Ikäihmisen tulevaisuuden asuminen: Kirjallisuuskatsaus

Päivi Hämäläinen, Heta Kojo, Marinka Lanne, Arja Rytkönen, Anneli Reisbacka

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Suomen, kuten myös muun läntisen maailman, väestö vanhenee koko ajan. Väestön ikääntyessä lisääntyy hoidon tarve, vaikka osa vanhusväestöstä pysyy hyväkuntoisena pitkään ja selviää kotona omin avuin tai tilapäisen ulkopuolisen avun turvin. Suomessa ikäihmisten hoiva- ja palvelumallin kehittämistavoitteena on vähentää vanhusten laitoshoitoa ja tukea ikäihmisten kotona asumista. Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenne on muutospaineessa. Parhaillaan monet tahot selvittävät, miten alueellisesti ja toimijakohtaisesti kunta, yritykset ja kolmas sektori voivat kehittää uudentyyppisiä palveluasumisratkaisuja tulevaisuuden tarpeisiin. Tulevaisuudessa myös kansalaisen omaa aktiivisuutta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä ja seurannassa pyritään lisäämään ja kannustamaan. Tämä julkaisu on kirjallisuuselvitys Tulevaisuuden palvelukoti - seniori-ikäisten turvapalvelut (TupaTurva) -hankkeelle. Hankkeen tavoitteena on kehittää toimintamalleja yksityisten toimijoiden sekä julkisten organisaatioiden yhteistyön hallintaan integroitujen turvallisuuspalvelujen kehittämiseksi ja tuottamiseksi. Tavoitteena on löytää ja kehittää uusia turvapalvelukonsepteja, joiden avulla ikäihmiset pystyvät paremmin selviytymään omissa kodeissaan tai kodinomaisissa olosuhteissa. Kehitetyt turvapalvelukonseptit perustuvat ikäihmisten ja heidän omaistensa, palvelun tuottajien ja ostajien sekä tutkimustiedon yhdistettyyn näkökulmaan. Kirjallisuusselvitys perustuu kansallisen ja kansainvälisen tutkimustiedon analyysiin. Pääpaino on kuitenkin ollut kansallisen tutkimustiedon ja ikäihmisiin liittyvien tietojen hankinnassa. Kirjallisuutta on etsitty lähinnä internetin kautta erilaisilla hakusanoilla aihealueen mukaan. Kirjallisuudessa on pitäydytty virallisiin lähteisiin, kuten ministeriöiden julkaisut, tieteelliset tutkimukset ja muiden virallisten yhteisöjen julkaisut. Kokonaisuudessaan TupaTurva-hanke muodostuu tutkimus-, kunta- ja yrityshankkeista. Eri tahojen tiivis yhteistyö luo edellytyksiä kehittää erilaisia palveluratkaisuja ikäihmisten asumisturvallisuuden ja -viihtyvyyden parantamiseen kustannustehokkaasti.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages58
ISBN (Electronic)978-951-38-7917-4
Publication statusPublished - 2013
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Technology
Number79
ISSN2242-1211

Keywords

  • ageing
  • living
  • service

Cite this

Hämäläinen, P., Kojo, H., Lanne, M., Rytkönen, A., & Reisbacka, A. (2013). Ikäihmisen tulevaisuuden asuminen: Kirjallisuuskatsaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 79
Hämäläinen, Päivi ; Kojo, Heta ; Lanne, Marinka ; Rytkönen, Arja ; Reisbacka, Anneli. / Ikäihmisen tulevaisuuden asuminen : Kirjallisuuskatsaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 58 p. (VTT Technology; No. 79).
@book{9de007f8138b4ec3b5e634a9494535b2,
title = "Ik{\"a}ihmisen tulevaisuuden asuminen: Kirjallisuuskatsaus",
abstract = "Suomen, kuten my{\"o}s muun l{\"a}ntisen maailman, v{\"a}est{\"o} vanhenee koko ajan. V{\"a}est{\"o}n ik{\"a}{\"a}ntyess{\"a} lis{\"a}{\"a}ntyy hoidon tarve, vaikka osa vanhusv{\"a}est{\"o}st{\"a} pysyy hyv{\"a}kuntoisena pitk{\"a}{\"a}n ja selvi{\"a}{\"a} kotona omin avuin tai tilap{\"a}isen ulkopuolisen avun turvin. Suomessa ik{\"a}ihmisten hoiva- ja palvelumallin kehitt{\"a}mistavoitteena on v{\"a}hent{\"a}{\"a} vanhusten laitoshoitoa ja tukea ik{\"a}ihmisten kotona asumista. Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenne on muutospaineessa. Parhaillaan monet tahot selvitt{\"a}v{\"a}t, miten alueellisesti ja toimijakohtaisesti kunta, yritykset ja kolmas sektori voivat kehitt{\"a}{\"a} uudentyyppisi{\"a} palveluasumisratkaisuja tulevaisuuden tarpeisiin. Tulevaisuudessa my{\"o}s kansalaisen omaa aktiivisuutta hyvinvoinnin ja terveyden edist{\"a}misess{\"a} ja seurannassa pyrit{\"a}{\"a}n lis{\"a}{\"a}m{\"a}{\"a}n ja kannustamaan. T{\"a}m{\"a} julkaisu on kirjallisuuselvitys Tulevaisuuden palvelukoti - seniori-ik{\"a}isten turvapalvelut (TupaTurva) -hankkeelle. Hankkeen tavoitteena on kehitt{\"a}{\"a} toimintamalleja yksityisten toimijoiden sek{\"a} julkisten organisaatioiden yhteisty{\"o}n hallintaan integroitujen turvallisuuspalvelujen kehitt{\"a}miseksi ja tuottamiseksi. Tavoitteena on l{\"o}yt{\"a}{\"a} ja kehitt{\"a}{\"a} uusia turvapalvelukonsepteja, joiden avulla ik{\"a}ihmiset pystyv{\"a}t paremmin selviytym{\"a}{\"a}n omissa kodeissaan tai kodinomaisissa olosuhteissa. Kehitetyt turvapalvelukonseptit perustuvat ik{\"a}ihmisten ja heid{\"a}n omaistensa, palvelun tuottajien ja ostajien sek{\"a} tutkimustiedon yhdistettyyn n{\"a}k{\"o}kulmaan. Kirjallisuusselvitys perustuu kansallisen ja kansainv{\"a}lisen tutkimustiedon analyysiin. P{\"a}{\"a}paino on kuitenkin ollut kansallisen tutkimustiedon ja ik{\"a}ihmisiin liittyvien tietojen hankinnassa. Kirjallisuutta on etsitty l{\"a}hinn{\"a} internetin kautta erilaisilla hakusanoilla aihealueen mukaan. Kirjallisuudessa on pit{\"a}ydytty virallisiin l{\"a}hteisiin, kuten ministeri{\"o}iden julkaisut, tieteelliset tutkimukset ja muiden virallisten yhteis{\"o}jen julkaisut. Kokonaisuudessaan TupaTurva-hanke muodostuu tutkimus-, kunta- ja yrityshankkeista. Eri tahojen tiivis yhteisty{\"o} luo edellytyksi{\"a} kehitt{\"a}{\"a} erilaisia palveluratkaisuja ik{\"a}ihmisten asumisturvallisuuden ja -viihtyvyyden parantamiseen kustannustehokkaasti.",
keywords = "ageing, living, service",
author = "P{\"a}ivi H{\"a}m{\"a}l{\"a}inen and Heta Kojo and Marinka Lanne and Arja Rytk{\"o}nen and Anneli Reisbacka",
year = "2013",
language = "Finnish",
series = "VTT Technology",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "79",
address = "Finland",

}

Hämäläinen, P, Kojo, H, Lanne, M, Rytkönen, A & Reisbacka, A 2013, Ikäihmisen tulevaisuuden asuminen: Kirjallisuuskatsaus. VTT Technology, no. 79, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ikäihmisen tulevaisuuden asuminen : Kirjallisuuskatsaus. / Hämäläinen, Päivi; Kojo, Heta; Lanne, Marinka; Rytkönen, Arja; Reisbacka, Anneli.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 58 p. (VTT Technology; No. 79).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ikäihmisen tulevaisuuden asuminen

T2 - Kirjallisuuskatsaus

AU - Hämäläinen, Päivi

AU - Kojo, Heta

AU - Lanne, Marinka

AU - Rytkönen, Arja

AU - Reisbacka, Anneli

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Suomen, kuten myös muun läntisen maailman, väestö vanhenee koko ajan. Väestön ikääntyessä lisääntyy hoidon tarve, vaikka osa vanhusväestöstä pysyy hyväkuntoisena pitkään ja selviää kotona omin avuin tai tilapäisen ulkopuolisen avun turvin. Suomessa ikäihmisten hoiva- ja palvelumallin kehittämistavoitteena on vähentää vanhusten laitoshoitoa ja tukea ikäihmisten kotona asumista. Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenne on muutospaineessa. Parhaillaan monet tahot selvittävät, miten alueellisesti ja toimijakohtaisesti kunta, yritykset ja kolmas sektori voivat kehittää uudentyyppisiä palveluasumisratkaisuja tulevaisuuden tarpeisiin. Tulevaisuudessa myös kansalaisen omaa aktiivisuutta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä ja seurannassa pyritään lisäämään ja kannustamaan. Tämä julkaisu on kirjallisuuselvitys Tulevaisuuden palvelukoti - seniori-ikäisten turvapalvelut (TupaTurva) -hankkeelle. Hankkeen tavoitteena on kehittää toimintamalleja yksityisten toimijoiden sekä julkisten organisaatioiden yhteistyön hallintaan integroitujen turvallisuuspalvelujen kehittämiseksi ja tuottamiseksi. Tavoitteena on löytää ja kehittää uusia turvapalvelukonsepteja, joiden avulla ikäihmiset pystyvät paremmin selviytymään omissa kodeissaan tai kodinomaisissa olosuhteissa. Kehitetyt turvapalvelukonseptit perustuvat ikäihmisten ja heidän omaistensa, palvelun tuottajien ja ostajien sekä tutkimustiedon yhdistettyyn näkökulmaan. Kirjallisuusselvitys perustuu kansallisen ja kansainvälisen tutkimustiedon analyysiin. Pääpaino on kuitenkin ollut kansallisen tutkimustiedon ja ikäihmisiin liittyvien tietojen hankinnassa. Kirjallisuutta on etsitty lähinnä internetin kautta erilaisilla hakusanoilla aihealueen mukaan. Kirjallisuudessa on pitäydytty virallisiin lähteisiin, kuten ministeriöiden julkaisut, tieteelliset tutkimukset ja muiden virallisten yhteisöjen julkaisut. Kokonaisuudessaan TupaTurva-hanke muodostuu tutkimus-, kunta- ja yrityshankkeista. Eri tahojen tiivis yhteistyö luo edellytyksiä kehittää erilaisia palveluratkaisuja ikäihmisten asumisturvallisuuden ja -viihtyvyyden parantamiseen kustannustehokkaasti.

AB - Suomen, kuten myös muun läntisen maailman, väestö vanhenee koko ajan. Väestön ikääntyessä lisääntyy hoidon tarve, vaikka osa vanhusväestöstä pysyy hyväkuntoisena pitkään ja selviää kotona omin avuin tai tilapäisen ulkopuolisen avun turvin. Suomessa ikäihmisten hoiva- ja palvelumallin kehittämistavoitteena on vähentää vanhusten laitoshoitoa ja tukea ikäihmisten kotona asumista. Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenne on muutospaineessa. Parhaillaan monet tahot selvittävät, miten alueellisesti ja toimijakohtaisesti kunta, yritykset ja kolmas sektori voivat kehittää uudentyyppisiä palveluasumisratkaisuja tulevaisuuden tarpeisiin. Tulevaisuudessa myös kansalaisen omaa aktiivisuutta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä ja seurannassa pyritään lisäämään ja kannustamaan. Tämä julkaisu on kirjallisuuselvitys Tulevaisuuden palvelukoti - seniori-ikäisten turvapalvelut (TupaTurva) -hankkeelle. Hankkeen tavoitteena on kehittää toimintamalleja yksityisten toimijoiden sekä julkisten organisaatioiden yhteistyön hallintaan integroitujen turvallisuuspalvelujen kehittämiseksi ja tuottamiseksi. Tavoitteena on löytää ja kehittää uusia turvapalvelukonsepteja, joiden avulla ikäihmiset pystyvät paremmin selviytymään omissa kodeissaan tai kodinomaisissa olosuhteissa. Kehitetyt turvapalvelukonseptit perustuvat ikäihmisten ja heidän omaistensa, palvelun tuottajien ja ostajien sekä tutkimustiedon yhdistettyyn näkökulmaan. Kirjallisuusselvitys perustuu kansallisen ja kansainvälisen tutkimustiedon analyysiin. Pääpaino on kuitenkin ollut kansallisen tutkimustiedon ja ikäihmisiin liittyvien tietojen hankinnassa. Kirjallisuutta on etsitty lähinnä internetin kautta erilaisilla hakusanoilla aihealueen mukaan. Kirjallisuudessa on pitäydytty virallisiin lähteisiin, kuten ministeriöiden julkaisut, tieteelliset tutkimukset ja muiden virallisten yhteisöjen julkaisut. Kokonaisuudessaan TupaTurva-hanke muodostuu tutkimus-, kunta- ja yrityshankkeista. Eri tahojen tiivis yhteistyö luo edellytyksiä kehittää erilaisia palveluratkaisuja ikäihmisten asumisturvallisuuden ja -viihtyvyyden parantamiseen kustannustehokkaasti.

KW - ageing

KW - living

KW - service

M3 - Report

T3 - VTT Technology

BT - Ikäihmisen tulevaisuuden asuminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hämäläinen P, Kojo H, Lanne M, Rytkönen A, Reisbacka A. Ikäihmisen tulevaisuuden asuminen: Kirjallisuuskatsaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 58 p. (VTT Technology; No. 79).