Innovatiivisen liikennejärjestelmän operoinnin tiekartta

Satu Innamaa, Elina Aittoniemi, Hanna Askola, Risto Kulmala

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  VTT:n älyliikenteen innovaatio-ohjelma INTRANSin tavoitteena on edistää liikenteen turvallisuutta, sujuvuutta ja ympäristöystävällisyyttä kehittämällä uusia innovatiivisia palveluja ja teknologiaratkaisuja. Tässä työssä oli tarkoituksena kehittää ennakkonäkemys ja tiekartta innovatiivisille liikennejärjestelmän operoinnin palveluille 10-20 vuoden päähän, jotta lupaavimmat palvelutyypit voitaisiin tunnistaa ja ottaa kehitettäviksi. Palveluiden tulisi tarjota uusia mahdollisuuksia vientiin ja kotimaan liiketoimintaan suomalaisille yrityksille sekä samalla tuottaa selkeää lisäarvoa liikennejärjestelmän operaattoreille. Työ perustui Ventän tiekarttamenetelmään ja kahteen asiantuntijatyöpajaan, joissa oli edustajat VTT:n lisäksi liikenne- ja viestintäministeriöstä, Liikennevirastosta, Liikenteen turvallisuusvirastosta (Trafi), Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta ja Tampereen kaupungilta. Työssä kehitettiin visio: "Proaktiivinen operointi takaa, että liikennejärjestelmä toimii kokonaisuutena mahdollisimman tehokkaasti ja täyttää käyttäjän odotukset kaikissa olosuhteissa." Visiossa operoinnilla vaikutetaan kulkutapajakaumaan ja liikkumisen edellytyksiin ja sitä kautta liikenteen kysyntään. Työssä kuvattiin nykytila ja selvitettiin tulevaisuuden trendejä. Liikennejärjestelmän operoinnin haasteet ja keinot selvitä haasteista listattiin. Lopputuloksena annettiin toimenpidelistat alan eri toimijoille vuosille 2012-2013, 2014-2020 ja 2021-2030, jotta visio saavutettaisiin.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages28
  ISBN (Electronic)978-951-38-7527-5
  Publication statusPublished - 2011
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Working Papers
  Number185

  Keywords

  • traffic management
  • transport system operation
  • roadmap
  • foresight
  • vision

  Cite this

  Innamaa, S., Aittoniemi, E., Askola, H., & Kulmala, R. (2011). Innovatiivisen liikennejärjestelmän operoinnin tiekartta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 185
  Innamaa, Satu ; Aittoniemi, Elina ; Askola, Hanna ; Kulmala, Risto. / Innovatiivisen liikennejärjestelmän operoinnin tiekartta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 28 p. (VTT Working Papers; No. 185).
  @book{afed803aa48049898d6e1f3c67a230ec,
  title = "Innovatiivisen liikennej{\"a}rjestelm{\"a}n operoinnin tiekartta",
  abstract = "VTT:n {\"a}lyliikenteen innovaatio-ohjelma INTRANSin tavoitteena on edist{\"a}{\"a} liikenteen turvallisuutta, sujuvuutta ja ymp{\"a}rist{\"o}yst{\"a}v{\"a}llisyytt{\"a} kehitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} uusia innovatiivisia palveluja ja teknologiaratkaisuja. T{\"a}ss{\"a} ty{\"o}ss{\"a} oli tarkoituksena kehitt{\"a}{\"a} ennakkon{\"a}kemys ja tiekartta innovatiivisille liikennej{\"a}rjestelm{\"a}n operoinnin palveluille 10-20 vuoden p{\"a}{\"a}h{\"a}n, jotta lupaavimmat palvelutyypit voitaisiin tunnistaa ja ottaa kehitett{\"a}viksi. Palveluiden tulisi tarjota uusia mahdollisuuksia vientiin ja kotimaan liiketoimintaan suomalaisille yrityksille sek{\"a} samalla tuottaa selke{\"a}{\"a} lis{\"a}arvoa liikennej{\"a}rjestelm{\"a}n operaattoreille. Ty{\"o} perustui Vent{\"a}n tiekarttamenetelm{\"a}{\"a}n ja kahteen asiantuntijaty{\"o}pajaan, joissa oli edustajat VTT:n lis{\"a}ksi liikenne- ja viestint{\"a}ministeri{\"o}st{\"a}, Liikennevirastosta, Liikenteen turvallisuusvirastosta (Trafi), Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta ja Tampereen kaupungilta. Ty{\"o}ss{\"a} kehitettiin visio: {"}Proaktiivinen operointi takaa, ett{\"a} liikennej{\"a}rjestelm{\"a} toimii kokonaisuutena mahdollisimman tehokkaasti ja t{\"a}ytt{\"a}{\"a} k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}n odotukset kaikissa olosuhteissa.{"} Visiossa operoinnilla vaikutetaan kulkutapajakaumaan ja liikkumisen edellytyksiin ja sit{\"a} kautta liikenteen kysynt{\"a}{\"a}n. Ty{\"o}ss{\"a} kuvattiin nykytila ja selvitettiin tulevaisuuden trendej{\"a}. Liikennej{\"a}rjestelm{\"a}n operoinnin haasteet ja keinot selvit{\"a} haasteista listattiin. Lopputuloksena annettiin toimenpidelistat alan eri toimijoille vuosille 2012-2013, 2014-2020 ja 2021-2030, jotta visio saavutettaisiin.",
  keywords = "traffic management, transport system operation, roadmap, foresight, vision",
  author = "Satu Innamaa and Elina Aittoniemi and Hanna Askola and Risto Kulmala",
  note = "Project code: 75666",
  year = "2011",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Working Papers",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "185",
  address = "Finland",

  }

  Innamaa, S, Aittoniemi, E, Askola, H & Kulmala, R 2011, Innovatiivisen liikennejärjestelmän operoinnin tiekartta. VTT Working Papers, no. 185, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Innovatiivisen liikennejärjestelmän operoinnin tiekartta. / Innamaa, Satu; Aittoniemi, Elina; Askola, Hanna; Kulmala, Risto.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 28 p. (VTT Working Papers; No. 185).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Innovatiivisen liikennejärjestelmän operoinnin tiekartta

  AU - Innamaa, Satu

  AU - Aittoniemi, Elina

  AU - Askola, Hanna

  AU - Kulmala, Risto

  N1 - Project code: 75666

  PY - 2011

  Y1 - 2011

  N2 - VTT:n älyliikenteen innovaatio-ohjelma INTRANSin tavoitteena on edistää liikenteen turvallisuutta, sujuvuutta ja ympäristöystävällisyyttä kehittämällä uusia innovatiivisia palveluja ja teknologiaratkaisuja. Tässä työssä oli tarkoituksena kehittää ennakkonäkemys ja tiekartta innovatiivisille liikennejärjestelmän operoinnin palveluille 10-20 vuoden päähän, jotta lupaavimmat palvelutyypit voitaisiin tunnistaa ja ottaa kehitettäviksi. Palveluiden tulisi tarjota uusia mahdollisuuksia vientiin ja kotimaan liiketoimintaan suomalaisille yrityksille sekä samalla tuottaa selkeää lisäarvoa liikennejärjestelmän operaattoreille. Työ perustui Ventän tiekarttamenetelmään ja kahteen asiantuntijatyöpajaan, joissa oli edustajat VTT:n lisäksi liikenne- ja viestintäministeriöstä, Liikennevirastosta, Liikenteen turvallisuusvirastosta (Trafi), Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta ja Tampereen kaupungilta. Työssä kehitettiin visio: "Proaktiivinen operointi takaa, että liikennejärjestelmä toimii kokonaisuutena mahdollisimman tehokkaasti ja täyttää käyttäjän odotukset kaikissa olosuhteissa." Visiossa operoinnilla vaikutetaan kulkutapajakaumaan ja liikkumisen edellytyksiin ja sitä kautta liikenteen kysyntään. Työssä kuvattiin nykytila ja selvitettiin tulevaisuuden trendejä. Liikennejärjestelmän operoinnin haasteet ja keinot selvitä haasteista listattiin. Lopputuloksena annettiin toimenpidelistat alan eri toimijoille vuosille 2012-2013, 2014-2020 ja 2021-2030, jotta visio saavutettaisiin.

  AB - VTT:n älyliikenteen innovaatio-ohjelma INTRANSin tavoitteena on edistää liikenteen turvallisuutta, sujuvuutta ja ympäristöystävällisyyttä kehittämällä uusia innovatiivisia palveluja ja teknologiaratkaisuja. Tässä työssä oli tarkoituksena kehittää ennakkonäkemys ja tiekartta innovatiivisille liikennejärjestelmän operoinnin palveluille 10-20 vuoden päähän, jotta lupaavimmat palvelutyypit voitaisiin tunnistaa ja ottaa kehitettäviksi. Palveluiden tulisi tarjota uusia mahdollisuuksia vientiin ja kotimaan liiketoimintaan suomalaisille yrityksille sekä samalla tuottaa selkeää lisäarvoa liikennejärjestelmän operaattoreille. Työ perustui Ventän tiekarttamenetelmään ja kahteen asiantuntijatyöpajaan, joissa oli edustajat VTT:n lisäksi liikenne- ja viestintäministeriöstä, Liikennevirastosta, Liikenteen turvallisuusvirastosta (Trafi), Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta ja Tampereen kaupungilta. Työssä kehitettiin visio: "Proaktiivinen operointi takaa, että liikennejärjestelmä toimii kokonaisuutena mahdollisimman tehokkaasti ja täyttää käyttäjän odotukset kaikissa olosuhteissa." Visiossa operoinnilla vaikutetaan kulkutapajakaumaan ja liikkumisen edellytyksiin ja sitä kautta liikenteen kysyntään. Työssä kuvattiin nykytila ja selvitettiin tulevaisuuden trendejä. Liikennejärjestelmän operoinnin haasteet ja keinot selvitä haasteista listattiin. Lopputuloksena annettiin toimenpidelistat alan eri toimijoille vuosille 2012-2013, 2014-2020 ja 2021-2030, jotta visio saavutettaisiin.

  KW - traffic management

  KW - transport system operation

  KW - roadmap

  KW - foresight

  KW - vision

  M3 - Report

  T3 - VTT Working Papers

  BT - Innovatiivisen liikennejärjestelmän operoinnin tiekartta

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Innamaa S, Aittoniemi E, Askola H, Kulmala R. Innovatiivisen liikennejärjestelmän operoinnin tiekartta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 28 p. (VTT Working Papers; No. 185).