Ilmastoriskien arvioinnin ja hallinnan menetelmät

Riitta Molarius, Mikko Halonen, Adriaan Perrels

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapter or book articleProfessional

Abstract

Ilmastoriskien arviointi ja hallinta ja toisaalta hyväksyttävän riskitason määrittäminen ovat oleellinen osa päätöksentekoa kaikilla toimialoilla sekä yksityisellä että julkisella sektorilla ja hallinnon eri tasoilla. Muuttuvassa ilmastossa myös riskien toteutumisen todennäköisyydet muuttuvat ja tarvitaan aiempaa perusteellisempaa riskien arviointia, jossa otetaan huomioon nykyisen ilmaston lisäksi myös ilmastonmuutoksen vaikutukset. Ilmastoriskejä voidaan arvioida eri lähestymistavoin. Luonnon järjestelmiin liittyviä uhkia painottavat lähestymistavat keskittyvät ilmastoriskin fysikaalisiin ominaisuuksiin, ja yhteiskunnan haavoittuvuutta painottavat lähestymistavat ilmastoriskien sosiaalisiin ja taloudellisiin ominaisuuksiin. Ilmastoriskien analyysissä käytetään asiantuntija-arvioita ja riskianalyysejä, joka yhdistävät ilmastotapahtuman todennäköisyyden ja sen seurausvaikutusten todennäköisyyden. Riskien hallintakeinoja ovat tapahtumien ehkäiseminen ja tapahtuneiden vaurioiden rajoittaminen ja korjaaminen.
Original languageFinnish
Title of host publicationMiten väistämättömään ilmastonmuutokseen voidaan varautua?
Subtitle of host publicationYhteenveto suomalaisesta sopeutumistutkimuksesta eri toimialoilla
Place of PublicationHelsinki
PublisherMaa- ja metsätalousministeriö
Pages135-149
ISBN (Electronic)978-952-453-682-0
ISBN (Print)978-952-453-681-3
Publication statusPublished - 2012
MoE publication typeD2 Article in professional manuals or guides or professional information systems or text book material

Publication series

SeriesMaa- ja metsätalousministeriön julkaisuja
Number6/2011
ISSN1797-397X

Cite this

Molarius, R., Halonen, M., & Perrels, A. (2012). Ilmastoriskien arvioinnin ja hallinnan menetelmät. In Miten väistämättömään ilmastonmuutokseen voidaan varautua? : Yhteenveto suomalaisesta sopeutumistutkimuksesta eri toimialoilla (pp. 135-149). Helsinki: Maa- ja metsätalousministeriö. Maa- ja metsätalousministeriön julkaisuja, No. 6/2011
Molarius, Riitta ; Halonen, Mikko ; Perrels, Adriaan. / Ilmastoriskien arvioinnin ja hallinnan menetelmät. Miten väistämättömään ilmastonmuutokseen voidaan varautua? : Yhteenveto suomalaisesta sopeutumistutkimuksesta eri toimialoilla. Helsinki : Maa- ja metsätalousministeriö, 2012. pp. 135-149 (Maa- ja metsätalousministeriön julkaisuja; No. 6/2011).
@inbook{fa07b4f1bb8645a6a57d176714f2b3dd,
title = "Ilmastoriskien arvioinnin ja hallinnan menetelm{\"a}t",
abstract = "Ilmastoriskien arviointi ja hallinta ja toisaalta hyv{\"a}ksytt{\"a}v{\"a}n riskitason m{\"a}{\"a}ritt{\"a}minen ovat oleellinen osa p{\"a}{\"a}t{\"o}ksentekoa kaikilla toimialoilla sek{\"a} yksityisell{\"a} ett{\"a} julkisella sektorilla ja hallinnon eri tasoilla. Muuttuvassa ilmastossa my{\"o}s riskien toteutumisen todenn{\"a}k{\"o}isyydet muuttuvat ja tarvitaan aiempaa perusteellisempaa riskien arviointia, jossa otetaan huomioon nykyisen ilmaston lis{\"a}ksi my{\"o}s ilmastonmuutoksen vaikutukset. Ilmastoriskej{\"a} voidaan arvioida eri l{\"a}hestymistavoin. Luonnon j{\"a}rjestelmiin liittyvi{\"a} uhkia painottavat l{\"a}hestymistavat keskittyv{\"a}t ilmastoriskin fysikaalisiin ominaisuuksiin, ja yhteiskunnan haavoittuvuutta painottavat l{\"a}hestymistavat ilmastoriskien sosiaalisiin ja taloudellisiin ominaisuuksiin. Ilmastoriskien analyysiss{\"a} k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n asiantuntija-arvioita ja riskianalyysej{\"a}, joka yhdist{\"a}v{\"a}t ilmastotapahtuman todenn{\"a}k{\"o}isyyden ja sen seurausvaikutusten todenn{\"a}k{\"o}isyyden. Riskien hallintakeinoja ovat tapahtumien ehk{\"a}iseminen ja tapahtuneiden vaurioiden rajoittaminen ja korjaaminen.",
author = "Riitta Molarius and Mikko Halonen and Adriaan Perrels",
year = "2012",
language = "Finnish",
isbn = "978-952-453-681-3",
series = "Maa- ja mets{\"a}talousministeri{\"o}n julkaisuja",
publisher = "Maa- ja mets{\"a}talousministeri{\"o}",
number = "6/2011",
pages = "135--149",
booktitle = "Miten v{\"a}ist{\"a}m{\"a}tt{\"o}m{\"a}{\"a}n ilmastonmuutokseen voidaan varautua?",
address = "Finland",

}

Molarius, R, Halonen, M & Perrels, A 2012, Ilmastoriskien arvioinnin ja hallinnan menetelmät. in Miten väistämättömään ilmastonmuutokseen voidaan varautua? : Yhteenveto suomalaisesta sopeutumistutkimuksesta eri toimialoilla. Maa- ja metsätalousministeriö, Helsinki, Maa- ja metsätalousministeriön julkaisuja, no. 6/2011, pp. 135-149.

Ilmastoriskien arvioinnin ja hallinnan menetelmät. / Molarius, Riitta; Halonen, Mikko; Perrels, Adriaan.

Miten väistämättömään ilmastonmuutokseen voidaan varautua? : Yhteenveto suomalaisesta sopeutumistutkimuksesta eri toimialoilla. Helsinki : Maa- ja metsätalousministeriö, 2012. p. 135-149 (Maa- ja metsätalousministeriön julkaisuja; No. 6/2011).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapter or book articleProfessional

TY - CHAP

T1 - Ilmastoriskien arvioinnin ja hallinnan menetelmät

AU - Molarius, Riitta

AU - Halonen, Mikko

AU - Perrels, Adriaan

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Ilmastoriskien arviointi ja hallinta ja toisaalta hyväksyttävän riskitason määrittäminen ovat oleellinen osa päätöksentekoa kaikilla toimialoilla sekä yksityisellä että julkisella sektorilla ja hallinnon eri tasoilla. Muuttuvassa ilmastossa myös riskien toteutumisen todennäköisyydet muuttuvat ja tarvitaan aiempaa perusteellisempaa riskien arviointia, jossa otetaan huomioon nykyisen ilmaston lisäksi myös ilmastonmuutoksen vaikutukset. Ilmastoriskejä voidaan arvioida eri lähestymistavoin. Luonnon järjestelmiin liittyviä uhkia painottavat lähestymistavat keskittyvät ilmastoriskin fysikaalisiin ominaisuuksiin, ja yhteiskunnan haavoittuvuutta painottavat lähestymistavat ilmastoriskien sosiaalisiin ja taloudellisiin ominaisuuksiin. Ilmastoriskien analyysissä käytetään asiantuntija-arvioita ja riskianalyysejä, joka yhdistävät ilmastotapahtuman todennäköisyyden ja sen seurausvaikutusten todennäköisyyden. Riskien hallintakeinoja ovat tapahtumien ehkäiseminen ja tapahtuneiden vaurioiden rajoittaminen ja korjaaminen.

AB - Ilmastoriskien arviointi ja hallinta ja toisaalta hyväksyttävän riskitason määrittäminen ovat oleellinen osa päätöksentekoa kaikilla toimialoilla sekä yksityisellä että julkisella sektorilla ja hallinnon eri tasoilla. Muuttuvassa ilmastossa myös riskien toteutumisen todennäköisyydet muuttuvat ja tarvitaan aiempaa perusteellisempaa riskien arviointia, jossa otetaan huomioon nykyisen ilmaston lisäksi myös ilmastonmuutoksen vaikutukset. Ilmastoriskejä voidaan arvioida eri lähestymistavoin. Luonnon järjestelmiin liittyviä uhkia painottavat lähestymistavat keskittyvät ilmastoriskin fysikaalisiin ominaisuuksiin, ja yhteiskunnan haavoittuvuutta painottavat lähestymistavat ilmastoriskien sosiaalisiin ja taloudellisiin ominaisuuksiin. Ilmastoriskien analyysissä käytetään asiantuntija-arvioita ja riskianalyysejä, joka yhdistävät ilmastotapahtuman todennäköisyyden ja sen seurausvaikutusten todennäköisyyden. Riskien hallintakeinoja ovat tapahtumien ehkäiseminen ja tapahtuneiden vaurioiden rajoittaminen ja korjaaminen.

M3 - Chapter or book article

SN - 978-952-453-681-3

T3 - Maa- ja metsätalousministeriön julkaisuja

SP - 135

EP - 149

BT - Miten väistämättömään ilmastonmuutokseen voidaan varautua?

PB - Maa- ja metsätalousministeriö

CY - Helsinki

ER -

Molarius R, Halonen M, Perrels A. Ilmastoriskien arvioinnin ja hallinnan menetelmät. In Miten väistämättömään ilmastonmuutokseen voidaan varautua? : Yhteenveto suomalaisesta sopeutumistutkimuksesta eri toimialoilla. Helsinki: Maa- ja metsätalousministeriö. 2012. p. 135-149. (Maa- ja metsätalousministeriön julkaisuja; No. 6/2011).