Jäätasanteiden ja jääsaarien rakentamisen perusteet

Pekka Oksanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Vedessä kelluvia jäätasanteita, jotka on valmistettu luonnonjäätä keinotekoisesti paksuntamalla, ja meren pohjalla lepääviä, samalla tavalla valmistettuja jääsaaria on viime vuosina käytetty öljyn ja kaasun etsinnässä porausalustoina arktisilla vesialueilla. Tässä Tiedotteessa on kirjallisuuden perusteella tarkasteltu jäätasanteiden ja yksivuotisten jääsaarien suunnitteluperiaatteita ja rakentamistekniikkaa sekä niiden valmistus- ja käyttövaiheissa tarvittavia mittauksia. Monivuotisia jääsaaria ei ole toistaiseksi tehty eikä kirjallisuudessa esiinny niiden suunnitteluperiaatteita. Tiedotteessa on alustavasti selvitetty monivuotisille jääsaarille asetettavia vaatimuksia ja rakenne-esimerkkien avulla on esitetty suojausmahdollisuuksia lämpenemistä vastaan. Elementtimenetelmään perustuvaa tietokoneohjelmaa (ADINAT) käyttäen on laskennallisesti osoitettu, että jääsaari saadaan pysymään riittävän kylmänä kesäkauden yli mitoittamalla suojausrakenteet sopivasti ja jäähdyttämällä saarta tietyistä kohdista.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages58
ISBN (Print)951-38-1356-8
Publication statusPublished - 1981
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number53
ISSN0358-5085

Fingerprint

ice

Cite this

Oksanen, P. (1981). Jäätasanteiden ja jääsaarien rakentamisen perusteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 53
Oksanen, Pekka. / Jäätasanteiden ja jääsaarien rakentamisen perusteet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 53).
@book{c38f899b139b4834bf297bb73b8aee2d,
title = "J{\"a}{\"a}tasanteiden ja j{\"a}{\"a}saarien rakentamisen perusteet",
abstract = "Vedess{\"a} kelluvia j{\"a}{\"a}tasanteita, jotka on valmistettu luonnonj{\"a}{\"a}t{\"a} keinotekoisesti paksuntamalla, ja meren pohjalla lep{\"a}{\"a}vi{\"a}, samalla tavalla valmistettuja j{\"a}{\"a}saaria on viime vuosina k{\"a}ytetty {\"o}ljyn ja kaasun etsinn{\"a}ss{\"a} porausalustoina arktisilla vesialueilla. T{\"a}ss{\"a} Tiedotteessa on kirjallisuuden perusteella tarkasteltu j{\"a}{\"a}tasanteiden ja yksivuotisten j{\"a}{\"a}saarien suunnitteluperiaatteita ja rakentamistekniikkaa sek{\"a} niiden valmistus- ja k{\"a}ytt{\"o}vaiheissa tarvittavia mittauksia. Monivuotisia j{\"a}{\"a}saaria ei ole toistaiseksi tehty eik{\"a} kirjallisuudessa esiinny niiden suunnitteluperiaatteita. Tiedotteessa on alustavasti selvitetty monivuotisille j{\"a}{\"a}saarille asetettavia vaatimuksia ja rakenne-esimerkkien avulla on esitetty suojausmahdollisuuksia l{\"a}mpenemist{\"a} vastaan. Elementtimenetelm{\"a}{\"a}n perustuvaa tietokoneohjelmaa (ADINAT) k{\"a}ytt{\"a}en on laskennallisesti osoitettu, ett{\"a} j{\"a}{\"a}saari saadaan pysym{\"a}{\"a}n riitt{\"a}v{\"a}n kylm{\"a}n{\"a} kes{\"a}kauden yli mitoittamalla suojausrakenteet sopivasti ja j{\"a}{\"a}hdytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} saarta tietyist{\"a} kohdista.",
author = "Pekka Oksanen",
year = "1981",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1356-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "53",
address = "Finland",

}

Oksanen, P 1981, Jäätasanteiden ja jääsaarien rakentamisen perusteet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 53, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Jäätasanteiden ja jääsaarien rakentamisen perusteet. / Oksanen, Pekka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 53).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Jäätasanteiden ja jääsaarien rakentamisen perusteet

AU - Oksanen, Pekka

PY - 1981

Y1 - 1981

N2 - Vedessä kelluvia jäätasanteita, jotka on valmistettu luonnonjäätä keinotekoisesti paksuntamalla, ja meren pohjalla lepääviä, samalla tavalla valmistettuja jääsaaria on viime vuosina käytetty öljyn ja kaasun etsinnässä porausalustoina arktisilla vesialueilla. Tässä Tiedotteessa on kirjallisuuden perusteella tarkasteltu jäätasanteiden ja yksivuotisten jääsaarien suunnitteluperiaatteita ja rakentamistekniikkaa sekä niiden valmistus- ja käyttövaiheissa tarvittavia mittauksia. Monivuotisia jääsaaria ei ole toistaiseksi tehty eikä kirjallisuudessa esiinny niiden suunnitteluperiaatteita. Tiedotteessa on alustavasti selvitetty monivuotisille jääsaarille asetettavia vaatimuksia ja rakenne-esimerkkien avulla on esitetty suojausmahdollisuuksia lämpenemistä vastaan. Elementtimenetelmään perustuvaa tietokoneohjelmaa (ADINAT) käyttäen on laskennallisesti osoitettu, että jääsaari saadaan pysymään riittävän kylmänä kesäkauden yli mitoittamalla suojausrakenteet sopivasti ja jäähdyttämällä saarta tietyistä kohdista.

AB - Vedessä kelluvia jäätasanteita, jotka on valmistettu luonnonjäätä keinotekoisesti paksuntamalla, ja meren pohjalla lepääviä, samalla tavalla valmistettuja jääsaaria on viime vuosina käytetty öljyn ja kaasun etsinnässä porausalustoina arktisilla vesialueilla. Tässä Tiedotteessa on kirjallisuuden perusteella tarkasteltu jäätasanteiden ja yksivuotisten jääsaarien suunnitteluperiaatteita ja rakentamistekniikkaa sekä niiden valmistus- ja käyttövaiheissa tarvittavia mittauksia. Monivuotisia jääsaaria ei ole toistaiseksi tehty eikä kirjallisuudessa esiinny niiden suunnitteluperiaatteita. Tiedotteessa on alustavasti selvitetty monivuotisille jääsaarille asetettavia vaatimuksia ja rakenne-esimerkkien avulla on esitetty suojausmahdollisuuksia lämpenemistä vastaan. Elementtimenetelmään perustuvaa tietokoneohjelmaa (ADINAT) käyttäen on laskennallisesti osoitettu, että jääsaari saadaan pysymään riittävän kylmänä kesäkauden yli mitoittamalla suojausrakenteet sopivasti ja jäähdyttämällä saarta tietyistä kohdista.

M3 - Report

SN - 951-38-1356-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Jäätasanteiden ja jääsaarien rakentamisen perusteet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Oksanen P. Jäätasanteiden ja jääsaarien rakentamisen perusteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 53).