Ikkunoiden energialuokituksen pilotointi

Kari Hemmilä, Ismo Heimonen

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Tämä pilotoitava ikkunoiden energialuokitus on suunniteltu maallikko-ostajia varten uudis- ja korjausrakentamiseen. Tavoitteena on helpottaa ikkunoiden vertailua ja antaa tietoa ikkunoiden energiankulutuksesta ja näin ohjata ikkunoiden valinta energiataloudellisesti edullisiin tuotteisiin, jolloin saadaan säästöä sekä yksityis- että valtiontaloudessa pienentyneenä energiankulutuksena. Luokat ovat koko energialuokituksen perusta. Luokkien A-G rajat tulee olla valittu siten, että luokkien välillä on riittävästi eroa ja kaikki luokat ovat käytössä. Tämä periaate onnistuttiin täyttämään. Alimpaan G-luokkaan kuuluvat vanhat kaksilasiset ikkunat ja parhaimpaan A-luokkaan kuuluu myös muutama ikkunatyyppi. Nykyiset lämmöneristemääräykset täyttävät ikkunat ovat luokissa C ja D. Ikkunoiden energialuokitus osoitti heti tehokkuutensa, kun ensimmäisten luokitusten jälkeen valmistajat kehittivät tuotteitansa saavuttaakseen paremman luokituksen. Projektin aluksi jokaiselta valmistajalta luokiteltiin 20 ikkunaa ja kaikkiaan kahdeksan valmistajan ikkunoita oli luokiteltu 160. Projektin aikana luokiteltiin lähes 100 ikkunaa lisää, joista noin puolet lisättiin luokituslistoihin. Näin listat sisältävät yli 200 ikkunaa. Pilotoinnin aikana tuli ilmi muutamia väärinkäytöstapauksia, jotka voivat aiheuttaa ongelmia varsinaisessa luokitusjärjestelmässä ja pahimmassa tapauksessa järjestelmän muutostarvetta. Paras tapa suojautua väärinkäytöksiä vastaan on tehdä luokituksesta tuotemerkki, jonka nimen käyttöoikeuden saavat vain luokituksessa mukana olevat ikkunavalmistajat. Tuotemerkillä voi myös erottua ulkomaista energialuokitusta käyttävistä ikkunavalmistajista. Näin vapaaehtoisen luokituksen tuotemerkin käyttö pysyy kontrolloituna.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages86
ISBN (Electronic)951-38-6824-9
ISBN (Print)951-38-6823-0
Publication statusPublished - 2006
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameVTT Tiedotteita - Research Notes
PublisherVTT
No.2356
ISSN (Print)1235-0605
ISSN (Electronic)1455-0865

Fingerprint

Tuli
energy
Olla

Keywords

  • construction materials
  • windows
  • classification
  • energy rating system
  • thermal insulation capacity
  • energy conservation
  • energy consumption
  • simulation
  • validation

Cite this

Hemmilä, K., & Heimonen, I. (2006). Ikkunoiden energialuokituksen pilotointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2356
Hemmilä, Kari ; Heimonen, Ismo. / Ikkunoiden energialuokituksen pilotointi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 86 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2356).
@book{b00a9f39da644c3b89cd2d64dd8a979c,
title = "Ikkunoiden energialuokituksen pilotointi",
abstract = "T{\"a}m{\"a} pilotoitava ikkunoiden energialuokitus on suunniteltu maallikko-ostajia varten uudis- ja korjausrakentamiseen. Tavoitteena on helpottaa ikkunoiden vertailua ja antaa tietoa ikkunoiden energiankulutuksesta ja n{\"a}in ohjata ikkunoiden valinta energiataloudellisesti edullisiin tuotteisiin, jolloin saadaan s{\"a}{\"a}st{\"o}{\"a} sek{\"a} yksityis- ett{\"a} valtiontaloudessa pienentyneen{\"a} energiankulutuksena. Luokat ovat koko energialuokituksen perusta. Luokkien A-G rajat tulee olla valittu siten, ett{\"a} luokkien v{\"a}lill{\"a} on riitt{\"a}v{\"a}sti eroa ja kaikki luokat ovat k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}. T{\"a}m{\"a} periaate onnistuttiin t{\"a}ytt{\"a}m{\"a}{\"a}n. Alimpaan G-luokkaan kuuluvat vanhat kaksilasiset ikkunat ja parhaimpaan A-luokkaan kuuluu my{\"o}s muutama ikkunatyyppi. Nykyiset l{\"a}mm{\"o}neristem{\"a}{\"a}r{\"a}ykset t{\"a}ytt{\"a}v{\"a}t ikkunat ovat luokissa C ja D. Ikkunoiden energialuokitus osoitti heti tehokkuutensa, kun ensimm{\"a}isten luokitusten j{\"a}lkeen valmistajat kehittiv{\"a}t tuotteitansa saavuttaakseen paremman luokituksen. Projektin aluksi jokaiselta valmistajalta luokiteltiin 20 ikkunaa ja kaikkiaan kahdeksan valmistajan ikkunoita oli luokiteltu 160. Projektin aikana luokiteltiin l{\"a}hes 100 ikkunaa lis{\"a}{\"a}, joista noin puolet lis{\"a}ttiin luokituslistoihin. N{\"a}in listat sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}t yli 200 ikkunaa. Pilotoinnin aikana tuli ilmi muutamia v{\"a}{\"a}rink{\"a}yt{\"o}stapauksia, jotka voivat aiheuttaa ongelmia varsinaisessa luokitusj{\"a}rjestelm{\"a}ss{\"a} ja pahimmassa tapauksessa j{\"a}rjestelm{\"a}n muutostarvetta. Paras tapa suojautua v{\"a}{\"a}rink{\"a}yt{\"o}ksi{\"a} vastaan on tehd{\"a} luokituksesta tuotemerkki, jonka nimen k{\"a}ytt{\"o}oikeuden saavat vain luokituksessa mukana olevat ikkunavalmistajat. Tuotemerkill{\"a} voi my{\"o}s erottua ulkomaista energialuokitusta k{\"a}ytt{\"a}vist{\"a} ikkunavalmistajista. N{\"a}in vapaaehtoisen luokituksen tuotemerkin k{\"a}ytt{\"o} pysyy kontrolloituna.",
keywords = "construction materials, windows, classification, energy rating system, thermal insulation capacity, energy conservation, energy consumption, simulation, validation",
author = "Kari Hemmil{\"a} and Ismo Heimonen",
year = "2006",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-6823-0",
series = "VTT Tiedotteita - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2356",
address = "Finland",

}

Hemmilä, K & Heimonen, I 2006, Ikkunoiden energialuokituksen pilotointi. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2356, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ikkunoiden energialuokituksen pilotointi. / Hemmilä, Kari; Heimonen, Ismo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 86 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2356).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Ikkunoiden energialuokituksen pilotointi

AU - Hemmilä, Kari

AU - Heimonen, Ismo

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Tämä pilotoitava ikkunoiden energialuokitus on suunniteltu maallikko-ostajia varten uudis- ja korjausrakentamiseen. Tavoitteena on helpottaa ikkunoiden vertailua ja antaa tietoa ikkunoiden energiankulutuksesta ja näin ohjata ikkunoiden valinta energiataloudellisesti edullisiin tuotteisiin, jolloin saadaan säästöä sekä yksityis- että valtiontaloudessa pienentyneenä energiankulutuksena. Luokat ovat koko energialuokituksen perusta. Luokkien A-G rajat tulee olla valittu siten, että luokkien välillä on riittävästi eroa ja kaikki luokat ovat käytössä. Tämä periaate onnistuttiin täyttämään. Alimpaan G-luokkaan kuuluvat vanhat kaksilasiset ikkunat ja parhaimpaan A-luokkaan kuuluu myös muutama ikkunatyyppi. Nykyiset lämmöneristemääräykset täyttävät ikkunat ovat luokissa C ja D. Ikkunoiden energialuokitus osoitti heti tehokkuutensa, kun ensimmäisten luokitusten jälkeen valmistajat kehittivät tuotteitansa saavuttaakseen paremman luokituksen. Projektin aluksi jokaiselta valmistajalta luokiteltiin 20 ikkunaa ja kaikkiaan kahdeksan valmistajan ikkunoita oli luokiteltu 160. Projektin aikana luokiteltiin lähes 100 ikkunaa lisää, joista noin puolet lisättiin luokituslistoihin. Näin listat sisältävät yli 200 ikkunaa. Pilotoinnin aikana tuli ilmi muutamia väärinkäytöstapauksia, jotka voivat aiheuttaa ongelmia varsinaisessa luokitusjärjestelmässä ja pahimmassa tapauksessa järjestelmän muutostarvetta. Paras tapa suojautua väärinkäytöksiä vastaan on tehdä luokituksesta tuotemerkki, jonka nimen käyttöoikeuden saavat vain luokituksessa mukana olevat ikkunavalmistajat. Tuotemerkillä voi myös erottua ulkomaista energialuokitusta käyttävistä ikkunavalmistajista. Näin vapaaehtoisen luokituksen tuotemerkin käyttö pysyy kontrolloituna.

AB - Tämä pilotoitava ikkunoiden energialuokitus on suunniteltu maallikko-ostajia varten uudis- ja korjausrakentamiseen. Tavoitteena on helpottaa ikkunoiden vertailua ja antaa tietoa ikkunoiden energiankulutuksesta ja näin ohjata ikkunoiden valinta energiataloudellisesti edullisiin tuotteisiin, jolloin saadaan säästöä sekä yksityis- että valtiontaloudessa pienentyneenä energiankulutuksena. Luokat ovat koko energialuokituksen perusta. Luokkien A-G rajat tulee olla valittu siten, että luokkien välillä on riittävästi eroa ja kaikki luokat ovat käytössä. Tämä periaate onnistuttiin täyttämään. Alimpaan G-luokkaan kuuluvat vanhat kaksilasiset ikkunat ja parhaimpaan A-luokkaan kuuluu myös muutama ikkunatyyppi. Nykyiset lämmöneristemääräykset täyttävät ikkunat ovat luokissa C ja D. Ikkunoiden energialuokitus osoitti heti tehokkuutensa, kun ensimmäisten luokitusten jälkeen valmistajat kehittivät tuotteitansa saavuttaakseen paremman luokituksen. Projektin aluksi jokaiselta valmistajalta luokiteltiin 20 ikkunaa ja kaikkiaan kahdeksan valmistajan ikkunoita oli luokiteltu 160. Projektin aikana luokiteltiin lähes 100 ikkunaa lisää, joista noin puolet lisättiin luokituslistoihin. Näin listat sisältävät yli 200 ikkunaa. Pilotoinnin aikana tuli ilmi muutamia väärinkäytöstapauksia, jotka voivat aiheuttaa ongelmia varsinaisessa luokitusjärjestelmässä ja pahimmassa tapauksessa järjestelmän muutostarvetta. Paras tapa suojautua väärinkäytöksiä vastaan on tehdä luokituksesta tuotemerkki, jonka nimen käyttöoikeuden saavat vain luokituksessa mukana olevat ikkunavalmistajat. Tuotemerkillä voi myös erottua ulkomaista energialuokitusta käyttävistä ikkunavalmistajista. Näin vapaaehtoisen luokituksen tuotemerkin käyttö pysyy kontrolloituna.

KW - construction materials

KW - windows

KW - classification

KW - energy rating system

KW - thermal insulation capacity

KW - energy conservation

KW - energy consumption

KW - simulation

KW - validation

M3 - Report

SN - 951-38-6823-0

T3 - VTT Tiedotteita - Research Notes

BT - Ikkunoiden energialuokituksen pilotointi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hemmilä K, Heimonen I. Ikkunoiden energialuokituksen pilotointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 86 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2356).