastruktuurien ja teollisuuslaitosten hallintaan. Tässä artikkelissa analysoimme jokapaikan tietotekniikan kehittäjien skenaarioita tekniikan mahdollisuuksista, tämän tekniikan todellisia vaikutuksia ihmisten elämään sekä tekniikan esittelyyn ja käyttöönottoon liittyviä haasteita.
  Original languageFinnish
  Title of host publicationTietoyhteiskunta - Myytit ja todellisuus
  EditorsAntti Kasvio, Tommi Inkinen, Hanna Liika
  PublisherTampere University Press
  Pages347-366
  ISBN (Print)951-44-6147-9
  Publication statusPublished - 2005
  MoE publication typeD2 Article in professional manuals or guides or professional information systems or text book material

  Cite this

  Kaasinen, E., Rentto, K., & Norros, L. (2005). Ihmisen ja jokapaikan tietotekniikan vuorovaikutus. In A. Kasvio, T. Inkinen, & H. Liika (Eds.), Tietoyhteiskunta - Myytit ja todellisuus (pp. 347-366). Tampere University Press.
  Kaasinen, Eija ; Rentto, Katja ; Norros, Leena. / Ihmisen ja jokapaikan tietotekniikan vuorovaikutus. Tietoyhteiskunta - Myytit ja todellisuus. editor / Antti Kasvio ; Tommi Inkinen ; Hanna Liika. Tampere University Press, 2005. pp. 347-366
  @inbook{7de42a66e054439fbe549716004552e9,
  title = "Ihmisen ja jokapaikan tietotekniikan vuorovaikutus",
  abstract = "Tietotekniikka ja sen sovellukset sulautuvat kiihtyv{\"a}ll{\"a} vauhdilla niin ty{\"o}- ja asuinymp{\"a}rist{\"o}ihin kuin vapaa-aikaan ja erilaisiin esineisiin. Ihmisten vuorovaikutus ymp{\"a}rist{\"o}ns{\"a} kanssa on yh{\"a} enemm{\"a}n tietotekniikan v{\"a}litt{\"a}m{\"a}{\"a}, ja ihmiset ovat arkiel{\"a}m{\"a}ss{\"a}{\"a}n yh{\"a} riippuvaisempia tietotekniikasta. Jokapaikan tietotekniikka (ambient intelligence, ubiquitous computing) yhdist{\"a}{\"a} k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}n n{\"a}k{\"o}kulmasta kaksi elementti{\"a}: tietotekniikan sulautumisen kaikkialle ymp{\"a}rist{\"o}{\"o}n (pervasive computing) ja k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}n liikkuvuuden (mobile computing). K{\"a}ytt{\"a}j{\"a} voi liikkua vapaasti ymp{\"a}rist{\"o}st{\"a} toiseen, ja samalla h{\"a}nen k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}{\"a}n olevat palvelut ja sovellukset vaihtuvat joustavasti. T{\"a}llaisten {\"a}lykk{\"a}iden esineiden ja ymp{\"a}rist{\"o}jen k{\"a}ytt{\"o} ja kehittyminen on yhteiskunnan l{\"a}p{\"a}isev{\"a} trendi - viihdepeleist{\"a} ja arkip{\"a}iv{\"a}n palveluista suurten infrastruktuurien ja teollisuuslaitosten hallintaan. T{\"a}ss{\"a} artikkelissa analysoimme jokapaikan tietotekniikan kehitt{\"a}jien skenaarioita tekniikan mahdollisuuksista, t{\"a}m{\"a}n tekniikan todellisia vaikutuksia ihmisten el{\"a}m{\"a}{\"a}n sek{\"a} tekniikan esittelyyn ja k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottoon liittyvi{\"a} haasteita.",
  author = "Eija Kaasinen and Katja Rentto and Leena Norros",
  note = "Project code: T4SU00245",
  year = "2005",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-44-6147-9",
  pages = "347--366",
  editor = "Antti Kasvio and Tommi Inkinen and Hanna Liika",
  booktitle = "Tietoyhteiskunta - Myytit ja todellisuus",
  publisher = "Tampere University Press",
  address = "Finland",

  }

  Kaasinen, E, Rentto, K & Norros, L 2005, Ihmisen ja jokapaikan tietotekniikan vuorovaikutus. in A Kasvio, T Inkinen & H Liika (eds), Tietoyhteiskunta - Myytit ja todellisuus. Tampere University Press, pp. 347-366.

  Ihmisen ja jokapaikan tietotekniikan vuorovaikutus. / Kaasinen, Eija; Rentto, Katja; Norros, Leena.

  Tietoyhteiskunta - Myytit ja todellisuus. ed. / Antti Kasvio; Tommi Inkinen; Hanna Liika. Tampere University Press, 2005. p. 347-366.

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapter or book articleProfessional

  TY - CHAP

  T1 - Ihmisen ja jokapaikan tietotekniikan vuorovaikutus

  AU - Kaasinen, Eija

  AU - Rentto, Katja

  AU - Norros, Leena

  N1 - Project code: T4SU00245

  PY - 2005

  Y1 - 2005

  N2 - Tietotekniikka ja sen sovellukset sulautuvat kiihtyvällä vauhdilla niin työ- ja asuinympäristöihin kuin vapaa-aikaan ja erilaisiin esineisiin. Ihmisten vuorovaikutus ympäristönsä kanssa on yhä enemmän tietotekniikan välittämää, ja ihmiset ovat arkielämässään yhä riippuvaisempia tietotekniikasta. Jokapaikan tietotekniikka (ambient intelligence, ubiquitous computing) yhdistää käyttäjän näkökulmasta kaksi elementtiä: tietotekniikan sulautumisen kaikkialle ympäristöön (pervasive computing) ja käyttäjän liikkuvuuden (mobile computing). Käyttäjä voi liikkua vapaasti ympäristöstä toiseen, ja samalla hänen käytössään olevat palvelut ja sovellukset vaihtuvat joustavasti. Tällaisten älykkäiden esineiden ja ympäristöjen käyttö ja kehittyminen on yhteiskunnan läpäisevä trendi - viihdepeleistä ja arkipäivän palveluista suurten infrastruktuurien ja teollisuuslaitosten hallintaan. Tässä artikkelissa analysoimme jokapaikan tietotekniikan kehittäjien skenaarioita tekniikan mahdollisuuksista, tämän tekniikan todellisia vaikutuksia ihmisten elämään sekä tekniikan esittelyyn ja käyttöönottoon liittyviä haasteita.

  AB - Tietotekniikka ja sen sovellukset sulautuvat kiihtyvällä vauhdilla niin työ- ja asuinympäristöihin kuin vapaa-aikaan ja erilaisiin esineisiin. Ihmisten vuorovaikutus ympäristönsä kanssa on yhä enemmän tietotekniikan välittämää, ja ihmiset ovat arkielämässään yhä riippuvaisempia tietotekniikasta. Jokapaikan tietotekniikka (ambient intelligence, ubiquitous computing) yhdistää käyttäjän näkökulmasta kaksi elementtiä: tietotekniikan sulautumisen kaikkialle ympäristöön (pervasive computing) ja käyttäjän liikkuvuuden (mobile computing). Käyttäjä voi liikkua vapaasti ympäristöstä toiseen, ja samalla hänen käytössään olevat palvelut ja sovellukset vaihtuvat joustavasti. Tällaisten älykkäiden esineiden ja ympäristöjen käyttö ja kehittyminen on yhteiskunnan läpäisevä trendi - viihdepeleistä ja arkipäivän palveluista suurten infrastruktuurien ja teollisuuslaitosten hallintaan. Tässä artikkelissa analysoimme jokapaikan tietotekniikan kehittäjien skenaarioita tekniikan mahdollisuuksista, tämän tekniikan todellisia vaikutuksia ihmisten elämään sekä tekniikan esittelyyn ja käyttöönottoon liittyviä haasteita.

  M3 - Chapter or book article

  SN - 951-44-6147-9

  SP - 347

  EP - 366

  BT - Tietoyhteiskunta - Myytit ja todellisuus

  A2 - Kasvio, Antti

  A2 - Inkinen, Tommi

  A2 - Liika, Hanna

  PB - Tampere University Press

  ER -

  Kaasinen E, Rentto K, Norros L. Ihmisen ja jokapaikan tietotekniikan vuorovaikutus. In Kasvio A, Inkinen T, Liika H, editors, Tietoyhteiskunta - Myytit ja todellisuus. Tampere University Press. 2005. p. 347-366