Isostaattisella kuumapuristuksella (HIP) valmistetun tuotteen laadunvalvonta

Pertti Auerkari, Ulla Mäkelä, Kari Vierimaa

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Isostaattisella kuumapuristuksella (hot isostatic pressing, HIP) saavutettaviin ominaisuuksiin vaikuttavat erityisesti HIP-käsitellyn kappaleen viat, koostumus ja mikrorakenne. Ne riippuvat lähtömateriaalista ja sen sekä huokoisuuden, säröjen tms. epäjatkuvuuskohtien jakautumisesta sekä tiivistettävän kappaleen suojaustavasta ja HIP-prosessin suoritustavasta. HIP-menetelmällä valmistettavan kappaleen huokoisuutta ja säröilyä pyritään selvittämään tiheysmittauksilla ja NDT-menetelmin. NDT-menetelminä voidaan käyttää radiografiaa, ultra-äänitestausta, pyörrevirtatestausta ja pintamenetelmiä. Mittamuutoksia todetaan tavanomaisilla dimensionaalisilla mittauksilla, mikrorakennetta määritetään metallografisin ja kideanalyyttisin menetelmin sekä kemiallista koostumusta ja epäpuhtauspitoisuuksia kemiallisin analyysein. Mekaanisia ja fysikaalisia ominaisuuksia testataan asianmukaisilla rikkovilla aineenkoetusmenetelmillä. Nykyisin isostaattisella kuumapuristuksella valmistetuille kappaleille tehdään paljon rikkovaa tarkastusta, koska pienen vikakoon vuoksi NDT-menetelmien käyttö on vaikeaa. Tulevaisuudessa HIP-tuotteiden luotettavuutta voidaan arvioida entistä paremmin käyttämällä erotuskykyisiä NDT-menetelmiä ja tilastolliseen murtumismekaniikkaan perustuvaa lähestymistapaa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages29
ISBN (Print)951-38-2756-9
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number653
ISSN0358-5085

Keywords

  • isostatic pressing
  • hot pressing
  • powder metallurgy
  • quality control

Cite this

Auerkari, P., Mäkelä, U., & Vierimaa, K. (1987). Isostaattisella kuumapuristuksella (HIP) valmistetun tuotteen laadunvalvonta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 653
Auerkari, Pertti ; Mäkelä, Ulla ; Vierimaa, Kari. / Isostaattisella kuumapuristuksella (HIP) valmistetun tuotteen laadunvalvonta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 29 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 653).
@book{f7b9aa43022c4f7aa9cd711b44ac6948,
title = "Isostaattisella kuumapuristuksella (HIP) valmistetun tuotteen laadunvalvonta",
abstract = "Isostaattisella kuumapuristuksella (hot isostatic pressing, HIP) saavutettaviin ominaisuuksiin vaikuttavat erityisesti HIP-k{\"a}sitellyn kappaleen viat, koostumus ja mikrorakenne. Ne riippuvat l{\"a}ht{\"o}materiaalista ja sen sek{\"a} huokoisuuden, s{\"a}r{\"o}jen tms. ep{\"a}jatkuvuuskohtien jakautumisesta sek{\"a} tiivistett{\"a}v{\"a}n kappaleen suojaustavasta ja HIP-prosessin suoritustavasta. HIP-menetelm{\"a}ll{\"a} valmistettavan kappaleen huokoisuutta ja s{\"a}r{\"o}ily{\"a} pyrit{\"a}{\"a}n selvitt{\"a}m{\"a}{\"a}n tiheysmittauksilla ja NDT-menetelmin. NDT-menetelmin{\"a} voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} radiografiaa, ultra-{\"a}{\"a}nitestausta, py{\"o}rrevirtatestausta ja pintamenetelmi{\"a}. Mittamuutoksia todetaan tavanomaisilla dimensionaalisilla mittauksilla, mikrorakennetta m{\"a}{\"a}ritet{\"a}{\"a}n metallografisin ja kideanalyyttisin menetelmin sek{\"a} kemiallista koostumusta ja ep{\"a}puhtauspitoisuuksia kemiallisin analyysein. Mekaanisia ja fysikaalisia ominaisuuksia testataan asianmukaisilla rikkovilla aineenkoetusmenetelmill{\"a}. Nykyisin isostaattisella kuumapuristuksella valmistetuille kappaleille tehd{\"a}{\"a}n paljon rikkovaa tarkastusta, koska pienen vikakoon vuoksi NDT-menetelmien k{\"a}ytt{\"o} on vaikeaa. Tulevaisuudessa HIP-tuotteiden luotettavuutta voidaan arvioida entist{\"a} paremmin k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} erotuskykyisi{\"a} NDT-menetelmi{\"a} ja tilastolliseen murtumismekaniikkaan perustuvaa l{\"a}hestymistapaa.",
keywords = "isostatic pressing, hot pressing, powder metallurgy, quality control",
author = "Pertti Auerkari and Ulla M{\"a}kel{\"a} and Kari Vierimaa",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2756-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "653",
address = "Finland",

}

Auerkari, P, Mäkelä, U & Vierimaa, K 1987, Isostaattisella kuumapuristuksella (HIP) valmistetun tuotteen laadunvalvonta. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 653, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Isostaattisella kuumapuristuksella (HIP) valmistetun tuotteen laadunvalvonta. / Auerkari, Pertti; Mäkelä, Ulla; Vierimaa, Kari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 29 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 653).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Isostaattisella kuumapuristuksella (HIP) valmistetun tuotteen laadunvalvonta

AU - Auerkari, Pertti

AU - Mäkelä, Ulla

AU - Vierimaa, Kari

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Isostaattisella kuumapuristuksella (hot isostatic pressing, HIP) saavutettaviin ominaisuuksiin vaikuttavat erityisesti HIP-käsitellyn kappaleen viat, koostumus ja mikrorakenne. Ne riippuvat lähtömateriaalista ja sen sekä huokoisuuden, säröjen tms. epäjatkuvuuskohtien jakautumisesta sekä tiivistettävän kappaleen suojaustavasta ja HIP-prosessin suoritustavasta. HIP-menetelmällä valmistettavan kappaleen huokoisuutta ja säröilyä pyritään selvittämään tiheysmittauksilla ja NDT-menetelmin. NDT-menetelminä voidaan käyttää radiografiaa, ultra-äänitestausta, pyörrevirtatestausta ja pintamenetelmiä. Mittamuutoksia todetaan tavanomaisilla dimensionaalisilla mittauksilla, mikrorakennetta määritetään metallografisin ja kideanalyyttisin menetelmin sekä kemiallista koostumusta ja epäpuhtauspitoisuuksia kemiallisin analyysein. Mekaanisia ja fysikaalisia ominaisuuksia testataan asianmukaisilla rikkovilla aineenkoetusmenetelmillä. Nykyisin isostaattisella kuumapuristuksella valmistetuille kappaleille tehdään paljon rikkovaa tarkastusta, koska pienen vikakoon vuoksi NDT-menetelmien käyttö on vaikeaa. Tulevaisuudessa HIP-tuotteiden luotettavuutta voidaan arvioida entistä paremmin käyttämällä erotuskykyisiä NDT-menetelmiä ja tilastolliseen murtumismekaniikkaan perustuvaa lähestymistapaa.

AB - Isostaattisella kuumapuristuksella (hot isostatic pressing, HIP) saavutettaviin ominaisuuksiin vaikuttavat erityisesti HIP-käsitellyn kappaleen viat, koostumus ja mikrorakenne. Ne riippuvat lähtömateriaalista ja sen sekä huokoisuuden, säröjen tms. epäjatkuvuuskohtien jakautumisesta sekä tiivistettävän kappaleen suojaustavasta ja HIP-prosessin suoritustavasta. HIP-menetelmällä valmistettavan kappaleen huokoisuutta ja säröilyä pyritään selvittämään tiheysmittauksilla ja NDT-menetelmin. NDT-menetelminä voidaan käyttää radiografiaa, ultra-äänitestausta, pyörrevirtatestausta ja pintamenetelmiä. Mittamuutoksia todetaan tavanomaisilla dimensionaalisilla mittauksilla, mikrorakennetta määritetään metallografisin ja kideanalyyttisin menetelmin sekä kemiallista koostumusta ja epäpuhtauspitoisuuksia kemiallisin analyysein. Mekaanisia ja fysikaalisia ominaisuuksia testataan asianmukaisilla rikkovilla aineenkoetusmenetelmillä. Nykyisin isostaattisella kuumapuristuksella valmistetuille kappaleille tehdään paljon rikkovaa tarkastusta, koska pienen vikakoon vuoksi NDT-menetelmien käyttö on vaikeaa. Tulevaisuudessa HIP-tuotteiden luotettavuutta voidaan arvioida entistä paremmin käyttämällä erotuskykyisiä NDT-menetelmiä ja tilastolliseen murtumismekaniikkaan perustuvaa lähestymistapaa.

KW - isostatic pressing

KW - hot pressing

KW - powder metallurgy

KW - quality control

M3 - Report

SN - 951-38-2756-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Isostaattisella kuumapuristuksella (HIP) valmistetun tuotteen laadunvalvonta

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Auerkari P, Mäkelä U, Vierimaa K. Isostaattisella kuumapuristuksella (HIP) valmistetun tuotteen laadunvalvonta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 29 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 653).