Ilmastonmuutoksen vaikutus sähköverkkoliiketoimintaan

Antti Martikainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Ilmasto asettaa tiettyjä vaatimuksia sähköverkkoliiketoiminnalle. Sähköverkko joutuu kohtaamaan jatkuvasti ilmastollisia rasituksia ja se onkin suunniteltu ja rakennettu kestämään normaalit rasitukset. Nyt suunniteltu ja rakennettu verkko voi olla toiminnassa seuraavat 40 vuotta. Jos ilmaston aiheuttamat rasitukset muuttuvat tänä aikana, voi sillä olla merkittäviä vaikutuksia sähköverkkoliiketoiminnalle. Selvittämällä ilmastonmuutoksen vaikutuksia etukäteen voidaan vaikutuksiin varautua, ja näin ilmastonmuutoksen kielteisiä vaikutuksia kyetään mahdollisuuksien mukaan pienentämään ja myönteisiä asioita hyödyntämään. Tässä työssä tutkittiin ilmastonmuutoksen vaikutuksia sähköverkkoliiketoimintaan. Ilmastonmuutosennusteet laadittiin RCAO-ilmastomallin antamien laskelmien perusteella. Ilmastomuuttujien ennusteet tehtiin ajanjaksolle 2016-2045 ja ennusteiden vertailujaksona käytettiin ajanjaksoa 1960-1990. Ennusteet laadittiin sadannalle, lämpötilalle, kuuraantumiselle, huurteelle, ukkoselle, routaantumiselle ja tuulisuudelle. Ilmastomuuttujien vaikutukset arvioitiin sekä tekniseltä että taloudelliselta kannalta. Ilmastomallien antamien ennusteiden mukaan maapallon ilmasto tulee muuttumaan voimakkaasti tämän vuosisadan aikana, ja ilmastomallien mukaan ilmastonmuutos tulee näkymään selvästi myös Suomessa jo seuraavan 40 vuoden aikana. Ilmastonmuutoksen myötä on odotettavissa, että ilmastomuuttujien aiheuttamat rasitukset verkkoliiketoimintaa kohtaan tulevat olemaan niistä saatuja hyötyjä suuremmat. Vikamäärien kasvu on merkittävin ja haastavin ilmastonmuutoksen aiheuttama haitta. Ukkonen, lumikuormat ja tuuli tulevat aiheuttamaan nykyistä enemmän vikoja erityisesti keskijänniteverkoissa avojohdoille, ellei verkkoja kehitetä vikavarmemmiksi. Lämpötilan nousun seurauksena lämmitystarve laskee ja jäähdytystarve nousee. Tämä näkyy merkittävimmin voimakkaasti lämpötilariippuvaisten käyttäjäryhmien sähkönkulutuksessa ja huippukuormissa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages86
ISBN (Electronic)951-38-6789-7
Publication statusPublished - 2006
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2338
ISSN1235-0605

Fingerprint

electricity
climate change
Olla

Keywords

  • electricity network business
  • climate change
  • extreme events

Cite this

Martikainen, A. (2006). Ilmastonmuutoksen vaikutus sähköverkkoliiketoimintaan. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2338
Martikainen, Antti. / Ilmastonmuutoksen vaikutus sähköverkkoliiketoimintaan. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 86 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2338).
@book{d8bb6fbaba0f417ea08d81463b73e735,
title = "Ilmastonmuutoksen vaikutus s{\"a}hk{\"o}verkkoliiketoimintaan",
abstract = "Ilmasto asettaa tiettyj{\"a} vaatimuksia s{\"a}hk{\"o}verkkoliiketoiminnalle. S{\"a}hk{\"o}verkko joutuu kohtaamaan jatkuvasti ilmastollisia rasituksia ja se onkin suunniteltu ja rakennettu kest{\"a}m{\"a}{\"a}n normaalit rasitukset. Nyt suunniteltu ja rakennettu verkko voi olla toiminnassa seuraavat 40 vuotta. Jos ilmaston aiheuttamat rasitukset muuttuvat t{\"a}n{\"a} aikana, voi sill{\"a} olla merkitt{\"a}vi{\"a} vaikutuksia s{\"a}hk{\"o}verkkoliiketoiminnalle. Selvitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} ilmastonmuutoksen vaikutuksia etuk{\"a}teen voidaan vaikutuksiin varautua, ja n{\"a}in ilmastonmuutoksen kielteisi{\"a} vaikutuksia kyet{\"a}{\"a}n mahdollisuuksien mukaan pienent{\"a}m{\"a}{\"a}n ja my{\"o}nteisi{\"a} asioita hy{\"o}dynt{\"a}m{\"a}{\"a}n. T{\"a}ss{\"a} ty{\"o}ss{\"a} tutkittiin ilmastonmuutoksen vaikutuksia s{\"a}hk{\"o}verkkoliiketoimintaan. Ilmastonmuutosennusteet laadittiin RCAO-ilmastomallin antamien laskelmien perusteella. Ilmastomuuttujien ennusteet tehtiin ajanjaksolle 2016-2045 ja ennusteiden vertailujaksona k{\"a}ytettiin ajanjaksoa 1960-1990. Ennusteet laadittiin sadannalle, l{\"a}mp{\"o}tilalle, kuuraantumiselle, huurteelle, ukkoselle, routaantumiselle ja tuulisuudelle. Ilmastomuuttujien vaikutukset arvioitiin sek{\"a} tekniselt{\"a} ett{\"a} taloudelliselta kannalta. Ilmastomallien antamien ennusteiden mukaan maapallon ilmasto tulee muuttumaan voimakkaasti t{\"a}m{\"a}n vuosisadan aikana, ja ilmastomallien mukaan ilmastonmuutos tulee n{\"a}kym{\"a}{\"a}n selv{\"a}sti my{\"o}s Suomessa jo seuraavan 40 vuoden aikana. Ilmastonmuutoksen my{\"o}t{\"a} on odotettavissa, ett{\"a} ilmastomuuttujien aiheuttamat rasitukset verkkoliiketoimintaa kohtaan tulevat olemaan niist{\"a} saatuja hy{\"o}tyj{\"a} suuremmat. Vikam{\"a}{\"a}rien kasvu on merkitt{\"a}vin ja haastavin ilmastonmuutoksen aiheuttama haitta. Ukkonen, lumikuormat ja tuuli tulevat aiheuttamaan nykyist{\"a} enemm{\"a}n vikoja erityisesti keskij{\"a}nniteverkoissa avojohdoille, ellei verkkoja kehitet{\"a} vikavarmemmiksi. L{\"a}mp{\"o}tilan nousun seurauksena l{\"a}mmitystarve laskee ja j{\"a}{\"a}hdytystarve nousee. T{\"a}m{\"a} n{\"a}kyy merkitt{\"a}vimmin voimakkaasti l{\"a}mp{\"o}tilariippuvaisten k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}ryhmien s{\"a}hk{\"o}nkulutuksessa ja huippukuormissa.",
keywords = "electricity network business, climate change, extreme events",
author = "Antti Martikainen",
year = "2006",
language = "Finnish",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2338",
address = "Finland",

}

Martikainen, A 2006, Ilmastonmuutoksen vaikutus sähköverkkoliiketoimintaan. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2338, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ilmastonmuutoksen vaikutus sähköverkkoliiketoimintaan. / Martikainen, Antti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 86 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2338).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ilmastonmuutoksen vaikutus sähköverkkoliiketoimintaan

AU - Martikainen, Antti

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Ilmasto asettaa tiettyjä vaatimuksia sähköverkkoliiketoiminnalle. Sähköverkko joutuu kohtaamaan jatkuvasti ilmastollisia rasituksia ja se onkin suunniteltu ja rakennettu kestämään normaalit rasitukset. Nyt suunniteltu ja rakennettu verkko voi olla toiminnassa seuraavat 40 vuotta. Jos ilmaston aiheuttamat rasitukset muuttuvat tänä aikana, voi sillä olla merkittäviä vaikutuksia sähköverkkoliiketoiminnalle. Selvittämällä ilmastonmuutoksen vaikutuksia etukäteen voidaan vaikutuksiin varautua, ja näin ilmastonmuutoksen kielteisiä vaikutuksia kyetään mahdollisuuksien mukaan pienentämään ja myönteisiä asioita hyödyntämään. Tässä työssä tutkittiin ilmastonmuutoksen vaikutuksia sähköverkkoliiketoimintaan. Ilmastonmuutosennusteet laadittiin RCAO-ilmastomallin antamien laskelmien perusteella. Ilmastomuuttujien ennusteet tehtiin ajanjaksolle 2016-2045 ja ennusteiden vertailujaksona käytettiin ajanjaksoa 1960-1990. Ennusteet laadittiin sadannalle, lämpötilalle, kuuraantumiselle, huurteelle, ukkoselle, routaantumiselle ja tuulisuudelle. Ilmastomuuttujien vaikutukset arvioitiin sekä tekniseltä että taloudelliselta kannalta. Ilmastomallien antamien ennusteiden mukaan maapallon ilmasto tulee muuttumaan voimakkaasti tämän vuosisadan aikana, ja ilmastomallien mukaan ilmastonmuutos tulee näkymään selvästi myös Suomessa jo seuraavan 40 vuoden aikana. Ilmastonmuutoksen myötä on odotettavissa, että ilmastomuuttujien aiheuttamat rasitukset verkkoliiketoimintaa kohtaan tulevat olemaan niistä saatuja hyötyjä suuremmat. Vikamäärien kasvu on merkittävin ja haastavin ilmastonmuutoksen aiheuttama haitta. Ukkonen, lumikuormat ja tuuli tulevat aiheuttamaan nykyistä enemmän vikoja erityisesti keskijänniteverkoissa avojohdoille, ellei verkkoja kehitetä vikavarmemmiksi. Lämpötilan nousun seurauksena lämmitystarve laskee ja jäähdytystarve nousee. Tämä näkyy merkittävimmin voimakkaasti lämpötilariippuvaisten käyttäjäryhmien sähkönkulutuksessa ja huippukuormissa.

AB - Ilmasto asettaa tiettyjä vaatimuksia sähköverkkoliiketoiminnalle. Sähköverkko joutuu kohtaamaan jatkuvasti ilmastollisia rasituksia ja se onkin suunniteltu ja rakennettu kestämään normaalit rasitukset. Nyt suunniteltu ja rakennettu verkko voi olla toiminnassa seuraavat 40 vuotta. Jos ilmaston aiheuttamat rasitukset muuttuvat tänä aikana, voi sillä olla merkittäviä vaikutuksia sähköverkkoliiketoiminnalle. Selvittämällä ilmastonmuutoksen vaikutuksia etukäteen voidaan vaikutuksiin varautua, ja näin ilmastonmuutoksen kielteisiä vaikutuksia kyetään mahdollisuuksien mukaan pienentämään ja myönteisiä asioita hyödyntämään. Tässä työssä tutkittiin ilmastonmuutoksen vaikutuksia sähköverkkoliiketoimintaan. Ilmastonmuutosennusteet laadittiin RCAO-ilmastomallin antamien laskelmien perusteella. Ilmastomuuttujien ennusteet tehtiin ajanjaksolle 2016-2045 ja ennusteiden vertailujaksona käytettiin ajanjaksoa 1960-1990. Ennusteet laadittiin sadannalle, lämpötilalle, kuuraantumiselle, huurteelle, ukkoselle, routaantumiselle ja tuulisuudelle. Ilmastomuuttujien vaikutukset arvioitiin sekä tekniseltä että taloudelliselta kannalta. Ilmastomallien antamien ennusteiden mukaan maapallon ilmasto tulee muuttumaan voimakkaasti tämän vuosisadan aikana, ja ilmastomallien mukaan ilmastonmuutos tulee näkymään selvästi myös Suomessa jo seuraavan 40 vuoden aikana. Ilmastonmuutoksen myötä on odotettavissa, että ilmastomuuttujien aiheuttamat rasitukset verkkoliiketoimintaa kohtaan tulevat olemaan niistä saatuja hyötyjä suuremmat. Vikamäärien kasvu on merkittävin ja haastavin ilmastonmuutoksen aiheuttama haitta. Ukkonen, lumikuormat ja tuuli tulevat aiheuttamaan nykyistä enemmän vikoja erityisesti keskijänniteverkoissa avojohdoille, ellei verkkoja kehitetä vikavarmemmiksi. Lämpötilan nousun seurauksena lämmitystarve laskee ja jäähdytystarve nousee. Tämä näkyy merkittävimmin voimakkaasti lämpötilariippuvaisten käyttäjäryhmien sähkönkulutuksessa ja huippukuormissa.

KW - electricity network business

KW - climate change

KW - extreme events

M3 - Report

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Ilmastonmuutoksen vaikutus sähköverkkoliiketoimintaan

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Martikainen A. Ilmastonmuutoksen vaikutus sähköverkkoliiketoimintaan. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 86 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2338).