Innova: Kerrostalosta passiivitaloksi

Jyri Nieminen, Riikka Holopainen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Innova-projekti käynnistyi vuoden 2010 alussa, ja tavoitteena oli innostaa taloyhtiöitä parantamaan talojen energiatehokkuutta. Projektissa etsittiin innovatiivisia menetelmiä ja ratkaisuja vanhojen kerrostalojen energiatehokkuuden parannustöihin. Riihimäkeläinen nelikerroksinen 38 asunnon vuonna 1975 valmistunut vuokratalo valittiin Innovan korjauskohteeksi elokuussa 2010. Rakennuksen alkuperäiset ulkoseinät olivat alueelle tyypillisiä betonisia sandwich-elementtejä. Remontissa taloon asennettiin uudet ovet ja ikkunat, parvekkeet, PAROCkivivillaeristeet sekä uusi ilmanvaihtojärjestelmä, jossa on lämmön talteenotto. Talon ulkoseinät mitattiin laserskannerilla, ja elementit mitoitettiin tulosten perusteella. Ulompi betonikuori ja vanhan ulkoseinän lämmöneristys purettiin ja korvattiin pystysuuntaisilla puurunkoisilla julkisivuelementeillä. Ilmanvaihtokanavat, ikkunat ja parvekkeiden ovet samoin kuin julkisivun ensimmäinen rappauskerros oli lisätty elementteihin jo tehtaalla. Elementit kuljetettiin vaaka-asennossa ja käännettiin nosturilla. Mallielementti testattiin tehtaalla ennen valmistuksen aloittamista. Uusi korjausmenetelmä nopeuttaa rakennustöitä työmaalla. Koko rakennusvaihe valmistuu viidessä kuukaudessa, mikä on puolet muiden vastaavien samalla alueella tehtävien remonttien ajasta. Menetelmä mahdollistaa myös rakennuksen arkkitehtuurin päivittämisen.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages62
  ISBN (Electronic)978-951-38-8185-6
  Publication statusPublished - 2014
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Technology
  Number193
  ISSN2242-1211

  Keywords

  • prefabricated renovation
  • TES method
  • passive house
  • apartment house

  Cite this

  Nieminen, J., & Holopainen, R. (2014). Innova: Kerrostalosta passiivitaloksi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 193
  Nieminen, Jyri ; Holopainen, Riikka. / Innova : Kerrostalosta passiivitaloksi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2014. 62 p. (VTT Technology; No. 193).
  @book{59dad7806a6a4ef0840deb157b5d44a2,
  title = "Innova: Kerrostalosta passiivitaloksi",
  abstract = "Innova-projekti k{\"a}ynnistyi vuoden 2010 alussa, ja tavoitteena oli innostaa taloyhti{\"o}it{\"a} parantamaan talojen energiatehokkuutta. Projektissa etsittiin innovatiivisia menetelmi{\"a} ja ratkaisuja vanhojen kerrostalojen energiatehokkuuden parannust{\"o}ihin. Riihim{\"a}kel{\"a}inen nelikerroksinen 38 asunnon vuonna 1975 valmistunut vuokratalo valittiin Innovan korjauskohteeksi elokuussa 2010. Rakennuksen alkuper{\"a}iset ulkosein{\"a}t olivat alueelle tyypillisi{\"a} betonisia sandwich-elementtej{\"a}. Remontissa taloon asennettiin uudet ovet ja ikkunat, parvekkeet, PAROCkivivillaeristeet sek{\"a} uusi ilmanvaihtoj{\"a}rjestelm{\"a}, jossa on l{\"a}mm{\"o}n talteenotto. Talon ulkosein{\"a}t mitattiin laserskannerilla, ja elementit mitoitettiin tulosten perusteella. Ulompi betonikuori ja vanhan ulkosein{\"a}n l{\"a}mm{\"o}neristys purettiin ja korvattiin pystysuuntaisilla puurunkoisilla julkisivuelementeill{\"a}. Ilmanvaihtokanavat, ikkunat ja parvekkeiden ovet samoin kuin julkisivun ensimm{\"a}inen rappauskerros oli lis{\"a}tty elementteihin jo tehtaalla. Elementit kuljetettiin vaaka-asennossa ja k{\"a}{\"a}nnettiin nosturilla. Mallielementti testattiin tehtaalla ennen valmistuksen aloittamista. Uusi korjausmenetelm{\"a} nopeuttaa rakennust{\"o}it{\"a} ty{\"o}maalla. Koko rakennusvaihe valmistuu viidess{\"a} kuukaudessa, mik{\"a} on puolet muiden vastaavien samalla alueella teht{\"a}vien remonttien ajasta. Menetelm{\"a} mahdollistaa my{\"o}s rakennuksen arkkitehtuurin p{\"a}ivitt{\"a}misen.",
  keywords = "prefabricated renovation, TES method, passive house, apartment house",
  author = "Jyri Nieminen and Riikka Holopainen",
  year = "2014",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Technology",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "193",
  address = "Finland",

  }

  Nieminen, J & Holopainen, R 2014, Innova: Kerrostalosta passiivitaloksi. VTT Technology, no. 193, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Innova : Kerrostalosta passiivitaloksi. / Nieminen, Jyri; Holopainen, Riikka.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2014. 62 p. (VTT Technology; No. 193).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Innova

  T2 - Kerrostalosta passiivitaloksi

  AU - Nieminen, Jyri

  AU - Holopainen, Riikka

  PY - 2014

  Y1 - 2014

  N2 - Innova-projekti käynnistyi vuoden 2010 alussa, ja tavoitteena oli innostaa taloyhtiöitä parantamaan talojen energiatehokkuutta. Projektissa etsittiin innovatiivisia menetelmiä ja ratkaisuja vanhojen kerrostalojen energiatehokkuuden parannustöihin. Riihimäkeläinen nelikerroksinen 38 asunnon vuonna 1975 valmistunut vuokratalo valittiin Innovan korjauskohteeksi elokuussa 2010. Rakennuksen alkuperäiset ulkoseinät olivat alueelle tyypillisiä betonisia sandwich-elementtejä. Remontissa taloon asennettiin uudet ovet ja ikkunat, parvekkeet, PAROCkivivillaeristeet sekä uusi ilmanvaihtojärjestelmä, jossa on lämmön talteenotto. Talon ulkoseinät mitattiin laserskannerilla, ja elementit mitoitettiin tulosten perusteella. Ulompi betonikuori ja vanhan ulkoseinän lämmöneristys purettiin ja korvattiin pystysuuntaisilla puurunkoisilla julkisivuelementeillä. Ilmanvaihtokanavat, ikkunat ja parvekkeiden ovet samoin kuin julkisivun ensimmäinen rappauskerros oli lisätty elementteihin jo tehtaalla. Elementit kuljetettiin vaaka-asennossa ja käännettiin nosturilla. Mallielementti testattiin tehtaalla ennen valmistuksen aloittamista. Uusi korjausmenetelmä nopeuttaa rakennustöitä työmaalla. Koko rakennusvaihe valmistuu viidessä kuukaudessa, mikä on puolet muiden vastaavien samalla alueella tehtävien remonttien ajasta. Menetelmä mahdollistaa myös rakennuksen arkkitehtuurin päivittämisen.

  AB - Innova-projekti käynnistyi vuoden 2010 alussa, ja tavoitteena oli innostaa taloyhtiöitä parantamaan talojen energiatehokkuutta. Projektissa etsittiin innovatiivisia menetelmiä ja ratkaisuja vanhojen kerrostalojen energiatehokkuuden parannustöihin. Riihimäkeläinen nelikerroksinen 38 asunnon vuonna 1975 valmistunut vuokratalo valittiin Innovan korjauskohteeksi elokuussa 2010. Rakennuksen alkuperäiset ulkoseinät olivat alueelle tyypillisiä betonisia sandwich-elementtejä. Remontissa taloon asennettiin uudet ovet ja ikkunat, parvekkeet, PAROCkivivillaeristeet sekä uusi ilmanvaihtojärjestelmä, jossa on lämmön talteenotto. Talon ulkoseinät mitattiin laserskannerilla, ja elementit mitoitettiin tulosten perusteella. Ulompi betonikuori ja vanhan ulkoseinän lämmöneristys purettiin ja korvattiin pystysuuntaisilla puurunkoisilla julkisivuelementeillä. Ilmanvaihtokanavat, ikkunat ja parvekkeiden ovet samoin kuin julkisivun ensimmäinen rappauskerros oli lisätty elementteihin jo tehtaalla. Elementit kuljetettiin vaaka-asennossa ja käännettiin nosturilla. Mallielementti testattiin tehtaalla ennen valmistuksen aloittamista. Uusi korjausmenetelmä nopeuttaa rakennustöitä työmaalla. Koko rakennusvaihe valmistuu viidessä kuukaudessa, mikä on puolet muiden vastaavien samalla alueella tehtävien remonttien ajasta. Menetelmä mahdollistaa myös rakennuksen arkkitehtuurin päivittämisen.

  KW - prefabricated renovation

  KW - TES method

  KW - passive house

  KW - apartment house

  M3 - Report

  T3 - VTT Technology

  BT - Innova

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Nieminen J, Holopainen R. Innova: Kerrostalosta passiivitaloksi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2014. 62 p. (VTT Technology; No. 193).