Induktiivisten lähestymiskytkimien käyttövarmuus ja soveltuvuus turvalaitekäyttöön

Risto Tiusanen, Timo Malm, Marita Lehtelä

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Tutkittiin teollisuuskoneissa käytettävien induktiivisten kosketuksetta metallin tunnistavien lähestymiskytkimien käyttövarmuutta ja soveltuvuutta turvalaitekäyttöön. Haastattelututkimuksella selvitettiin lähestymiskytkimien toimintavarmuuteen vaikuttavat tekijät sekä asennukseen ja käyttöön liittyvät ongelmat metalli- ja konepajateollisuudessa. Vioittumis- ja vaikutusanalyysin avulla tutkittiin turvalaitekäyttöön tarkoitettujen induktiivisten lähestymiskytkimien vikaantumistavat ja vikojen vaikutukset. Ympäristöolosuhteiden ja häiriöiden vaikutusta tutkittiin testien avulla. Tutkimuksen mukaan lähestymiskytkimien vikaantumiset ovat aiheutuneet kytkimien asennukseen ja kytkentään liittyneistä puutteista tai virheistä. Yleisin vikatyyppi on ollut mekaaninen vaurio kytkimessä tai sen vastakappaleessa. Toiminnallisia häiriöitä esiintyy kytkimien lukumäärään ja käyttöolosuhteisiin nähden harvoin. Vakiomalliset lähestymiskytkimet voivat vikaantua vaarallisesti. Turvalaitekäyttöön tarkoitetuista malleista vain kaksi täyttää elektronisille turvakytkimille asetetut vaatimukset. Vakiomallisten lähestymiskytkimien käyttö turvallisuuden kannalta kriittisissä sovelluksissa edellyttää turvallisesti vikaantuvan valvontalogiikan käyttöä. Julkaisussa esitetään valvontaperiaatteet sekä esimerkkejä valvontalogiikan toteuttamisesta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages70
ISBN (Print)951-38-3211-2
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameTiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus
PublisherVTT
No.933
ISSN (Print)0358-5085

Keywords

  • inductive proximity switches
  • electronic safety device
  • reliability
  • tests
  • analysis

Cite this

Tiusanen, R., Malm, T., & Lehtelä, M. (1989). Induktiivisten lähestymiskytkimien käyttövarmuus ja soveltuvuus turvalaitekäyttöön. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 933
Tiusanen, Risto ; Malm, Timo ; Lehtelä, Marita. / Induktiivisten lähestymiskytkimien käyttövarmuus ja soveltuvuus turvalaitekäyttöön. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 933).
@book{88956ce9b0c240458f032c058a4a6a45,
title = "Induktiivisten l{\"a}hestymiskytkimien k{\"a}ytt{\"o}varmuus ja soveltuvuus turvalaitek{\"a}ytt{\"o}{\"o}n",
abstract = "Tutkittiin teollisuuskoneissa k{\"a}ytett{\"a}vien induktiivisten kosketuksetta metallin tunnistavien l{\"a}hestymiskytkimien k{\"a}ytt{\"o}varmuutta ja soveltuvuutta turvalaitek{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Haastattelututkimuksella selvitettiin l{\"a}hestymiskytkimien toimintavarmuuteen vaikuttavat tekij{\"a}t sek{\"a} asennukseen ja k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n liittyv{\"a}t ongelmat metalli- ja konepajateollisuudessa. Vioittumis- ja vaikutusanalyysin avulla tutkittiin turvalaitek{\"a}ytt{\"o}{\"o}n tarkoitettujen induktiivisten l{\"a}hestymiskytkimien vikaantumistavat ja vikojen vaikutukset. Ymp{\"a}rist{\"o}olosuhteiden ja h{\"a}iri{\"o}iden vaikutusta tutkittiin testien avulla. Tutkimuksen mukaan l{\"a}hestymiskytkimien vikaantumiset ovat aiheutuneet kytkimien asennukseen ja kytkent{\"a}{\"a}n liittyneist{\"a} puutteista tai virheist{\"a}. Yleisin vikatyyppi on ollut mekaaninen vaurio kytkimess{\"a} tai sen vastakappaleessa. Toiminnallisia h{\"a}iri{\"o}it{\"a} esiintyy kytkimien lukum{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a}n ja k{\"a}ytt{\"o}olosuhteisiin n{\"a}hden harvoin. Vakiomalliset l{\"a}hestymiskytkimet voivat vikaantua vaarallisesti. Turvalaitek{\"a}ytt{\"o}{\"o}n tarkoitetuista malleista vain kaksi t{\"a}ytt{\"a}{\"a} elektronisille turvakytkimille asetetut vaatimukset. Vakiomallisten l{\"a}hestymiskytkimien k{\"a}ytt{\"o} turvallisuuden kannalta kriittisiss{\"a} sovelluksissa edellytt{\"a}{\"a} turvallisesti vikaantuvan valvontalogiikan k{\"a}ytt{\"o}{\"a}. Julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n valvontaperiaatteet sek{\"a} esimerkkej{\"a} valvontalogiikan toteuttamisesta.",
keywords = "inductive proximity switches, electronic safety device, reliability, tests, analysis",
author = "Risto Tiusanen and Timo Malm and Marita Lehtel{\"a}",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3211-2",
series = "Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "933",
address = "Finland",

}

Tiusanen, R, Malm, T & Lehtelä, M 1989, Induktiivisten lähestymiskytkimien käyttövarmuus ja soveltuvuus turvalaitekäyttöön. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 933, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Induktiivisten lähestymiskytkimien käyttövarmuus ja soveltuvuus turvalaitekäyttöön. / Tiusanen, Risto; Malm, Timo; Lehtelä, Marita.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 933).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Induktiivisten lähestymiskytkimien käyttövarmuus ja soveltuvuus turvalaitekäyttöön

AU - Tiusanen, Risto

AU - Malm, Timo

AU - Lehtelä, Marita

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Tutkittiin teollisuuskoneissa käytettävien induktiivisten kosketuksetta metallin tunnistavien lähestymiskytkimien käyttövarmuutta ja soveltuvuutta turvalaitekäyttöön. Haastattelututkimuksella selvitettiin lähestymiskytkimien toimintavarmuuteen vaikuttavat tekijät sekä asennukseen ja käyttöön liittyvät ongelmat metalli- ja konepajateollisuudessa. Vioittumis- ja vaikutusanalyysin avulla tutkittiin turvalaitekäyttöön tarkoitettujen induktiivisten lähestymiskytkimien vikaantumistavat ja vikojen vaikutukset. Ympäristöolosuhteiden ja häiriöiden vaikutusta tutkittiin testien avulla. Tutkimuksen mukaan lähestymiskytkimien vikaantumiset ovat aiheutuneet kytkimien asennukseen ja kytkentään liittyneistä puutteista tai virheistä. Yleisin vikatyyppi on ollut mekaaninen vaurio kytkimessä tai sen vastakappaleessa. Toiminnallisia häiriöitä esiintyy kytkimien lukumäärään ja käyttöolosuhteisiin nähden harvoin. Vakiomalliset lähestymiskytkimet voivat vikaantua vaarallisesti. Turvalaitekäyttöön tarkoitetuista malleista vain kaksi täyttää elektronisille turvakytkimille asetetut vaatimukset. Vakiomallisten lähestymiskytkimien käyttö turvallisuuden kannalta kriittisissä sovelluksissa edellyttää turvallisesti vikaantuvan valvontalogiikan käyttöä. Julkaisussa esitetään valvontaperiaatteet sekä esimerkkejä valvontalogiikan toteuttamisesta.

AB - Tutkittiin teollisuuskoneissa käytettävien induktiivisten kosketuksetta metallin tunnistavien lähestymiskytkimien käyttövarmuutta ja soveltuvuutta turvalaitekäyttöön. Haastattelututkimuksella selvitettiin lähestymiskytkimien toimintavarmuuteen vaikuttavat tekijät sekä asennukseen ja käyttöön liittyvät ongelmat metalli- ja konepajateollisuudessa. Vioittumis- ja vaikutusanalyysin avulla tutkittiin turvalaitekäyttöön tarkoitettujen induktiivisten lähestymiskytkimien vikaantumistavat ja vikojen vaikutukset. Ympäristöolosuhteiden ja häiriöiden vaikutusta tutkittiin testien avulla. Tutkimuksen mukaan lähestymiskytkimien vikaantumiset ovat aiheutuneet kytkimien asennukseen ja kytkentään liittyneistä puutteista tai virheistä. Yleisin vikatyyppi on ollut mekaaninen vaurio kytkimessä tai sen vastakappaleessa. Toiminnallisia häiriöitä esiintyy kytkimien lukumäärään ja käyttöolosuhteisiin nähden harvoin. Vakiomalliset lähestymiskytkimet voivat vikaantua vaarallisesti. Turvalaitekäyttöön tarkoitetuista malleista vain kaksi täyttää elektronisille turvakytkimille asetetut vaatimukset. Vakiomallisten lähestymiskytkimien käyttö turvallisuuden kannalta kriittisissä sovelluksissa edellyttää turvallisesti vikaantuvan valvontalogiikan käyttöä. Julkaisussa esitetään valvontaperiaatteet sekä esimerkkejä valvontalogiikan toteuttamisesta.

KW - inductive proximity switches

KW - electronic safety device

KW - reliability

KW - tests

KW - analysis

M3 - Report

SN - 951-38-3211-2

T3 - Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus

BT - Induktiivisten lähestymiskytkimien käyttövarmuus ja soveltuvuus turvalaitekäyttöön

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Tiusanen R, Malm T, Lehtelä M. Induktiivisten lähestymiskytkimien käyttövarmuus ja soveltuvuus turvalaitekäyttöön. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 70 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 933).