Hihnakuljettimien käytön turvallisuuden ja luotettavuuden parantaminen

Translated title of the contribution: Improvement of the safety and reliability of the use of belt conveyors

Risto Parikka, Kimmo Mäkelä, Janne Sarsama, Kimmo Virolainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Hihnakuljettimien määrä teollisuudessa on kasvanut jatkuvasti materiaalisiirtojen automatisoituessa. Hihnakuljettimien turvallisuus tiedetään yleisesti ongelmalliseksi, sillä Suomen teollisuuden hihnakuljettimilla sattuu vuosittain satoja tapaturmia ja jopa kuolemaan johtaneita onnettomuuksia. Uhkaavia vaaratilanteita oletetaan syntyvän tuhansia, ja vaaratilanteet ja tapaturmat liittyvät usein kuljettimen toimintahäiriöihin tai ruuhkan purkuun. Onnettomuuden uhriksi joutunut työntekijä on ollut useimmiten korjaamassa kuljettimella tapahtunutta häiriötä tai tekemässä puhdistusta tai siivousta. Käyttöhäiriöiden ja turvallisuuden välillä nähdään selvä yhteys. Tämä julkaisu pohjautuu tutkimushankkeeseen, jonka tavoitteena oli parantaa hihnakuljettimien turvallisuutta kehittämällä kuljettimien häiriönhallintaa, kunnossapitoa ja kunnonvalvontaa. Tutkimusmenetelminä olivat tarkistuslistoihin perustuvat turvallisuusanalyysit sekä käyttövarmuusanalyysit, joita varten VTT Valmistustekniikka kehitti analysointityökalun. Tutkimuksen pohjatieto perustui suurelta osin kuljettimien käyttäjien ja suunnittelijoiden kanssa käytyihin keskusteluihin ja projektiin osallistuneilta yrityksiltä saatuun materiaaliin. Tässä julkaisussa esitetään eri menetelmillä saatuja tuloksia ja niistä tehtyjä johtopäätöksiä. Turvallisuusanalyyseissa tehtyjen havaintojen pohjalta käsitellään hihnakuljettimien keskeisimpiä vaaratekijöitä sekä esitetään esimerkkejä keinoista, joilla turvallisuus- ja käyttövarmuusongelmia voitaisiin vähentää. Keskeisiä ovat lisäksi hihnakuljettimen hankinnassa ja suunnittelussa huomioon otettavat näkökohdat sekä niihin liittyvät taloudellisuustarkastelut.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages77
ISBN (Electronic)951-38-5683-6
ISBN (Print)951-38-5677-1
Publication statusPublished - 2000
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2036
ISSN1235-0605

Fingerprint

conveyors

Keywords

  • belt convoyers
  • safety
  • materials handling equipment
  • utilization
  • reliability
  • accident prevention
  • failure
  • occupational safety
  • maintenance

Cite this

Parikka, R., Mäkelä, K., Sarsama, J., & Virolainen, K. (2000). Hihnakuljettimien käytön turvallisuuden ja luotettavuuden parantaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2036
Parikka, Risto ; Mäkelä, Kimmo ; Sarsama, Janne ; Virolainen, Kimmo. / Hihnakuljettimien käytön turvallisuuden ja luotettavuuden parantaminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 77 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2036).
@book{b070914d5fb24aa0ab316e52f0e1cc91,
title = "Hihnakuljettimien k{\"a}yt{\"o}n turvallisuuden ja luotettavuuden parantaminen",
abstract = "Hihnakuljettimien m{\"a}{\"a}r{\"a} teollisuudessa on kasvanut jatkuvasti materiaalisiirtojen automatisoituessa. Hihnakuljettimien turvallisuus tiedet{\"a}{\"a}n yleisesti ongelmalliseksi, sill{\"a} Suomen teollisuuden hihnakuljettimilla sattuu vuosittain satoja tapaturmia ja jopa kuolemaan johtaneita onnettomuuksia. Uhkaavia vaaratilanteita oletetaan syntyv{\"a}n tuhansia, ja vaaratilanteet ja tapaturmat liittyv{\"a}t usein kuljettimen toimintah{\"a}iri{\"o}ihin tai ruuhkan purkuun. Onnettomuuden uhriksi joutunut ty{\"o}ntekij{\"a} on ollut useimmiten korjaamassa kuljettimella tapahtunutta h{\"a}iri{\"o}t{\"a} tai tekem{\"a}ss{\"a} puhdistusta tai siivousta. K{\"a}ytt{\"o}h{\"a}iri{\"o}iden ja turvallisuuden v{\"a}lill{\"a} n{\"a}hd{\"a}{\"a}n selv{\"a} yhteys. T{\"a}m{\"a} julkaisu pohjautuu tutkimushankkeeseen, jonka tavoitteena oli parantaa hihnakuljettimien turvallisuutta kehitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} kuljettimien h{\"a}iri{\"o}nhallintaa, kunnossapitoa ja kunnonvalvontaa. Tutkimusmenetelmin{\"a} olivat tarkistuslistoihin perustuvat turvallisuusanalyysit sek{\"a} k{\"a}ytt{\"o}varmuusanalyysit, joita varten VTT Valmistustekniikka kehitti analysointity{\"o}kalun. Tutkimuksen pohjatieto perustui suurelta osin kuljettimien k{\"a}ytt{\"a}jien ja suunnittelijoiden kanssa k{\"a}ytyihin keskusteluihin ja projektiin osallistuneilta yrityksilt{\"a} saatuun materiaaliin. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n eri menetelmill{\"a} saatuja tuloksia ja niist{\"a} tehtyj{\"a} johtop{\"a}{\"a}t{\"o}ksi{\"a}. Turvallisuusanalyyseissa tehtyjen havaintojen pohjalta k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n hihnakuljettimien keskeisimpi{\"a} vaaratekij{\"o}it{\"a} sek{\"a} esitet{\"a}{\"a}n esimerkkej{\"a} keinoista, joilla turvallisuus- ja k{\"a}ytt{\"o}varmuusongelmia voitaisiin v{\"a}hent{\"a}{\"a}. Keskeisi{\"a} ovat lis{\"a}ksi hihnakuljettimen hankinnassa ja suunnittelussa huomioon otettavat n{\"a}k{\"o}kohdat sek{\"a} niihin liittyv{\"a}t taloudellisuustarkastelut.",
keywords = "belt convoyers, safety, materials handling equipment, utilization, reliability, accident prevention, failure, occupational safety, maintenance",
author = "Risto Parikka and Kimmo M{\"a}kel{\"a} and Janne Sarsama and Kimmo Virolainen",
note = "Project: V8SU00458",
year = "2000",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5677-1",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2036",
address = "Finland",

}

Parikka, R, Mäkelä, K, Sarsama, J & Virolainen, K 2000, Hihnakuljettimien käytön turvallisuuden ja luotettavuuden parantaminen. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2036, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Hihnakuljettimien käytön turvallisuuden ja luotettavuuden parantaminen. / Parikka, Risto; Mäkelä, Kimmo; Sarsama, Janne; Virolainen, Kimmo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 77 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2036).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Hihnakuljettimien käytön turvallisuuden ja luotettavuuden parantaminen

AU - Parikka, Risto

AU - Mäkelä, Kimmo

AU - Sarsama, Janne

AU - Virolainen, Kimmo

N1 - Project: V8SU00458

PY - 2000

Y1 - 2000

N2 - Hihnakuljettimien määrä teollisuudessa on kasvanut jatkuvasti materiaalisiirtojen automatisoituessa. Hihnakuljettimien turvallisuus tiedetään yleisesti ongelmalliseksi, sillä Suomen teollisuuden hihnakuljettimilla sattuu vuosittain satoja tapaturmia ja jopa kuolemaan johtaneita onnettomuuksia. Uhkaavia vaaratilanteita oletetaan syntyvän tuhansia, ja vaaratilanteet ja tapaturmat liittyvät usein kuljettimen toimintahäiriöihin tai ruuhkan purkuun. Onnettomuuden uhriksi joutunut työntekijä on ollut useimmiten korjaamassa kuljettimella tapahtunutta häiriötä tai tekemässä puhdistusta tai siivousta. Käyttöhäiriöiden ja turvallisuuden välillä nähdään selvä yhteys. Tämä julkaisu pohjautuu tutkimushankkeeseen, jonka tavoitteena oli parantaa hihnakuljettimien turvallisuutta kehittämällä kuljettimien häiriönhallintaa, kunnossapitoa ja kunnonvalvontaa. Tutkimusmenetelminä olivat tarkistuslistoihin perustuvat turvallisuusanalyysit sekä käyttövarmuusanalyysit, joita varten VTT Valmistustekniikka kehitti analysointityökalun. Tutkimuksen pohjatieto perustui suurelta osin kuljettimien käyttäjien ja suunnittelijoiden kanssa käytyihin keskusteluihin ja projektiin osallistuneilta yrityksiltä saatuun materiaaliin. Tässä julkaisussa esitetään eri menetelmillä saatuja tuloksia ja niistä tehtyjä johtopäätöksiä. Turvallisuusanalyyseissa tehtyjen havaintojen pohjalta käsitellään hihnakuljettimien keskeisimpiä vaaratekijöitä sekä esitetään esimerkkejä keinoista, joilla turvallisuus- ja käyttövarmuusongelmia voitaisiin vähentää. Keskeisiä ovat lisäksi hihnakuljettimen hankinnassa ja suunnittelussa huomioon otettavat näkökohdat sekä niihin liittyvät taloudellisuustarkastelut.

AB - Hihnakuljettimien määrä teollisuudessa on kasvanut jatkuvasti materiaalisiirtojen automatisoituessa. Hihnakuljettimien turvallisuus tiedetään yleisesti ongelmalliseksi, sillä Suomen teollisuuden hihnakuljettimilla sattuu vuosittain satoja tapaturmia ja jopa kuolemaan johtaneita onnettomuuksia. Uhkaavia vaaratilanteita oletetaan syntyvän tuhansia, ja vaaratilanteet ja tapaturmat liittyvät usein kuljettimen toimintahäiriöihin tai ruuhkan purkuun. Onnettomuuden uhriksi joutunut työntekijä on ollut useimmiten korjaamassa kuljettimella tapahtunutta häiriötä tai tekemässä puhdistusta tai siivousta. Käyttöhäiriöiden ja turvallisuuden välillä nähdään selvä yhteys. Tämä julkaisu pohjautuu tutkimushankkeeseen, jonka tavoitteena oli parantaa hihnakuljettimien turvallisuutta kehittämällä kuljettimien häiriönhallintaa, kunnossapitoa ja kunnonvalvontaa. Tutkimusmenetelminä olivat tarkistuslistoihin perustuvat turvallisuusanalyysit sekä käyttövarmuusanalyysit, joita varten VTT Valmistustekniikka kehitti analysointityökalun. Tutkimuksen pohjatieto perustui suurelta osin kuljettimien käyttäjien ja suunnittelijoiden kanssa käytyihin keskusteluihin ja projektiin osallistuneilta yrityksiltä saatuun materiaaliin. Tässä julkaisussa esitetään eri menetelmillä saatuja tuloksia ja niistä tehtyjä johtopäätöksiä. Turvallisuusanalyyseissa tehtyjen havaintojen pohjalta käsitellään hihnakuljettimien keskeisimpiä vaaratekijöitä sekä esitetään esimerkkejä keinoista, joilla turvallisuus- ja käyttövarmuusongelmia voitaisiin vähentää. Keskeisiä ovat lisäksi hihnakuljettimen hankinnassa ja suunnittelussa huomioon otettavat näkökohdat sekä niihin liittyvät taloudellisuustarkastelut.

KW - belt convoyers

KW - safety

KW - materials handling equipment

KW - utilization

KW - reliability

KW - accident prevention

KW - failure

KW - occupational safety

KW - maintenance

M3 - Report

SN - 951-38-5677-1

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Hihnakuljettimien käytön turvallisuuden ja luotettavuuden parantaminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Parikka R, Mäkelä K, Sarsama J, Virolainen K. Hihnakuljettimien käytön turvallisuuden ja luotettavuuden parantaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 77 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2036).