Jäädytys-sulatusrasituksen vaikutus kloridien tunkeutumiseen betonissa

Miguel Ferreira, Hannele Kuosa, Markku Leivo, David Lange

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Tutkimuksessa betonin vaurioitumisesta jäädytys-sulatusilmiön vaikutuksesta on tehty useita edistysaskelia. Tästä huolimatta vaikutukset kloridien tunkeutumiseen betoniin ovat jääneet vähälle huomiolle. Jäädytys-sulatus vähentää suojabetonikerrosta pintarapautumisen johdosta (suolojen esiintyessä) ja muuttamalla betonin pinnan ja sisäisen rakenteen luonnetta halkeilemalla. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet synergisiä vaikutuksia jäädytys-sulatusrasituksen ja kloridien tunkeutumisen välillä (Leivo et al. 2011; Kuosa et al. 2014; Li 2009; Ferreira et al. 2013), mutta edistystä ei ole saavutettu ilmiöön liittyvien mekanismien kuvaamiseksi ja ymmärtämiseksi. Lisäksi vielä ei ymmärretä merkitystä betonisen infrastruktuurin säilyvyyteen ja käyttöikään. Tästä syystä käynnistettiin tutkimusprojekti kloridien betoniin tunkeutumisen vaikutusten selvittämiseksi. Tässä kaksi erilaista betonia altistettiin neljälle erilaiselle jäädytys-sulatus testisyklille ja kahdelle referenssiolosuhteelle. Tässä kirjoituksessa esitetään tutkimusprojektin alustavat tulokset.
Original languageFinnish
Pages (from-to)56-61
Number of pages6
JournalBetoni
Issue number2
Publication statusPublished - 2014
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Cite this

@article{1a06616a97264cdbb573e29faf86d385,
title = "J{\"a}{\"a}dytys-sulatusrasituksen vaikutus kloridien tunkeutumiseen betonissa",
abstract = "Tutkimuksessa betonin vaurioitumisesta j{\"a}{\"a}dytys-sulatusilmi{\"o}n vaikutuksesta on tehty useita edistysaskelia. T{\"a}st{\"a} huolimatta vaikutukset kloridien tunkeutumiseen betoniin ovat j{\"a}{\"a}neet v{\"a}h{\"a}lle huomiolle. J{\"a}{\"a}dytys-sulatus v{\"a}hent{\"a}{\"a} suojabetonikerrosta pintarapautumisen johdosta (suolojen esiintyess{\"a}) ja muuttamalla betonin pinnan ja sis{\"a}isen rakenteen luonnetta halkeilemalla. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet synergisi{\"a} vaikutuksia j{\"a}{\"a}dytys-sulatusrasituksen ja kloridien tunkeutumisen v{\"a}lill{\"a} (Leivo et al. 2011; Kuosa et al. 2014; Li 2009; Ferreira et al. 2013), mutta edistyst{\"a} ei ole saavutettu ilmi{\"o}{\"o}n liittyvien mekanismien kuvaamiseksi ja ymm{\"a}rt{\"a}miseksi. Lis{\"a}ksi viel{\"a} ei ymm{\"a}rret{\"a} merkityst{\"a} betonisen infrastruktuurin s{\"a}ilyvyyteen ja k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}{\"a}n. T{\"a}st{\"a} syyst{\"a} k{\"a}ynnistettiin tutkimusprojekti kloridien betoniin tunkeutumisen vaikutusten selvitt{\"a}miseksi. T{\"a}ss{\"a} kaksi erilaista betonia altistettiin nelj{\"a}lle erilaiselle j{\"a}{\"a}dytys-sulatus testisyklille ja kahdelle referenssiolosuhteelle. T{\"a}ss{\"a} kirjoituksessa esitet{\"a}{\"a}n tutkimusprojektin alustavat tulokset.",
author = "Miguel Ferreira and Hannele Kuosa and Markku Leivo and David Lange",
note = "Project code: 77218",
year = "2014",
language = "Finnish",
pages = "56--61",
journal = "Betoni",
issn = "1235-2136",
number = "2",

}

Jäädytys-sulatusrasituksen vaikutus kloridien tunkeutumiseen betonissa. / Ferreira, Miguel; Kuosa, Hannele; Leivo, Markku; Lange, David.

In: Betoni, No. 2, 2014, p. 56-61.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Jäädytys-sulatusrasituksen vaikutus kloridien tunkeutumiseen betonissa

AU - Ferreira, Miguel

AU - Kuosa, Hannele

AU - Leivo, Markku

AU - Lange, David

N1 - Project code: 77218

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Tutkimuksessa betonin vaurioitumisesta jäädytys-sulatusilmiön vaikutuksesta on tehty useita edistysaskelia. Tästä huolimatta vaikutukset kloridien tunkeutumiseen betoniin ovat jääneet vähälle huomiolle. Jäädytys-sulatus vähentää suojabetonikerrosta pintarapautumisen johdosta (suolojen esiintyessä) ja muuttamalla betonin pinnan ja sisäisen rakenteen luonnetta halkeilemalla. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet synergisiä vaikutuksia jäädytys-sulatusrasituksen ja kloridien tunkeutumisen välillä (Leivo et al. 2011; Kuosa et al. 2014; Li 2009; Ferreira et al. 2013), mutta edistystä ei ole saavutettu ilmiöön liittyvien mekanismien kuvaamiseksi ja ymmärtämiseksi. Lisäksi vielä ei ymmärretä merkitystä betonisen infrastruktuurin säilyvyyteen ja käyttöikään. Tästä syystä käynnistettiin tutkimusprojekti kloridien betoniin tunkeutumisen vaikutusten selvittämiseksi. Tässä kaksi erilaista betonia altistettiin neljälle erilaiselle jäädytys-sulatus testisyklille ja kahdelle referenssiolosuhteelle. Tässä kirjoituksessa esitetään tutkimusprojektin alustavat tulokset.

AB - Tutkimuksessa betonin vaurioitumisesta jäädytys-sulatusilmiön vaikutuksesta on tehty useita edistysaskelia. Tästä huolimatta vaikutukset kloridien tunkeutumiseen betoniin ovat jääneet vähälle huomiolle. Jäädytys-sulatus vähentää suojabetonikerrosta pintarapautumisen johdosta (suolojen esiintyessä) ja muuttamalla betonin pinnan ja sisäisen rakenteen luonnetta halkeilemalla. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet synergisiä vaikutuksia jäädytys-sulatusrasituksen ja kloridien tunkeutumisen välillä (Leivo et al. 2011; Kuosa et al. 2014; Li 2009; Ferreira et al. 2013), mutta edistystä ei ole saavutettu ilmiöön liittyvien mekanismien kuvaamiseksi ja ymmärtämiseksi. Lisäksi vielä ei ymmärretä merkitystä betonisen infrastruktuurin säilyvyyteen ja käyttöikään. Tästä syystä käynnistettiin tutkimusprojekti kloridien betoniin tunkeutumisen vaikutusten selvittämiseksi. Tässä kaksi erilaista betonia altistettiin neljälle erilaiselle jäädytys-sulatus testisyklille ja kahdelle referenssiolosuhteelle. Tässä kirjoituksessa esitetään tutkimusprojektin alustavat tulokset.

M3 - Article

SP - 56

EP - 61

JO - Betoni

JF - Betoni

SN - 1235-2136

IS - 2

ER -