Tietopalvelumalli: Yleinen malli tietopalvelujärjestelmien kuvaamiseen ja arviointiin

Translated title of the contribution: Information Service Model: Generic model for information system services

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  VTT:n kehittämään tietopalveluiden arviointijärjestelmään kuuluva palvelumalli on tarkoitettu tietopalveluiden arvioinnin ja kehittämisen apuvälineeksi. Palvelumallin lähtökohtana on ollut koko palvelujärjestelmän näkökulma. Palvelumallin yleistä kuvaustapaa voidaan soveltaa tapauskohtaisesti. Sen avulla pystytään kuvaamaan havainnollisesti koko palvelujärjestelmä sekä palvelun toimintaperiaatteet ja sen toteuttamiseen käytettävät tekniikat. Palvelumalli kattaa kolme tasoa: Palveluverkkoverkkoluonnos kuvaa toimijoiden väliset riippuvuussuhteet, joita voivat olla tieto- tai rahavirrat, muut taloudelliset hyödyt, viranomaissääntely ja hallinnolliset suhteet. Palveluprosessissa kuvataan toimijat ja toiminnot sekä liitynnät muihin prosesseihin ja niiden väliset virrat (esim. tieto- ja rahavirrat). Palveluprosessi antaa kokonaiskuvan palvelun toteutuksesta. Palveluprosessi perustuu pääasiassa Suomen telematiikka-arkkitehtuuriin (TelemArk). Teknologianäkymä on symbolein kuvattu yksinkertainen yleiskuva käytetyistä tekniikoista. Palveluprosessi on kuvauksista kattavin, ja se sisältää myös muiden tasojen tiedot. Palveluverkkoluonnos ja teknologianäkymä auttavat kuitenkin hahmottamaan ja havainnollistamaan kuvattavaa palvelua. Näin ollen kaikkien kolmen tason käyttö palvelumallissa on suositeltavaa. Palvelumalli on käyttökelpoinen etenkin palvelun organisoinnin suunnittelun ja koko palvelujärjestelmää koskevien arviointien työkaluna, mutta sitä voidaan käyttää myös rajatummissa arvioinneissa. Palvelumalli sopii käytettäväksi palvelun elinkaaren kaikissa vaiheissa tehtävissä arvioinneissa, mutta eniten hyötyä siitä on todennäköisesti palvelujen konseptisuunnitteluvaiheessa.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages29
  ISBN (Electronic)978-951-38-6619-8
  Publication statusPublished - 2007
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Working Papers
  Number68

  Fingerprint

  information services
  information systems
  Olla

  Keywords

  • information services
  • service models
  • value network
  • evaluation
  • service processes
  • technology view
  • service architecture

  Cite this

  Eckhardt, J., Öörni, R., Hautala, R., Lehtonen, M. J., & Leviäkangas, P. (2007). Tietopalvelumalli: Yleinen malli tietopalvelujärjestelmien kuvaamiseen ja arviointiin. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 68
  Eckhardt, Jenni ; Öörni, Risto ; Hautala, Raine ; Lehtonen, Mikko J ; Leviäkangas, Pekka. / Tietopalvelumalli : Yleinen malli tietopalvelujärjestelmien kuvaamiseen ja arviointiin. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 29 p. (VTT Working Papers; No. 68).
  @book{1c359e89d2444b0fac683800bc1eef86,
  title = "Tietopalvelumalli: Yleinen malli tietopalveluj{\"a}rjestelmien kuvaamiseen ja arviointiin",
  abstract = "VTT:n kehitt{\"a}m{\"a}{\"a}n tietopalveluiden arviointij{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n kuuluva palvelumalli on tarkoitettu tietopalveluiden arvioinnin ja kehitt{\"a}misen apuv{\"a}lineeksi. Palvelumallin l{\"a}ht{\"o}kohtana on ollut koko palveluj{\"a}rjestelm{\"a}n n{\"a}k{\"o}kulma. Palvelumallin yleist{\"a} kuvaustapaa voidaan soveltaa tapauskohtaisesti. Sen avulla pystyt{\"a}{\"a}n kuvaamaan havainnollisesti koko palveluj{\"a}rjestelm{\"a} sek{\"a} palvelun toimintaperiaatteet ja sen toteuttamiseen k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}t tekniikat. Palvelumalli kattaa kolme tasoa: Palveluverkkoverkkoluonnos kuvaa toimijoiden v{\"a}liset riippuvuussuhteet, joita voivat olla tieto- tai rahavirrat, muut taloudelliset hy{\"o}dyt, viranomaiss{\"a}{\"a}ntely ja hallinnolliset suhteet. Palveluprosessissa kuvataan toimijat ja toiminnot sek{\"a} liitynn{\"a}t muihin prosesseihin ja niiden v{\"a}liset virrat (esim. tieto- ja rahavirrat). Palveluprosessi antaa kokonaiskuvan palvelun toteutuksesta. Palveluprosessi perustuu p{\"a}{\"a}asiassa Suomen telematiikka-arkkitehtuuriin (TelemArk). Teknologian{\"a}kym{\"a} on symbolein kuvattu yksinkertainen yleiskuva k{\"a}ytetyist{\"a} tekniikoista. Palveluprosessi on kuvauksista kattavin, ja se sis{\"a}lt{\"a}{\"a} my{\"o}s muiden tasojen tiedot. Palveluverkkoluonnos ja teknologian{\"a}kym{\"a} auttavat kuitenkin hahmottamaan ja havainnollistamaan kuvattavaa palvelua. N{\"a}in ollen kaikkien kolmen tason k{\"a}ytt{\"o} palvelumallissa on suositeltavaa. Palvelumalli on k{\"a}ytt{\"o}kelpoinen etenkin palvelun organisoinnin suunnittelun ja koko palveluj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a} koskevien arviointien ty{\"o}kaluna, mutta sit{\"a} voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} my{\"o}s rajatummissa arvioinneissa. Palvelumalli sopii k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}ksi palvelun elinkaaren kaikissa vaiheissa teht{\"a}viss{\"a} arvioinneissa, mutta eniten hy{\"o}ty{\"a} siit{\"a} on todenn{\"a}k{\"o}isesti palvelujen konseptisuunnitteluvaiheessa.",
  keywords = "information services, service models, value network, evaluation, service processes, technology view, service architecture",
  author = "Jenni Eckhardt and Risto {\"O}{\"o}rni and Raine Hautala and Lehtonen, {Mikko J} and Pekka Levi{\"a}kangas",
  note = "Project code: 4306",
  year = "2007",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Working Papers",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "68",
  address = "Finland",

  }

  Eckhardt, J, Öörni, R, Hautala, R, Lehtonen, MJ & Leviäkangas, P 2007, Tietopalvelumalli: Yleinen malli tietopalvelujärjestelmien kuvaamiseen ja arviointiin. VTT Working Papers, no. 68, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Tietopalvelumalli : Yleinen malli tietopalvelujärjestelmien kuvaamiseen ja arviointiin. / Eckhardt, Jenni; Öörni, Risto; Hautala, Raine; Lehtonen, Mikko J; Leviäkangas, Pekka.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 29 p. (VTT Working Papers; No. 68).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Tietopalvelumalli

  T2 - Yleinen malli tietopalvelujärjestelmien kuvaamiseen ja arviointiin

  AU - Eckhardt, Jenni

  AU - Öörni, Risto

  AU - Hautala, Raine

  AU - Lehtonen, Mikko J

  AU - Leviäkangas, Pekka

  N1 - Project code: 4306

  PY - 2007

  Y1 - 2007

  N2 - VTT:n kehittämään tietopalveluiden arviointijärjestelmään kuuluva palvelumalli on tarkoitettu tietopalveluiden arvioinnin ja kehittämisen apuvälineeksi. Palvelumallin lähtökohtana on ollut koko palvelujärjestelmän näkökulma. Palvelumallin yleistä kuvaustapaa voidaan soveltaa tapauskohtaisesti. Sen avulla pystytään kuvaamaan havainnollisesti koko palvelujärjestelmä sekä palvelun toimintaperiaatteet ja sen toteuttamiseen käytettävät tekniikat. Palvelumalli kattaa kolme tasoa: Palveluverkkoverkkoluonnos kuvaa toimijoiden väliset riippuvuussuhteet, joita voivat olla tieto- tai rahavirrat, muut taloudelliset hyödyt, viranomaissääntely ja hallinnolliset suhteet. Palveluprosessissa kuvataan toimijat ja toiminnot sekä liitynnät muihin prosesseihin ja niiden väliset virrat (esim. tieto- ja rahavirrat). Palveluprosessi antaa kokonaiskuvan palvelun toteutuksesta. Palveluprosessi perustuu pääasiassa Suomen telematiikka-arkkitehtuuriin (TelemArk). Teknologianäkymä on symbolein kuvattu yksinkertainen yleiskuva käytetyistä tekniikoista. Palveluprosessi on kuvauksista kattavin, ja se sisältää myös muiden tasojen tiedot. Palveluverkkoluonnos ja teknologianäkymä auttavat kuitenkin hahmottamaan ja havainnollistamaan kuvattavaa palvelua. Näin ollen kaikkien kolmen tason käyttö palvelumallissa on suositeltavaa. Palvelumalli on käyttökelpoinen etenkin palvelun organisoinnin suunnittelun ja koko palvelujärjestelmää koskevien arviointien työkaluna, mutta sitä voidaan käyttää myös rajatummissa arvioinneissa. Palvelumalli sopii käytettäväksi palvelun elinkaaren kaikissa vaiheissa tehtävissä arvioinneissa, mutta eniten hyötyä siitä on todennäköisesti palvelujen konseptisuunnitteluvaiheessa.

  AB - VTT:n kehittämään tietopalveluiden arviointijärjestelmään kuuluva palvelumalli on tarkoitettu tietopalveluiden arvioinnin ja kehittämisen apuvälineeksi. Palvelumallin lähtökohtana on ollut koko palvelujärjestelmän näkökulma. Palvelumallin yleistä kuvaustapaa voidaan soveltaa tapauskohtaisesti. Sen avulla pystytään kuvaamaan havainnollisesti koko palvelujärjestelmä sekä palvelun toimintaperiaatteet ja sen toteuttamiseen käytettävät tekniikat. Palvelumalli kattaa kolme tasoa: Palveluverkkoverkkoluonnos kuvaa toimijoiden väliset riippuvuussuhteet, joita voivat olla tieto- tai rahavirrat, muut taloudelliset hyödyt, viranomaissääntely ja hallinnolliset suhteet. Palveluprosessissa kuvataan toimijat ja toiminnot sekä liitynnät muihin prosesseihin ja niiden väliset virrat (esim. tieto- ja rahavirrat). Palveluprosessi antaa kokonaiskuvan palvelun toteutuksesta. Palveluprosessi perustuu pääasiassa Suomen telematiikka-arkkitehtuuriin (TelemArk). Teknologianäkymä on symbolein kuvattu yksinkertainen yleiskuva käytetyistä tekniikoista. Palveluprosessi on kuvauksista kattavin, ja se sisältää myös muiden tasojen tiedot. Palveluverkkoluonnos ja teknologianäkymä auttavat kuitenkin hahmottamaan ja havainnollistamaan kuvattavaa palvelua. Näin ollen kaikkien kolmen tason käyttö palvelumallissa on suositeltavaa. Palvelumalli on käyttökelpoinen etenkin palvelun organisoinnin suunnittelun ja koko palvelujärjestelmää koskevien arviointien työkaluna, mutta sitä voidaan käyttää myös rajatummissa arvioinneissa. Palvelumalli sopii käytettäväksi palvelun elinkaaren kaikissa vaiheissa tehtävissä arvioinneissa, mutta eniten hyötyä siitä on todennäköisesti palvelujen konseptisuunnitteluvaiheessa.

  KW - information services

  KW - service models

  KW - value network

  KW - evaluation

  KW - service processes

  KW - technology view

  KW - service architecture

  M3 - Report

  T3 - VTT Working Papers

  BT - Tietopalvelumalli

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Eckhardt J, Öörni R, Hautala R, Lehtonen MJ, Leviäkangas P. Tietopalvelumalli: Yleinen malli tietopalvelujärjestelmien kuvaamiseen ja arviointiin. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 29 p. (VTT Working Papers; No. 68).