Innovatiivisen liikennejärjestelmän operoinnin tiekartta

Satu Innamaa, Elina Aittoniemi, Hanna Askola, Risto Kulmala

Research output: Book/ReportReport

Abstract

VTT:n älyliikenteen innovaatio-ohjelma INTRANSin tavoitteena on edistää liikenteen turvallisuutta, sujuvuutta ja ympäristöystävällisyyttä kehittämällä uusia innovatiivisia palveluja ja teknologiaratkaisuja. Tässä työssä oli tarkoituksena kehittää ennakkonäkemys ja tiekartta innovatiivisille liikennejärjestelmän operoinnin palveluille 10-20 vuoden päähän, jotta lupaavimmat palvelutyypit voitaisiin tunnistaa ja ottaa kehitettäviksi. Palveluiden tulisi tarjota uusia mahdollisuuksia vientiin ja kotimaan liiketoimintaan suomalaisille yrityksille sekä samalla tuottaa selkeää lisäarvoa liikennejärjestelmän operaattoreille. Työ perustui Ventän tiekarttamenetelmään ja kahteen asiantuntijatyöpajaan, joissa oli edustajat VTT:n lisäksi liikenne- ja viestintäministeriöstä, Liikennevirastosta, Liikenteen turvallisuusvirastosta (Trafi), Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta ja Tampereen kaupungilta. Työssä kehitettiin visio: "Proaktiivinen operointi takaa, että liikennejärjestelmä toimii kokonaisuutena mahdollisimman tehokkaasti ja täyttää käyttäjän odotukset kaikissa olosuhteissa." Visiossa operoinnilla vaikutetaan kulkutapajakaumaan ja liikkumisen edellytyksiin ja sitä kautta liikenteen kysyntään. Työssä kuvattiin nykytila ja selvitettiin tulevaisuuden trendejä. Liikennejärjestelmän operoinnin haasteet ja keinot selvitä haasteista listattiin. Lopputuloksena annettiin toimenpidelistat alan eri toimijoille vuosille 2012-2013, 2014-2020 ja 2021-2030, jotta visio saavutettaisiin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages28
ISBN (Electronic)978-951-38-7527-5
Publication statusPublished - 2011
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Working Papers
Number185

Keywords

  • traffic management
  • transport system operation
  • roadmap
  • foresight
  • vision

Cite this

Innamaa, S., Aittoniemi, E., Askola, H., & Kulmala, R. (2011). Innovatiivisen liikennejärjestelmän operoinnin tiekartta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 185
Innamaa, Satu ; Aittoniemi, Elina ; Askola, Hanna ; Kulmala, Risto. / Innovatiivisen liikennejärjestelmän operoinnin tiekartta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 28 p. (VTT Working Papers; No. 185).
@book{afed803aa48049898d6e1f3c67a230ec,
title = "Innovatiivisen liikennej{\"a}rjestelm{\"a}n operoinnin tiekartta",
abstract = "VTT:n {\"a}lyliikenteen innovaatio-ohjelma INTRANSin tavoitteena on edist{\"a}{\"a} liikenteen turvallisuutta, sujuvuutta ja ymp{\"a}rist{\"o}yst{\"a}v{\"a}llisyytt{\"a} kehitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} uusia innovatiivisia palveluja ja teknologiaratkaisuja. T{\"a}ss{\"a} ty{\"o}ss{\"a} oli tarkoituksena kehitt{\"a}{\"a} ennakkon{\"a}kemys ja tiekartta innovatiivisille liikennej{\"a}rjestelm{\"a}n operoinnin palveluille 10-20 vuoden p{\"a}{\"a}h{\"a}n, jotta lupaavimmat palvelutyypit voitaisiin tunnistaa ja ottaa kehitett{\"a}viksi. Palveluiden tulisi tarjota uusia mahdollisuuksia vientiin ja kotimaan liiketoimintaan suomalaisille yrityksille sek{\"a} samalla tuottaa selke{\"a}{\"a} lis{\"a}arvoa liikennej{\"a}rjestelm{\"a}n operaattoreille. Ty{\"o} perustui Vent{\"a}n tiekarttamenetelm{\"a}{\"a}n ja kahteen asiantuntijaty{\"o}pajaan, joissa oli edustajat VTT:n lis{\"a}ksi liikenne- ja viestint{\"a}ministeri{\"o}st{\"a}, Liikennevirastosta, Liikenteen turvallisuusvirastosta (Trafi), Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta ja Tampereen kaupungilta. Ty{\"o}ss{\"a} kehitettiin visio: {"}Proaktiivinen operointi takaa, ett{\"a} liikennej{\"a}rjestelm{\"a} toimii kokonaisuutena mahdollisimman tehokkaasti ja t{\"a}ytt{\"a}{\"a} k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}n odotukset kaikissa olosuhteissa.{"} Visiossa operoinnilla vaikutetaan kulkutapajakaumaan ja liikkumisen edellytyksiin ja sit{\"a} kautta liikenteen kysynt{\"a}{\"a}n. Ty{\"o}ss{\"a} kuvattiin nykytila ja selvitettiin tulevaisuuden trendej{\"a}. Liikennej{\"a}rjestelm{\"a}n operoinnin haasteet ja keinot selvit{\"a} haasteista listattiin. Lopputuloksena annettiin toimenpidelistat alan eri toimijoille vuosille 2012-2013, 2014-2020 ja 2021-2030, jotta visio saavutettaisiin.",
keywords = "traffic management, transport system operation, roadmap, foresight, vision",
author = "Satu Innamaa and Elina Aittoniemi and Hanna Askola and Risto Kulmala",
note = "Project code: 75666",
year = "2011",
language = "Finnish",
series = "VTT Working Papers",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "185",
address = "Finland",

}

Innamaa, S, Aittoniemi, E, Askola, H & Kulmala, R 2011, Innovatiivisen liikennejärjestelmän operoinnin tiekartta. VTT Working Papers, no. 185, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Innovatiivisen liikennejärjestelmän operoinnin tiekartta. / Innamaa, Satu; Aittoniemi, Elina; Askola, Hanna; Kulmala, Risto.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 28 p. (VTT Working Papers; No. 185).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Innovatiivisen liikennejärjestelmän operoinnin tiekartta

AU - Innamaa, Satu

AU - Aittoniemi, Elina

AU - Askola, Hanna

AU - Kulmala, Risto

N1 - Project code: 75666

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - VTT:n älyliikenteen innovaatio-ohjelma INTRANSin tavoitteena on edistää liikenteen turvallisuutta, sujuvuutta ja ympäristöystävällisyyttä kehittämällä uusia innovatiivisia palveluja ja teknologiaratkaisuja. Tässä työssä oli tarkoituksena kehittää ennakkonäkemys ja tiekartta innovatiivisille liikennejärjestelmän operoinnin palveluille 10-20 vuoden päähän, jotta lupaavimmat palvelutyypit voitaisiin tunnistaa ja ottaa kehitettäviksi. Palveluiden tulisi tarjota uusia mahdollisuuksia vientiin ja kotimaan liiketoimintaan suomalaisille yrityksille sekä samalla tuottaa selkeää lisäarvoa liikennejärjestelmän operaattoreille. Työ perustui Ventän tiekarttamenetelmään ja kahteen asiantuntijatyöpajaan, joissa oli edustajat VTT:n lisäksi liikenne- ja viestintäministeriöstä, Liikennevirastosta, Liikenteen turvallisuusvirastosta (Trafi), Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta ja Tampereen kaupungilta. Työssä kehitettiin visio: "Proaktiivinen operointi takaa, että liikennejärjestelmä toimii kokonaisuutena mahdollisimman tehokkaasti ja täyttää käyttäjän odotukset kaikissa olosuhteissa." Visiossa operoinnilla vaikutetaan kulkutapajakaumaan ja liikkumisen edellytyksiin ja sitä kautta liikenteen kysyntään. Työssä kuvattiin nykytila ja selvitettiin tulevaisuuden trendejä. Liikennejärjestelmän operoinnin haasteet ja keinot selvitä haasteista listattiin. Lopputuloksena annettiin toimenpidelistat alan eri toimijoille vuosille 2012-2013, 2014-2020 ja 2021-2030, jotta visio saavutettaisiin.

AB - VTT:n älyliikenteen innovaatio-ohjelma INTRANSin tavoitteena on edistää liikenteen turvallisuutta, sujuvuutta ja ympäristöystävällisyyttä kehittämällä uusia innovatiivisia palveluja ja teknologiaratkaisuja. Tässä työssä oli tarkoituksena kehittää ennakkonäkemys ja tiekartta innovatiivisille liikennejärjestelmän operoinnin palveluille 10-20 vuoden päähän, jotta lupaavimmat palvelutyypit voitaisiin tunnistaa ja ottaa kehitettäviksi. Palveluiden tulisi tarjota uusia mahdollisuuksia vientiin ja kotimaan liiketoimintaan suomalaisille yrityksille sekä samalla tuottaa selkeää lisäarvoa liikennejärjestelmän operaattoreille. Työ perustui Ventän tiekarttamenetelmään ja kahteen asiantuntijatyöpajaan, joissa oli edustajat VTT:n lisäksi liikenne- ja viestintäministeriöstä, Liikennevirastosta, Liikenteen turvallisuusvirastosta (Trafi), Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta ja Tampereen kaupungilta. Työssä kehitettiin visio: "Proaktiivinen operointi takaa, että liikennejärjestelmä toimii kokonaisuutena mahdollisimman tehokkaasti ja täyttää käyttäjän odotukset kaikissa olosuhteissa." Visiossa operoinnilla vaikutetaan kulkutapajakaumaan ja liikkumisen edellytyksiin ja sitä kautta liikenteen kysyntään. Työssä kuvattiin nykytila ja selvitettiin tulevaisuuden trendejä. Liikennejärjestelmän operoinnin haasteet ja keinot selvitä haasteista listattiin. Lopputuloksena annettiin toimenpidelistat alan eri toimijoille vuosille 2012-2013, 2014-2020 ja 2021-2030, jotta visio saavutettaisiin.

KW - traffic management

KW - transport system operation

KW - roadmap

KW - foresight

KW - vision

M3 - Report

T3 - VTT Working Papers

BT - Innovatiivisen liikennejärjestelmän operoinnin tiekartta

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Innamaa S, Aittoniemi E, Askola H, Kulmala R. Innovatiivisen liikennejärjestelmän operoinnin tiekartta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 28 p. (VTT Working Papers; No. 185).