Imubetonilattiat

Heikki Siro, Kalevi Kantojärvi

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Imubetonin laaja käyttö teollisuuslattioissa on alun perin seurausta työn merkittävästä nopeutumisesta. Kuitenkin sopivaa massakoostumusta ja oikeita työmenetelmiä käytettäessä imukäsittely parantaa oleellisesti betonin lujuutta, kestävyyttä ja tiiviyttä sekä pienentää kutistumaa. Laatu paranee voimakkaimmin juuri betonin pinnassa, mikä on ideaalinen tilanne lattian toiminnan kannalta. Toisaalta hyvään imettävyyteen tähtäävä betonimassa ei ilman imukäsittelyä ole parasta mahdollista lattiabetonia, joten lattian laatu ei tule hyväksi niillä alueilla, joissa imukäsittely on jäänyt vajaaksi laitteiston puutteellisuuden tai huonokuntoisuuden tai työn huolimattomuuden vuoksi. Imubetonimenetelmä sisältää kaikki betonilattian valmistukseen kuuluvat työvaiheet, joiden suoritukseen imukäsittelyllä on vaikutusta. Suunnittelijoille, valmistajille ja valvojille on laadittu koko valmistusprosessin käsittävät ohjeet, joiden avulla pyritään saamaan alalle yhtenäinen käytäntö kitkattoman yhteistyön helpottamiseksi ja onnistuneen lopputuloksen varmistamiseksi. Lattian pitkäikäisyyteen vaikuttaa käyttötapa ja siksi betonilattioiden käyttäjillekin annetaan huolto- ja korjausohjeita.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages116
ISBN (Print)951-38-1655-9
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number144
ISSN0358-5077

Cite this

Siro, H., & Kantojärvi, K. (1983). Imubetonilattiat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 144
Siro, Heikki ; Kantojärvi, Kalevi. / Imubetonilattiat. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 116 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 144).
@book{874d5c93b061430aa12770b1903f9303,
title = "Imubetonilattiat",
abstract = "Imubetonin laaja k{\"a}ytt{\"o} teollisuuslattioissa on alun perin seurausta ty{\"o}n merkitt{\"a}v{\"a}st{\"a} nopeutumisesta. Kuitenkin sopivaa massakoostumusta ja oikeita ty{\"o}menetelmi{\"a} k{\"a}ytett{\"a}ess{\"a} imuk{\"a}sittely parantaa oleellisesti betonin lujuutta, kest{\"a}vyytt{\"a} ja tiiviytt{\"a} sek{\"a} pienent{\"a}{\"a} kutistumaa. Laatu paranee voimakkaimmin juuri betonin pinnassa, mik{\"a} on ideaalinen tilanne lattian toiminnan kannalta. Toisaalta hyv{\"a}{\"a}n imett{\"a}vyyteen t{\"a}ht{\"a}{\"a}v{\"a} betonimassa ei ilman imuk{\"a}sittely{\"a} ole parasta mahdollista lattiabetonia, joten lattian laatu ei tule hyv{\"a}ksi niill{\"a} alueilla, joissa imuk{\"a}sittely on j{\"a}{\"a}nyt vajaaksi laitteiston puutteellisuuden tai huonokuntoisuuden tai ty{\"o}n huolimattomuuden vuoksi. Imubetonimenetelm{\"a} sis{\"a}lt{\"a}{\"a} kaikki betonilattian valmistukseen kuuluvat ty{\"o}vaiheet, joiden suoritukseen imuk{\"a}sittelyll{\"a} on vaikutusta. Suunnittelijoille, valmistajille ja valvojille on laadittu koko valmistusprosessin k{\"a}sitt{\"a}v{\"a}t ohjeet, joiden avulla pyrit{\"a}{\"a}n saamaan alalle yhten{\"a}inen k{\"a}yt{\"a}nt{\"o} kitkattoman yhteisty{\"o}n helpottamiseksi ja onnistuneen lopputuloksen varmistamiseksi. Lattian pitk{\"a}ik{\"a}isyyteen vaikuttaa k{\"a}ytt{\"o}tapa ja siksi betonilattioiden k{\"a}ytt{\"a}jillekin annetaan huolto- ja korjausohjeita.",
author = "Heikki Siro and Kalevi Kantoj{\"a}rvi",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1655-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "144",
address = "Finland",

}

Siro, H & Kantojärvi, K 1983, Imubetonilattiat. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 144, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Imubetonilattiat. / Siro, Heikki; Kantojärvi, Kalevi.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 116 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 144).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Imubetonilattiat

AU - Siro, Heikki

AU - Kantojärvi, Kalevi

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Imubetonin laaja käyttö teollisuuslattioissa on alun perin seurausta työn merkittävästä nopeutumisesta. Kuitenkin sopivaa massakoostumusta ja oikeita työmenetelmiä käytettäessä imukäsittely parantaa oleellisesti betonin lujuutta, kestävyyttä ja tiiviyttä sekä pienentää kutistumaa. Laatu paranee voimakkaimmin juuri betonin pinnassa, mikä on ideaalinen tilanne lattian toiminnan kannalta. Toisaalta hyvään imettävyyteen tähtäävä betonimassa ei ilman imukäsittelyä ole parasta mahdollista lattiabetonia, joten lattian laatu ei tule hyväksi niillä alueilla, joissa imukäsittely on jäänyt vajaaksi laitteiston puutteellisuuden tai huonokuntoisuuden tai työn huolimattomuuden vuoksi. Imubetonimenetelmä sisältää kaikki betonilattian valmistukseen kuuluvat työvaiheet, joiden suoritukseen imukäsittelyllä on vaikutusta. Suunnittelijoille, valmistajille ja valvojille on laadittu koko valmistusprosessin käsittävät ohjeet, joiden avulla pyritään saamaan alalle yhtenäinen käytäntö kitkattoman yhteistyön helpottamiseksi ja onnistuneen lopputuloksen varmistamiseksi. Lattian pitkäikäisyyteen vaikuttaa käyttötapa ja siksi betonilattioiden käyttäjillekin annetaan huolto- ja korjausohjeita.

AB - Imubetonin laaja käyttö teollisuuslattioissa on alun perin seurausta työn merkittävästä nopeutumisesta. Kuitenkin sopivaa massakoostumusta ja oikeita työmenetelmiä käytettäessä imukäsittely parantaa oleellisesti betonin lujuutta, kestävyyttä ja tiiviyttä sekä pienentää kutistumaa. Laatu paranee voimakkaimmin juuri betonin pinnassa, mikä on ideaalinen tilanne lattian toiminnan kannalta. Toisaalta hyvään imettävyyteen tähtäävä betonimassa ei ilman imukäsittelyä ole parasta mahdollista lattiabetonia, joten lattian laatu ei tule hyväksi niillä alueilla, joissa imukäsittely on jäänyt vajaaksi laitteiston puutteellisuuden tai huonokuntoisuuden tai työn huolimattomuuden vuoksi. Imubetonimenetelmä sisältää kaikki betonilattian valmistukseen kuuluvat työvaiheet, joiden suoritukseen imukäsittelyllä on vaikutusta. Suunnittelijoille, valmistajille ja valvojille on laadittu koko valmistusprosessin käsittävät ohjeet, joiden avulla pyritään saamaan alalle yhtenäinen käytäntö kitkattoman yhteistyön helpottamiseksi ja onnistuneen lopputuloksen varmistamiseksi. Lattian pitkäikäisyyteen vaikuttaa käyttötapa ja siksi betonilattioiden käyttäjillekin annetaan huolto- ja korjausohjeita.

M3 - Report

SN - 951-38-1655-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Imubetonilattiat

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Siro H, Kantojärvi K. Imubetonilattiat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 116 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 144).