Integroitu tietokoneavusteinen rakennussuunnittelu

Bo-Christer Björk, Juhani Keppo

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tietokoneavusteinen rakennussuunnittelu on nopeasti yleistymässä kannattavissa osatehtävissä. Suunnittelun ja piirtämisen rutiinitoimintojen automatisoinnilla saavutettavat säästöt ovat kuitenkin vain yksi tietokoneavusteisen rakennussuunnittelun tarjoamista eduista. Merkittävämpää pitkällä tähtäimellä on koko rakennushankkeen tiedonhallinnan paraneminen. Tämä edellyttää kuitenkin integroitunutta tietokoneavusteista rakennussuunnittelua, jossa suunnittelun ja rakentamisen eri osapuolten ATK-järjestelmien välillä voidaan joustavasti siirtää tietoa. Integrointi on keskeinen keino suunnitteluviennin ja siten välillisesti koko rakennusviennin kilpailukyvyn parantamiseksi. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millä keinoilla rakennussuunnittelun ATK-toimintojen integrointia voidaan kehittää tietotekniikkaa hyödyntämällä. Integrointia voidaan kansallisella tasolla edistää tukemalla suunnittelutoimistojen yhteisiä CAD-järjestelmien hankintoja, ohjelmien ja tietokantojen kehitystyöllä, tutkimustyöllä, koesuunnittelulla ja standardoinnilla. Standardointi voi koskea sekä rakennusalan nimikkeistöjä, piirtämistapoja, työselityksiä että ATK-tekniikkaa. Rakennusalan tietokoneavusteisen tietopalvelun kehittämisessä on kaksi toisiaan tukevaa tehtävää: tietopalvelujen edellyttämän fyysisen tietoverkon rakentaminen sekä erillisten, jo olemassa olevien tietoaineistojen siirtäminen ATK-tietokantoihin. Esimerkkejä jälkimmäisistä ovat kustannus-, materiaali- ja yritystiedot, määräykset ja standardit. Tutkimuksen tuloksia ja sen yhteydessä tehtyjä yksityiskohtaisia projektiehdotuksia on hyödynnetty Rakennusalan CAD-neuvottelukunnan kolmivuotisen tutkimus- ja kehittämisohjelman laadinnassa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages150
ISBN (Print)951-38-1973-6
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number285
ISSN0358-5085

Keywords

  • computer-aided design
  • information systems
  • construction
  • buildings

Cite this

Björk, B-C., & Keppo, J. (1984). Integroitu tietokoneavusteinen rakennussuunnittelu. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 285
Björk, Bo-Christer ; Keppo, Juhani. / Integroitu tietokoneavusteinen rakennussuunnittelu. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 150 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 285).
@book{c2445eb82c594b4bbfa7407f9dda8411,
title = "Integroitu tietokoneavusteinen rakennussuunnittelu",
abstract = "Tietokoneavusteinen rakennussuunnittelu on nopeasti yleistym{\"a}ss{\"a} kannattavissa osateht{\"a}viss{\"a}. Suunnittelun ja piirt{\"a}misen rutiinitoimintojen automatisoinnilla saavutettavat s{\"a}{\"a}st{\"o}t ovat kuitenkin vain yksi tietokoneavusteisen rakennussuunnittelun tarjoamista eduista. Merkitt{\"a}v{\"a}mp{\"a}{\"a} pitk{\"a}ll{\"a} t{\"a}ht{\"a}imell{\"a} on koko rakennushankkeen tiedonhallinnan paraneminen. T{\"a}m{\"a} edellytt{\"a}{\"a} kuitenkin integroitunutta tietokoneavusteista rakennussuunnittelua, jossa suunnittelun ja rakentamisen eri osapuolten ATK-j{\"a}rjestelmien v{\"a}lill{\"a} voidaan joustavasti siirt{\"a}{\"a} tietoa. Integrointi on keskeinen keino suunnitteluviennin ja siten v{\"a}lillisesti koko rakennusviennin kilpailukyvyn parantamiseksi. Tutkimuksen tavoitteena oli selvitt{\"a}{\"a}, mill{\"a} keinoilla rakennussuunnittelun ATK-toimintojen integrointia voidaan kehitt{\"a}{\"a} tietotekniikkaa hy{\"o}dynt{\"a}m{\"a}ll{\"a}. Integrointia voidaan kansallisella tasolla edist{\"a}{\"a} tukemalla suunnittelutoimistojen yhteisi{\"a} CAD-j{\"a}rjestelmien hankintoja, ohjelmien ja tietokantojen kehitysty{\"o}ll{\"a}, tutkimusty{\"o}ll{\"a}, koesuunnittelulla ja standardoinnilla. Standardointi voi koskea sek{\"a} rakennusalan nimikkeist{\"o}j{\"a}, piirt{\"a}mistapoja, ty{\"o}selityksi{\"a} ett{\"a} ATK-tekniikkaa. Rakennusalan tietokoneavusteisen tietopalvelun kehitt{\"a}misess{\"a} on kaksi toisiaan tukevaa teht{\"a}v{\"a}{\"a}: tietopalvelujen edellytt{\"a}m{\"a}n fyysisen tietoverkon rakentaminen sek{\"a} erillisten, jo olemassa olevien tietoaineistojen siirt{\"a}minen ATK-tietokantoihin. Esimerkkej{\"a} j{\"a}lkimm{\"a}isist{\"a} ovat kustannus-, materiaali- ja yritystiedot, m{\"a}{\"a}r{\"a}ykset ja standardit. Tutkimuksen tuloksia ja sen yhteydess{\"a} tehtyj{\"a} yksityiskohtaisia projektiehdotuksia on hy{\"o}dynnetty Rakennusalan CAD-neuvottelukunnan kolmivuotisen tutkimus- ja kehitt{\"a}misohjelman laadinnassa.",
keywords = "computer-aided design, information systems, construction, buildings",
author = "Bo-Christer Bj{\"o}rk and Juhani Keppo",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1973-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "285",
address = "Finland",

}

Björk, B-C & Keppo, J 1984, Integroitu tietokoneavusteinen rakennussuunnittelu. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 285, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Integroitu tietokoneavusteinen rakennussuunnittelu. / Björk, Bo-Christer; Keppo, Juhani.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 150 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 285).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Integroitu tietokoneavusteinen rakennussuunnittelu

AU - Björk, Bo-Christer

AU - Keppo, Juhani

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Tietokoneavusteinen rakennussuunnittelu on nopeasti yleistymässä kannattavissa osatehtävissä. Suunnittelun ja piirtämisen rutiinitoimintojen automatisoinnilla saavutettavat säästöt ovat kuitenkin vain yksi tietokoneavusteisen rakennussuunnittelun tarjoamista eduista. Merkittävämpää pitkällä tähtäimellä on koko rakennushankkeen tiedonhallinnan paraneminen. Tämä edellyttää kuitenkin integroitunutta tietokoneavusteista rakennussuunnittelua, jossa suunnittelun ja rakentamisen eri osapuolten ATK-järjestelmien välillä voidaan joustavasti siirtää tietoa. Integrointi on keskeinen keino suunnitteluviennin ja siten välillisesti koko rakennusviennin kilpailukyvyn parantamiseksi. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millä keinoilla rakennussuunnittelun ATK-toimintojen integrointia voidaan kehittää tietotekniikkaa hyödyntämällä. Integrointia voidaan kansallisella tasolla edistää tukemalla suunnittelutoimistojen yhteisiä CAD-järjestelmien hankintoja, ohjelmien ja tietokantojen kehitystyöllä, tutkimustyöllä, koesuunnittelulla ja standardoinnilla. Standardointi voi koskea sekä rakennusalan nimikkeistöjä, piirtämistapoja, työselityksiä että ATK-tekniikkaa. Rakennusalan tietokoneavusteisen tietopalvelun kehittämisessä on kaksi toisiaan tukevaa tehtävää: tietopalvelujen edellyttämän fyysisen tietoverkon rakentaminen sekä erillisten, jo olemassa olevien tietoaineistojen siirtäminen ATK-tietokantoihin. Esimerkkejä jälkimmäisistä ovat kustannus-, materiaali- ja yritystiedot, määräykset ja standardit. Tutkimuksen tuloksia ja sen yhteydessä tehtyjä yksityiskohtaisia projektiehdotuksia on hyödynnetty Rakennusalan CAD-neuvottelukunnan kolmivuotisen tutkimus- ja kehittämisohjelman laadinnassa.

AB - Tietokoneavusteinen rakennussuunnittelu on nopeasti yleistymässä kannattavissa osatehtävissä. Suunnittelun ja piirtämisen rutiinitoimintojen automatisoinnilla saavutettavat säästöt ovat kuitenkin vain yksi tietokoneavusteisen rakennussuunnittelun tarjoamista eduista. Merkittävämpää pitkällä tähtäimellä on koko rakennushankkeen tiedonhallinnan paraneminen. Tämä edellyttää kuitenkin integroitunutta tietokoneavusteista rakennussuunnittelua, jossa suunnittelun ja rakentamisen eri osapuolten ATK-järjestelmien välillä voidaan joustavasti siirtää tietoa. Integrointi on keskeinen keino suunnitteluviennin ja siten välillisesti koko rakennusviennin kilpailukyvyn parantamiseksi. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millä keinoilla rakennussuunnittelun ATK-toimintojen integrointia voidaan kehittää tietotekniikkaa hyödyntämällä. Integrointia voidaan kansallisella tasolla edistää tukemalla suunnittelutoimistojen yhteisiä CAD-järjestelmien hankintoja, ohjelmien ja tietokantojen kehitystyöllä, tutkimustyöllä, koesuunnittelulla ja standardoinnilla. Standardointi voi koskea sekä rakennusalan nimikkeistöjä, piirtämistapoja, työselityksiä että ATK-tekniikkaa. Rakennusalan tietokoneavusteisen tietopalvelun kehittämisessä on kaksi toisiaan tukevaa tehtävää: tietopalvelujen edellyttämän fyysisen tietoverkon rakentaminen sekä erillisten, jo olemassa olevien tietoaineistojen siirtäminen ATK-tietokantoihin. Esimerkkejä jälkimmäisistä ovat kustannus-, materiaali- ja yritystiedot, määräykset ja standardit. Tutkimuksen tuloksia ja sen yhteydessä tehtyjä yksityiskohtaisia projektiehdotuksia on hyödynnetty Rakennusalan CAD-neuvottelukunnan kolmivuotisen tutkimus- ja kehittämisohjelman laadinnassa.

KW - computer-aided design

KW - information systems

KW - construction

KW - buildings

M3 - Report

SN - 951-38-1973-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Integroitu tietokoneavusteinen rakennussuunnittelu

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Björk B-C, Keppo J. Integroitu tietokoneavusteinen rakennussuunnittelu. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 150 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 285).