Induktiivisten lähestymiskytkimien käyttövarmuus ja soveltuvuus turvalaitekäyttöön

Risto Tiusanen, Timo Malm, Marita Lehtelä

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tutkittiin teollisuuskoneissa käytettävien induktiivisten kosketuksetta metallin tunnistavien lähestymiskytkimien käyttövarmuutta ja soveltuvuutta turvalaitekäyttöön. Haastattelututkimuksella selvitettiin lähestymiskytkimien toimintavarmuuteen vaikuttavat tekijät sekä asennukseen ja käyttöön liittyvät ongelmat metalli- ja konepajateollisuudessa. Vioittumis- ja vaikutusanalyysin avulla tutkittiin turvalaitekäyttöön tarkoitettujen induktiivisten lähestymiskytkimien vikaantumistavat ja vikojen vaikutukset. Ympäristöolosuhteiden ja häiriöiden vaikutusta tutkittiin testien avulla. Tutkimuksen mukaan lähestymiskytkimien vikaantumiset ovat aiheutuneet kytkimien asennukseen ja kytkentään liittyneistä puutteista tai virheistä. Yleisin vikatyyppi on ollut mekaaninen vaurio kytkimessä tai sen vastakappaleessa. Toiminnallisia häiriöitä esiintyy kytkimien lukumäärään ja käyttöolosuhteisiin nähden harvoin. Vakiomalliset lähestymiskytkimet voivat vikaantua vaarallisesti. Turvalaitekäyttöön tarkoitetuista malleista vain kaksi täyttää elektronisille turvakytkimille asetetut vaatimukset. Vakiomallisten lähestymiskytkimien käyttö turvallisuuden kannalta kriittisissä sovelluksissa edellyttää turvallisesti vikaantuvan valvontalogiikan käyttöä. Julkaisussa esitetään valvontaperiaatteet sekä esimerkkejä valvontalogiikan toteuttamisesta.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages70
  ISBN (Print)951-38-3211-2
  Publication statusPublished - 1989
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number933
  ISSN0358-5085

  Keywords

  • inductive proximity switches
  • electronic safety device
  • reliability
  • tests
  • analysis

  Cite this

  Tiusanen, R., Malm, T., & Lehtelä, M. (1989). Induktiivisten lähestymiskytkimien käyttövarmuus ja soveltuvuus turvalaitekäyttöön. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 933
  Tiusanen, Risto ; Malm, Timo ; Lehtelä, Marita. / Induktiivisten lähestymiskytkimien käyttövarmuus ja soveltuvuus turvalaitekäyttöön. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 933).
  @book{88956ce9b0c240458f032c058a4a6a45,
  title = "Induktiivisten l{\"a}hestymiskytkimien k{\"a}ytt{\"o}varmuus ja soveltuvuus turvalaitek{\"a}ytt{\"o}{\"o}n",
  abstract = "Tutkittiin teollisuuskoneissa k{\"a}ytett{\"a}vien induktiivisten kosketuksetta metallin tunnistavien l{\"a}hestymiskytkimien k{\"a}ytt{\"o}varmuutta ja soveltuvuutta turvalaitek{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Haastattelututkimuksella selvitettiin l{\"a}hestymiskytkimien toimintavarmuuteen vaikuttavat tekij{\"a}t sek{\"a} asennukseen ja k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n liittyv{\"a}t ongelmat metalli- ja konepajateollisuudessa. Vioittumis- ja vaikutusanalyysin avulla tutkittiin turvalaitek{\"a}ytt{\"o}{\"o}n tarkoitettujen induktiivisten l{\"a}hestymiskytkimien vikaantumistavat ja vikojen vaikutukset. Ymp{\"a}rist{\"o}olosuhteiden ja h{\"a}iri{\"o}iden vaikutusta tutkittiin testien avulla. Tutkimuksen mukaan l{\"a}hestymiskytkimien vikaantumiset ovat aiheutuneet kytkimien asennukseen ja kytkent{\"a}{\"a}n liittyneist{\"a} puutteista tai virheist{\"a}. Yleisin vikatyyppi on ollut mekaaninen vaurio kytkimess{\"a} tai sen vastakappaleessa. Toiminnallisia h{\"a}iri{\"o}it{\"a} esiintyy kytkimien lukum{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a}n ja k{\"a}ytt{\"o}olosuhteisiin n{\"a}hden harvoin. Vakiomalliset l{\"a}hestymiskytkimet voivat vikaantua vaarallisesti. Turvalaitek{\"a}ytt{\"o}{\"o}n tarkoitetuista malleista vain kaksi t{\"a}ytt{\"a}{\"a} elektronisille turvakytkimille asetetut vaatimukset. Vakiomallisten l{\"a}hestymiskytkimien k{\"a}ytt{\"o} turvallisuuden kannalta kriittisiss{\"a} sovelluksissa edellytt{\"a}{\"a} turvallisesti vikaantuvan valvontalogiikan k{\"a}ytt{\"o}{\"a}. Julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n valvontaperiaatteet sek{\"a} esimerkkej{\"a} valvontalogiikan toteuttamisesta.",
  keywords = "inductive proximity switches, electronic safety device, reliability, tests, analysis",
  author = "Risto Tiusanen and Timo Malm and Marita Lehtel{\"a}",
  year = "1989",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-3211-2",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "933",
  address = "Finland",

  }

  Tiusanen, R, Malm, T & Lehtelä, M 1989, Induktiivisten lähestymiskytkimien käyttövarmuus ja soveltuvuus turvalaitekäyttöön. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 933, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Induktiivisten lähestymiskytkimien käyttövarmuus ja soveltuvuus turvalaitekäyttöön. / Tiusanen, Risto; Malm, Timo; Lehtelä, Marita.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 933).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Induktiivisten lähestymiskytkimien käyttövarmuus ja soveltuvuus turvalaitekäyttöön

  AU - Tiusanen, Risto

  AU - Malm, Timo

  AU - Lehtelä, Marita

  PY - 1989

  Y1 - 1989

  N2 - Tutkittiin teollisuuskoneissa käytettävien induktiivisten kosketuksetta metallin tunnistavien lähestymiskytkimien käyttövarmuutta ja soveltuvuutta turvalaitekäyttöön. Haastattelututkimuksella selvitettiin lähestymiskytkimien toimintavarmuuteen vaikuttavat tekijät sekä asennukseen ja käyttöön liittyvät ongelmat metalli- ja konepajateollisuudessa. Vioittumis- ja vaikutusanalyysin avulla tutkittiin turvalaitekäyttöön tarkoitettujen induktiivisten lähestymiskytkimien vikaantumistavat ja vikojen vaikutukset. Ympäristöolosuhteiden ja häiriöiden vaikutusta tutkittiin testien avulla. Tutkimuksen mukaan lähestymiskytkimien vikaantumiset ovat aiheutuneet kytkimien asennukseen ja kytkentään liittyneistä puutteista tai virheistä. Yleisin vikatyyppi on ollut mekaaninen vaurio kytkimessä tai sen vastakappaleessa. Toiminnallisia häiriöitä esiintyy kytkimien lukumäärään ja käyttöolosuhteisiin nähden harvoin. Vakiomalliset lähestymiskytkimet voivat vikaantua vaarallisesti. Turvalaitekäyttöön tarkoitetuista malleista vain kaksi täyttää elektronisille turvakytkimille asetetut vaatimukset. Vakiomallisten lähestymiskytkimien käyttö turvallisuuden kannalta kriittisissä sovelluksissa edellyttää turvallisesti vikaantuvan valvontalogiikan käyttöä. Julkaisussa esitetään valvontaperiaatteet sekä esimerkkejä valvontalogiikan toteuttamisesta.

  AB - Tutkittiin teollisuuskoneissa käytettävien induktiivisten kosketuksetta metallin tunnistavien lähestymiskytkimien käyttövarmuutta ja soveltuvuutta turvalaitekäyttöön. Haastattelututkimuksella selvitettiin lähestymiskytkimien toimintavarmuuteen vaikuttavat tekijät sekä asennukseen ja käyttöön liittyvät ongelmat metalli- ja konepajateollisuudessa. Vioittumis- ja vaikutusanalyysin avulla tutkittiin turvalaitekäyttöön tarkoitettujen induktiivisten lähestymiskytkimien vikaantumistavat ja vikojen vaikutukset. Ympäristöolosuhteiden ja häiriöiden vaikutusta tutkittiin testien avulla. Tutkimuksen mukaan lähestymiskytkimien vikaantumiset ovat aiheutuneet kytkimien asennukseen ja kytkentään liittyneistä puutteista tai virheistä. Yleisin vikatyyppi on ollut mekaaninen vaurio kytkimessä tai sen vastakappaleessa. Toiminnallisia häiriöitä esiintyy kytkimien lukumäärään ja käyttöolosuhteisiin nähden harvoin. Vakiomalliset lähestymiskytkimet voivat vikaantua vaarallisesti. Turvalaitekäyttöön tarkoitetuista malleista vain kaksi täyttää elektronisille turvakytkimille asetetut vaatimukset. Vakiomallisten lähestymiskytkimien käyttö turvallisuuden kannalta kriittisissä sovelluksissa edellyttää turvallisesti vikaantuvan valvontalogiikan käyttöä. Julkaisussa esitetään valvontaperiaatteet sekä esimerkkejä valvontalogiikan toteuttamisesta.

  KW - inductive proximity switches

  KW - electronic safety device

  KW - reliability

  KW - tests

  KW - analysis

  M3 - Report

  SN - 951-38-3211-2

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Induktiivisten lähestymiskytkimien käyttövarmuus ja soveltuvuus turvalaitekäyttöön

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Tiusanen R, Malm T, Lehtelä M. Induktiivisten lähestymiskytkimien käyttövarmuus ja soveltuvuus turvalaitekäyttöön. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 933).