Ilman johtaminen rakennukseen maaputkien kautta

Ralf Wiksten, Markku Virtanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Maaputkea tarkastellaan ilmanvaihtojärjestelmän osana, jossa ilmanvaihdon raitisilma johdetaan maaputken kautta. Maaputken käytön tarkoituksena on alentaa ilmanvaihdon energiankulutusta talviaikana, sillä raitisilma lämpenee putkessa maaperän lämpöenergian vaikutuksesta. Kesäaikana maaputkea voidaan käyttää ilman jäähdyttämiseen. Maaputken lämpöteknistä käyttäytymistä tarkastellaan matemaattisin menetelmin. Maaputkelle esitetään analyyttinen malli, jossa ajalliset muutokset on oletettu jaksollisiksi ja putken asennussyvyys äärettömiksi. Maaputkelle esitetään myös numeerinen malli, jolla voidaan ottaa paremmin huomioon putken todelliset käyttöolosuhteet. Mallit on varmennettu kokeellisesti. Maaputken kannattavaustarkasteluissa on käytetty analyyttistä mallia, sillä numeerinen malli on runsaasti tietokoneaikaa vaativa. Pientalon energiansäästöt on laskettu, kun maaputki on yksinään liitetty ilmanvaihtojärjestelmään tai yhdessä lämmönsiirtimen kanssa. Energiansäästö on 10 - 23 % ilmanvaihdon energiankulutuksesta. Kesällä maaputki antaa tasaisen jäähdytystehon, mutta ei riittävästi huippuja varten. Maaputken kannattavuutta pientalon ilmanvaihtojärjestelmässä arvioidaan laskemalla sen takaisinmaksuaika eri tapauksissa. Takaisinmaksuajat ovat kaikissa tapauksissa pitkiä. Lyhin takaisinmaksuaika on noin 9 vuotta. Maaputki ei ole kannattava investointi. Lisäksi esitetään lyhyt katsaus Suomessa ja muualla käytössä olevista maaputkista.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages52
ISBN (Print)951-38-2139-0
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number365
ISSN0358-5077

Fingerprint

pipes
air

Keywords

  • heating
  • cooling systems
  • air cooling
  • ventilation
  • ducts
  • pipe lines
  • models
  • energy saving

Cite this

Wiksten, R., & Virtanen, M. (1985). Ilman johtaminen rakennukseen maaputkien kautta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 365
Wiksten, Ralf ; Virtanen, Markku. / Ilman johtaminen rakennukseen maaputkien kautta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 52 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 365).
@book{56fffc756ffe487ca2eafedfac0aba4d,
title = "Ilman johtaminen rakennukseen maaputkien kautta",
abstract = "Maaputkea tarkastellaan ilmanvaihtoj{\"a}rjestelm{\"a}n osana, jossa ilmanvaihdon raitisilma johdetaan maaputken kautta. Maaputken k{\"a}yt{\"o}n tarkoituksena on alentaa ilmanvaihdon energiankulutusta talviaikana, sill{\"a} raitisilma l{\"a}mpenee putkessa maaper{\"a}n l{\"a}mp{\"o}energian vaikutuksesta. Kes{\"a}aikana maaputkea voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} ilman j{\"a}{\"a}hdytt{\"a}miseen. Maaputken l{\"a}mp{\"o}teknist{\"a} k{\"a}ytt{\"a}ytymist{\"a} tarkastellaan matemaattisin menetelmin. Maaputkelle esitet{\"a}{\"a}n analyyttinen malli, jossa ajalliset muutokset on oletettu jaksollisiksi ja putken asennussyvyys {\"a}{\"a}rett{\"o}miksi. Maaputkelle esitet{\"a}{\"a}n my{\"o}s numeerinen malli, jolla voidaan ottaa paremmin huomioon putken todelliset k{\"a}ytt{\"o}olosuhteet. Mallit on varmennettu kokeellisesti. Maaputken kannattavaustarkasteluissa on k{\"a}ytetty analyyttist{\"a} mallia, sill{\"a} numeerinen malli on runsaasti tietokoneaikaa vaativa. Pientalon energians{\"a}{\"a}st{\"o}t on laskettu, kun maaputki on yksin{\"a}{\"a}n liitetty ilmanvaihtoj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n tai yhdess{\"a} l{\"a}mm{\"o}nsiirtimen kanssa. Energians{\"a}{\"a}st{\"o} on 10 - 23 {\%} ilmanvaihdon energiankulutuksesta. Kes{\"a}ll{\"a} maaputki antaa tasaisen j{\"a}{\"a}hdytystehon, mutta ei riitt{\"a}v{\"a}sti huippuja varten. Maaputken kannattavuutta pientalon ilmanvaihtoj{\"a}rjestelm{\"a}ss{\"a} arvioidaan laskemalla sen takaisinmaksuaika eri tapauksissa. Takaisinmaksuajat ovat kaikissa tapauksissa pitki{\"a}. Lyhin takaisinmaksuaika on noin 9 vuotta. Maaputki ei ole kannattava investointi. Lis{\"a}ksi esitet{\"a}{\"a}n lyhyt katsaus Suomessa ja muualla k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevista maaputkista.",
keywords = "heating, cooling systems, air cooling, ventilation, ducts, pipe lines, models, energy saving",
author = "Ralf Wiksten and Markku Virtanen",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2139-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "365",
address = "Finland",

}

Wiksten, R & Virtanen, M 1985, Ilman johtaminen rakennukseen maaputkien kautta. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 365, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ilman johtaminen rakennukseen maaputkien kautta. / Wiksten, Ralf; Virtanen, Markku.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 52 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 365).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ilman johtaminen rakennukseen maaputkien kautta

AU - Wiksten, Ralf

AU - Virtanen, Markku

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Maaputkea tarkastellaan ilmanvaihtojärjestelmän osana, jossa ilmanvaihdon raitisilma johdetaan maaputken kautta. Maaputken käytön tarkoituksena on alentaa ilmanvaihdon energiankulutusta talviaikana, sillä raitisilma lämpenee putkessa maaperän lämpöenergian vaikutuksesta. Kesäaikana maaputkea voidaan käyttää ilman jäähdyttämiseen. Maaputken lämpöteknistä käyttäytymistä tarkastellaan matemaattisin menetelmin. Maaputkelle esitetään analyyttinen malli, jossa ajalliset muutokset on oletettu jaksollisiksi ja putken asennussyvyys äärettömiksi. Maaputkelle esitetään myös numeerinen malli, jolla voidaan ottaa paremmin huomioon putken todelliset käyttöolosuhteet. Mallit on varmennettu kokeellisesti. Maaputken kannattavaustarkasteluissa on käytetty analyyttistä mallia, sillä numeerinen malli on runsaasti tietokoneaikaa vaativa. Pientalon energiansäästöt on laskettu, kun maaputki on yksinään liitetty ilmanvaihtojärjestelmään tai yhdessä lämmönsiirtimen kanssa. Energiansäästö on 10 - 23 % ilmanvaihdon energiankulutuksesta. Kesällä maaputki antaa tasaisen jäähdytystehon, mutta ei riittävästi huippuja varten. Maaputken kannattavuutta pientalon ilmanvaihtojärjestelmässä arvioidaan laskemalla sen takaisinmaksuaika eri tapauksissa. Takaisinmaksuajat ovat kaikissa tapauksissa pitkiä. Lyhin takaisinmaksuaika on noin 9 vuotta. Maaputki ei ole kannattava investointi. Lisäksi esitetään lyhyt katsaus Suomessa ja muualla käytössä olevista maaputkista.

AB - Maaputkea tarkastellaan ilmanvaihtojärjestelmän osana, jossa ilmanvaihdon raitisilma johdetaan maaputken kautta. Maaputken käytön tarkoituksena on alentaa ilmanvaihdon energiankulutusta talviaikana, sillä raitisilma lämpenee putkessa maaperän lämpöenergian vaikutuksesta. Kesäaikana maaputkea voidaan käyttää ilman jäähdyttämiseen. Maaputken lämpöteknistä käyttäytymistä tarkastellaan matemaattisin menetelmin. Maaputkelle esitetään analyyttinen malli, jossa ajalliset muutokset on oletettu jaksollisiksi ja putken asennussyvyys äärettömiksi. Maaputkelle esitetään myös numeerinen malli, jolla voidaan ottaa paremmin huomioon putken todelliset käyttöolosuhteet. Mallit on varmennettu kokeellisesti. Maaputken kannattavaustarkasteluissa on käytetty analyyttistä mallia, sillä numeerinen malli on runsaasti tietokoneaikaa vaativa. Pientalon energiansäästöt on laskettu, kun maaputki on yksinään liitetty ilmanvaihtojärjestelmään tai yhdessä lämmönsiirtimen kanssa. Energiansäästö on 10 - 23 % ilmanvaihdon energiankulutuksesta. Kesällä maaputki antaa tasaisen jäähdytystehon, mutta ei riittävästi huippuja varten. Maaputken kannattavuutta pientalon ilmanvaihtojärjestelmässä arvioidaan laskemalla sen takaisinmaksuaika eri tapauksissa. Takaisinmaksuajat ovat kaikissa tapauksissa pitkiä. Lyhin takaisinmaksuaika on noin 9 vuotta. Maaputki ei ole kannattava investointi. Lisäksi esitetään lyhyt katsaus Suomessa ja muualla käytössä olevista maaputkista.

KW - heating

KW - cooling systems

KW - air cooling

KW - ventilation

KW - ducts

KW - pipe lines

KW - models

KW - energy saving

M3 - Report

SN - 951-38-2139-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Ilman johtaminen rakennukseen maaputkien kautta

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Wiksten R, Virtanen M. Ilman johtaminen rakennukseen maaputkien kautta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 52 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 365).