Integroidut havainnollistamistekniikat yhdyskuntasuunnittelussa

Hilkka Lehtonen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa kuvataan uusien havainnollistamistekniikoiden kehittymistä ja kokeillaan niitä yhdyskuntasuunnittelun tehtäviin käyttäen vaihtoehtoisia teknisiä ratkaisuja. Tarkasteltavina ovat lähinnä videoilmakuvaus, erilaiset kuvasovitetekniikat ja kuvankäsittelyn mahdollisuudet. Tavoitteena on myös perspektiivisten sovitekuvien oikeellisuuden varmistaminen ja kuvien laadun parantaminen. Tutkimukseen liittyy viisi kokeilua, joissa kaikissa käytetään hyväksi videokuvausta. Tuusulantien suunnittelua palvelevaan kokeiluun sisältyy myös asiakaspalaute. Kiinnostavimpana uutena havainnollistamistekniikkana voidaan tutkimuksen perusteella pitää kuvankäsittelyä ja -muodostusta mikropohjaisilla videografiikkajärjestelmillä, joissa on videosyöttö ja -tallennus. Järjestelmät sopivat luonnostelevaan piirtämiseen ja erilaisten muutostoimenpiteiden havainnollistamiseen lähtötilanteen video- tai valokuvan toimiessa kuvarunkona. Lisämahdollisuuksia luo CAD-järjestelmien ja videografiikkajärjestelmien integrointi. Tekniikan käyttö vaatii jatkossa, että kehitetään kuvapankkeja, joihin tallennetaan muun muassa kasvillisuutta; tämän kuvaaminen on CAD-ohjelmissa ollut varsin puutteellista.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages115
ISBN (Print)951-38-3144-2
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number884
ISSN0358-5085

Keywords

  • urban planning
  • community development
  • image processing
  • photographic techniques
  • mapping

Cite this

Lehtonen, H. (1988). Integroidut havainnollistamistekniikat yhdyskuntasuunnittelussa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 884
Lehtonen, Hilkka. / Integroidut havainnollistamistekniikat yhdyskuntasuunnittelussa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 115 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 884).
@book{28cc92f6527f4cd4ae4344759163ec37,
title = "Integroidut havainnollistamistekniikat yhdyskuntasuunnittelussa",
abstract = "Tutkimuksessa kuvataan uusien havainnollistamistekniikoiden kehittymist{\"a} ja kokeillaan niit{\"a} yhdyskuntasuunnittelun teht{\"a}viin k{\"a}ytt{\"a}en vaihtoehtoisia teknisi{\"a} ratkaisuja. Tarkasteltavina ovat l{\"a}hinn{\"a} videoilmakuvaus, erilaiset kuvasovitetekniikat ja kuvank{\"a}sittelyn mahdollisuudet. Tavoitteena on my{\"o}s perspektiivisten sovitekuvien oikeellisuuden varmistaminen ja kuvien laadun parantaminen. Tutkimukseen liittyy viisi kokeilua, joissa kaikissa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n hyv{\"a}ksi videokuvausta. Tuusulantien suunnittelua palvelevaan kokeiluun sis{\"a}ltyy my{\"o}s asiakaspalaute. Kiinnostavimpana uutena havainnollistamistekniikkana voidaan tutkimuksen perusteella pit{\"a}{\"a} kuvank{\"a}sittely{\"a} ja -muodostusta mikropohjaisilla videografiikkaj{\"a}rjestelmill{\"a}, joissa on videosy{\"o}tt{\"o} ja -tallennus. J{\"a}rjestelm{\"a}t sopivat luonnostelevaan piirt{\"a}miseen ja erilaisten muutostoimenpiteiden havainnollistamiseen l{\"a}ht{\"o}tilanteen video- tai valokuvan toimiessa kuvarunkona. Lis{\"a}mahdollisuuksia luo CAD-j{\"a}rjestelmien ja videografiikkaj{\"a}rjestelmien integrointi. Tekniikan k{\"a}ytt{\"o} vaatii jatkossa, ett{\"a} kehitet{\"a}{\"a}n kuvapankkeja, joihin tallennetaan muun muassa kasvillisuutta; t{\"a}m{\"a}n kuvaaminen on CAD-ohjelmissa ollut varsin puutteellista.",
keywords = "urban planning, community development, image processing, photographic techniques, mapping",
author = "Hilkka Lehtonen",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3144-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "884",
address = "Finland",

}

Lehtonen, H 1988, Integroidut havainnollistamistekniikat yhdyskuntasuunnittelussa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 884, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Integroidut havainnollistamistekniikat yhdyskuntasuunnittelussa. / Lehtonen, Hilkka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 115 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 884).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Integroidut havainnollistamistekniikat yhdyskuntasuunnittelussa

AU - Lehtonen, Hilkka

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Tutkimuksessa kuvataan uusien havainnollistamistekniikoiden kehittymistä ja kokeillaan niitä yhdyskuntasuunnittelun tehtäviin käyttäen vaihtoehtoisia teknisiä ratkaisuja. Tarkasteltavina ovat lähinnä videoilmakuvaus, erilaiset kuvasovitetekniikat ja kuvankäsittelyn mahdollisuudet. Tavoitteena on myös perspektiivisten sovitekuvien oikeellisuuden varmistaminen ja kuvien laadun parantaminen. Tutkimukseen liittyy viisi kokeilua, joissa kaikissa käytetään hyväksi videokuvausta. Tuusulantien suunnittelua palvelevaan kokeiluun sisältyy myös asiakaspalaute. Kiinnostavimpana uutena havainnollistamistekniikkana voidaan tutkimuksen perusteella pitää kuvankäsittelyä ja -muodostusta mikropohjaisilla videografiikkajärjestelmillä, joissa on videosyöttö ja -tallennus. Järjestelmät sopivat luonnostelevaan piirtämiseen ja erilaisten muutostoimenpiteiden havainnollistamiseen lähtötilanteen video- tai valokuvan toimiessa kuvarunkona. Lisämahdollisuuksia luo CAD-järjestelmien ja videografiikkajärjestelmien integrointi. Tekniikan käyttö vaatii jatkossa, että kehitetään kuvapankkeja, joihin tallennetaan muun muassa kasvillisuutta; tämän kuvaaminen on CAD-ohjelmissa ollut varsin puutteellista.

AB - Tutkimuksessa kuvataan uusien havainnollistamistekniikoiden kehittymistä ja kokeillaan niitä yhdyskuntasuunnittelun tehtäviin käyttäen vaihtoehtoisia teknisiä ratkaisuja. Tarkasteltavina ovat lähinnä videoilmakuvaus, erilaiset kuvasovitetekniikat ja kuvankäsittelyn mahdollisuudet. Tavoitteena on myös perspektiivisten sovitekuvien oikeellisuuden varmistaminen ja kuvien laadun parantaminen. Tutkimukseen liittyy viisi kokeilua, joissa kaikissa käytetään hyväksi videokuvausta. Tuusulantien suunnittelua palvelevaan kokeiluun sisältyy myös asiakaspalaute. Kiinnostavimpana uutena havainnollistamistekniikkana voidaan tutkimuksen perusteella pitää kuvankäsittelyä ja -muodostusta mikropohjaisilla videografiikkajärjestelmillä, joissa on videosyöttö ja -tallennus. Järjestelmät sopivat luonnostelevaan piirtämiseen ja erilaisten muutostoimenpiteiden havainnollistamiseen lähtötilanteen video- tai valokuvan toimiessa kuvarunkona. Lisämahdollisuuksia luo CAD-järjestelmien ja videografiikkajärjestelmien integrointi. Tekniikan käyttö vaatii jatkossa, että kehitetään kuvapankkeja, joihin tallennetaan muun muassa kasvillisuutta; tämän kuvaaminen on CAD-ohjelmissa ollut varsin puutteellista.

KW - urban planning

KW - community development

KW - image processing

KW - photographic techniques

KW - mapping

M3 - Report

SN - 951-38-3144-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Integroidut havainnollistamistekniikat yhdyskuntasuunnittelussa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Lehtonen H. Integroidut havainnollistamistekniikat yhdyskuntasuunnittelussa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 115 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 884).