Maitohappobakteerien pakkaskuivauskestävyyden parantaminen

Insinöörityö

Translated title of the contribution: Improving the quality of Lactic Acid Bacteria lyofilization endurament: Master's thesis

Siru Ström

Research output: ThesisMaster's thesisTheses

Abstract

Insinöörityön kokeellisessa osassa selvitettiin, onko fermentorikasvatuksen lopussa tehdyllä lämpökäsittelyllä tai neutraloinnilla vaikutusta probioottien pakkaskuivauskestävyyteen ja säilyvyyteen. Teoriaosa käsittelee maitohappobakteereita yleisesti. Tarkemmin käsitellään probioottisia maitohappobakteereita, mm. niiden terveysvaikutuksia. Lisäksi teoriaosa käsittelee pakkaskuivausta ja prosessin vaikutusta solun elävyyteen. Työssä käytettiin seuraavia probioottikantoja: Lactobacillus rhamnosus VTT-E-94522 (GG), Lactobacillus rhamnosus VTT-E-97800 (E800), Bifidobacterium longum VTT-E-011802 (E1802), Bifidobacterium animalis VTT-E-012010 (Bb12). Probiootit kasvatettiin BIOFLO IV-fermentorissa suspensiokasvatuksena nestemäisessä kasvatusalustassa. Lämpökäsittely suoritettiin nostamalla kasvuliuoksen lämpötila 10 min ajaksi ja kasvatusta jatkettiin 2 h. Neutralointi suoritettiin nostamalla pH 7:aan. Kasvatuksesta saatu solumassa pakkaskuivattiin. Pakkaskuivattujen näytteiden säilyvyyttä seurattiin eri lämpötiloissa (-20 °C, 20 °C ja 37 °C) viiden viikon ajan. Työstä saatujen tulosten perusteella voidaan havaita, että eri probioottikannat käyttäytyvät eri tavoin stressiolosuhteissa. E800- ja E1802-kannoilla neutralointi paransi säilyvyyttä. Lämpökäsittelyllä ei ollut vaikutusta probioottien säilyvyyteen.
Original languageFinnish
QualificationMaster Degree
Awarding Institution
  • Espoo-Vantaa Institute of Technology
Publisher
Publication statusPublished - 2004
MoE publication typeG2 Master's thesis, polytechnic Master's thesis

Fingerprint

Lactobacillus rhamnosus
Lactic Acid
Nefopam
Bacteria
Bifidobacterium animalis
Bifidobacterium longum

Keywords

  • Lactic Acid Bacteria
  • probiotics
  • heat shock
  • neutralization
  • shelf life

Cite this

Ström, S. (2004). Maitohappobakteerien pakkaskuivauskestävyyden parantaminen: Insinöörityö. Espoo-Vantaa Institute of Technology.
Ström, Siru. / Maitohappobakteerien pakkaskuivauskestävyyden parantaminen : Insinöörityö. Espoo-Vantaa Institute of Technology, 2004. 65 p.
@phdthesis{9f087ecd89f6476d97072e4a35cd7f72,
title = "Maitohappobakteerien pakkaskuivauskest{\"a}vyyden parantaminen: Insin{\"o}{\"o}rity{\"o}",
abstract = "Insin{\"o}{\"o}rity{\"o}n kokeellisessa osassa selvitettiin, onko fermentorikasvatuksen lopussa tehdyll{\"a} l{\"a}mp{\"o}k{\"a}sittelyll{\"a} tai neutraloinnilla vaikutusta probioottien pakkaskuivauskest{\"a}vyyteen ja s{\"a}ilyvyyteen. Teoriaosa k{\"a}sittelee maitohappobakteereita yleisesti. Tarkemmin k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n probioottisia maitohappobakteereita, mm. niiden terveysvaikutuksia. Lis{\"a}ksi teoriaosa k{\"a}sittelee pakkaskuivausta ja prosessin vaikutusta solun el{\"a}vyyteen. Ty{\"o}ss{\"a} k{\"a}ytettiin seuraavia probioottikantoja: Lactobacillus rhamnosus VTT-E-94522 (GG), Lactobacillus rhamnosus VTT-E-97800 (E800), Bifidobacterium longum VTT-E-011802 (E1802), Bifidobacterium animalis VTT-E-012010 (Bb12). Probiootit kasvatettiin BIOFLO IV-fermentorissa suspensiokasvatuksena nestem{\"a}isess{\"a} kasvatusalustassa. L{\"a}mp{\"o}k{\"a}sittely suoritettiin nostamalla kasvuliuoksen l{\"a}mp{\"o}tila 10 min ajaksi ja kasvatusta jatkettiin 2 h. Neutralointi suoritettiin nostamalla pH 7:aan. Kasvatuksesta saatu solumassa pakkaskuivattiin. Pakkaskuivattujen n{\"a}ytteiden s{\"a}ilyvyytt{\"a} seurattiin eri l{\"a}mp{\"o}tiloissa (-20 °C, 20 °C ja 37 °C) viiden viikon ajan. Ty{\"o}st{\"a} saatujen tulosten perusteella voidaan havaita, ett{\"a} eri probioottikannat k{\"a}ytt{\"a}ytyv{\"a}t eri tavoin stressiolosuhteissa. E800- ja E1802-kannoilla neutralointi paransi s{\"a}ilyvyytt{\"a}. L{\"a}mp{\"o}k{\"a}sittelyll{\"a} ei ollut vaikutusta probioottien s{\"a}ilyvyyteen.",
keywords = "Lactic Acid Bacteria, probiotics, heat shock, neutralization, shelf life",
author = "Siru Str{\"o}m",
note = "CA: BEL Diplomity{\"o}",
year = "2004",
language = "Finnish",
publisher = "Espoo-Vantaa Institute of Technology",
address = "Finland",
school = "Espoo-Vantaa Institute of Technology",

}

Ström, S 2004, 'Maitohappobakteerien pakkaskuivauskestävyyden parantaminen: Insinöörityö', Master Degree, Espoo-Vantaa Institute of Technology.

Maitohappobakteerien pakkaskuivauskestävyyden parantaminen : Insinöörityö. / Ström, Siru.

Espoo-Vantaa Institute of Technology, 2004. 65 p.

Research output: ThesisMaster's thesisTheses

TY - THES

T1 - Maitohappobakteerien pakkaskuivauskestävyyden parantaminen

T2 - Insinöörityö

AU - Ström, Siru

N1 - CA: BEL Diplomityö

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 - Insinöörityön kokeellisessa osassa selvitettiin, onko fermentorikasvatuksen lopussa tehdyllä lämpökäsittelyllä tai neutraloinnilla vaikutusta probioottien pakkaskuivauskestävyyteen ja säilyvyyteen. Teoriaosa käsittelee maitohappobakteereita yleisesti. Tarkemmin käsitellään probioottisia maitohappobakteereita, mm. niiden terveysvaikutuksia. Lisäksi teoriaosa käsittelee pakkaskuivausta ja prosessin vaikutusta solun elävyyteen. Työssä käytettiin seuraavia probioottikantoja: Lactobacillus rhamnosus VTT-E-94522 (GG), Lactobacillus rhamnosus VTT-E-97800 (E800), Bifidobacterium longum VTT-E-011802 (E1802), Bifidobacterium animalis VTT-E-012010 (Bb12). Probiootit kasvatettiin BIOFLO IV-fermentorissa suspensiokasvatuksena nestemäisessä kasvatusalustassa. Lämpökäsittely suoritettiin nostamalla kasvuliuoksen lämpötila 10 min ajaksi ja kasvatusta jatkettiin 2 h. Neutralointi suoritettiin nostamalla pH 7:aan. Kasvatuksesta saatu solumassa pakkaskuivattiin. Pakkaskuivattujen näytteiden säilyvyyttä seurattiin eri lämpötiloissa (-20 °C, 20 °C ja 37 °C) viiden viikon ajan. Työstä saatujen tulosten perusteella voidaan havaita, että eri probioottikannat käyttäytyvät eri tavoin stressiolosuhteissa. E800- ja E1802-kannoilla neutralointi paransi säilyvyyttä. Lämpökäsittelyllä ei ollut vaikutusta probioottien säilyvyyteen.

AB - Insinöörityön kokeellisessa osassa selvitettiin, onko fermentorikasvatuksen lopussa tehdyllä lämpökäsittelyllä tai neutraloinnilla vaikutusta probioottien pakkaskuivauskestävyyteen ja säilyvyyteen. Teoriaosa käsittelee maitohappobakteereita yleisesti. Tarkemmin käsitellään probioottisia maitohappobakteereita, mm. niiden terveysvaikutuksia. Lisäksi teoriaosa käsittelee pakkaskuivausta ja prosessin vaikutusta solun elävyyteen. Työssä käytettiin seuraavia probioottikantoja: Lactobacillus rhamnosus VTT-E-94522 (GG), Lactobacillus rhamnosus VTT-E-97800 (E800), Bifidobacterium longum VTT-E-011802 (E1802), Bifidobacterium animalis VTT-E-012010 (Bb12). Probiootit kasvatettiin BIOFLO IV-fermentorissa suspensiokasvatuksena nestemäisessä kasvatusalustassa. Lämpökäsittely suoritettiin nostamalla kasvuliuoksen lämpötila 10 min ajaksi ja kasvatusta jatkettiin 2 h. Neutralointi suoritettiin nostamalla pH 7:aan. Kasvatuksesta saatu solumassa pakkaskuivattiin. Pakkaskuivattujen näytteiden säilyvyyttä seurattiin eri lämpötiloissa (-20 °C, 20 °C ja 37 °C) viiden viikon ajan. Työstä saatujen tulosten perusteella voidaan havaita, että eri probioottikannat käyttäytyvät eri tavoin stressiolosuhteissa. E800- ja E1802-kannoilla neutralointi paransi säilyvyyttä. Lämpökäsittelyllä ei ollut vaikutusta probioottien säilyvyyteen.

KW - Lactic Acid Bacteria

KW - probiotics

KW - heat shock

KW - neutralization

KW - shelf life

M3 - Master's thesis

PB - Espoo-Vantaa Institute of Technology

ER -

Ström S. Maitohappobakteerien pakkaskuivauskestävyyden parantaminen: Insinöörityö. Espoo-Vantaa Institute of Technology, 2004. 65 p.