Inhimilliset tekijät voimalaitoksen käyttövarmuudessa: Integroitu käyttövarmuuden arviointi- ja kehittämismenetelmä

Maaria Nuutinen, Leena Norros, Pekka Pyy

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsScientificpeer-review

  Abstract

  Käynnissäpitohenkilöstön toimintatavat käyttövarmuustekijänä -tutkimuksen tavoitteena oli kehittää menetelmää käyttövarmuuteen vaikuttavien inhimillisten tekijöiden tarkastelemiseksi tapaustutkimuksen kautta. Tapaustutkimus kohdistui konventionaaliseen kombivoimalaitokseen. Tutkimusongelmina olivat ensinnäkin, mitkä ovat käyttövarmuuskriittiset käynnissäpitoprosessit ja toiseksi, mitkä inhimilliset tekijät vaikuttavat näihin prosesseihin. Keskeinen lähtöoletus inhimillisten tekijöiden tarkastelussa oli, että käyttövarmuus on yhteydessä henkilöstön kykyyn ja haluun suuntautua perustehtävään, jonka luonne ja toteutumisedellytykset muuttuvat tuotannolle asettuvien vaatimusten kentässä. Tutkimuksen tuloksena perustehtävä ja toimintatavalliset vaatimukset määriteltiin. Lisäksi arvioitiin mitä mahdollisuuksia henkilöillä on suuntautua perustehtävään sekä missä määrin he näin tekevät. Lisäksi tunnistettiin kaksi käyttövarmuuskriittistä käyttötehtävää, joita selvitettiin tarkemmin. Tutkimuksessa kehitettiin Integroitu käyttövarmuuden arviointi- ja kehittämismenetelmä, joka yhdistää psykologisen ja luotettavuusteknisen analyysin.
  Original languageFinnish
  Title of host publicationKäyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Pages91-104
  ISBN (Print)951-38-5705-0
  Publication statusPublished - 2000
  MoE publication typeA4 Article in a conference publication
  EventKäyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka - Espoo, Finland
  Duration: 21 Nov 200021 Nov 2000

  Publication series

  SeriesVTT Symposium
  Number206
  ISSN0357-9387

  Seminar

  SeminarKäyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka
  CountryFinland
  CityEspoo
  Period21/11/0021/11/00

  Cite this

  Nuutinen, M., Norros, L., & Pyy, P. (2000). Inhimilliset tekijät voimalaitoksen käyttövarmuudessa: Integroitu käyttövarmuuden arviointi- ja kehittämismenetelmä. In Käyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka (pp. 91-104). Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Symposium, No. 206
  Nuutinen, Maaria ; Norros, Leena ; Pyy, Pekka. / Inhimilliset tekijät voimalaitoksen käyttövarmuudessa : Integroitu käyttövarmuuden arviointi- ja kehittämismenetelmä. Käyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. pp. 91-104 (VTT Symposium; No. 206).
  @inproceedings{d09d4c2d48bc4b8fad59b5a8c8f0ea7e,
  title = "Inhimilliset tekij{\"a}t voimalaitoksen k{\"a}ytt{\"o}varmuudessa: Integroitu k{\"a}ytt{\"o}varmuuden arviointi- ja kehitt{\"a}mismenetelm{\"a}",
  abstract = "K{\"a}ynniss{\"a}pitohenkil{\"o}st{\"o}n toimintatavat k{\"a}ytt{\"o}varmuustekij{\"a}n{\"a} -tutkimuksen tavoitteena oli kehitt{\"a}{\"a} menetelm{\"a}{\"a} k{\"a}ytt{\"o}varmuuteen vaikuttavien inhimillisten tekij{\"o}iden tarkastelemiseksi tapaustutkimuksen kautta. Tapaustutkimus kohdistui konventionaaliseen kombivoimalaitokseen. Tutkimusongelmina olivat ensinn{\"a}kin, mitk{\"a} ovat k{\"a}ytt{\"o}varmuuskriittiset k{\"a}ynniss{\"a}pitoprosessit ja toiseksi, mitk{\"a} inhimilliset tekij{\"a}t vaikuttavat n{\"a}ihin prosesseihin. Keskeinen l{\"a}ht{\"o}oletus inhimillisten tekij{\"o}iden tarkastelussa oli, ett{\"a} k{\"a}ytt{\"o}varmuus on yhteydess{\"a} henkil{\"o}st{\"o}n kykyyn ja haluun suuntautua perusteht{\"a}v{\"a}{\"a}n, jonka luonne ja toteutumisedellytykset muuttuvat tuotannolle asettuvien vaatimusten kent{\"a}ss{\"a}. Tutkimuksen tuloksena perusteht{\"a}v{\"a} ja toimintatavalliset vaatimukset m{\"a}{\"a}riteltiin. Lis{\"a}ksi arvioitiin mit{\"a} mahdollisuuksia henkil{\"o}ill{\"a} on suuntautua perusteht{\"a}v{\"a}{\"a}n sek{\"a} miss{\"a} m{\"a}{\"a}rin he n{\"a}in tekev{\"a}t. Lis{\"a}ksi tunnistettiin kaksi k{\"a}ytt{\"o}varmuuskriittist{\"a} k{\"a}ytt{\"o}teht{\"a}v{\"a}{\"a}, joita selvitettiin tarkemmin. Tutkimuksessa kehitettiin Integroitu k{\"a}ytt{\"o}varmuuden arviointi- ja kehitt{\"a}mismenetelm{\"a}, joka yhdist{\"a}{\"a} psykologisen ja luotettavuusteknisen analyysin.",
  author = "Maaria Nuutinen and Leena Norros and Pekka Pyy",
  year = "2000",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-5705-0",
  series = "VTT Symposium",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "206",
  pages = "91--104",
  booktitle = "K{\"a}ytt{\"o}varmuussuunnittelu ja diagnostiikka",
  address = "Finland",

  }

  Nuutinen, M, Norros, L & Pyy, P 2000, Inhimilliset tekijät voimalaitoksen käyttövarmuudessa: Integroitu käyttövarmuuden arviointi- ja kehittämismenetelmä. in Käyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka. VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo, VTT Symposium, no. 206, pp. 91-104, Käyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka, Espoo, Finland, 21/11/00.

  Inhimilliset tekijät voimalaitoksen käyttövarmuudessa : Integroitu käyttövarmuuden arviointi- ja kehittämismenetelmä. / Nuutinen, Maaria; Norros, Leena; Pyy, Pekka.

  Käyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. p. 91-104 (VTT Symposium; No. 206).

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsScientificpeer-review

  TY - GEN

  T1 - Inhimilliset tekijät voimalaitoksen käyttövarmuudessa

  T2 - Integroitu käyttövarmuuden arviointi- ja kehittämismenetelmä

  AU - Nuutinen, Maaria

  AU - Norros, Leena

  AU - Pyy, Pekka

  PY - 2000

  Y1 - 2000

  N2 - Käynnissäpitohenkilöstön toimintatavat käyttövarmuustekijänä -tutkimuksen tavoitteena oli kehittää menetelmää käyttövarmuuteen vaikuttavien inhimillisten tekijöiden tarkastelemiseksi tapaustutkimuksen kautta. Tapaustutkimus kohdistui konventionaaliseen kombivoimalaitokseen. Tutkimusongelmina olivat ensinnäkin, mitkä ovat käyttövarmuuskriittiset käynnissäpitoprosessit ja toiseksi, mitkä inhimilliset tekijät vaikuttavat näihin prosesseihin. Keskeinen lähtöoletus inhimillisten tekijöiden tarkastelussa oli, että käyttövarmuus on yhteydessä henkilöstön kykyyn ja haluun suuntautua perustehtävään, jonka luonne ja toteutumisedellytykset muuttuvat tuotannolle asettuvien vaatimusten kentässä. Tutkimuksen tuloksena perustehtävä ja toimintatavalliset vaatimukset määriteltiin. Lisäksi arvioitiin mitä mahdollisuuksia henkilöillä on suuntautua perustehtävään sekä missä määrin he näin tekevät. Lisäksi tunnistettiin kaksi käyttövarmuuskriittistä käyttötehtävää, joita selvitettiin tarkemmin. Tutkimuksessa kehitettiin Integroitu käyttövarmuuden arviointi- ja kehittämismenetelmä, joka yhdistää psykologisen ja luotettavuusteknisen analyysin.

  AB - Käynnissäpitohenkilöstön toimintatavat käyttövarmuustekijänä -tutkimuksen tavoitteena oli kehittää menetelmää käyttövarmuuteen vaikuttavien inhimillisten tekijöiden tarkastelemiseksi tapaustutkimuksen kautta. Tapaustutkimus kohdistui konventionaaliseen kombivoimalaitokseen. Tutkimusongelmina olivat ensinnäkin, mitkä ovat käyttövarmuuskriittiset käynnissäpitoprosessit ja toiseksi, mitkä inhimilliset tekijät vaikuttavat näihin prosesseihin. Keskeinen lähtöoletus inhimillisten tekijöiden tarkastelussa oli, että käyttövarmuus on yhteydessä henkilöstön kykyyn ja haluun suuntautua perustehtävään, jonka luonne ja toteutumisedellytykset muuttuvat tuotannolle asettuvien vaatimusten kentässä. Tutkimuksen tuloksena perustehtävä ja toimintatavalliset vaatimukset määriteltiin. Lisäksi arvioitiin mitä mahdollisuuksia henkilöillä on suuntautua perustehtävään sekä missä määrin he näin tekevät. Lisäksi tunnistettiin kaksi käyttövarmuuskriittistä käyttötehtävää, joita selvitettiin tarkemmin. Tutkimuksessa kehitettiin Integroitu käyttövarmuuden arviointi- ja kehittämismenetelmä, joka yhdistää psykologisen ja luotettavuusteknisen analyysin.

  M3 - Conference article in proceedings

  SN - 951-38-5705-0

  T3 - VTT Symposium

  SP - 91

  EP - 104

  BT - Käyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Nuutinen M, Norros L, Pyy P. Inhimilliset tekijät voimalaitoksen käyttövarmuudessa: Integroitu käyttövarmuuden arviointi- ja kehittämismenetelmä. In Käyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. 2000. p. 91-104. (VTT Symposium; No. 206).