Inhimilliset tekijät voimalaitoksen käyttövarmuudessa

Integroitu käyttövarmuuden arviointi- ja kehittämismenetelmä

Maaria Nuutinen, Leena Norros, Pekka Pyy

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsScientificpeer-review

Abstract

Käynnissäpitohenkilöstön toimintatavat käyttövarmuustekijänä -tutkimuksen tavoitteena oli kehittää menetelmää käyttövarmuuteen vaikuttavien inhimillisten tekijöiden tarkastelemiseksi tapaustutkimuksen kautta. Tapaustutkimus kohdistui konventionaaliseen kombivoimalaitokseen. Tutkimusongelmina olivat ensinnäkin, mitkä ovat käyttövarmuuskriittiset käynnissäpitoprosessit ja toiseksi, mitkä inhimilliset tekijät vaikuttavat näihin prosesseihin. Keskeinen lähtöoletus inhimillisten tekijöiden tarkastelussa oli, että käyttövarmuus on yhteydessä henkilöstön kykyyn ja haluun suuntautua perustehtävään, jonka luonne ja toteutumisedellytykset muuttuvat tuotannolle asettuvien vaatimusten kentässä. Tutkimuksen tuloksena perustehtävä ja toimintatavalliset vaatimukset määriteltiin. Lisäksi arvioitiin mitä mahdollisuuksia henkilöillä on suuntautua perustehtävään sekä missä määrin he näin tekevät. Lisäksi tunnistettiin kaksi käyttövarmuuskriittistä käyttötehtävää, joita selvitettiin tarkemmin. Tutkimuksessa kehitettiin Integroitu käyttövarmuuden arviointi- ja kehittämismenetelmä, joka yhdistää psykologisen ja luotettavuusteknisen analyysin.
Original languageFinnish
Title of host publicationKäyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Pages91-104
ISBN (Print)951-38-5705-0
Publication statusPublished - 2000
MoE publication typeA4 Article in a conference publication
EventKäyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka - Espoo, Finland
Duration: 21 Nov 200021 Nov 2000

Publication series

NameVTT Symposium
PublisherVTT
Number206
ISSN (Print)0357-9387

Seminar

SeminarKäyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka
CountryFinland
CityEspoo
Period21/11/0021/11/00

Cite this

Nuutinen, M., Norros, L., & Pyy, P. (2000). Inhimilliset tekijät voimalaitoksen käyttövarmuudessa: Integroitu käyttövarmuuden arviointi- ja kehittämismenetelmä. In Käyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka (pp. 91-104). Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Symposium, No. 206
Nuutinen, Maaria ; Norros, Leena ; Pyy, Pekka. / Inhimilliset tekijät voimalaitoksen käyttövarmuudessa : Integroitu käyttövarmuuden arviointi- ja kehittämismenetelmä. Käyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. pp. 91-104 (VTT Symposium; No. 206).
@inproceedings{d09d4c2d48bc4b8fad59b5a8c8f0ea7e,
title = "Inhimilliset tekij{\"a}t voimalaitoksen k{\"a}ytt{\"o}varmuudessa: Integroitu k{\"a}ytt{\"o}varmuuden arviointi- ja kehitt{\"a}mismenetelm{\"a}",
abstract = "K{\"a}ynniss{\"a}pitohenkil{\"o}st{\"o}n toimintatavat k{\"a}ytt{\"o}varmuustekij{\"a}n{\"a} -tutkimuksen tavoitteena oli kehitt{\"a}{\"a} menetelm{\"a}{\"a} k{\"a}ytt{\"o}varmuuteen vaikuttavien inhimillisten tekij{\"o}iden tarkastelemiseksi tapaustutkimuksen kautta. Tapaustutkimus kohdistui konventionaaliseen kombivoimalaitokseen. Tutkimusongelmina olivat ensinn{\"a}kin, mitk{\"a} ovat k{\"a}ytt{\"o}varmuuskriittiset k{\"a}ynniss{\"a}pitoprosessit ja toiseksi, mitk{\"a} inhimilliset tekij{\"a}t vaikuttavat n{\"a}ihin prosesseihin. Keskeinen l{\"a}ht{\"o}oletus inhimillisten tekij{\"o}iden tarkastelussa oli, ett{\"a} k{\"a}ytt{\"o}varmuus on yhteydess{\"a} henkil{\"o}st{\"o}n kykyyn ja haluun suuntautua perusteht{\"a}v{\"a}{\"a}n, jonka luonne ja toteutumisedellytykset muuttuvat tuotannolle asettuvien vaatimusten kent{\"a}ss{\"a}. Tutkimuksen tuloksena perusteht{\"a}v{\"a} ja toimintatavalliset vaatimukset m{\"a}{\"a}riteltiin. Lis{\"a}ksi arvioitiin mit{\"a} mahdollisuuksia henkil{\"o}ill{\"a} on suuntautua perusteht{\"a}v{\"a}{\"a}n sek{\"a} miss{\"a} m{\"a}{\"a}rin he n{\"a}in tekev{\"a}t. Lis{\"a}ksi tunnistettiin kaksi k{\"a}ytt{\"o}varmuuskriittist{\"a} k{\"a}ytt{\"o}teht{\"a}v{\"a}{\"a}, joita selvitettiin tarkemmin. Tutkimuksessa kehitettiin Integroitu k{\"a}ytt{\"o}varmuuden arviointi- ja kehitt{\"a}mismenetelm{\"a}, joka yhdist{\"a}{\"a} psykologisen ja luotettavuusteknisen analyysin.",
author = "Maaria Nuutinen and Leena Norros and Pekka Pyy",
year = "2000",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5705-0",
series = "VTT Symposium",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "206",
pages = "91--104",
booktitle = "K{\"a}ytt{\"o}varmuussuunnittelu ja diagnostiikka",
address = "Finland",

}

Nuutinen, M, Norros, L & Pyy, P 2000, Inhimilliset tekijät voimalaitoksen käyttövarmuudessa: Integroitu käyttövarmuuden arviointi- ja kehittämismenetelmä. in Käyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka. VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo, VTT Symposium, no. 206, pp. 91-104, Käyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka, Espoo, Finland, 21/11/00.

Inhimilliset tekijät voimalaitoksen käyttövarmuudessa : Integroitu käyttövarmuuden arviointi- ja kehittämismenetelmä. / Nuutinen, Maaria; Norros, Leena; Pyy, Pekka.

Käyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. p. 91-104 (VTT Symposium; No. 206).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsScientificpeer-review

TY - GEN

T1 - Inhimilliset tekijät voimalaitoksen käyttövarmuudessa

T2 - Integroitu käyttövarmuuden arviointi- ja kehittämismenetelmä

AU - Nuutinen, Maaria

AU - Norros, Leena

AU - Pyy, Pekka

PY - 2000

Y1 - 2000

N2 - Käynnissäpitohenkilöstön toimintatavat käyttövarmuustekijänä -tutkimuksen tavoitteena oli kehittää menetelmää käyttövarmuuteen vaikuttavien inhimillisten tekijöiden tarkastelemiseksi tapaustutkimuksen kautta. Tapaustutkimus kohdistui konventionaaliseen kombivoimalaitokseen. Tutkimusongelmina olivat ensinnäkin, mitkä ovat käyttövarmuuskriittiset käynnissäpitoprosessit ja toiseksi, mitkä inhimilliset tekijät vaikuttavat näihin prosesseihin. Keskeinen lähtöoletus inhimillisten tekijöiden tarkastelussa oli, että käyttövarmuus on yhteydessä henkilöstön kykyyn ja haluun suuntautua perustehtävään, jonka luonne ja toteutumisedellytykset muuttuvat tuotannolle asettuvien vaatimusten kentässä. Tutkimuksen tuloksena perustehtävä ja toimintatavalliset vaatimukset määriteltiin. Lisäksi arvioitiin mitä mahdollisuuksia henkilöillä on suuntautua perustehtävään sekä missä määrin he näin tekevät. Lisäksi tunnistettiin kaksi käyttövarmuuskriittistä käyttötehtävää, joita selvitettiin tarkemmin. Tutkimuksessa kehitettiin Integroitu käyttövarmuuden arviointi- ja kehittämismenetelmä, joka yhdistää psykologisen ja luotettavuusteknisen analyysin.

AB - Käynnissäpitohenkilöstön toimintatavat käyttövarmuustekijänä -tutkimuksen tavoitteena oli kehittää menetelmää käyttövarmuuteen vaikuttavien inhimillisten tekijöiden tarkastelemiseksi tapaustutkimuksen kautta. Tapaustutkimus kohdistui konventionaaliseen kombivoimalaitokseen. Tutkimusongelmina olivat ensinnäkin, mitkä ovat käyttövarmuuskriittiset käynnissäpitoprosessit ja toiseksi, mitkä inhimilliset tekijät vaikuttavat näihin prosesseihin. Keskeinen lähtöoletus inhimillisten tekijöiden tarkastelussa oli, että käyttövarmuus on yhteydessä henkilöstön kykyyn ja haluun suuntautua perustehtävään, jonka luonne ja toteutumisedellytykset muuttuvat tuotannolle asettuvien vaatimusten kentässä. Tutkimuksen tuloksena perustehtävä ja toimintatavalliset vaatimukset määriteltiin. Lisäksi arvioitiin mitä mahdollisuuksia henkilöillä on suuntautua perustehtävään sekä missä määrin he näin tekevät. Lisäksi tunnistettiin kaksi käyttövarmuuskriittistä käyttötehtävää, joita selvitettiin tarkemmin. Tutkimuksessa kehitettiin Integroitu käyttövarmuuden arviointi- ja kehittämismenetelmä, joka yhdistää psykologisen ja luotettavuusteknisen analyysin.

M3 - Conference article in proceedings

SN - 951-38-5705-0

T3 - VTT Symposium

SP - 91

EP - 104

BT - Käyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Nuutinen M, Norros L, Pyy P. Inhimilliset tekijät voimalaitoksen käyttövarmuudessa: Integroitu käyttövarmuuden arviointi- ja kehittämismenetelmä. In Käyttövarmuussuunnittelu ja diagnostiikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. 2000. p. 91-104. (VTT Symposium; No. 206).