Matka.fi-palvelun vaikutusten arviointi

Translated title of the contribution: Impacts of Matka.fi journey planner service

Jukka Räsänen, Tuuli Järvi, Katja Estlander, Jenni Eckhardt, Harri Hiljanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Matka.fi on internetissä toimiva joukkoliikennematkojen suunnittelupalvelu. Sen tavoitteena on helpottaa matkojen suunnittelua ja auttaa kansalaisia löytämään parempia matkustusvaihtoehtoja. Samalla joukkoliikenneyritykset hyötyvät saadessaan uusia matkustajia ja sitä kautta lisää lipputuloja. Myös yhteiskunta hyötyy, jos kansalaisten liikkuvuus paranee ja autoliikenne sekä sen aiheuttamat ympäristö- ja turvallisuushaitat vähenevät. Tässä työssä arvioitiin tilastotietojen ja käyttäjäkyselyn avulla Matka.fi-palvelun vaikutuksia ja pyrittiin arvottamaan niitä myös rahamääräisesti. Palvelua pitää yllä Destia, ja alkuvaiheessa sitä on rahoittanut enimmäkseen liikenne- ja viestintäministeriö. Käyttäjät kokivat palvelun hyödylliseksi. Vastausten ja käyttäjätietojen perusteella arvioitiin, että palvelun käynnistämiseen ja ylläpitoon sijoitetut resurssit saadaan yhteiskuntataloudellisina hyötyinä takaisin nelinkertaisesti. Myös liiketaloudellinen laskelma antoi positiivisen lopputuloksen. Siinä muodossa, jossa palvelu oli vuoden 2006 lopulla, se tuotti joukkoliikenneyrityksille noin kolminkertaisesti lisälipputuloja verrattuna kustannuksiin, jotka palvelun ylläpito ja kehittäminen vaativat Destialta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages72
ISBN (Electronic)978-951-38-6637-2
Publication statusPublished - 2007
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Working Papers
Number86

Keywords

  • Matka.fi
  • journey planner
  • transport information
  • service
  • impacts
  • evaluation

Cite this

Räsänen, J., Järvi, T., Estlander, K., Eckhardt, J., & Hiljanen, H. (2007). Matka.fi-palvelun vaikutusten arviointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 86
Räsänen, Jukka ; Järvi, Tuuli ; Estlander, Katja ; Eckhardt, Jenni ; Hiljanen, Harri. / Matka.fi-palvelun vaikutusten arviointi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 72 p. (VTT Working Papers; No. 86).
@book{addab37daa2e4b5682a818adbf74fd74,
title = "Matka.fi-palvelun vaikutusten arviointi",
abstract = "Matka.fi on internetiss{\"a} toimiva joukkoliikennematkojen suunnittelupalvelu. Sen tavoitteena on helpottaa matkojen suunnittelua ja auttaa kansalaisia l{\"o}yt{\"a}m{\"a}{\"a}n parempia matkustusvaihtoehtoja. Samalla joukkoliikenneyritykset hy{\"o}tyv{\"a}t saadessaan uusia matkustajia ja sit{\"a} kautta lis{\"a}{\"a} lipputuloja. My{\"o}s yhteiskunta hy{\"o}tyy, jos kansalaisten liikkuvuus paranee ja autoliikenne sek{\"a} sen aiheuttamat ymp{\"a}rist{\"o}- ja turvallisuushaitat v{\"a}henev{\"a}t. T{\"a}ss{\"a} ty{\"o}ss{\"a} arvioitiin tilastotietojen ja k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}kyselyn avulla Matka.fi-palvelun vaikutuksia ja pyrittiin arvottamaan niit{\"a} my{\"o}s raham{\"a}{\"a}r{\"a}isesti. Palvelua pit{\"a}{\"a} yll{\"a} Destia, ja alkuvaiheessa sit{\"a} on rahoittanut enimm{\"a}kseen liikenne- ja viestint{\"a}ministeri{\"o}. K{\"a}ytt{\"a}j{\"a}t kokivat palvelun hy{\"o}dylliseksi. Vastausten ja k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}tietojen perusteella arvioitiin, ett{\"a} palvelun k{\"a}ynnist{\"a}miseen ja yll{\"a}pitoon sijoitetut resurssit saadaan yhteiskuntataloudellisina hy{\"o}tyin{\"a} takaisin nelinkertaisesti. My{\"o}s liiketaloudellinen laskelma antoi positiivisen lopputuloksen. Siin{\"a} muodossa, jossa palvelu oli vuoden 2006 lopulla, se tuotti joukkoliikenneyrityksille noin kolminkertaisesti lis{\"a}lipputuloja verrattuna kustannuksiin, jotka palvelun yll{\"a}pito ja kehitt{\"a}minen vaativat Destialta.",
keywords = "Matka.fi, journey planner, transport information, service, impacts, evaluation",
author = "Jukka R{\"a}s{\"a}nen and Tuuli J{\"a}rvi and Katja Estlander and Jenni Eckhardt and Harri Hiljanen",
note = "Project code: 4306",
year = "2007",
language = "Finnish",
series = "VTT Working Papers",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "86",
address = "Finland",

}

Räsänen, J, Järvi, T, Estlander, K, Eckhardt, J & Hiljanen, H 2007, Matka.fi-palvelun vaikutusten arviointi. VTT Working Papers, no. 86, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Matka.fi-palvelun vaikutusten arviointi. / Räsänen, Jukka; Järvi, Tuuli; Estlander, Katja; Eckhardt, Jenni; Hiljanen, Harri.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 72 p. (VTT Working Papers; No. 86).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Matka.fi-palvelun vaikutusten arviointi

AU - Räsänen, Jukka

AU - Järvi, Tuuli

AU - Estlander, Katja

AU - Eckhardt, Jenni

AU - Hiljanen, Harri

N1 - Project code: 4306

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Matka.fi on internetissä toimiva joukkoliikennematkojen suunnittelupalvelu. Sen tavoitteena on helpottaa matkojen suunnittelua ja auttaa kansalaisia löytämään parempia matkustusvaihtoehtoja. Samalla joukkoliikenneyritykset hyötyvät saadessaan uusia matkustajia ja sitä kautta lisää lipputuloja. Myös yhteiskunta hyötyy, jos kansalaisten liikkuvuus paranee ja autoliikenne sekä sen aiheuttamat ympäristö- ja turvallisuushaitat vähenevät. Tässä työssä arvioitiin tilastotietojen ja käyttäjäkyselyn avulla Matka.fi-palvelun vaikutuksia ja pyrittiin arvottamaan niitä myös rahamääräisesti. Palvelua pitää yllä Destia, ja alkuvaiheessa sitä on rahoittanut enimmäkseen liikenne- ja viestintäministeriö. Käyttäjät kokivat palvelun hyödylliseksi. Vastausten ja käyttäjätietojen perusteella arvioitiin, että palvelun käynnistämiseen ja ylläpitoon sijoitetut resurssit saadaan yhteiskuntataloudellisina hyötyinä takaisin nelinkertaisesti. Myös liiketaloudellinen laskelma antoi positiivisen lopputuloksen. Siinä muodossa, jossa palvelu oli vuoden 2006 lopulla, se tuotti joukkoliikenneyrityksille noin kolminkertaisesti lisälipputuloja verrattuna kustannuksiin, jotka palvelun ylläpito ja kehittäminen vaativat Destialta.

AB - Matka.fi on internetissä toimiva joukkoliikennematkojen suunnittelupalvelu. Sen tavoitteena on helpottaa matkojen suunnittelua ja auttaa kansalaisia löytämään parempia matkustusvaihtoehtoja. Samalla joukkoliikenneyritykset hyötyvät saadessaan uusia matkustajia ja sitä kautta lisää lipputuloja. Myös yhteiskunta hyötyy, jos kansalaisten liikkuvuus paranee ja autoliikenne sekä sen aiheuttamat ympäristö- ja turvallisuushaitat vähenevät. Tässä työssä arvioitiin tilastotietojen ja käyttäjäkyselyn avulla Matka.fi-palvelun vaikutuksia ja pyrittiin arvottamaan niitä myös rahamääräisesti. Palvelua pitää yllä Destia, ja alkuvaiheessa sitä on rahoittanut enimmäkseen liikenne- ja viestintäministeriö. Käyttäjät kokivat palvelun hyödylliseksi. Vastausten ja käyttäjätietojen perusteella arvioitiin, että palvelun käynnistämiseen ja ylläpitoon sijoitetut resurssit saadaan yhteiskuntataloudellisina hyötyinä takaisin nelinkertaisesti. Myös liiketaloudellinen laskelma antoi positiivisen lopputuloksen. Siinä muodossa, jossa palvelu oli vuoden 2006 lopulla, se tuotti joukkoliikenneyrityksille noin kolminkertaisesti lisälipputuloja verrattuna kustannuksiin, jotka palvelun ylläpito ja kehittäminen vaativat Destialta.

KW - Matka.fi

KW - journey planner

KW - transport information

KW - service

KW - impacts

KW - evaluation

M3 - Report

T3 - VTT Working Papers

BT - Matka.fi-palvelun vaikutusten arviointi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Räsänen J, Järvi T, Estlander K, Eckhardt J, Hiljanen H. Matka.fi-palvelun vaikutusten arviointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 72 p. (VTT Working Papers; No. 86).