Ilmanvaihtolaitoksen äänitekniset perusteet

Rolf Holmberg, Juhani Laine

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Rakennusten ilmanvaihtolaitteiden on yleisesti todettu aiheuttavan meluhaittoja. Ilmanvaihtolaitteiden melun torjuminen parantaa tehokkaasti rakennusten ääniteknistä tasoa. Jotta rakennuksen ilmanvaihtolaitos voitaisiin mitoittaa ja suunnitella siten, että laitoksen huoneisiin ja ympäristöön aiheuttamat äänitasot tunnettaisiin riittävän tarkasti, on tunnettava kaikkien ilmanvaihtolaitoksen osien äänitekniset ominaisuudet eri virtausolosuhteissa, äänen siirtyminen ilmanvaihtokanavistossa ja rakennuksessa sekä äänikentän muodostuminen huonetilassa. Kirjallisuustutkimuksessa selvitetään rakennuksen ilmanvaihtolaitoksen ääniteknisessä käsittelyssä tarvittavia ääniteknisiä perusteita, ilmanvaihtolaitoksen virtaus- ja ääniteknistä käyttäytymistä sekä virtaus- ja ääniteknisten suureiden välisiä riippuvuuksia ja laskentamenetelmiä. Laitekohtaisten mittausarvojen puuttuessa käytetään kerättyjä, uusimpaan kirjallisuuteen perustuvia tietoja rakennuksen ilmanvaihtolaitoksen ääniteknisen laskentamallin perustiedostona. Laskentamalli ratkaisee verkkoteorian avulla ilmanvaihtolaitoksen virtausteknisen tasapainotilan ja tämän perusteella ilmanvaihtolaitoksessa ja huoneissa vallitsevat äänitasot.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages98
ISBN (Print)951-38-2099-8
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number360
ISSN0358-5085

Fingerprint

air flow

Keywords

  • air conditioning
  • noise control
  • air conditioning equipment
  • ventilation

Cite this

Holmberg, R., & Laine, J. (1984). Ilmanvaihtolaitoksen äänitekniset perusteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 360
Holmberg, Rolf ; Laine, Juhani. / Ilmanvaihtolaitoksen äänitekniset perusteet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 360).
@book{01484b7b0c10459c93a0bfb2c486373e,
title = "Ilmanvaihtolaitoksen {\"a}{\"a}nitekniset perusteet",
abstract = "Rakennusten ilmanvaihtolaitteiden on yleisesti todettu aiheuttavan meluhaittoja. Ilmanvaihtolaitteiden melun torjuminen parantaa tehokkaasti rakennusten {\"a}{\"a}niteknist{\"a} tasoa. Jotta rakennuksen ilmanvaihtolaitos voitaisiin mitoittaa ja suunnitella siten, ett{\"a} laitoksen huoneisiin ja ymp{\"a}rist{\"o}{\"o}n aiheuttamat {\"a}{\"a}nitasot tunnettaisiin riitt{\"a}v{\"a}n tarkasti, on tunnettava kaikkien ilmanvaihtolaitoksen osien {\"a}{\"a}nitekniset ominaisuudet eri virtausolosuhteissa, {\"a}{\"a}nen siirtyminen ilmanvaihtokanavistossa ja rakennuksessa sek{\"a} {\"a}{\"a}nikent{\"a}n muodostuminen huonetilassa. Kirjallisuustutkimuksessa selvitet{\"a}{\"a}n rakennuksen ilmanvaihtolaitoksen {\"a}{\"a}niteknisess{\"a} k{\"a}sittelyss{\"a} tarvittavia {\"a}{\"a}niteknisi{\"a} perusteita, ilmanvaihtolaitoksen virtaus- ja {\"a}{\"a}niteknist{\"a} k{\"a}ytt{\"a}ytymist{\"a} sek{\"a} virtaus- ja {\"a}{\"a}niteknisten suureiden v{\"a}lisi{\"a} riippuvuuksia ja laskentamenetelmi{\"a}. Laitekohtaisten mittausarvojen puuttuessa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n ker{\"a}ttyj{\"a}, uusimpaan kirjallisuuteen perustuvia tietoja rakennuksen ilmanvaihtolaitoksen {\"a}{\"a}niteknisen laskentamallin perustiedostona. Laskentamalli ratkaisee verkkoteorian avulla ilmanvaihtolaitoksen virtausteknisen tasapainotilan ja t{\"a}m{\"a}n perusteella ilmanvaihtolaitoksessa ja huoneissa vallitsevat {\"a}{\"a}nitasot.",
keywords = "air conditioning, noise control, air conditioning equipment, ventilation",
author = "Rolf Holmberg and Juhani Laine",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2099-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "360",
address = "Finland",

}

Holmberg, R & Laine, J 1984, Ilmanvaihtolaitoksen äänitekniset perusteet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 360, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ilmanvaihtolaitoksen äänitekniset perusteet. / Holmberg, Rolf; Laine, Juhani.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 360).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ilmanvaihtolaitoksen äänitekniset perusteet

AU - Holmberg, Rolf

AU - Laine, Juhani

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Rakennusten ilmanvaihtolaitteiden on yleisesti todettu aiheuttavan meluhaittoja. Ilmanvaihtolaitteiden melun torjuminen parantaa tehokkaasti rakennusten ääniteknistä tasoa. Jotta rakennuksen ilmanvaihtolaitos voitaisiin mitoittaa ja suunnitella siten, että laitoksen huoneisiin ja ympäristöön aiheuttamat äänitasot tunnettaisiin riittävän tarkasti, on tunnettava kaikkien ilmanvaihtolaitoksen osien äänitekniset ominaisuudet eri virtausolosuhteissa, äänen siirtyminen ilmanvaihtokanavistossa ja rakennuksessa sekä äänikentän muodostuminen huonetilassa. Kirjallisuustutkimuksessa selvitetään rakennuksen ilmanvaihtolaitoksen ääniteknisessä käsittelyssä tarvittavia ääniteknisiä perusteita, ilmanvaihtolaitoksen virtaus- ja ääniteknistä käyttäytymistä sekä virtaus- ja ääniteknisten suureiden välisiä riippuvuuksia ja laskentamenetelmiä. Laitekohtaisten mittausarvojen puuttuessa käytetään kerättyjä, uusimpaan kirjallisuuteen perustuvia tietoja rakennuksen ilmanvaihtolaitoksen ääniteknisen laskentamallin perustiedostona. Laskentamalli ratkaisee verkkoteorian avulla ilmanvaihtolaitoksen virtausteknisen tasapainotilan ja tämän perusteella ilmanvaihtolaitoksessa ja huoneissa vallitsevat äänitasot.

AB - Rakennusten ilmanvaihtolaitteiden on yleisesti todettu aiheuttavan meluhaittoja. Ilmanvaihtolaitteiden melun torjuminen parantaa tehokkaasti rakennusten ääniteknistä tasoa. Jotta rakennuksen ilmanvaihtolaitos voitaisiin mitoittaa ja suunnitella siten, että laitoksen huoneisiin ja ympäristöön aiheuttamat äänitasot tunnettaisiin riittävän tarkasti, on tunnettava kaikkien ilmanvaihtolaitoksen osien äänitekniset ominaisuudet eri virtausolosuhteissa, äänen siirtyminen ilmanvaihtokanavistossa ja rakennuksessa sekä äänikentän muodostuminen huonetilassa. Kirjallisuustutkimuksessa selvitetään rakennuksen ilmanvaihtolaitoksen ääniteknisessä käsittelyssä tarvittavia ääniteknisiä perusteita, ilmanvaihtolaitoksen virtaus- ja ääniteknistä käyttäytymistä sekä virtaus- ja ääniteknisten suureiden välisiä riippuvuuksia ja laskentamenetelmiä. Laitekohtaisten mittausarvojen puuttuessa käytetään kerättyjä, uusimpaan kirjallisuuteen perustuvia tietoja rakennuksen ilmanvaihtolaitoksen ääniteknisen laskentamallin perustiedostona. Laskentamalli ratkaisee verkkoteorian avulla ilmanvaihtolaitoksen virtausteknisen tasapainotilan ja tämän perusteella ilmanvaihtolaitoksessa ja huoneissa vallitsevat äänitasot.

KW - air conditioning

KW - noise control

KW - air conditioning equipment

KW - ventilation

M3 - Report

SN - 951-38-2099-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Ilmanvaihtolaitoksen äänitekniset perusteet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Holmberg R, Laine J. Ilmanvaihtolaitoksen äänitekniset perusteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 360).