Hihnakuljettimien käytön turvallisuuden ja luotettavuuden parantaminen

Translated title of the contribution: Improvement of the safety and reliability of the use of belt conveyors

Risto Parikka, Kimmo Mäkelä, Janne Sarsama, Kimmo Virolainen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Hihnakuljettimien määrä teollisuudessa on kasvanut jatkuvasti materiaalisiirtojen automatisoituessa. Hihnakuljettimien turvallisuus tiedetään yleisesti ongelmalliseksi, sillä Suomen teollisuuden hihnakuljettimilla sattuu vuosittain satoja tapaturmia ja jopa kuolemaan johtaneita onnettomuuksia. Uhkaavia vaaratilanteita oletetaan syntyvän tuhansia, ja vaaratilanteet ja tapaturmat liittyvät usein kuljettimen toimintahäiriöihin tai ruuhkan purkuun. Onnettomuuden uhriksi joutunut työntekijä on ollut useimmiten korjaamassa kuljettimella tapahtunutta häiriötä tai tekemässä puhdistusta tai siivousta. Käyttöhäiriöiden ja turvallisuuden välillä nähdään selvä yhteys. Tämä julkaisu pohjautuu tutkimushankkeeseen, jonka tavoitteena oli parantaa hihnakuljettimien turvallisuutta kehittämällä kuljettimien häiriönhallintaa, kunnossapitoa ja kunnonvalvontaa. Tutkimusmenetelminä olivat tarkistuslistoihin perustuvat turvallisuusanalyysit sekä käyttövarmuusanalyysit, joita varten VTT Valmistustekniikka kehitti analysointityökalun. Tutkimuksen pohjatieto perustui suurelta osin kuljettimien käyttäjien ja suunnittelijoiden kanssa käytyihin keskusteluihin ja projektiin osallistuneilta yrityksiltä saatuun materiaaliin. Tässä julkaisussa esitetään eri menetelmillä saatuja tuloksia ja niistä tehtyjä johtopäätöksiä. Turvallisuusanalyyseissa tehtyjen havaintojen pohjalta käsitellään hihnakuljettimien keskeisimpiä vaaratekijöitä sekä esitetään esimerkkejä keinoista, joilla turvallisuus- ja käyttövarmuusongelmia voitaisiin vähentää. Keskeisiä ovat lisäksi hihnakuljettimen hankinnassa ja suunnittelussa huomioon otettavat näkökohdat sekä niihin liittyvät taloudellisuustarkastelut.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages77
  ISBN (Electronic)951-38-5683-6
  ISBN (Print)951-38-5677-1
  Publication statusPublished - 2000
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number2036
  ISSN1235-0605

  Fingerprint

  conveyors

  Keywords

  • belt convoyers
  • safety
  • materials handling equipment
  • utilization
  • reliability
  • accident prevention
  • failure
  • occupational safety
  • maintenance

  Cite this

  Parikka, R., Mäkelä, K., Sarsama, J., & Virolainen, K. (2000). Hihnakuljettimien käytön turvallisuuden ja luotettavuuden parantaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2036
  Parikka, Risto ; Mäkelä, Kimmo ; Sarsama, Janne ; Virolainen, Kimmo. / Hihnakuljettimien käytön turvallisuuden ja luotettavuuden parantaminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 77 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2036).
  @book{b070914d5fb24aa0ab316e52f0e1cc91,
  title = "Hihnakuljettimien k{\"a}yt{\"o}n turvallisuuden ja luotettavuuden parantaminen",
  abstract = "Hihnakuljettimien m{\"a}{\"a}r{\"a} teollisuudessa on kasvanut jatkuvasti materiaalisiirtojen automatisoituessa. Hihnakuljettimien turvallisuus tiedet{\"a}{\"a}n yleisesti ongelmalliseksi, sill{\"a} Suomen teollisuuden hihnakuljettimilla sattuu vuosittain satoja tapaturmia ja jopa kuolemaan johtaneita onnettomuuksia. Uhkaavia vaaratilanteita oletetaan syntyv{\"a}n tuhansia, ja vaaratilanteet ja tapaturmat liittyv{\"a}t usein kuljettimen toimintah{\"a}iri{\"o}ihin tai ruuhkan purkuun. Onnettomuuden uhriksi joutunut ty{\"o}ntekij{\"a} on ollut useimmiten korjaamassa kuljettimella tapahtunutta h{\"a}iri{\"o}t{\"a} tai tekem{\"a}ss{\"a} puhdistusta tai siivousta. K{\"a}ytt{\"o}h{\"a}iri{\"o}iden ja turvallisuuden v{\"a}lill{\"a} n{\"a}hd{\"a}{\"a}n selv{\"a} yhteys. T{\"a}m{\"a} julkaisu pohjautuu tutkimushankkeeseen, jonka tavoitteena oli parantaa hihnakuljettimien turvallisuutta kehitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} kuljettimien h{\"a}iri{\"o}nhallintaa, kunnossapitoa ja kunnonvalvontaa. Tutkimusmenetelmin{\"a} olivat tarkistuslistoihin perustuvat turvallisuusanalyysit sek{\"a} k{\"a}ytt{\"o}varmuusanalyysit, joita varten VTT Valmistustekniikka kehitti analysointity{\"o}kalun. Tutkimuksen pohjatieto perustui suurelta osin kuljettimien k{\"a}ytt{\"a}jien ja suunnittelijoiden kanssa k{\"a}ytyihin keskusteluihin ja projektiin osallistuneilta yrityksilt{\"a} saatuun materiaaliin. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n eri menetelmill{\"a} saatuja tuloksia ja niist{\"a} tehtyj{\"a} johtop{\"a}{\"a}t{\"o}ksi{\"a}. Turvallisuusanalyyseissa tehtyjen havaintojen pohjalta k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n hihnakuljettimien keskeisimpi{\"a} vaaratekij{\"o}it{\"a} sek{\"a} esitet{\"a}{\"a}n esimerkkej{\"a} keinoista, joilla turvallisuus- ja k{\"a}ytt{\"o}varmuusongelmia voitaisiin v{\"a}hent{\"a}{\"a}. Keskeisi{\"a} ovat lis{\"a}ksi hihnakuljettimen hankinnassa ja suunnittelussa huomioon otettavat n{\"a}k{\"o}kohdat sek{\"a} niihin liittyv{\"a}t taloudellisuustarkastelut.",
  keywords = "belt convoyers, safety, materials handling equipment, utilization, reliability, accident prevention, failure, occupational safety, maintenance",
  author = "Risto Parikka and Kimmo M{\"a}kel{\"a} and Janne Sarsama and Kimmo Virolainen",
  note = "Project: V8SU00458",
  year = "2000",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-5677-1",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "2036",
  address = "Finland",

  }

  Parikka, R, Mäkelä, K, Sarsama, J & Virolainen, K 2000, Hihnakuljettimien käytön turvallisuuden ja luotettavuuden parantaminen. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2036, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Hihnakuljettimien käytön turvallisuuden ja luotettavuuden parantaminen. / Parikka, Risto; Mäkelä, Kimmo; Sarsama, Janne; Virolainen, Kimmo.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 77 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2036).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Hihnakuljettimien käytön turvallisuuden ja luotettavuuden parantaminen

  AU - Parikka, Risto

  AU - Mäkelä, Kimmo

  AU - Sarsama, Janne

  AU - Virolainen, Kimmo

  N1 - Project: V8SU00458

  PY - 2000

  Y1 - 2000

  N2 - Hihnakuljettimien määrä teollisuudessa on kasvanut jatkuvasti materiaalisiirtojen automatisoituessa. Hihnakuljettimien turvallisuus tiedetään yleisesti ongelmalliseksi, sillä Suomen teollisuuden hihnakuljettimilla sattuu vuosittain satoja tapaturmia ja jopa kuolemaan johtaneita onnettomuuksia. Uhkaavia vaaratilanteita oletetaan syntyvän tuhansia, ja vaaratilanteet ja tapaturmat liittyvät usein kuljettimen toimintahäiriöihin tai ruuhkan purkuun. Onnettomuuden uhriksi joutunut työntekijä on ollut useimmiten korjaamassa kuljettimella tapahtunutta häiriötä tai tekemässä puhdistusta tai siivousta. Käyttöhäiriöiden ja turvallisuuden välillä nähdään selvä yhteys. Tämä julkaisu pohjautuu tutkimushankkeeseen, jonka tavoitteena oli parantaa hihnakuljettimien turvallisuutta kehittämällä kuljettimien häiriönhallintaa, kunnossapitoa ja kunnonvalvontaa. Tutkimusmenetelminä olivat tarkistuslistoihin perustuvat turvallisuusanalyysit sekä käyttövarmuusanalyysit, joita varten VTT Valmistustekniikka kehitti analysointityökalun. Tutkimuksen pohjatieto perustui suurelta osin kuljettimien käyttäjien ja suunnittelijoiden kanssa käytyihin keskusteluihin ja projektiin osallistuneilta yrityksiltä saatuun materiaaliin. Tässä julkaisussa esitetään eri menetelmillä saatuja tuloksia ja niistä tehtyjä johtopäätöksiä. Turvallisuusanalyyseissa tehtyjen havaintojen pohjalta käsitellään hihnakuljettimien keskeisimpiä vaaratekijöitä sekä esitetään esimerkkejä keinoista, joilla turvallisuus- ja käyttövarmuusongelmia voitaisiin vähentää. Keskeisiä ovat lisäksi hihnakuljettimen hankinnassa ja suunnittelussa huomioon otettavat näkökohdat sekä niihin liittyvät taloudellisuustarkastelut.

  AB - Hihnakuljettimien määrä teollisuudessa on kasvanut jatkuvasti materiaalisiirtojen automatisoituessa. Hihnakuljettimien turvallisuus tiedetään yleisesti ongelmalliseksi, sillä Suomen teollisuuden hihnakuljettimilla sattuu vuosittain satoja tapaturmia ja jopa kuolemaan johtaneita onnettomuuksia. Uhkaavia vaaratilanteita oletetaan syntyvän tuhansia, ja vaaratilanteet ja tapaturmat liittyvät usein kuljettimen toimintahäiriöihin tai ruuhkan purkuun. Onnettomuuden uhriksi joutunut työntekijä on ollut useimmiten korjaamassa kuljettimella tapahtunutta häiriötä tai tekemässä puhdistusta tai siivousta. Käyttöhäiriöiden ja turvallisuuden välillä nähdään selvä yhteys. Tämä julkaisu pohjautuu tutkimushankkeeseen, jonka tavoitteena oli parantaa hihnakuljettimien turvallisuutta kehittämällä kuljettimien häiriönhallintaa, kunnossapitoa ja kunnonvalvontaa. Tutkimusmenetelminä olivat tarkistuslistoihin perustuvat turvallisuusanalyysit sekä käyttövarmuusanalyysit, joita varten VTT Valmistustekniikka kehitti analysointityökalun. Tutkimuksen pohjatieto perustui suurelta osin kuljettimien käyttäjien ja suunnittelijoiden kanssa käytyihin keskusteluihin ja projektiin osallistuneilta yrityksiltä saatuun materiaaliin. Tässä julkaisussa esitetään eri menetelmillä saatuja tuloksia ja niistä tehtyjä johtopäätöksiä. Turvallisuusanalyyseissa tehtyjen havaintojen pohjalta käsitellään hihnakuljettimien keskeisimpiä vaaratekijöitä sekä esitetään esimerkkejä keinoista, joilla turvallisuus- ja käyttövarmuusongelmia voitaisiin vähentää. Keskeisiä ovat lisäksi hihnakuljettimen hankinnassa ja suunnittelussa huomioon otettavat näkökohdat sekä niihin liittyvät taloudellisuustarkastelut.

  KW - belt convoyers

  KW - safety

  KW - materials handling equipment

  KW - utilization

  KW - reliability

  KW - accident prevention

  KW - failure

  KW - occupational safety

  KW - maintenance

  M3 - Report

  SN - 951-38-5677-1

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Hihnakuljettimien käytön turvallisuuden ja luotettavuuden parantaminen

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Parikka R, Mäkelä K, Sarsama J, Virolainen K. Hihnakuljettimien käytön turvallisuuden ja luotettavuuden parantaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 77 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2036).