Menestymisen näkymätön hinta: VTT, tutkimustoiminnan kaupallistuminen ja yhteiskunnallinen etu

Translated title of the contribution: Invisible price of success: VTT, commercialisation of research and societal benefits

Pirjo Kutinlahti, Kirsi Hyytinen

Research output: Contribution to conferenceOther conference contributionProfessional

Abstract

Esityksessä tarkastellaan VTT:n asemaa ja roolia elinkeinoelämää ja yhteiskuntaa palvelevana tutkimuslaitoksena. Tätä aihetta tarkastellaan kahdesta näkökulmasta: tutkimustulosten kaupalliseen hyödyntämiseen osallistumisen ja VTT:n yhteiskunnallisten vaikutusten kannalta. VTT on viime vuosina selkiyttänyt omia periaatteitaan ja toimintatapojaan tulosten ja keksintöjen suojaamisessa. IPR-politiikkansa mukaisesti VTT:llä syntyneet keksinnöt pyritään suojaamaan itse VTT:lle tärkeissä ydinteknologioissa ja vähemmän tärkeissä teknologioissa oikeudet luovutetaan asiakkaille. Kenen etua tämä politiikka palvelee ja millaisia ristiriitoja se mahdollisesti aiheuttaa VTT:n sisällä tai asiakkaiden kanssa? VTT:n yhteiskunnallisten vaikutusten näkökulmasta kysytään millaisia yhteiskunnallisia tehtäviä ja tavoitteita sillä on teollisuuden kilpailukyvyn tukemisen lisäksi? Miten VTT kykenee jatkossa edistämään yhteiskunnallisia päämääriä, jos sen toiminta ohjautuu yhä vahvemmin välittömästi elinkeinoelämää palvelevaan toimintaan?
Original languageFinnish
Number of pages13
Publication statusPublished - 2002
MoE publication typeNot Eligible
EventSosiologiapäivät "Vallan sosiologia" - Tampere, Finland
Duration: 15 Jun 200215 Jun 2002

Seminar

SeminarSosiologiapäivät "Vallan sosiologia"
CountryFinland
CityTampere
Period15/06/0215/06/02

Fingerprint

Valsartan
Technology Transfer

Keywords

  • Societal impacts of R&D activities
  • public research organisation

Cite this

Kutinlahti, P., & Hyytinen, K. (2002). Menestymisen näkymätön hinta: VTT, tutkimustoiminnan kaupallistuminen ja yhteiskunnallinen etu. Sosiologiapäivät "Vallan sosiologia", Tampere, Finland.
Kutinlahti, Pirjo ; Hyytinen, Kirsi. / Menestymisen näkymätön hinta : VTT, tutkimustoiminnan kaupallistuminen ja yhteiskunnallinen etu. Sosiologiapäivät "Vallan sosiologia", Tampere, Finland.13 p.
@conference{62423f8fb2f54784b68c633d7d4f170d,
title = "Menestymisen n{\"a}kym{\"a}t{\"o}n hinta: VTT, tutkimustoiminnan kaupallistuminen ja yhteiskunnallinen etu",
abstract = "Esityksess{\"a} tarkastellaan VTT:n asemaa ja roolia elinkeinoel{\"a}m{\"a}{\"a} ja yhteiskuntaa palvelevana tutkimuslaitoksena. T{\"a}t{\"a} aihetta tarkastellaan kahdesta n{\"a}k{\"o}kulmasta: tutkimustulosten kaupalliseen hy{\"o}dynt{\"a}miseen osallistumisen ja VTT:n yhteiskunnallisten vaikutusten kannalta. VTT on viime vuosina selkiytt{\"a}nyt omia periaatteitaan ja toimintatapojaan tulosten ja keksint{\"o}jen suojaamisessa. IPR-politiikkansa mukaisesti VTT:ll{\"a} syntyneet keksinn{\"o}t pyrit{\"a}{\"a}n suojaamaan itse VTT:lle t{\"a}rkeiss{\"a} ydinteknologioissa ja v{\"a}hemm{\"a}n t{\"a}rkeiss{\"a} teknologioissa oikeudet luovutetaan asiakkaille. Kenen etua t{\"a}m{\"a} politiikka palvelee ja millaisia ristiriitoja se mahdollisesti aiheuttaa VTT:n sis{\"a}ll{\"a} tai asiakkaiden kanssa? VTT:n yhteiskunnallisten vaikutusten n{\"a}k{\"o}kulmasta kysyt{\"a}{\"a}n millaisia yhteiskunnallisia teht{\"a}vi{\"a} ja tavoitteita sill{\"a} on teollisuuden kilpailukyvyn tukemisen lis{\"a}ksi? Miten VTT kykenee jatkossa edist{\"a}m{\"a}{\"a}n yhteiskunnallisia p{\"a}{\"a}m{\"a}{\"a}ri{\"a}, jos sen toiminta ohjautuu yh{\"a} vahvemmin v{\"a}litt{\"o}m{\"a}sti elinkeinoel{\"a}m{\"a}{\"a} palvelevaan toimintaan?",
keywords = "Societal impacts of R&D activities, public research organisation",
author = "Pirjo Kutinlahti and Kirsi Hyytinen",
note = "HUO: Kalvosarja Project code: P2SU00084 ; null ; Conference date: 15-06-2002 Through 15-06-2002",
year = "2002",
language = "Finnish",

}

Kutinlahti, P & Hyytinen, K 2002, 'Menestymisen näkymätön hinta: VTT, tutkimustoiminnan kaupallistuminen ja yhteiskunnallinen etu' Sosiologiapäivät "Vallan sosiologia", Tampere, Finland, 15/06/02 - 15/06/02, .

Menestymisen näkymätön hinta : VTT, tutkimustoiminnan kaupallistuminen ja yhteiskunnallinen etu. / Kutinlahti, Pirjo; Hyytinen, Kirsi.

2002. Sosiologiapäivät "Vallan sosiologia", Tampere, Finland.

Research output: Contribution to conferenceOther conference contributionProfessional

TY - CONF

T1 - Menestymisen näkymätön hinta

T2 - VTT, tutkimustoiminnan kaupallistuminen ja yhteiskunnallinen etu

AU - Kutinlahti, Pirjo

AU - Hyytinen, Kirsi

N1 - HUO: Kalvosarja Project code: P2SU00084

PY - 2002

Y1 - 2002

N2 - Esityksessä tarkastellaan VTT:n asemaa ja roolia elinkeinoelämää ja yhteiskuntaa palvelevana tutkimuslaitoksena. Tätä aihetta tarkastellaan kahdesta näkökulmasta: tutkimustulosten kaupalliseen hyödyntämiseen osallistumisen ja VTT:n yhteiskunnallisten vaikutusten kannalta. VTT on viime vuosina selkiyttänyt omia periaatteitaan ja toimintatapojaan tulosten ja keksintöjen suojaamisessa. IPR-politiikkansa mukaisesti VTT:llä syntyneet keksinnöt pyritään suojaamaan itse VTT:lle tärkeissä ydinteknologioissa ja vähemmän tärkeissä teknologioissa oikeudet luovutetaan asiakkaille. Kenen etua tämä politiikka palvelee ja millaisia ristiriitoja se mahdollisesti aiheuttaa VTT:n sisällä tai asiakkaiden kanssa? VTT:n yhteiskunnallisten vaikutusten näkökulmasta kysytään millaisia yhteiskunnallisia tehtäviä ja tavoitteita sillä on teollisuuden kilpailukyvyn tukemisen lisäksi? Miten VTT kykenee jatkossa edistämään yhteiskunnallisia päämääriä, jos sen toiminta ohjautuu yhä vahvemmin välittömästi elinkeinoelämää palvelevaan toimintaan?

AB - Esityksessä tarkastellaan VTT:n asemaa ja roolia elinkeinoelämää ja yhteiskuntaa palvelevana tutkimuslaitoksena. Tätä aihetta tarkastellaan kahdesta näkökulmasta: tutkimustulosten kaupalliseen hyödyntämiseen osallistumisen ja VTT:n yhteiskunnallisten vaikutusten kannalta. VTT on viime vuosina selkiyttänyt omia periaatteitaan ja toimintatapojaan tulosten ja keksintöjen suojaamisessa. IPR-politiikkansa mukaisesti VTT:llä syntyneet keksinnöt pyritään suojaamaan itse VTT:lle tärkeissä ydinteknologioissa ja vähemmän tärkeissä teknologioissa oikeudet luovutetaan asiakkaille. Kenen etua tämä politiikka palvelee ja millaisia ristiriitoja se mahdollisesti aiheuttaa VTT:n sisällä tai asiakkaiden kanssa? VTT:n yhteiskunnallisten vaikutusten näkökulmasta kysytään millaisia yhteiskunnallisia tehtäviä ja tavoitteita sillä on teollisuuden kilpailukyvyn tukemisen lisäksi? Miten VTT kykenee jatkossa edistämään yhteiskunnallisia päämääriä, jos sen toiminta ohjautuu yhä vahvemmin välittömästi elinkeinoelämää palvelevaan toimintaan?

KW - Societal impacts of R&D activities

KW - public research organisation

M3 - Other conference contribution

ER -

Kutinlahti P, Hyytinen K. Menestymisen näkymätön hinta: VTT, tutkimustoiminnan kaupallistuminen ja yhteiskunnallinen etu. 2002. Sosiologiapäivät "Vallan sosiologia", Tampere, Finland.