Rakennusten vesi- ja viemäriputkistojen vaurioiden selvitys

Translated title of the contribution: Investigation of pipe-line damages in buildings

Tuija Kaunisto

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Rakennusten vesi- ja viemärijohtojen ennenaikaiset vauriot aiheuttavat huomattavia kustannuksia. Varsinaisen putkivaurion korjaamisen lisäksi joudutaan usein kunnostamaan tai uusimaan vuotaneen veden vahingoittamia rakenteita. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) metallurgian laboratoriossa tutkitaan metalliputkien vauriota. Näiden toiineksiantotutkimuksien perusteella pyritään etsimään syitä ennenaikaisiin vaurioihin ja syyt tuntemalla esittämään keinoja niiden välttämiseksi. Vauriot tilastoidaan vauriotyypin sekä putkimateriaalin ja käyttökohteen mukaan. Suurin osa vaurioista oli itse putkessa ja vain pieni määrä osissa tai liitoskappaleissa. Lämpimän käyttöveden kupariputkistoissa oli tutkitussa aineistossa jonkin verran enemmän vaurioita kuin kylmävesijohdoissa, jotka ovat kuparia tai kuumasinkittyä terästä. Viemärien osuus oli näihin verrattuna pieni. Kylmävesijohtojen vaurioista pääosa oli teräsputkissa ja alle kolmasosa kupariputkissa. Tutkittujen putkien tai osien keskimääräinen käyttöikä ennen vaurioitumista oli alle kuusi vuotta eli selvästi alle odotetun kestoiän. Useimmat vauriot aiheutti korroosio. Mekaanisten ja teknisten vaurioiden määrä oli noin 4 % ja epäselvien tapausten määrä noin 7 %. Kupariputkien vuodoista noin puolet aiheutti sisäpinnan yleinen tai pistemäinen korroosio, jonka syynä oli käyttöveden huono tekninen laatu. Sinkittyjen teräsputkien vaurioista sisäpuolinen paikalliskorroosio aihetutti yli puolet. Vaurioiden syynä oli lähinnä putkien pituussuuntaisen hitsaussauman huono laatu. Huomattavassa osassa sisäpuolisen syöpymisen aiheuttamia vaurioita vesi todettiin analysoimalla metalleja syövyttäväksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages42
ISBN (Print)951-38-3926-5
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1198
ISSN0358-5085

Keywords

 • buildings
 • water pipes
 • pipes (tubes)
 • sewer pipes
 • metal pipe
 • sanitary engineering
 • corrosion
 • damage
 • copper alloys
 • pitting
 • galvanized materials
 • steels
 • welded joints
 • welded pipes
 • water analysis

Cite this

Kaunisto, T. (1991). Rakennusten vesi- ja viemäriputkistojen vaurioiden selvitys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1198
Kaunisto, Tuija. / Rakennusten vesi- ja viemäriputkistojen vaurioiden selvitys. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 42 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1198).
@book{fef286d011b64938b3b1024b542919b9,
title = "Rakennusten vesi- ja viem{\"a}riputkistojen vaurioiden selvitys",
abstract = "Rakennusten vesi- ja viem{\"a}rijohtojen ennenaikaiset vauriot aiheuttavat huomattavia kustannuksia. Varsinaisen putkivaurion korjaamisen lis{\"a}ksi joudutaan usein kunnostamaan tai uusimaan vuotaneen veden vahingoittamia rakenteita. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) metallurgian laboratoriossa tutkitaan metalliputkien vauriota. N{\"a}iden toiineksiantotutkimuksien perusteella pyrit{\"a}{\"a}n etsim{\"a}{\"a}n syit{\"a} ennenaikaisiin vaurioihin ja syyt tuntemalla esitt{\"a}m{\"a}{\"a}n keinoja niiden v{\"a}ltt{\"a}miseksi. Vauriot tilastoidaan vauriotyypin sek{\"a} putkimateriaalin ja k{\"a}ytt{\"o}kohteen mukaan. Suurin osa vaurioista oli itse putkessa ja vain pieni m{\"a}{\"a}r{\"a} osissa tai liitoskappaleissa. L{\"a}mpim{\"a}n k{\"a}ytt{\"o}veden kupariputkistoissa oli tutkitussa aineistossa jonkin verran enemm{\"a}n vaurioita kuin kylm{\"a}vesijohdoissa, jotka ovat kuparia tai kuumasinkitty{\"a} ter{\"a}st{\"a}. Viem{\"a}rien osuus oli n{\"a}ihin verrattuna pieni. Kylm{\"a}vesijohtojen vaurioista p{\"a}{\"a}osa oli ter{\"a}sputkissa ja alle kolmasosa kupariputkissa. Tutkittujen putkien tai osien keskim{\"a}{\"a}r{\"a}inen k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a} ennen vaurioitumista oli alle kuusi vuotta eli selv{\"a}sti alle odotetun kestoi{\"a}n. Useimmat vauriot aiheutti korroosio. Mekaanisten ja teknisten vaurioiden m{\"a}{\"a}r{\"a} oli noin 4 {\%} ja ep{\"a}selvien tapausten m{\"a}{\"a}r{\"a} noin 7 {\%}. Kupariputkien vuodoista noin puolet aiheutti sis{\"a}pinnan yleinen tai pistem{\"a}inen korroosio, jonka syyn{\"a} oli k{\"a}ytt{\"o}veden huono tekninen laatu. Sinkittyjen ter{\"a}sputkien vaurioista sis{\"a}puolinen paikalliskorroosio aihetutti yli puolet. Vaurioiden syyn{\"a} oli l{\"a}hinn{\"a} putkien pituussuuntaisen hitsaussauman huono laatu. Huomattavassa osassa sis{\"a}puolisen sy{\"o}pymisen aiheuttamia vaurioita vesi todettiin analysoimalla metalleja sy{\"o}vytt{\"a}v{\"a}ksi.",
keywords = "buildings, water pipes, pipes (tubes), sewer pipes, metal pipe, sanitary engineering, corrosion, damage, copper alloys, pitting, galvanized materials, steels, welded joints, welded pipes, water analysis",
author = "Tuija Kaunisto",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3926-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1198",
address = "Finland",

}

Kaunisto, T 1991, Rakennusten vesi- ja viemäriputkistojen vaurioiden selvitys. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1198, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Rakennusten vesi- ja viemäriputkistojen vaurioiden selvitys. / Kaunisto, Tuija.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 42 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1198).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Rakennusten vesi- ja viemäriputkistojen vaurioiden selvitys

AU - Kaunisto, Tuija

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Rakennusten vesi- ja viemärijohtojen ennenaikaiset vauriot aiheuttavat huomattavia kustannuksia. Varsinaisen putkivaurion korjaamisen lisäksi joudutaan usein kunnostamaan tai uusimaan vuotaneen veden vahingoittamia rakenteita. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) metallurgian laboratoriossa tutkitaan metalliputkien vauriota. Näiden toiineksiantotutkimuksien perusteella pyritään etsimään syitä ennenaikaisiin vaurioihin ja syyt tuntemalla esittämään keinoja niiden välttämiseksi. Vauriot tilastoidaan vauriotyypin sekä putkimateriaalin ja käyttökohteen mukaan. Suurin osa vaurioista oli itse putkessa ja vain pieni määrä osissa tai liitoskappaleissa. Lämpimän käyttöveden kupariputkistoissa oli tutkitussa aineistossa jonkin verran enemmän vaurioita kuin kylmävesijohdoissa, jotka ovat kuparia tai kuumasinkittyä terästä. Viemärien osuus oli näihin verrattuna pieni. Kylmävesijohtojen vaurioista pääosa oli teräsputkissa ja alle kolmasosa kupariputkissa. Tutkittujen putkien tai osien keskimääräinen käyttöikä ennen vaurioitumista oli alle kuusi vuotta eli selvästi alle odotetun kestoiän. Useimmat vauriot aiheutti korroosio. Mekaanisten ja teknisten vaurioiden määrä oli noin 4 % ja epäselvien tapausten määrä noin 7 %. Kupariputkien vuodoista noin puolet aiheutti sisäpinnan yleinen tai pistemäinen korroosio, jonka syynä oli käyttöveden huono tekninen laatu. Sinkittyjen teräsputkien vaurioista sisäpuolinen paikalliskorroosio aihetutti yli puolet. Vaurioiden syynä oli lähinnä putkien pituussuuntaisen hitsaussauman huono laatu. Huomattavassa osassa sisäpuolisen syöpymisen aiheuttamia vaurioita vesi todettiin analysoimalla metalleja syövyttäväksi.

AB - Rakennusten vesi- ja viemärijohtojen ennenaikaiset vauriot aiheuttavat huomattavia kustannuksia. Varsinaisen putkivaurion korjaamisen lisäksi joudutaan usein kunnostamaan tai uusimaan vuotaneen veden vahingoittamia rakenteita. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) metallurgian laboratoriossa tutkitaan metalliputkien vauriota. Näiden toiineksiantotutkimuksien perusteella pyritään etsimään syitä ennenaikaisiin vaurioihin ja syyt tuntemalla esittämään keinoja niiden välttämiseksi. Vauriot tilastoidaan vauriotyypin sekä putkimateriaalin ja käyttökohteen mukaan. Suurin osa vaurioista oli itse putkessa ja vain pieni määrä osissa tai liitoskappaleissa. Lämpimän käyttöveden kupariputkistoissa oli tutkitussa aineistossa jonkin verran enemmän vaurioita kuin kylmävesijohdoissa, jotka ovat kuparia tai kuumasinkittyä terästä. Viemärien osuus oli näihin verrattuna pieni. Kylmävesijohtojen vaurioista pääosa oli teräsputkissa ja alle kolmasosa kupariputkissa. Tutkittujen putkien tai osien keskimääräinen käyttöikä ennen vaurioitumista oli alle kuusi vuotta eli selvästi alle odotetun kestoiän. Useimmat vauriot aiheutti korroosio. Mekaanisten ja teknisten vaurioiden määrä oli noin 4 % ja epäselvien tapausten määrä noin 7 %. Kupariputkien vuodoista noin puolet aiheutti sisäpinnan yleinen tai pistemäinen korroosio, jonka syynä oli käyttöveden huono tekninen laatu. Sinkittyjen teräsputkien vaurioista sisäpuolinen paikalliskorroosio aihetutti yli puolet. Vaurioiden syynä oli lähinnä putkien pituussuuntaisen hitsaussauman huono laatu. Huomattavassa osassa sisäpuolisen syöpymisen aiheuttamia vaurioita vesi todettiin analysoimalla metalleja syövyttäväksi.

KW - buildings

KW - water pipes

KW - pipes (tubes)

KW - sewer pipes

KW - metal pipe

KW - sanitary engineering

KW - corrosion

KW - damage

KW - copper alloys

KW - pitting

KW - galvanized materials

KW - steels

KW - welded joints

KW - welded pipes

KW - water analysis

M3 - Report

SN - 951-38-3926-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Rakennusten vesi- ja viemäriputkistojen vaurioiden selvitys

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kaunisto T. Rakennusten vesi- ja viemäriputkistojen vaurioiden selvitys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 42 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1198).