Isostaattisella kuumapuristuksella (HIP) valmistetun tuotteen laadunvalvonta

Pertti Auerkari, Ulla Mäkelä, Kari Vierimaa

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Isostaattisella kuumapuristuksella (hot isostatic pressing, HIP) saavutettaviin ominaisuuksiin vaikuttavat erityisesti HIP-käsitellyn kappaleen viat, koostumus ja mikrorakenne. Ne riippuvat lähtömateriaalista ja sen sekä huokoisuuden, säröjen tms. epäjatkuvuuskohtien jakautumisesta sekä tiivistettävän kappaleen suojaustavasta ja HIP-prosessin suoritustavasta. HIP-menetelmällä valmistettavan kappaleen huokoisuutta ja säröilyä pyritään selvittämään tiheysmittauksilla ja NDT-menetelmin. NDT-menetelminä voidaan käyttää radiografiaa, ultra-äänitestausta, pyörrevirtatestausta ja pintamenetelmiä. Mittamuutoksia todetaan tavanomaisilla dimensionaalisilla mittauksilla, mikrorakennetta määritetään metallografisin ja kideanalyyttisin menetelmin sekä kemiallista koostumusta ja epäpuhtauspitoisuuksia kemiallisin analyysein. Mekaanisia ja fysikaalisia ominaisuuksia testataan asianmukaisilla rikkovilla aineenkoetusmenetelmillä. Nykyisin isostaattisella kuumapuristuksella valmistetuille kappaleille tehdään paljon rikkovaa tarkastusta, koska pienen vikakoon vuoksi NDT-menetelmien käyttö on vaikeaa. Tulevaisuudessa HIP-tuotteiden luotettavuutta voidaan arvioida entistä paremmin käyttämällä erotuskykyisiä NDT-menetelmiä ja tilastolliseen murtumismekaniikkaan perustuvaa lähestymistapaa.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages29
  ISBN (Print)951-38-2756-9
  Publication statusPublished - 1987
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number653
  ISSN0358-5085

  Keywords

  • isostatic pressing
  • hot pressing
  • powder metallurgy
  • quality control

  Cite this

  Auerkari, P., Mäkelä, U., & Vierimaa, K. (1987). Isostaattisella kuumapuristuksella (HIP) valmistetun tuotteen laadunvalvonta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 653
  Auerkari, Pertti ; Mäkelä, Ulla ; Vierimaa, Kari. / Isostaattisella kuumapuristuksella (HIP) valmistetun tuotteen laadunvalvonta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 29 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 653).
  @book{f7b9aa43022c4f7aa9cd711b44ac6948,
  title = "Isostaattisella kuumapuristuksella (HIP) valmistetun tuotteen laadunvalvonta",
  abstract = "Isostaattisella kuumapuristuksella (hot isostatic pressing, HIP) saavutettaviin ominaisuuksiin vaikuttavat erityisesti HIP-k{\"a}sitellyn kappaleen viat, koostumus ja mikrorakenne. Ne riippuvat l{\"a}ht{\"o}materiaalista ja sen sek{\"a} huokoisuuden, s{\"a}r{\"o}jen tms. ep{\"a}jatkuvuuskohtien jakautumisesta sek{\"a} tiivistett{\"a}v{\"a}n kappaleen suojaustavasta ja HIP-prosessin suoritustavasta. HIP-menetelm{\"a}ll{\"a} valmistettavan kappaleen huokoisuutta ja s{\"a}r{\"o}ily{\"a} pyrit{\"a}{\"a}n selvitt{\"a}m{\"a}{\"a}n tiheysmittauksilla ja NDT-menetelmin. NDT-menetelmin{\"a} voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} radiografiaa, ultra-{\"a}{\"a}nitestausta, py{\"o}rrevirtatestausta ja pintamenetelmi{\"a}. Mittamuutoksia todetaan tavanomaisilla dimensionaalisilla mittauksilla, mikrorakennetta m{\"a}{\"a}ritet{\"a}{\"a}n metallografisin ja kideanalyyttisin menetelmin sek{\"a} kemiallista koostumusta ja ep{\"a}puhtauspitoisuuksia kemiallisin analyysein. Mekaanisia ja fysikaalisia ominaisuuksia testataan asianmukaisilla rikkovilla aineenkoetusmenetelmill{\"a}. Nykyisin isostaattisella kuumapuristuksella valmistetuille kappaleille tehd{\"a}{\"a}n paljon rikkovaa tarkastusta, koska pienen vikakoon vuoksi NDT-menetelmien k{\"a}ytt{\"o} on vaikeaa. Tulevaisuudessa HIP-tuotteiden luotettavuutta voidaan arvioida entist{\"a} paremmin k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} erotuskykyisi{\"a} NDT-menetelmi{\"a} ja tilastolliseen murtumismekaniikkaan perustuvaa l{\"a}hestymistapaa.",
  keywords = "isostatic pressing, hot pressing, powder metallurgy, quality control",
  author = "Pertti Auerkari and Ulla M{\"a}kel{\"a} and Kari Vierimaa",
  year = "1987",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-2756-9",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "653",
  address = "Finland",

  }

  Auerkari, P, Mäkelä, U & Vierimaa, K 1987, Isostaattisella kuumapuristuksella (HIP) valmistetun tuotteen laadunvalvonta. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 653, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Isostaattisella kuumapuristuksella (HIP) valmistetun tuotteen laadunvalvonta. / Auerkari, Pertti; Mäkelä, Ulla; Vierimaa, Kari.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 29 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 653).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Isostaattisella kuumapuristuksella (HIP) valmistetun tuotteen laadunvalvonta

  AU - Auerkari, Pertti

  AU - Mäkelä, Ulla

  AU - Vierimaa, Kari

  PY - 1987

  Y1 - 1987

  N2 - Isostaattisella kuumapuristuksella (hot isostatic pressing, HIP) saavutettaviin ominaisuuksiin vaikuttavat erityisesti HIP-käsitellyn kappaleen viat, koostumus ja mikrorakenne. Ne riippuvat lähtömateriaalista ja sen sekä huokoisuuden, säröjen tms. epäjatkuvuuskohtien jakautumisesta sekä tiivistettävän kappaleen suojaustavasta ja HIP-prosessin suoritustavasta. HIP-menetelmällä valmistettavan kappaleen huokoisuutta ja säröilyä pyritään selvittämään tiheysmittauksilla ja NDT-menetelmin. NDT-menetelminä voidaan käyttää radiografiaa, ultra-äänitestausta, pyörrevirtatestausta ja pintamenetelmiä. Mittamuutoksia todetaan tavanomaisilla dimensionaalisilla mittauksilla, mikrorakennetta määritetään metallografisin ja kideanalyyttisin menetelmin sekä kemiallista koostumusta ja epäpuhtauspitoisuuksia kemiallisin analyysein. Mekaanisia ja fysikaalisia ominaisuuksia testataan asianmukaisilla rikkovilla aineenkoetusmenetelmillä. Nykyisin isostaattisella kuumapuristuksella valmistetuille kappaleille tehdään paljon rikkovaa tarkastusta, koska pienen vikakoon vuoksi NDT-menetelmien käyttö on vaikeaa. Tulevaisuudessa HIP-tuotteiden luotettavuutta voidaan arvioida entistä paremmin käyttämällä erotuskykyisiä NDT-menetelmiä ja tilastolliseen murtumismekaniikkaan perustuvaa lähestymistapaa.

  AB - Isostaattisella kuumapuristuksella (hot isostatic pressing, HIP) saavutettaviin ominaisuuksiin vaikuttavat erityisesti HIP-käsitellyn kappaleen viat, koostumus ja mikrorakenne. Ne riippuvat lähtömateriaalista ja sen sekä huokoisuuden, säröjen tms. epäjatkuvuuskohtien jakautumisesta sekä tiivistettävän kappaleen suojaustavasta ja HIP-prosessin suoritustavasta. HIP-menetelmällä valmistettavan kappaleen huokoisuutta ja säröilyä pyritään selvittämään tiheysmittauksilla ja NDT-menetelmin. NDT-menetelminä voidaan käyttää radiografiaa, ultra-äänitestausta, pyörrevirtatestausta ja pintamenetelmiä. Mittamuutoksia todetaan tavanomaisilla dimensionaalisilla mittauksilla, mikrorakennetta määritetään metallografisin ja kideanalyyttisin menetelmin sekä kemiallista koostumusta ja epäpuhtauspitoisuuksia kemiallisin analyysein. Mekaanisia ja fysikaalisia ominaisuuksia testataan asianmukaisilla rikkovilla aineenkoetusmenetelmillä. Nykyisin isostaattisella kuumapuristuksella valmistetuille kappaleille tehdään paljon rikkovaa tarkastusta, koska pienen vikakoon vuoksi NDT-menetelmien käyttö on vaikeaa. Tulevaisuudessa HIP-tuotteiden luotettavuutta voidaan arvioida entistä paremmin käyttämällä erotuskykyisiä NDT-menetelmiä ja tilastolliseen murtumismekaniikkaan perustuvaa lähestymistapaa.

  KW - isostatic pressing

  KW - hot pressing

  KW - powder metallurgy

  KW - quality control

  M3 - Report

  SN - 951-38-2756-9

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Isostaattisella kuumapuristuksella (HIP) valmistetun tuotteen laadunvalvonta

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Auerkari P, Mäkelä U, Vierimaa K. Isostaattisella kuumapuristuksella (HIP) valmistetun tuotteen laadunvalvonta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 29 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 653).