Älykkäät palvelut -teknologiatiekartta

Translated title of the contribution: Intelligent systems and services - roadmap

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tämä julkaisu on tulosta Älykkäät palvelut -teknologiatiekarttatyöstä vuonna 2003. Työryhmän koordinaattorina oli aluksi tutkimusprofessori Matti Hakala, VTT Tuotteet ja tuotanto, ja elo-syyskuun vaihteen jälkeen johtava tutkija, tekniikan tohtori Olli Ventä, VTT Tuotteet ja tuotanto. Julkaisun keskeinen sisältö on muodostunut syksyn 2003 muutaman intensiivisen workshopin ja muiden tilaisuuksien perusteella. - Palveluliiketoiminnan kehittämisen suurimmat haasteet liittyvät liiketoimintamallien kehittämiseen. Tekniikkaa on paljon olemassa, osittain yli sen tarpeen, mitä liiketoiminta laajasti ottaen on valmis lyhyellä tähtäimellä ottamaan käyttöön. Toisaalta tekniikkaa ei juuri ole kehitetty palvelu-liiketoimintalähtöisesti, tai tekniikan toimivuus on osoitettu vain yksittäisinä pilotteina. Kustannustehokkaaseen, tuotteisiin, työkaluihin ja referenssimalleihin perustuvaan, ammattimaiseen toteutustasoon pääsyyn vaaditaan vielä runsaasti ICT-kehitystyötä. - Palveluliiketoiminnan kehittämisen ohjaamisessa tulee muistaa, että sekä liiketoimintakonseptien ja -käytäntöjen että teknologioiden tulee edetä koherentisti vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa kehittyvät liiketoiminnat ja tekniikat monitoroinnin tasolle, vasta myöhemmin hajautetun operatiivisen tilan hallinnan tasolle. - Julkaisussa esitellään myös pragmaattinen metodi tuottaa teknologiatiekarttoja VTT-ympäristössä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages87
ISBN (Electronic)951-38-6465-0
ISBN (Print)951-38-6464-2
Publication statusPublished - 2004
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2243
ISSN1235-0605

Fingerprint

artificial intelligence

Keywords

  • technology roadmapping
  • industrial service business
  • reference modelling

Cite this

Ventä, O. (2004). Älykkäät palvelut -teknologiatiekartta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2243
Ventä, Olli. / Älykkäät palvelut -teknologiatiekartta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 87 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2243).
@book{cfa84cd8a1a844beafafdd91f033a561,
title = "{\"A}lykk{\"a}{\"a}t palvelut -teknologiatiekartta",
abstract = "T{\"a}m{\"a} julkaisu on tulosta {\"A}lykk{\"a}{\"a}t palvelut -teknologiatiekarttaty{\"o}st{\"a} vuonna 2003. Ty{\"o}ryhm{\"a}n koordinaattorina oli aluksi tutkimusprofessori Matti Hakala, VTT Tuotteet ja tuotanto, ja elo-syyskuun vaihteen j{\"a}lkeen johtava tutkija, tekniikan tohtori Olli Vent{\"a}, VTT Tuotteet ja tuotanto. Julkaisun keskeinen sis{\"a}lt{\"o} on muodostunut syksyn 2003 muutaman intensiivisen workshopin ja muiden tilaisuuksien perusteella. - Palveluliiketoiminnan kehitt{\"a}misen suurimmat haasteet liittyv{\"a}t liiketoimintamallien kehitt{\"a}miseen. Tekniikkaa on paljon olemassa, osittain yli sen tarpeen, mit{\"a} liiketoiminta laajasti ottaen on valmis lyhyell{\"a} t{\"a}ht{\"a}imell{\"a} ottamaan k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Toisaalta tekniikkaa ei juuri ole kehitetty palvelu-liiketoimintal{\"a}ht{\"o}isesti, tai tekniikan toimivuus on osoitettu vain yksitt{\"a}isin{\"a} pilotteina. Kustannustehokkaaseen, tuotteisiin, ty{\"o}kaluihin ja referenssimalleihin perustuvaan, ammattimaiseen toteutustasoon p{\"a}{\"a}syyn vaaditaan viel{\"a} runsaasti ICT-kehitysty{\"o}t{\"a}. - Palveluliiketoiminnan kehitt{\"a}misen ohjaamisessa tulee muistaa, ett{\"a} sek{\"a} liiketoimintakonseptien ja -k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}jen ett{\"a} teknologioiden tulee edet{\"a} koherentisti vaiheittain. Ensimm{\"a}isess{\"a} vaiheessa kehittyv{\"a}t liiketoiminnat ja tekniikat monitoroinnin tasolle, vasta my{\"o}hemmin hajautetun operatiivisen tilan hallinnan tasolle. - Julkaisussa esitell{\"a}{\"a}n my{\"o}s pragmaattinen metodi tuottaa teknologiatiekarttoja VTT-ymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a}.",
keywords = "technology roadmapping, industrial service business, reference modelling",
author = "Olli Vent{\"a}",
note = "Project code: G3SU00372",
year = "2004",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-6464-2",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2243",
address = "Finland",

}

Ventä, O 2004, Älykkäät palvelut -teknologiatiekartta. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2243, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Älykkäät palvelut -teknologiatiekartta. / Ventä, Olli.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 87 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2243).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Älykkäät palvelut -teknologiatiekartta

AU - Ventä, Olli

N1 - Project code: G3SU00372

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 - Tämä julkaisu on tulosta Älykkäät palvelut -teknologiatiekarttatyöstä vuonna 2003. Työryhmän koordinaattorina oli aluksi tutkimusprofessori Matti Hakala, VTT Tuotteet ja tuotanto, ja elo-syyskuun vaihteen jälkeen johtava tutkija, tekniikan tohtori Olli Ventä, VTT Tuotteet ja tuotanto. Julkaisun keskeinen sisältö on muodostunut syksyn 2003 muutaman intensiivisen workshopin ja muiden tilaisuuksien perusteella. - Palveluliiketoiminnan kehittämisen suurimmat haasteet liittyvät liiketoimintamallien kehittämiseen. Tekniikkaa on paljon olemassa, osittain yli sen tarpeen, mitä liiketoiminta laajasti ottaen on valmis lyhyellä tähtäimellä ottamaan käyttöön. Toisaalta tekniikkaa ei juuri ole kehitetty palvelu-liiketoimintalähtöisesti, tai tekniikan toimivuus on osoitettu vain yksittäisinä pilotteina. Kustannustehokkaaseen, tuotteisiin, työkaluihin ja referenssimalleihin perustuvaan, ammattimaiseen toteutustasoon pääsyyn vaaditaan vielä runsaasti ICT-kehitystyötä. - Palveluliiketoiminnan kehittämisen ohjaamisessa tulee muistaa, että sekä liiketoimintakonseptien ja -käytäntöjen että teknologioiden tulee edetä koherentisti vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa kehittyvät liiketoiminnat ja tekniikat monitoroinnin tasolle, vasta myöhemmin hajautetun operatiivisen tilan hallinnan tasolle. - Julkaisussa esitellään myös pragmaattinen metodi tuottaa teknologiatiekarttoja VTT-ympäristössä.

AB - Tämä julkaisu on tulosta Älykkäät palvelut -teknologiatiekarttatyöstä vuonna 2003. Työryhmän koordinaattorina oli aluksi tutkimusprofessori Matti Hakala, VTT Tuotteet ja tuotanto, ja elo-syyskuun vaihteen jälkeen johtava tutkija, tekniikan tohtori Olli Ventä, VTT Tuotteet ja tuotanto. Julkaisun keskeinen sisältö on muodostunut syksyn 2003 muutaman intensiivisen workshopin ja muiden tilaisuuksien perusteella. - Palveluliiketoiminnan kehittämisen suurimmat haasteet liittyvät liiketoimintamallien kehittämiseen. Tekniikkaa on paljon olemassa, osittain yli sen tarpeen, mitä liiketoiminta laajasti ottaen on valmis lyhyellä tähtäimellä ottamaan käyttöön. Toisaalta tekniikkaa ei juuri ole kehitetty palvelu-liiketoimintalähtöisesti, tai tekniikan toimivuus on osoitettu vain yksittäisinä pilotteina. Kustannustehokkaaseen, tuotteisiin, työkaluihin ja referenssimalleihin perustuvaan, ammattimaiseen toteutustasoon pääsyyn vaaditaan vielä runsaasti ICT-kehitystyötä. - Palveluliiketoiminnan kehittämisen ohjaamisessa tulee muistaa, että sekä liiketoimintakonseptien ja -käytäntöjen että teknologioiden tulee edetä koherentisti vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa kehittyvät liiketoiminnat ja tekniikat monitoroinnin tasolle, vasta myöhemmin hajautetun operatiivisen tilan hallinnan tasolle. - Julkaisussa esitellään myös pragmaattinen metodi tuottaa teknologiatiekarttoja VTT-ympäristössä.

KW - technology roadmapping

KW - industrial service business

KW - reference modelling

M3 - Report

SN - 951-38-6464-2

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Älykkäät palvelut -teknologiatiekartta

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Ventä O. Älykkäät palvelut -teknologiatiekartta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 87 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2243).