Ilmasto- ja energiapoliittisten toimenpiteiden vaikutukset energiajärjestelmään ja kansantalouteen

Juha Honkatukia, Juha Forström

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tässä tutkimuksessa arvioidaan valmisteilla olevan energia- ja ilmastopoliittisen toimenpideohjelman vaikutuksia energian tuotantoon ja kulutukseen sekä koko kansantalouteen. Vaikutusarviot perustuvat energiataloutta kuvaavan POLA-mallin ja kansantaloutta kuvaavan VATTAGE-mallin avulla tehtyihin simulaatioihin. Arviot kokoavat yhteen talouden eri sektoreja koskevat toimenpiteet, joilla pyritään saavuttamaan EU:n energia- ja ilmastopaketin Suomella asettamat tavoitteet, jotka koskevat kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämistä, uusiutuvat energian käytön lisäämistä sekä energiansäästöä. Mallisimulaatioiden perusteella vaikutukset koko kansantalouteen ovat vuonna 2020 vähintään 0,8 prosenttia kansantuotteesta. Vaikutukset riippuvat ennen kaikkea päästöoikeuden hinnasta, mutta koska energia- ja ilmastopoliittiset toimenpiteet kiihdyttävät Suomena taloudessa käynnissä olevaa rakennemuutosta, myös toimialojen ja työmarkkinoiden sopeutumiskyky vaikuttaa kansantaloutta kohtaavien kustannusten suuruuteen.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationHelsinki
  PublisherValtion taloudellinen tutkimuskeskus
  Number of pages38
  ISBN (Electronic)978-951-561-806-1
  ISBN (Print)978-951-561-805-4
  Publication statusPublished - 2009
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesVATT-tutkimuksia
  Volume139
  ISSN0788-5008

  Keywords

  • emission trading
  • energy efficiency
  • renewable energy

  Cite this

  Honkatukia, J., & Forström, J. (2009). Ilmasto- ja energiapoliittisten toimenpiteiden vaikutukset energiajärjestelmään ja kansantalouteen. Helsinki: Valtion taloudellinen tutkimuskeskus. VATT-tutkimuksia, Vol.. 139
  Honkatukia, Juha ; Forström, Juha. / Ilmasto- ja energiapoliittisten toimenpiteiden vaikutukset energiajärjestelmään ja kansantalouteen. Helsinki : Valtion taloudellinen tutkimuskeskus, 2009. 38 p. (VATT-tutkimuksia, Vol. 139).
  @book{937de3ccad4242f691963b069126c93a,
  title = "Ilmasto- ja energiapoliittisten toimenpiteiden vaikutukset energiaj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n ja kansantalouteen",
  abstract = "T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa arvioidaan valmisteilla olevan energia- ja ilmastopoliittisen toimenpideohjelman vaikutuksia energian tuotantoon ja kulutukseen sek{\"a} koko kansantalouteen. Vaikutusarviot perustuvat energiataloutta kuvaavan POLA-mallin ja kansantaloutta kuvaavan VATTAGE-mallin avulla tehtyihin simulaatioihin. Arviot kokoavat yhteen talouden eri sektoreja koskevat toimenpiteet, joilla pyrit{\"a}{\"a}n saavuttamaan EU:n energia- ja ilmastopaketin Suomella asettamat tavoitteet, jotka koskevat kasvihuonekaasujen p{\"a}{\"a}st{\"o}jen v{\"a}hent{\"a}mist{\"a}, uusiutuvat energian k{\"a}yt{\"o}n lis{\"a}{\"a}mist{\"a} sek{\"a} energians{\"a}{\"a}st{\"o}{\"a}. Mallisimulaatioiden perusteella vaikutukset koko kansantalouteen ovat vuonna 2020 v{\"a}hint{\"a}{\"a}n 0,8 prosenttia kansantuotteesta. Vaikutukset riippuvat ennen kaikkea p{\"a}{\"a}st{\"o}oikeuden hinnasta, mutta koska energia- ja ilmastopoliittiset toimenpiteet kiihdytt{\"a}v{\"a}t Suomena taloudessa k{\"a}ynniss{\"a} olevaa rakennemuutosta, my{\"o}s toimialojen ja ty{\"o}markkinoiden sopeutumiskyky vaikuttaa kansantaloutta kohtaavien kustannusten suuruuteen.",
  keywords = "emission trading, energy efficiency, renewable energy",
  author = "Juha Honkatukia and Juha Forstr{\"o}m",
  year = "2009",
  language = "Finnish",
  isbn = "978-951-561-805-4",
  series = "VATT-tutkimuksia",
  publisher = "Valtion taloudellinen tutkimuskeskus",
  address = "Finland",

  }

  Honkatukia, J & Forström, J 2009, Ilmasto- ja energiapoliittisten toimenpiteiden vaikutukset energiajärjestelmään ja kansantalouteen. VATT-tutkimuksia, vol. 139, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus, Helsinki.

  Ilmasto- ja energiapoliittisten toimenpiteiden vaikutukset energiajärjestelmään ja kansantalouteen. / Honkatukia, Juha; Forström, Juha.

  Helsinki : Valtion taloudellinen tutkimuskeskus, 2009. 38 p. (VATT-tutkimuksia, Vol. 139).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Ilmasto- ja energiapoliittisten toimenpiteiden vaikutukset energiajärjestelmään ja kansantalouteen

  AU - Honkatukia, Juha

  AU - Forström, Juha

  PY - 2009

  Y1 - 2009

  N2 - Tässä tutkimuksessa arvioidaan valmisteilla olevan energia- ja ilmastopoliittisen toimenpideohjelman vaikutuksia energian tuotantoon ja kulutukseen sekä koko kansantalouteen. Vaikutusarviot perustuvat energiataloutta kuvaavan POLA-mallin ja kansantaloutta kuvaavan VATTAGE-mallin avulla tehtyihin simulaatioihin. Arviot kokoavat yhteen talouden eri sektoreja koskevat toimenpiteet, joilla pyritään saavuttamaan EU:n energia- ja ilmastopaketin Suomella asettamat tavoitteet, jotka koskevat kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämistä, uusiutuvat energian käytön lisäämistä sekä energiansäästöä. Mallisimulaatioiden perusteella vaikutukset koko kansantalouteen ovat vuonna 2020 vähintään 0,8 prosenttia kansantuotteesta. Vaikutukset riippuvat ennen kaikkea päästöoikeuden hinnasta, mutta koska energia- ja ilmastopoliittiset toimenpiteet kiihdyttävät Suomena taloudessa käynnissä olevaa rakennemuutosta, myös toimialojen ja työmarkkinoiden sopeutumiskyky vaikuttaa kansantaloutta kohtaavien kustannusten suuruuteen.

  AB - Tässä tutkimuksessa arvioidaan valmisteilla olevan energia- ja ilmastopoliittisen toimenpideohjelman vaikutuksia energian tuotantoon ja kulutukseen sekä koko kansantalouteen. Vaikutusarviot perustuvat energiataloutta kuvaavan POLA-mallin ja kansantaloutta kuvaavan VATTAGE-mallin avulla tehtyihin simulaatioihin. Arviot kokoavat yhteen talouden eri sektoreja koskevat toimenpiteet, joilla pyritään saavuttamaan EU:n energia- ja ilmastopaketin Suomella asettamat tavoitteet, jotka koskevat kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämistä, uusiutuvat energian käytön lisäämistä sekä energiansäästöä. Mallisimulaatioiden perusteella vaikutukset koko kansantalouteen ovat vuonna 2020 vähintään 0,8 prosenttia kansantuotteesta. Vaikutukset riippuvat ennen kaikkea päästöoikeuden hinnasta, mutta koska energia- ja ilmastopoliittiset toimenpiteet kiihdyttävät Suomena taloudessa käynnissä olevaa rakennemuutosta, myös toimialojen ja työmarkkinoiden sopeutumiskyky vaikuttaa kansantaloutta kohtaavien kustannusten suuruuteen.

  KW - emission trading

  KW - energy efficiency

  KW - renewable energy

  M3 - Report

  SN - 978-951-561-805-4

  T3 - VATT-tutkimuksia

  BT - Ilmasto- ja energiapoliittisten toimenpiteiden vaikutukset energiajärjestelmään ja kansantalouteen

  PB - Valtion taloudellinen tutkimuskeskus

  CY - Helsinki

  ER -

  Honkatukia J, Forström J. Ilmasto- ja energiapoliittisten toimenpiteiden vaikutukset energiajärjestelmään ja kansantalouteen. Helsinki: Valtion taloudellinen tutkimuskeskus, 2009. 38 p. (VATT-tutkimuksia, Vol. 139).