Ikkunoiden korjausvaihtoehtojen taloudellisuusvertailu

Anders Ekman, Timo Gunts

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Neljän eri ikkunakorjausvaihtoehdon keskinäistä taloudellisuutta verrataan. Esimerkkikohde on kerrostalo, jonka kaksilasiset, maalatut ikkunat ovat korjauksen tarpeessa. Ulkopuitteen maalipinta on lohkeillut ja puuosissa on halkeamia ja lahovaurioita. Lisäksi ikkuna on epätiivis. Sen sijaan ikkunakarmissa ei esiinny lahoa. Keskenään verratut-korjaukset ovat vanhan ikkunan maalaus ja tiivistys, ulkopuitteen uusiminen, vanhan ikkunarakenteen suojaaminen ulkopuolisella lisälasilla sekä koko ikkunan uusiminen. Korjausvaihtoehtojen aiheuttamia kustannuksia (pääomakustannukset, korjauskustannukset ja käyttökustannukset) tarkasteltiin 50 vuoden aikavälillä, ja tietojen perusteella laskettiin eri vaihtoehtojen vuosikustannukset. Kolme ensimmäistä korjausvaihtoehtoa, maalauskorjaus, uusi ulkopuite ja ulkopuolinen lisälasi, ovat likipitäen yhtä taloudellisia pitkällä aikavälillä. Mitä kauemmin näillä korjauksilla voidaan-pidentää vanhan ikkunan käyttöaikaa, sitä kannattavampia ne ovat uuden ikkunan asentamiseen verrattuna. Pienin vaadittava käyttöajan piteneminen, jotta korjaaminen olisi taloudellisempaa kuin uuden ikkunan asentaminen, on maalauskorjauksella noin 3 vuotta, uuden ulkopuitteen asentamisella noin 7 vuotta ja ulkopuolisen lisälasin asentamisella noin 11 vuotta. Selvityksessä on arvioitu, että vanhan ikkunan käyttöajan piteneminen on yllä mainittua huomattavasti suurempi. Tästä johtuen vanhan ikkunan korjaaminen maalauksella, ulkopuitteen vaihtamisella tai ulkopuolisella lisälasilla on yleensä kannattavampaa kuin koko ikkunan uusiminen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages40
ISBN (Print)951-38-1797-0
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number227
ISSN0358-5085

Cite this

Ekman, A., & Gunts, T. (1983). Ikkunoiden korjausvaihtoehtojen taloudellisuusvertailu. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 227
Ekman, Anders ; Gunts, Timo. / Ikkunoiden korjausvaihtoehtojen taloudellisuusvertailu. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 227).
@book{5b966dd437ba467ba749f05e4fe64606,
title = "Ikkunoiden korjausvaihtoehtojen taloudellisuusvertailu",
abstract = "Nelj{\"a}n eri ikkunakorjausvaihtoehdon keskin{\"a}ist{\"a} taloudellisuutta verrataan. Esimerkkikohde on kerrostalo, jonka kaksilasiset, maalatut ikkunat ovat korjauksen tarpeessa. Ulkopuitteen maalipinta on lohkeillut ja puuosissa on halkeamia ja lahovaurioita. Lis{\"a}ksi ikkuna on ep{\"a}tiivis. Sen sijaan ikkunakarmissa ei esiinny lahoa. Kesken{\"a}{\"a}n verratut-korjaukset ovat vanhan ikkunan maalaus ja tiivistys, ulkopuitteen uusiminen, vanhan ikkunarakenteen suojaaminen ulkopuolisella lis{\"a}lasilla sek{\"a} koko ikkunan uusiminen. Korjausvaihtoehtojen aiheuttamia kustannuksia (p{\"a}{\"a}omakustannukset, korjauskustannukset ja k{\"a}ytt{\"o}kustannukset) tarkasteltiin 50 vuoden aikav{\"a}lill{\"a}, ja tietojen perusteella laskettiin eri vaihtoehtojen vuosikustannukset. Kolme ensimm{\"a}ist{\"a} korjausvaihtoehtoa, maalauskorjaus, uusi ulkopuite ja ulkopuolinen lis{\"a}lasi, ovat likipit{\"a}en yht{\"a} taloudellisia pitk{\"a}ll{\"a} aikav{\"a}lill{\"a}. Mit{\"a} kauemmin n{\"a}ill{\"a} korjauksilla voidaan-pident{\"a}{\"a} vanhan ikkunan k{\"a}ytt{\"o}aikaa, sit{\"a} kannattavampia ne ovat uuden ikkunan asentamiseen verrattuna. Pienin vaadittava k{\"a}ytt{\"o}ajan piteneminen, jotta korjaaminen olisi taloudellisempaa kuin uuden ikkunan asentaminen, on maalauskorjauksella noin 3 vuotta, uuden ulkopuitteen asentamisella noin 7 vuotta ja ulkopuolisen lis{\"a}lasin asentamisella noin 11 vuotta. Selvityksess{\"a} on arvioitu, ett{\"a} vanhan ikkunan k{\"a}ytt{\"o}ajan piteneminen on yll{\"a} mainittua huomattavasti suurempi. T{\"a}st{\"a} johtuen vanhan ikkunan korjaaminen maalauksella, ulkopuitteen vaihtamisella tai ulkopuolisella lis{\"a}lasilla on yleens{\"a} kannattavampaa kuin koko ikkunan uusiminen.",
author = "Anders Ekman and Timo Gunts",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1797-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "227",
address = "Finland",

}

Ekman, A & Gunts, T 1983, Ikkunoiden korjausvaihtoehtojen taloudellisuusvertailu. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 227, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ikkunoiden korjausvaihtoehtojen taloudellisuusvertailu. / Ekman, Anders; Gunts, Timo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 227).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ikkunoiden korjausvaihtoehtojen taloudellisuusvertailu

AU - Ekman, Anders

AU - Gunts, Timo

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Neljän eri ikkunakorjausvaihtoehdon keskinäistä taloudellisuutta verrataan. Esimerkkikohde on kerrostalo, jonka kaksilasiset, maalatut ikkunat ovat korjauksen tarpeessa. Ulkopuitteen maalipinta on lohkeillut ja puuosissa on halkeamia ja lahovaurioita. Lisäksi ikkuna on epätiivis. Sen sijaan ikkunakarmissa ei esiinny lahoa. Keskenään verratut-korjaukset ovat vanhan ikkunan maalaus ja tiivistys, ulkopuitteen uusiminen, vanhan ikkunarakenteen suojaaminen ulkopuolisella lisälasilla sekä koko ikkunan uusiminen. Korjausvaihtoehtojen aiheuttamia kustannuksia (pääomakustannukset, korjauskustannukset ja käyttökustannukset) tarkasteltiin 50 vuoden aikavälillä, ja tietojen perusteella laskettiin eri vaihtoehtojen vuosikustannukset. Kolme ensimmäistä korjausvaihtoehtoa, maalauskorjaus, uusi ulkopuite ja ulkopuolinen lisälasi, ovat likipitäen yhtä taloudellisia pitkällä aikavälillä. Mitä kauemmin näillä korjauksilla voidaan-pidentää vanhan ikkunan käyttöaikaa, sitä kannattavampia ne ovat uuden ikkunan asentamiseen verrattuna. Pienin vaadittava käyttöajan piteneminen, jotta korjaaminen olisi taloudellisempaa kuin uuden ikkunan asentaminen, on maalauskorjauksella noin 3 vuotta, uuden ulkopuitteen asentamisella noin 7 vuotta ja ulkopuolisen lisälasin asentamisella noin 11 vuotta. Selvityksessä on arvioitu, että vanhan ikkunan käyttöajan piteneminen on yllä mainittua huomattavasti suurempi. Tästä johtuen vanhan ikkunan korjaaminen maalauksella, ulkopuitteen vaihtamisella tai ulkopuolisella lisälasilla on yleensä kannattavampaa kuin koko ikkunan uusiminen.

AB - Neljän eri ikkunakorjausvaihtoehdon keskinäistä taloudellisuutta verrataan. Esimerkkikohde on kerrostalo, jonka kaksilasiset, maalatut ikkunat ovat korjauksen tarpeessa. Ulkopuitteen maalipinta on lohkeillut ja puuosissa on halkeamia ja lahovaurioita. Lisäksi ikkuna on epätiivis. Sen sijaan ikkunakarmissa ei esiinny lahoa. Keskenään verratut-korjaukset ovat vanhan ikkunan maalaus ja tiivistys, ulkopuitteen uusiminen, vanhan ikkunarakenteen suojaaminen ulkopuolisella lisälasilla sekä koko ikkunan uusiminen. Korjausvaihtoehtojen aiheuttamia kustannuksia (pääomakustannukset, korjauskustannukset ja käyttökustannukset) tarkasteltiin 50 vuoden aikavälillä, ja tietojen perusteella laskettiin eri vaihtoehtojen vuosikustannukset. Kolme ensimmäistä korjausvaihtoehtoa, maalauskorjaus, uusi ulkopuite ja ulkopuolinen lisälasi, ovat likipitäen yhtä taloudellisia pitkällä aikavälillä. Mitä kauemmin näillä korjauksilla voidaan-pidentää vanhan ikkunan käyttöaikaa, sitä kannattavampia ne ovat uuden ikkunan asentamiseen verrattuna. Pienin vaadittava käyttöajan piteneminen, jotta korjaaminen olisi taloudellisempaa kuin uuden ikkunan asentaminen, on maalauskorjauksella noin 3 vuotta, uuden ulkopuitteen asentamisella noin 7 vuotta ja ulkopuolisen lisälasin asentamisella noin 11 vuotta. Selvityksessä on arvioitu, että vanhan ikkunan käyttöajan piteneminen on yllä mainittua huomattavasti suurempi. Tästä johtuen vanhan ikkunan korjaaminen maalauksella, ulkopuitteen vaihtamisella tai ulkopuolisella lisälasilla on yleensä kannattavampaa kuin koko ikkunan uusiminen.

M3 - Report

SN - 951-38-1797-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Ikkunoiden korjausvaihtoehtojen taloudellisuusvertailu

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Ekman A, Gunts T. Ikkunoiden korjausvaihtoehtojen taloudellisuusvertailu. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 227).