Ihmisen ja jokapaikan tietotekniikan vuorovaikutus

Eija Kaasinen, Katja Rentto, Leena Norros

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapter or book articleProfessional

Abstract

Tietotekniikka ja sen sovellukset sulautuvat kiihtyvällä vauhdilla niin työ- ja asuinympäristöihin kuin vapaa-aikaan ja erilaisiin esineisiin. Ihmisten vuorovaikutus ympäristönsä kanssa on yhä enemmän tietotekniikan välittämää, ja ihmiset ovat arkielämässään yhä riippuvaisempia tietotekniikasta. Jokapaikan tietotekniikka (ambient intelligence, ubiquitous computing) yhdistää käyttäjän näkökulmasta kaksi elementtiä: tietotekniikan sulautumisen kaikkialle ympäristöön (pervasive computing) ja käyttäjän liikkuvuuden (mobile computing). Käyttäjä voi liikkua vapaasti ympäristöstä toiseen, ja samalla hänen käytössään olevat palvelut ja sovellukset vaihtuvat joustavasti. Tällaisten älykkäiden esineiden ja ympäristöjen käyttö ja kehittyminen on yhteiskunnan läpäisevä trendi - viihdepeleistä ja arkipäivän palveluista suurten infrastruktuurien ja teollisuuslaitosten hallintaan. Tässä artikkelissa analysoimme jokapaikan tietotekniikan kehittäjien skenaarioita tekniikan mahdollisuuksista, tämän tekniikan todellisia vaikutuksia ihmisten elämään sekä tekniikan esittelyyn ja käyttöönottoon liittyviä haasteita.
Original languageFinnish
Title of host publicationTietoyhteiskunta - Myytit ja todellisuus
EditorsAntti Kasvio, Tommi Inkinen, Hanna Liika
PublisherTampere University Press
Pages347-366
ISBN (Print)951-44-6147-9
Publication statusPublished - 2005
MoE publication typeD2 Article in professional manuals or guides or professional information systems or text book material

Cite this

Kaasinen, E., Rentto, K., & Norros, L. (2005). Ihmisen ja jokapaikan tietotekniikan vuorovaikutus. In A. Kasvio, T. Inkinen, & H. Liika (Eds.), Tietoyhteiskunta - Myytit ja todellisuus (pp. 347-366). Tampere University Press.
Kaasinen, Eija ; Rentto, Katja ; Norros, Leena. / Ihmisen ja jokapaikan tietotekniikan vuorovaikutus. Tietoyhteiskunta - Myytit ja todellisuus. editor / Antti Kasvio ; Tommi Inkinen ; Hanna Liika. Tampere University Press, 2005. pp. 347-366
@inbook{7de42a66e054439fbe549716004552e9,
title = "Ihmisen ja jokapaikan tietotekniikan vuorovaikutus",
abstract = "Tietotekniikka ja sen sovellukset sulautuvat kiihtyv{\"a}ll{\"a} vauhdilla niin ty{\"o}- ja asuinymp{\"a}rist{\"o}ihin kuin vapaa-aikaan ja erilaisiin esineisiin. Ihmisten vuorovaikutus ymp{\"a}rist{\"o}ns{\"a} kanssa on yh{\"a} enemm{\"a}n tietotekniikan v{\"a}litt{\"a}m{\"a}{\"a}, ja ihmiset ovat arkiel{\"a}m{\"a}ss{\"a}{\"a}n yh{\"a} riippuvaisempia tietotekniikasta. Jokapaikan tietotekniikka (ambient intelligence, ubiquitous computing) yhdist{\"a}{\"a} k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}n n{\"a}k{\"o}kulmasta kaksi elementti{\"a}: tietotekniikan sulautumisen kaikkialle ymp{\"a}rist{\"o}{\"o}n (pervasive computing) ja k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}n liikkuvuuden (mobile computing). K{\"a}ytt{\"a}j{\"a} voi liikkua vapaasti ymp{\"a}rist{\"o}st{\"a} toiseen, ja samalla h{\"a}nen k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}{\"a}n olevat palvelut ja sovellukset vaihtuvat joustavasti. T{\"a}llaisten {\"a}lykk{\"a}iden esineiden ja ymp{\"a}rist{\"o}jen k{\"a}ytt{\"o} ja kehittyminen on yhteiskunnan l{\"a}p{\"a}isev{\"a} trendi - viihdepeleist{\"a} ja arkip{\"a}iv{\"a}n palveluista suurten infrastruktuurien ja teollisuuslaitosten hallintaan. T{\"a}ss{\"a} artikkelissa analysoimme jokapaikan tietotekniikan kehitt{\"a}jien skenaarioita tekniikan mahdollisuuksista, t{\"a}m{\"a}n tekniikan todellisia vaikutuksia ihmisten el{\"a}m{\"a}{\"a}n sek{\"a} tekniikan esittelyyn ja k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottoon liittyvi{\"a} haasteita.",
author = "Eija Kaasinen and Katja Rentto and Leena Norros",
note = "Project code: T4SU00245",
year = "2005",
language = "Finnish",
isbn = "951-44-6147-9",
pages = "347--366",
editor = "Antti Kasvio and Tommi Inkinen and Hanna Liika",
booktitle = "Tietoyhteiskunta - Myytit ja todellisuus",
publisher = "Tampere University Press",
address = "Finland",

}

Kaasinen, E, Rentto, K & Norros, L 2005, Ihmisen ja jokapaikan tietotekniikan vuorovaikutus. in A Kasvio, T Inkinen & H Liika (eds), Tietoyhteiskunta - Myytit ja todellisuus. Tampere University Press, pp. 347-366.

Ihmisen ja jokapaikan tietotekniikan vuorovaikutus. / Kaasinen, Eija; Rentto, Katja; Norros, Leena.

Tietoyhteiskunta - Myytit ja todellisuus. ed. / Antti Kasvio; Tommi Inkinen; Hanna Liika. Tampere University Press, 2005. p. 347-366.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapter or book articleProfessional

TY - CHAP

T1 - Ihmisen ja jokapaikan tietotekniikan vuorovaikutus

AU - Kaasinen, Eija

AU - Rentto, Katja

AU - Norros, Leena

N1 - Project code: T4SU00245

PY - 2005

Y1 - 2005

N2 - Tietotekniikka ja sen sovellukset sulautuvat kiihtyvällä vauhdilla niin työ- ja asuinympäristöihin kuin vapaa-aikaan ja erilaisiin esineisiin. Ihmisten vuorovaikutus ympäristönsä kanssa on yhä enemmän tietotekniikan välittämää, ja ihmiset ovat arkielämässään yhä riippuvaisempia tietotekniikasta. Jokapaikan tietotekniikka (ambient intelligence, ubiquitous computing) yhdistää käyttäjän näkökulmasta kaksi elementtiä: tietotekniikan sulautumisen kaikkialle ympäristöön (pervasive computing) ja käyttäjän liikkuvuuden (mobile computing). Käyttäjä voi liikkua vapaasti ympäristöstä toiseen, ja samalla hänen käytössään olevat palvelut ja sovellukset vaihtuvat joustavasti. Tällaisten älykkäiden esineiden ja ympäristöjen käyttö ja kehittyminen on yhteiskunnan läpäisevä trendi - viihdepeleistä ja arkipäivän palveluista suurten infrastruktuurien ja teollisuuslaitosten hallintaan. Tässä artikkelissa analysoimme jokapaikan tietotekniikan kehittäjien skenaarioita tekniikan mahdollisuuksista, tämän tekniikan todellisia vaikutuksia ihmisten elämään sekä tekniikan esittelyyn ja käyttöönottoon liittyviä haasteita.

AB - Tietotekniikka ja sen sovellukset sulautuvat kiihtyvällä vauhdilla niin työ- ja asuinympäristöihin kuin vapaa-aikaan ja erilaisiin esineisiin. Ihmisten vuorovaikutus ympäristönsä kanssa on yhä enemmän tietotekniikan välittämää, ja ihmiset ovat arkielämässään yhä riippuvaisempia tietotekniikasta. Jokapaikan tietotekniikka (ambient intelligence, ubiquitous computing) yhdistää käyttäjän näkökulmasta kaksi elementtiä: tietotekniikan sulautumisen kaikkialle ympäristöön (pervasive computing) ja käyttäjän liikkuvuuden (mobile computing). Käyttäjä voi liikkua vapaasti ympäristöstä toiseen, ja samalla hänen käytössään olevat palvelut ja sovellukset vaihtuvat joustavasti. Tällaisten älykkäiden esineiden ja ympäristöjen käyttö ja kehittyminen on yhteiskunnan läpäisevä trendi - viihdepeleistä ja arkipäivän palveluista suurten infrastruktuurien ja teollisuuslaitosten hallintaan. Tässä artikkelissa analysoimme jokapaikan tietotekniikan kehittäjien skenaarioita tekniikan mahdollisuuksista, tämän tekniikan todellisia vaikutuksia ihmisten elämään sekä tekniikan esittelyyn ja käyttöönottoon liittyviä haasteita.

M3 - Chapter or book article

SN - 951-44-6147-9

SP - 347

EP - 366

BT - Tietoyhteiskunta - Myytit ja todellisuus

A2 - Kasvio, Antti

A2 - Inkinen, Tommi

A2 - Liika, Hanna

PB - Tampere University Press

ER -

Kaasinen E, Rentto K, Norros L. Ihmisen ja jokapaikan tietotekniikan vuorovaikutus. In Kasvio A, Inkinen T, Liika H, editors, Tietoyhteiskunta - Myytit ja todellisuus. Tampere University Press. 2005. p. 347-366