Ilmastoriskien arvioinnin ja hallinnan menetelmät

Riitta Molarius, Mikko Halonen, Adriaan Perrels

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapter or book articleProfessional

  Abstract

  Ilmastoriskien arviointi ja hallinta ja toisaalta hyväksyttävän riskitason määrittäminen ovat oleellinen osa päätöksentekoa kaikilla toimialoilla sekä yksityisellä että julkisella sektorilla ja hallinnon eri tasoilla. Muuttuvassa ilmastossa myös riskien toteutumisen todennäköisyydet muuttuvat ja tarvitaan aiempaa perusteellisempaa riskien arviointia, jossa otetaan huomioon nykyisen ilmaston lisäksi myös ilmastonmuutoksen vaikutukset. Ilmastoriskejä voidaan arvioida eri lähestymistavoin. Luonnon järjestelmiin liittyviä uhkia painottavat lähestymistavat keskittyvät ilmastoriskin fysikaalisiin ominaisuuksiin, ja yhteiskunnan haavoittuvuutta painottavat lähestymistavat ilmastoriskien sosiaalisiin ja taloudellisiin ominaisuuksiin. Ilmastoriskien analyysissä käytetään asiantuntija-arvioita ja riskianalyysejä, joka yhdistävät ilmastotapahtuman todennäköisyyden ja sen seurausvaikutusten todennäköisyyden. Riskien hallintakeinoja ovat tapahtumien ehkäiseminen ja tapahtuneiden vaurioiden rajoittaminen ja korjaaminen.
  Original languageFinnish
  Title of host publicationMiten väistämättömään ilmastonmuutokseen voidaan varautua?
  Subtitle of host publicationYhteenveto suomalaisesta sopeutumistutkimuksesta eri toimialoilla
  Place of PublicationHelsinki
  PublisherMaa- ja metsätalousministeriö
  Pages135-149
  ISBN (Electronic)978-952-453-682-0
  ISBN (Print)978-952-453-681-3
  Publication statusPublished - 2012
  MoE publication typeD2 Article in professional manuals or guides or professional information systems or text book material

  Publication series

  SeriesMaa- ja metsätalousministeriön julkaisuja
  Number6/2011
  ISSN1797-397X

  Cite this

  Molarius, R., Halonen, M., & Perrels, A. (2012). Ilmastoriskien arvioinnin ja hallinnan menetelmät. In Miten väistämättömään ilmastonmuutokseen voidaan varautua? : Yhteenveto suomalaisesta sopeutumistutkimuksesta eri toimialoilla (pp. 135-149). Helsinki: Maa- ja metsätalousministeriö. Maa- ja metsätalousministeriön julkaisuja, No. 6/2011
  Molarius, Riitta ; Halonen, Mikko ; Perrels, Adriaan. / Ilmastoriskien arvioinnin ja hallinnan menetelmät. Miten väistämättömään ilmastonmuutokseen voidaan varautua? : Yhteenveto suomalaisesta sopeutumistutkimuksesta eri toimialoilla. Helsinki : Maa- ja metsätalousministeriö, 2012. pp. 135-149 (Maa- ja metsätalousministeriön julkaisuja; No. 6/2011).
  @inbook{fa07b4f1bb8645a6a57d176714f2b3dd,
  title = "Ilmastoriskien arvioinnin ja hallinnan menetelm{\"a}t",
  abstract = "Ilmastoriskien arviointi ja hallinta ja toisaalta hyv{\"a}ksytt{\"a}v{\"a}n riskitason m{\"a}{\"a}ritt{\"a}minen ovat oleellinen osa p{\"a}{\"a}t{\"o}ksentekoa kaikilla toimialoilla sek{\"a} yksityisell{\"a} ett{\"a} julkisella sektorilla ja hallinnon eri tasoilla. Muuttuvassa ilmastossa my{\"o}s riskien toteutumisen todenn{\"a}k{\"o}isyydet muuttuvat ja tarvitaan aiempaa perusteellisempaa riskien arviointia, jossa otetaan huomioon nykyisen ilmaston lis{\"a}ksi my{\"o}s ilmastonmuutoksen vaikutukset. Ilmastoriskej{\"a} voidaan arvioida eri l{\"a}hestymistavoin. Luonnon j{\"a}rjestelmiin liittyvi{\"a} uhkia painottavat l{\"a}hestymistavat keskittyv{\"a}t ilmastoriskin fysikaalisiin ominaisuuksiin, ja yhteiskunnan haavoittuvuutta painottavat l{\"a}hestymistavat ilmastoriskien sosiaalisiin ja taloudellisiin ominaisuuksiin. Ilmastoriskien analyysiss{\"a} k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n asiantuntija-arvioita ja riskianalyysej{\"a}, joka yhdist{\"a}v{\"a}t ilmastotapahtuman todenn{\"a}k{\"o}isyyden ja sen seurausvaikutusten todenn{\"a}k{\"o}isyyden. Riskien hallintakeinoja ovat tapahtumien ehk{\"a}iseminen ja tapahtuneiden vaurioiden rajoittaminen ja korjaaminen.",
  author = "Riitta Molarius and Mikko Halonen and Adriaan Perrels",
  year = "2012",
  language = "Finnish",
  isbn = "978-952-453-681-3",
  series = "Maa- ja mets{\"a}talousministeri{\"o}n julkaisuja",
  publisher = "Maa- ja mets{\"a}talousministeri{\"o}",
  number = "6/2011",
  pages = "135--149",
  booktitle = "Miten v{\"a}ist{\"a}m{\"a}tt{\"o}m{\"a}{\"a}n ilmastonmuutokseen voidaan varautua?",
  address = "Finland",

  }

  Molarius, R, Halonen, M & Perrels, A 2012, Ilmastoriskien arvioinnin ja hallinnan menetelmät. in Miten väistämättömään ilmastonmuutokseen voidaan varautua? : Yhteenveto suomalaisesta sopeutumistutkimuksesta eri toimialoilla. Maa- ja metsätalousministeriö, Helsinki, Maa- ja metsätalousministeriön julkaisuja, no. 6/2011, pp. 135-149.

  Ilmastoriskien arvioinnin ja hallinnan menetelmät. / Molarius, Riitta; Halonen, Mikko; Perrels, Adriaan.

  Miten väistämättömään ilmastonmuutokseen voidaan varautua? : Yhteenveto suomalaisesta sopeutumistutkimuksesta eri toimialoilla. Helsinki : Maa- ja metsätalousministeriö, 2012. p. 135-149 (Maa- ja metsätalousministeriön julkaisuja; No. 6/2011).

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapter or book articleProfessional

  TY - CHAP

  T1 - Ilmastoriskien arvioinnin ja hallinnan menetelmät

  AU - Molarius, Riitta

  AU - Halonen, Mikko

  AU - Perrels, Adriaan

  PY - 2012

  Y1 - 2012

  N2 - Ilmastoriskien arviointi ja hallinta ja toisaalta hyväksyttävän riskitason määrittäminen ovat oleellinen osa päätöksentekoa kaikilla toimialoilla sekä yksityisellä että julkisella sektorilla ja hallinnon eri tasoilla. Muuttuvassa ilmastossa myös riskien toteutumisen todennäköisyydet muuttuvat ja tarvitaan aiempaa perusteellisempaa riskien arviointia, jossa otetaan huomioon nykyisen ilmaston lisäksi myös ilmastonmuutoksen vaikutukset. Ilmastoriskejä voidaan arvioida eri lähestymistavoin. Luonnon järjestelmiin liittyviä uhkia painottavat lähestymistavat keskittyvät ilmastoriskin fysikaalisiin ominaisuuksiin, ja yhteiskunnan haavoittuvuutta painottavat lähestymistavat ilmastoriskien sosiaalisiin ja taloudellisiin ominaisuuksiin. Ilmastoriskien analyysissä käytetään asiantuntija-arvioita ja riskianalyysejä, joka yhdistävät ilmastotapahtuman todennäköisyyden ja sen seurausvaikutusten todennäköisyyden. Riskien hallintakeinoja ovat tapahtumien ehkäiseminen ja tapahtuneiden vaurioiden rajoittaminen ja korjaaminen.

  AB - Ilmastoriskien arviointi ja hallinta ja toisaalta hyväksyttävän riskitason määrittäminen ovat oleellinen osa päätöksentekoa kaikilla toimialoilla sekä yksityisellä että julkisella sektorilla ja hallinnon eri tasoilla. Muuttuvassa ilmastossa myös riskien toteutumisen todennäköisyydet muuttuvat ja tarvitaan aiempaa perusteellisempaa riskien arviointia, jossa otetaan huomioon nykyisen ilmaston lisäksi myös ilmastonmuutoksen vaikutukset. Ilmastoriskejä voidaan arvioida eri lähestymistavoin. Luonnon järjestelmiin liittyviä uhkia painottavat lähestymistavat keskittyvät ilmastoriskin fysikaalisiin ominaisuuksiin, ja yhteiskunnan haavoittuvuutta painottavat lähestymistavat ilmastoriskien sosiaalisiin ja taloudellisiin ominaisuuksiin. Ilmastoriskien analyysissä käytetään asiantuntija-arvioita ja riskianalyysejä, joka yhdistävät ilmastotapahtuman todennäköisyyden ja sen seurausvaikutusten todennäköisyyden. Riskien hallintakeinoja ovat tapahtumien ehkäiseminen ja tapahtuneiden vaurioiden rajoittaminen ja korjaaminen.

  M3 - Chapter or book article

  SN - 978-952-453-681-3

  T3 - Maa- ja metsätalousministeriön julkaisuja

  SP - 135

  EP - 149

  BT - Miten väistämättömään ilmastonmuutokseen voidaan varautua?

  PB - Maa- ja metsätalousministeriö

  CY - Helsinki

  ER -

  Molarius R, Halonen M, Perrels A. Ilmastoriskien arvioinnin ja hallinnan menetelmät. In Miten väistämättömään ilmastonmuutokseen voidaan varautua? : Yhteenveto suomalaisesta sopeutumistutkimuksesta eri toimialoilla. Helsinki: Maa- ja metsätalousministeriö. 2012. p. 135-149. (Maa- ja metsätalousministeriön julkaisuja; No. 6/2011).