Ilmastonmuutokseen sopeutuminen maa- ja elintarviketaloudessa

Kaija Hakala, Sari Himanen, Terho Hyvönen, Helena Kahiluoto, Arja Laitila, Riitta Molarius, Pirjo Peltonen-Sainio, Karoliina Pilli-Sihvola, Kari Saikkonen

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapter or book articleProfessional

Abstract

Ilmastonmuutos saattaa parantaa Suomen maatalouden tuotantokykyä lähitulevaisuudessa pidentyvän kasvukauden ja suuremman lämpösumman kautta. Ilmastonmuutoksen myötä säätilan vaihtelut, ääri-ilmiöt ja suurempi tauti- ja tuholaispaine saattavat kuitenkin aiheuttaa ennalta arvaamattomia haittoja maataloudelle. Myönteisistä muutoksista voidaan parhaiten hyötyä ja haasteista selviytyä varautumalla muutoksiin joustavasti. Viljelymenetelmiä ja -järjestelmiä on kehitettävä jatkuvasti, on rakennettava hälytysjärjestelmiä mm. tuholaisten massaesiintymisten tai tautiepidemioiden varalle ja huolehdittava siitä, että kasvinjalostus tuottaa jatkuvasti uusia lajikkeita uusiin oloihin. Kasvintuotannossa etenkin talvella lisääntyvä kosteus lisää vesitalouden hallintatarvetta. Kohonneet lämpötilat voivat johtaa kasvien liian nopeaan kehitysrytmiin, joka saattaa johtaa alentuneisiin satoihin. Kotieläintaloudessa vaarana ovat yleistyvät eläintaudit ja rehuissa esiintyvät homesienimyrkyt eli mykotoksiinit.

Elintarviketaloudessa lämpimämpi ja kosteampi ilmasto saattaa lisätä ruoan varastointiongelmia ja uhata ruoan hygieenisyyttä ja laatua. Etenkin vieraslajien ja uusien haittamikrobien yleistymistä ja leviämistä Suomeen on seurattava ja arvioitava, miten niiden aiheuttamat haitat tulevaisuuden ilmastossa voivat muuttua ja miten muutoksiin voidaan varautua.

Maatalouden ympäristönsuojelussa on varauduttava lisätoimiin, kun kasvitautien ja -tuholaisten torjunta ja lisääntyvät sateet uhkaavat lisätä torjunta-aineiden ja ravinteiden huuhtoutumista vesistöihin. Varautumisessa on tärkeää paitsi tietyn uhkan tunteminen, myös joustavuus sopeutumisessa sekä tunnettuihin että tuntemattomiin tekijöihin. Joustavuutta voidaan parantaa monipuolisella tuotannolla, jossa yksittäisen maatilan käytössä on esim. useita viljelykasvilajikkeita ja viljelykasveja yksipuolisen peltoviljelyn sijaan
Original languageFinnish
Title of host publicationMiten väistämättömään ilmastonmuutokseen voidaan varautua?
Subtitle of host publicationYhteenveto suomalaisesta sopeutumistutkimuksesta eri toimialoilla
Place of PublicationHelsinki
PublisherMaa- ja metsätalousministeriö
Chapter3.1.1
Pages28-37
ISBN (Electronic)978-952-453-682-0
ISBN (Print) 978-952-453-681-3
Publication statusPublished - 2012
MoE publication typeD2 Article in professional manuals or guides or professional information systems or text book material

Publication series

NameMaa- ja metsätalousministeriön julkaisuja 6 / 2012
PublisherMaa- ja metsätalousministeriö
ISSN (Print)1797-397X

Cite this

Hakala, K., Himanen, S., Hyvönen, T., Kahiluoto, H., Laitila, A., Molarius, R., ... Saikkonen, K. (2012). Ilmastonmuutokseen sopeutuminen maa- ja elintarviketaloudessa. In Miten väistämättömään ilmastonmuutokseen voidaan varautua?: Yhteenveto suomalaisesta sopeutumistutkimuksesta eri toimialoilla (pp. 28-37). Helsinki: Maa- ja metsätalousministeriö. Maa- ja metsätalousministeriön julkaisuja, No. 6, Vol.. 2012
Hakala, Kaija ; Himanen, Sari ; Hyvönen, Terho ; Kahiluoto, Helena ; Laitila, Arja ; Molarius, Riitta ; Peltonen-Sainio, Pirjo ; Pilli-Sihvola, Karoliina ; Saikkonen, Kari. / Ilmastonmuutokseen sopeutuminen maa- ja elintarviketaloudessa. Miten väistämättömään ilmastonmuutokseen voidaan varautua?: Yhteenveto suomalaisesta sopeutumistutkimuksesta eri toimialoilla. Helsinki : Maa- ja metsätalousministeriö, 2012. pp. 28-37 (Maa- ja metsätalousministeriön julkaisuja; No. 6, Vol. 2012).
@inbook{72c24165e3c04f318549563a206727ec,
title = "Ilmastonmuutokseen sopeutuminen maa- ja elintarviketaloudessa",
abstract = "Ilmastonmuutos saattaa parantaa Suomen maatalouden tuotantokyky{\"a} l{\"a}hitulevaisuudessa pidentyv{\"a}n kasvukauden ja suuremman l{\"a}mp{\"o}summan kautta. Ilmastonmuutoksen my{\"o}t{\"a} s{\"a}{\"a}tilan vaihtelut, {\"a}{\"a}ri-ilmi{\"o}t ja suurempi tauti- ja tuholaispaine saattavat kuitenkin aiheuttaa ennalta arvaamattomia haittoja maataloudelle. My{\"o}nteisist{\"a} muutoksista voidaan parhaiten hy{\"o}ty{\"a} ja haasteista selviyty{\"a} varautumalla muutoksiin joustavasti. Viljelymenetelmi{\"a} ja -j{\"a}rjestelmi{\"a} on kehitett{\"a}v{\"a} jatkuvasti, on rakennettava h{\"a}lytysj{\"a}rjestelmi{\"a} mm. tuholaisten massaesiintymisten tai tautiepidemioiden varalle ja huolehdittava siit{\"a}, ett{\"a} kasvinjalostus tuottaa jatkuvasti uusia lajikkeita uusiin oloihin. Kasvintuotannossa etenkin talvella lis{\"a}{\"a}ntyv{\"a} kosteus lis{\"a}{\"a} vesitalouden hallintatarvetta. Kohonneet l{\"a}mp{\"o}tilat voivat johtaa kasvien liian nopeaan kehitysrytmiin, joka saattaa johtaa alentuneisiin satoihin. Kotiel{\"a}intaloudessa vaarana ovat yleistyv{\"a}t el{\"a}intaudit ja rehuissa esiintyv{\"a}t homesienimyrkyt eli mykotoksiinit. Elintarviketaloudessa l{\"a}mpim{\"a}mpi ja kosteampi ilmasto saattaa lis{\"a}t{\"a} ruoan varastointiongelmia ja uhata ruoan hygieenisyytt{\"a} ja laatua. Etenkin vieraslajien ja uusien haittamikrobien yleistymist{\"a} ja levi{\"a}mist{\"a} Suomeen on seurattava ja arvioitava, miten niiden aiheuttamat haitat tulevaisuuden ilmastossa voivat muuttua ja miten muutoksiin voidaan varautua. Maatalouden ymp{\"a}rist{\"o}nsuojelussa on varauduttava lis{\"a}toimiin, kun kasvitautien ja -tuholaisten torjunta ja lis{\"a}{\"a}ntyv{\"a}t sateet uhkaavat lis{\"a}t{\"a} torjunta-aineiden ja ravinteiden huuhtoutumista vesist{\"o}ihin. Varautumisessa on t{\"a}rke{\"a}{\"a} paitsi tietyn uhkan tunteminen, my{\"o}s joustavuus sopeutumisessa sek{\"a} tunnettuihin ett{\"a} tuntemattomiin tekij{\"o}ihin. Joustavuutta voidaan parantaa monipuolisella tuotannolla, jossa yksitt{\"a}isen maatilan k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} on esim. useita viljelykasvilajikkeita ja viljelykasveja yksipuolisen peltoviljelyn sijaan",
author = "Kaija Hakala and Sari Himanen and Terho Hyv{\"o}nen and Helena Kahiluoto and Arja Laitila and Riitta Molarius and Pirjo Peltonen-Sainio and Karoliina Pilli-Sihvola and Kari Saikkonen",
year = "2012",
language = "Finnish",
isbn = "978-952-453-681-3",
series = "Maa- ja mets{\"a}talousministeri{\"o}n julkaisuja 6 / 2012",
publisher = "Maa- ja mets{\"a}talousministeri{\"o}",
pages = "28--37",
booktitle = "Miten v{\"a}ist{\"a}m{\"a}tt{\"o}m{\"a}{\"a}n ilmastonmuutokseen voidaan varautua?",
address = "Finland",

}

Hakala, K, Himanen, S, Hyvönen, T, Kahiluoto, H, Laitila, A, Molarius, R, Peltonen-Sainio, P, Pilli-Sihvola, K & Saikkonen, K 2012, Ilmastonmuutokseen sopeutuminen maa- ja elintarviketaloudessa. in Miten väistämättömään ilmastonmuutokseen voidaan varautua?: Yhteenveto suomalaisesta sopeutumistutkimuksesta eri toimialoilla. Maa- ja metsätalousministeriö, Helsinki, Maa- ja metsätalousministeriön julkaisuja, no. 6, vol. 2012, pp. 28-37.

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen maa- ja elintarviketaloudessa. / Hakala, Kaija; Himanen, Sari; Hyvönen, Terho; Kahiluoto, Helena; Laitila, Arja; Molarius, Riitta; Peltonen-Sainio, Pirjo; Pilli-Sihvola, Karoliina; Saikkonen, Kari.

Miten väistämättömään ilmastonmuutokseen voidaan varautua?: Yhteenveto suomalaisesta sopeutumistutkimuksesta eri toimialoilla. Helsinki : Maa- ja metsätalousministeriö, 2012. p. 28-37 (Maa- ja metsätalousministeriön julkaisuja; No. 6, Vol. 2012).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapter or book articleProfessional

TY - CHAP

T1 - Ilmastonmuutokseen sopeutuminen maa- ja elintarviketaloudessa

AU - Hakala, Kaija

AU - Himanen, Sari

AU - Hyvönen, Terho

AU - Kahiluoto, Helena

AU - Laitila, Arja

AU - Molarius, Riitta

AU - Peltonen-Sainio, Pirjo

AU - Pilli-Sihvola, Karoliina

AU - Saikkonen, Kari

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Ilmastonmuutos saattaa parantaa Suomen maatalouden tuotantokykyä lähitulevaisuudessa pidentyvän kasvukauden ja suuremman lämpösumman kautta. Ilmastonmuutoksen myötä säätilan vaihtelut, ääri-ilmiöt ja suurempi tauti- ja tuholaispaine saattavat kuitenkin aiheuttaa ennalta arvaamattomia haittoja maataloudelle. Myönteisistä muutoksista voidaan parhaiten hyötyä ja haasteista selviytyä varautumalla muutoksiin joustavasti. Viljelymenetelmiä ja -järjestelmiä on kehitettävä jatkuvasti, on rakennettava hälytysjärjestelmiä mm. tuholaisten massaesiintymisten tai tautiepidemioiden varalle ja huolehdittava siitä, että kasvinjalostus tuottaa jatkuvasti uusia lajikkeita uusiin oloihin. Kasvintuotannossa etenkin talvella lisääntyvä kosteus lisää vesitalouden hallintatarvetta. Kohonneet lämpötilat voivat johtaa kasvien liian nopeaan kehitysrytmiin, joka saattaa johtaa alentuneisiin satoihin. Kotieläintaloudessa vaarana ovat yleistyvät eläintaudit ja rehuissa esiintyvät homesienimyrkyt eli mykotoksiinit. Elintarviketaloudessa lämpimämpi ja kosteampi ilmasto saattaa lisätä ruoan varastointiongelmia ja uhata ruoan hygieenisyyttä ja laatua. Etenkin vieraslajien ja uusien haittamikrobien yleistymistä ja leviämistä Suomeen on seurattava ja arvioitava, miten niiden aiheuttamat haitat tulevaisuuden ilmastossa voivat muuttua ja miten muutoksiin voidaan varautua. Maatalouden ympäristönsuojelussa on varauduttava lisätoimiin, kun kasvitautien ja -tuholaisten torjunta ja lisääntyvät sateet uhkaavat lisätä torjunta-aineiden ja ravinteiden huuhtoutumista vesistöihin. Varautumisessa on tärkeää paitsi tietyn uhkan tunteminen, myös joustavuus sopeutumisessa sekä tunnettuihin että tuntemattomiin tekijöihin. Joustavuutta voidaan parantaa monipuolisella tuotannolla, jossa yksittäisen maatilan käytössä on esim. useita viljelykasvilajikkeita ja viljelykasveja yksipuolisen peltoviljelyn sijaan

AB - Ilmastonmuutos saattaa parantaa Suomen maatalouden tuotantokykyä lähitulevaisuudessa pidentyvän kasvukauden ja suuremman lämpösumman kautta. Ilmastonmuutoksen myötä säätilan vaihtelut, ääri-ilmiöt ja suurempi tauti- ja tuholaispaine saattavat kuitenkin aiheuttaa ennalta arvaamattomia haittoja maataloudelle. Myönteisistä muutoksista voidaan parhaiten hyötyä ja haasteista selviytyä varautumalla muutoksiin joustavasti. Viljelymenetelmiä ja -järjestelmiä on kehitettävä jatkuvasti, on rakennettava hälytysjärjestelmiä mm. tuholaisten massaesiintymisten tai tautiepidemioiden varalle ja huolehdittava siitä, että kasvinjalostus tuottaa jatkuvasti uusia lajikkeita uusiin oloihin. Kasvintuotannossa etenkin talvella lisääntyvä kosteus lisää vesitalouden hallintatarvetta. Kohonneet lämpötilat voivat johtaa kasvien liian nopeaan kehitysrytmiin, joka saattaa johtaa alentuneisiin satoihin. Kotieläintaloudessa vaarana ovat yleistyvät eläintaudit ja rehuissa esiintyvät homesienimyrkyt eli mykotoksiinit. Elintarviketaloudessa lämpimämpi ja kosteampi ilmasto saattaa lisätä ruoan varastointiongelmia ja uhata ruoan hygieenisyyttä ja laatua. Etenkin vieraslajien ja uusien haittamikrobien yleistymistä ja leviämistä Suomeen on seurattava ja arvioitava, miten niiden aiheuttamat haitat tulevaisuuden ilmastossa voivat muuttua ja miten muutoksiin voidaan varautua. Maatalouden ympäristönsuojelussa on varauduttava lisätoimiin, kun kasvitautien ja -tuholaisten torjunta ja lisääntyvät sateet uhkaavat lisätä torjunta-aineiden ja ravinteiden huuhtoutumista vesistöihin. Varautumisessa on tärkeää paitsi tietyn uhkan tunteminen, myös joustavuus sopeutumisessa sekä tunnettuihin että tuntemattomiin tekijöihin. Joustavuutta voidaan parantaa monipuolisella tuotannolla, jossa yksittäisen maatilan käytössä on esim. useita viljelykasvilajikkeita ja viljelykasveja yksipuolisen peltoviljelyn sijaan

M3 - Chapter or book article

SN - 978-952-453-681-3

T3 - Maa- ja metsätalousministeriön julkaisuja 6 / 2012

SP - 28

EP - 37

BT - Miten väistämättömään ilmastonmuutokseen voidaan varautua?

PB - Maa- ja metsätalousministeriö

CY - Helsinki

ER -

Hakala K, Himanen S, Hyvönen T, Kahiluoto H, Laitila A, Molarius R et al. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen maa- ja elintarviketaloudessa. In Miten väistämättömään ilmastonmuutokseen voidaan varautua?: Yhteenveto suomalaisesta sopeutumistutkimuksesta eri toimialoilla. Helsinki: Maa- ja metsätalousministeriö. 2012. p. 28-37. (Maa- ja metsätalousministeriön julkaisuja; No. 6, Vol. 2012).