Innova: Kerrostalosta passiivitaloksi

Jyri Nieminen, Riikka Holopainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Innova-projekti käynnistyi vuoden 2010 alussa, ja tavoitteena oli innostaa taloyhtiöitä parantamaan talojen energiatehokkuutta. Projektissa etsittiin innovatiivisia menetelmiä ja ratkaisuja vanhojen kerrostalojen energiatehokkuuden parannustöihin. Riihimäkeläinen nelikerroksinen 38 asunnon vuonna 1975 valmistunut vuokratalo valittiin Innovan korjauskohteeksi elokuussa 2010. Rakennuksen alkuperäiset ulkoseinät olivat alueelle tyypillisiä betonisia sandwich-elementtejä. Remontissa taloon asennettiin uudet ovet ja ikkunat, parvekkeet, PAROCkivivillaeristeet sekä uusi ilmanvaihtojärjestelmä, jossa on lämmön talteenotto. Talon ulkoseinät mitattiin laserskannerilla, ja elementit mitoitettiin tulosten perusteella. Ulompi betonikuori ja vanhan ulkoseinän lämmöneristys purettiin ja korvattiin pystysuuntaisilla puurunkoisilla julkisivuelementeillä. Ilmanvaihtokanavat, ikkunat ja parvekkeiden ovet samoin kuin julkisivun ensimmäinen rappauskerros oli lisätty elementteihin jo tehtaalla. Elementit kuljetettiin vaaka-asennossa ja käännettiin nosturilla. Mallielementti testattiin tehtaalla ennen valmistuksen aloittamista. Uusi korjausmenetelmä nopeuttaa rakennustöitä työmaalla. Koko rakennusvaihe valmistuu viidessä kuukaudessa, mikä on puolet muiden vastaavien samalla alueella tehtävien remonttien ajasta. Menetelmä mahdollistaa myös rakennuksen arkkitehtuurin päivittämisen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages62
ISBN (Electronic)978-951-38-8185-6
Publication statusPublished - 2014
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Technology
Number193
ISSN2242-1211

Keywords

  • prefabricated renovation
  • TES method
  • passive house
  • apartment house

Cite this

Nieminen, J., & Holopainen, R. (2014). Innova: Kerrostalosta passiivitaloksi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 193
Nieminen, Jyri ; Holopainen, Riikka. / Innova : Kerrostalosta passiivitaloksi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2014. 62 p. (VTT Technology; No. 193).
@book{59dad7806a6a4ef0840deb157b5d44a2,
title = "Innova: Kerrostalosta passiivitaloksi",
abstract = "Innova-projekti k{\"a}ynnistyi vuoden 2010 alussa, ja tavoitteena oli innostaa taloyhti{\"o}it{\"a} parantamaan talojen energiatehokkuutta. Projektissa etsittiin innovatiivisia menetelmi{\"a} ja ratkaisuja vanhojen kerrostalojen energiatehokkuuden parannust{\"o}ihin. Riihim{\"a}kel{\"a}inen nelikerroksinen 38 asunnon vuonna 1975 valmistunut vuokratalo valittiin Innovan korjauskohteeksi elokuussa 2010. Rakennuksen alkuper{\"a}iset ulkosein{\"a}t olivat alueelle tyypillisi{\"a} betonisia sandwich-elementtej{\"a}. Remontissa taloon asennettiin uudet ovet ja ikkunat, parvekkeet, PAROCkivivillaeristeet sek{\"a} uusi ilmanvaihtoj{\"a}rjestelm{\"a}, jossa on l{\"a}mm{\"o}n talteenotto. Talon ulkosein{\"a}t mitattiin laserskannerilla, ja elementit mitoitettiin tulosten perusteella. Ulompi betonikuori ja vanhan ulkosein{\"a}n l{\"a}mm{\"o}neristys purettiin ja korvattiin pystysuuntaisilla puurunkoisilla julkisivuelementeill{\"a}. Ilmanvaihtokanavat, ikkunat ja parvekkeiden ovet samoin kuin julkisivun ensimm{\"a}inen rappauskerros oli lis{\"a}tty elementteihin jo tehtaalla. Elementit kuljetettiin vaaka-asennossa ja k{\"a}{\"a}nnettiin nosturilla. Mallielementti testattiin tehtaalla ennen valmistuksen aloittamista. Uusi korjausmenetelm{\"a} nopeuttaa rakennust{\"o}it{\"a} ty{\"o}maalla. Koko rakennusvaihe valmistuu viidess{\"a} kuukaudessa, mik{\"a} on puolet muiden vastaavien samalla alueella teht{\"a}vien remonttien ajasta. Menetelm{\"a} mahdollistaa my{\"o}s rakennuksen arkkitehtuurin p{\"a}ivitt{\"a}misen.",
keywords = "prefabricated renovation, TES method, passive house, apartment house",
author = "Jyri Nieminen and Riikka Holopainen",
year = "2014",
language = "Finnish",
series = "VTT Technology",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "193",
address = "Finland",

}

Nieminen, J & Holopainen, R 2014, Innova: Kerrostalosta passiivitaloksi. VTT Technology, no. 193, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Innova : Kerrostalosta passiivitaloksi. / Nieminen, Jyri; Holopainen, Riikka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2014. 62 p. (VTT Technology; No. 193).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Innova

T2 - Kerrostalosta passiivitaloksi

AU - Nieminen, Jyri

AU - Holopainen, Riikka

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Innova-projekti käynnistyi vuoden 2010 alussa, ja tavoitteena oli innostaa taloyhtiöitä parantamaan talojen energiatehokkuutta. Projektissa etsittiin innovatiivisia menetelmiä ja ratkaisuja vanhojen kerrostalojen energiatehokkuuden parannustöihin. Riihimäkeläinen nelikerroksinen 38 asunnon vuonna 1975 valmistunut vuokratalo valittiin Innovan korjauskohteeksi elokuussa 2010. Rakennuksen alkuperäiset ulkoseinät olivat alueelle tyypillisiä betonisia sandwich-elementtejä. Remontissa taloon asennettiin uudet ovet ja ikkunat, parvekkeet, PAROCkivivillaeristeet sekä uusi ilmanvaihtojärjestelmä, jossa on lämmön talteenotto. Talon ulkoseinät mitattiin laserskannerilla, ja elementit mitoitettiin tulosten perusteella. Ulompi betonikuori ja vanhan ulkoseinän lämmöneristys purettiin ja korvattiin pystysuuntaisilla puurunkoisilla julkisivuelementeillä. Ilmanvaihtokanavat, ikkunat ja parvekkeiden ovet samoin kuin julkisivun ensimmäinen rappauskerros oli lisätty elementteihin jo tehtaalla. Elementit kuljetettiin vaaka-asennossa ja käännettiin nosturilla. Mallielementti testattiin tehtaalla ennen valmistuksen aloittamista. Uusi korjausmenetelmä nopeuttaa rakennustöitä työmaalla. Koko rakennusvaihe valmistuu viidessä kuukaudessa, mikä on puolet muiden vastaavien samalla alueella tehtävien remonttien ajasta. Menetelmä mahdollistaa myös rakennuksen arkkitehtuurin päivittämisen.

AB - Innova-projekti käynnistyi vuoden 2010 alussa, ja tavoitteena oli innostaa taloyhtiöitä parantamaan talojen energiatehokkuutta. Projektissa etsittiin innovatiivisia menetelmiä ja ratkaisuja vanhojen kerrostalojen energiatehokkuuden parannustöihin. Riihimäkeläinen nelikerroksinen 38 asunnon vuonna 1975 valmistunut vuokratalo valittiin Innovan korjauskohteeksi elokuussa 2010. Rakennuksen alkuperäiset ulkoseinät olivat alueelle tyypillisiä betonisia sandwich-elementtejä. Remontissa taloon asennettiin uudet ovet ja ikkunat, parvekkeet, PAROCkivivillaeristeet sekä uusi ilmanvaihtojärjestelmä, jossa on lämmön talteenotto. Talon ulkoseinät mitattiin laserskannerilla, ja elementit mitoitettiin tulosten perusteella. Ulompi betonikuori ja vanhan ulkoseinän lämmöneristys purettiin ja korvattiin pystysuuntaisilla puurunkoisilla julkisivuelementeillä. Ilmanvaihtokanavat, ikkunat ja parvekkeiden ovet samoin kuin julkisivun ensimmäinen rappauskerros oli lisätty elementteihin jo tehtaalla. Elementit kuljetettiin vaaka-asennossa ja käännettiin nosturilla. Mallielementti testattiin tehtaalla ennen valmistuksen aloittamista. Uusi korjausmenetelmä nopeuttaa rakennustöitä työmaalla. Koko rakennusvaihe valmistuu viidessä kuukaudessa, mikä on puolet muiden vastaavien samalla alueella tehtävien remonttien ajasta. Menetelmä mahdollistaa myös rakennuksen arkkitehtuurin päivittämisen.

KW - prefabricated renovation

KW - TES method

KW - passive house

KW - apartment house

M3 - Report

T3 - VTT Technology

BT - Innova

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Nieminen J, Holopainen R. Innova: Kerrostalosta passiivitaloksi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2014. 62 p. (VTT Technology; No. 193).