Innovaatiotoiminta PKT-yrityksissä

Tarmo Lemola, Raimo Lovio

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Pienen ja keskisuuren teollisuuden (käytetään lyhennettä PKT) asemasta ja merkityksestä innovaatiotoiminnassa on Suomessakin keskusteltu runsaasti viime vuosina. Julkaisussa tarkastellaan PKT-yritysten asemaa Suomen teollisuudesss ja täsmennetään PKT-yritysten merkitystä ja roolia innovaatiotoiminnassa. Lisäksi tarkastellaan valtiollisen teknologiapolitiikan mahdollisuuksia ja keinoja edistää PKT-yritysten innovaatiotoimintaa. Käsiteltävät asiat perustuvat aikaisempiin ulko- ja kotimaisiin tutkimuksiin. Joitakin uusia laskelmia tehtiin teollisuus- ja tutkimustilastoista. PKT-yritysten määrittelyssä käytetään pääasiassa työntekijämäärään perustuvaa mittaria. Innovaatiotoiminnalla tarkoitetaan uusien tuotteiden ja tuotantoprosessien kehittämiseen tähtäävää toimintaa yrityksissä tai niiden ulkopuolella. Pieni ja keskisuuri teollisuus ei ole selkeä homogeeninen kokonaisuus. Pikemminkin se on tilastollinen, yhden muuttujan mukaan muodostettu ryhmä. Siksi ei ole hedelmällistä kysyä, onko PKT-yritysten merkitys innovaatiotoiminnassa suuri vai pieni. Sen sijaan pitää kysyä, millaiset PKT-yritykset ja millaisissa olosuhteissa voivat saavuttaa merkittäviä tuloksia innovaatiotoiminnassa. Tämä on julkaisun tärkeä lähtökohta ja PKT-yritysten innovaatiotoiminnan tarkastelun näkökulma. PKT-yrityksiä ei voida pitää innovaatioiden päälähteenä. Niillä on kuitenkin tietyillä teknologian aloilla ja tietyissä teknologian kehitysvaiheissa tärkeä merkitys uusien tuoteideoiden tuottajina ja määrättyyn rajaan saakka myös ideoiden hyödyntäjinä ja kehittäjinä. Onkin perusteltua, että teknologiapoliittisilla toimilla pyritään edistämään PKT-yritysten innovaatiotoimintaa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages102
ISBN (Print)951-38-1775-X
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number228
ISSN0358-5085

Keywords

  • innovation

Cite this

Lemola, T., & Lovio, R. (1983). Innovaatiotoiminta PKT-yrityksissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 228
Lemola, Tarmo ; Lovio, Raimo. / Innovaatiotoiminta PKT-yrityksissä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 102 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 228).
@book{b2d2e0da75e0456c844c25a77d9405bf,
title = "Innovaatiotoiminta PKT-yrityksiss{\"a}",
abstract = "Pienen ja keskisuuren teollisuuden (k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n lyhennett{\"a} PKT) asemasta ja merkityksest{\"a} innovaatiotoiminnassa on Suomessakin keskusteltu runsaasti viime vuosina. Julkaisussa tarkastellaan PKT-yritysten asemaa Suomen teollisuudesss ja t{\"a}smennet{\"a}{\"a}n PKT-yritysten merkityst{\"a} ja roolia innovaatiotoiminnassa. Lis{\"a}ksi tarkastellaan valtiollisen teknologiapolitiikan mahdollisuuksia ja keinoja edist{\"a}{\"a} PKT-yritysten innovaatiotoimintaa. K{\"a}sitelt{\"a}v{\"a}t asiat perustuvat aikaisempiin ulko- ja kotimaisiin tutkimuksiin. Joitakin uusia laskelmia tehtiin teollisuus- ja tutkimustilastoista. PKT-yritysten m{\"a}{\"a}rittelyss{\"a} k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n p{\"a}{\"a}asiassa ty{\"o}ntekij{\"a}m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a}n perustuvaa mittaria. Innovaatiotoiminnalla tarkoitetaan uusien tuotteiden ja tuotantoprosessien kehitt{\"a}miseen t{\"a}ht{\"a}{\"a}v{\"a}{\"a} toimintaa yrityksiss{\"a} tai niiden ulkopuolella. Pieni ja keskisuuri teollisuus ei ole selke{\"a} homogeeninen kokonaisuus. Pikemminkin se on tilastollinen, yhden muuttujan mukaan muodostettu ryhm{\"a}. Siksi ei ole hedelm{\"a}llist{\"a} kysy{\"a}, onko PKT-yritysten merkitys innovaatiotoiminnassa suuri vai pieni. Sen sijaan pit{\"a}{\"a} kysy{\"a}, millaiset PKT-yritykset ja millaisissa olosuhteissa voivat saavuttaa merkitt{\"a}vi{\"a} tuloksia innovaatiotoiminnassa. T{\"a}m{\"a} on julkaisun t{\"a}rke{\"a} l{\"a}ht{\"o}kohta ja PKT-yritysten innovaatiotoiminnan tarkastelun n{\"a}k{\"o}kulma. PKT-yrityksi{\"a} ei voida pit{\"a}{\"a} innovaatioiden p{\"a}{\"a}l{\"a}hteen{\"a}. Niill{\"a} on kuitenkin tietyill{\"a} teknologian aloilla ja tietyiss{\"a} teknologian kehitysvaiheissa t{\"a}rke{\"a} merkitys uusien tuoteideoiden tuottajina ja m{\"a}{\"a}r{\"a}ttyyn rajaan saakka my{\"o}s ideoiden hy{\"o}dynt{\"a}jin{\"a} ja kehitt{\"a}jin{\"a}. Onkin perusteltua, ett{\"a} teknologiapoliittisilla toimilla pyrit{\"a}{\"a}n edist{\"a}m{\"a}{\"a}n PKT-yritysten innovaatiotoimintaa.",
keywords = "innovation",
author = "Tarmo Lemola and Raimo Lovio",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1775-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "228",
address = "Finland",

}

Lemola, T & Lovio, R 1983, Innovaatiotoiminta PKT-yrityksissä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 228, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Innovaatiotoiminta PKT-yrityksissä. / Lemola, Tarmo; Lovio, Raimo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 102 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 228).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Innovaatiotoiminta PKT-yrityksissä

AU - Lemola, Tarmo

AU - Lovio, Raimo

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Pienen ja keskisuuren teollisuuden (käytetään lyhennettä PKT) asemasta ja merkityksestä innovaatiotoiminnassa on Suomessakin keskusteltu runsaasti viime vuosina. Julkaisussa tarkastellaan PKT-yritysten asemaa Suomen teollisuudesss ja täsmennetään PKT-yritysten merkitystä ja roolia innovaatiotoiminnassa. Lisäksi tarkastellaan valtiollisen teknologiapolitiikan mahdollisuuksia ja keinoja edistää PKT-yritysten innovaatiotoimintaa. Käsiteltävät asiat perustuvat aikaisempiin ulko- ja kotimaisiin tutkimuksiin. Joitakin uusia laskelmia tehtiin teollisuus- ja tutkimustilastoista. PKT-yritysten määrittelyssä käytetään pääasiassa työntekijämäärään perustuvaa mittaria. Innovaatiotoiminnalla tarkoitetaan uusien tuotteiden ja tuotantoprosessien kehittämiseen tähtäävää toimintaa yrityksissä tai niiden ulkopuolella. Pieni ja keskisuuri teollisuus ei ole selkeä homogeeninen kokonaisuus. Pikemminkin se on tilastollinen, yhden muuttujan mukaan muodostettu ryhmä. Siksi ei ole hedelmällistä kysyä, onko PKT-yritysten merkitys innovaatiotoiminnassa suuri vai pieni. Sen sijaan pitää kysyä, millaiset PKT-yritykset ja millaisissa olosuhteissa voivat saavuttaa merkittäviä tuloksia innovaatiotoiminnassa. Tämä on julkaisun tärkeä lähtökohta ja PKT-yritysten innovaatiotoiminnan tarkastelun näkökulma. PKT-yrityksiä ei voida pitää innovaatioiden päälähteenä. Niillä on kuitenkin tietyillä teknologian aloilla ja tietyissä teknologian kehitysvaiheissa tärkeä merkitys uusien tuoteideoiden tuottajina ja määrättyyn rajaan saakka myös ideoiden hyödyntäjinä ja kehittäjinä. Onkin perusteltua, että teknologiapoliittisilla toimilla pyritään edistämään PKT-yritysten innovaatiotoimintaa.

AB - Pienen ja keskisuuren teollisuuden (käytetään lyhennettä PKT) asemasta ja merkityksestä innovaatiotoiminnassa on Suomessakin keskusteltu runsaasti viime vuosina. Julkaisussa tarkastellaan PKT-yritysten asemaa Suomen teollisuudesss ja täsmennetään PKT-yritysten merkitystä ja roolia innovaatiotoiminnassa. Lisäksi tarkastellaan valtiollisen teknologiapolitiikan mahdollisuuksia ja keinoja edistää PKT-yritysten innovaatiotoimintaa. Käsiteltävät asiat perustuvat aikaisempiin ulko- ja kotimaisiin tutkimuksiin. Joitakin uusia laskelmia tehtiin teollisuus- ja tutkimustilastoista. PKT-yritysten määrittelyssä käytetään pääasiassa työntekijämäärään perustuvaa mittaria. Innovaatiotoiminnalla tarkoitetaan uusien tuotteiden ja tuotantoprosessien kehittämiseen tähtäävää toimintaa yrityksissä tai niiden ulkopuolella. Pieni ja keskisuuri teollisuus ei ole selkeä homogeeninen kokonaisuus. Pikemminkin se on tilastollinen, yhden muuttujan mukaan muodostettu ryhmä. Siksi ei ole hedelmällistä kysyä, onko PKT-yritysten merkitys innovaatiotoiminnassa suuri vai pieni. Sen sijaan pitää kysyä, millaiset PKT-yritykset ja millaisissa olosuhteissa voivat saavuttaa merkittäviä tuloksia innovaatiotoiminnassa. Tämä on julkaisun tärkeä lähtökohta ja PKT-yritysten innovaatiotoiminnan tarkastelun näkökulma. PKT-yrityksiä ei voida pitää innovaatioiden päälähteenä. Niillä on kuitenkin tietyillä teknologian aloilla ja tietyissä teknologian kehitysvaiheissa tärkeä merkitys uusien tuoteideoiden tuottajina ja määrättyyn rajaan saakka myös ideoiden hyödyntäjinä ja kehittäjinä. Onkin perusteltua, että teknologiapoliittisilla toimilla pyritään edistämään PKT-yritysten innovaatiotoimintaa.

KW - innovation

M3 - Report

SN - 951-38-1775-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Innovaatiotoiminta PKT-yrityksissä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Lemola T, Lovio R. Innovaatiotoiminta PKT-yrityksissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 102 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 228).