Jäätymisen ja sulamisen vaikutus bentoniitin ja bentoniittiseosten vedenjohtavuuteen. Kirjallisuusselvitys

Seppo Saarelainen, Harri Kivikoski

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tutkimuksessa selvitettiin kirjallisuuden perusteella hienorakeisesta maasta tehtyjen eristemateriaalien rakenteen ja vedenjohtavuuden muutoksia niiden jäätyessä ja sulaessa. Todettiin, että routivissa materiaaleissa syntyy saviaineksen kutistumisriski, joka johtaa vedenjohtavuuden kasvuun sulamisen jälkeen.. Kutistumisriskiä voidaan selvittää ainesten routivuus- ja kokoonpuristuvuusmääritysten ja jäätyneen vesipitoisuuden määritysten pavulla vedenjohtavuusmääritysten lisäksi.
  Original languageFinnish
  PublisherPosiva
  Number of pages52
  Publication statusPublished - 2002
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesPosivan työraportti
  Number2002-31

  Fingerprint

  bentonite
  permeability

  Cite this

  @book{91a89224bb2d43f3b4f0eac5a39c3f18,
  title = "J{\"a}{\"a}tymisen ja sulamisen vaikutus bentoniitin ja bentoniittiseosten vedenjohtavuuteen. Kirjallisuusselvitys",
  abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin kirjallisuuden perusteella hienorakeisesta maasta tehtyjen eristemateriaalien rakenteen ja vedenjohtavuuden muutoksia niiden j{\"a}{\"a}tyess{\"a} ja sulaessa. Todettiin, ett{\"a} routivissa materiaaleissa syntyy saviaineksen kutistumisriski, joka johtaa vedenjohtavuuden kasvuun sulamisen j{\"a}lkeen.. Kutistumisriski{\"a} voidaan selvitt{\"a}{\"a} ainesten routivuus- ja kokoonpuristuvuusm{\"a}{\"a}ritysten ja j{\"a}{\"a}tyneen vesipitoisuuden m{\"a}{\"a}ritysten pavulla vedenjohtavuusm{\"a}{\"a}ritysten lis{\"a}ksi.",
  author = "Seppo Saarelainen and Harri Kivikoski",
  year = "2002",
  language = "Finnish",
  series = "Posivan ty{\"o}raportti",
  publisher = "Posiva",
  number = "2002-31",
  address = "Finland",

  }

  Jäätymisen ja sulamisen vaikutus bentoniitin ja bentoniittiseosten vedenjohtavuuteen. Kirjallisuusselvitys. / Saarelainen, Seppo; Kivikoski, Harri.

  Posiva, 2002. 52 p. (Posivan työraportti; No. 2002-31).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Jäätymisen ja sulamisen vaikutus bentoniitin ja bentoniittiseosten vedenjohtavuuteen. Kirjallisuusselvitys

  AU - Saarelainen, Seppo

  AU - Kivikoski, Harri

  PY - 2002

  Y1 - 2002

  N2 - Tutkimuksessa selvitettiin kirjallisuuden perusteella hienorakeisesta maasta tehtyjen eristemateriaalien rakenteen ja vedenjohtavuuden muutoksia niiden jäätyessä ja sulaessa. Todettiin, että routivissa materiaaleissa syntyy saviaineksen kutistumisriski, joka johtaa vedenjohtavuuden kasvuun sulamisen jälkeen.. Kutistumisriskiä voidaan selvittää ainesten routivuus- ja kokoonpuristuvuusmääritysten ja jäätyneen vesipitoisuuden määritysten pavulla vedenjohtavuusmääritysten lisäksi.

  AB - Tutkimuksessa selvitettiin kirjallisuuden perusteella hienorakeisesta maasta tehtyjen eristemateriaalien rakenteen ja vedenjohtavuuden muutoksia niiden jäätyessä ja sulaessa. Todettiin, että routivissa materiaaleissa syntyy saviaineksen kutistumisriski, joka johtaa vedenjohtavuuden kasvuun sulamisen jälkeen.. Kutistumisriskiä voidaan selvittää ainesten routivuus- ja kokoonpuristuvuusmääritysten ja jäätyneen vesipitoisuuden määritysten pavulla vedenjohtavuusmääritysten lisäksi.

  M3 - Report

  T3 - Posivan työraportti

  BT - Jäätymisen ja sulamisen vaikutus bentoniitin ja bentoniittiseosten vedenjohtavuuteen. Kirjallisuusselvitys

  PB - Posiva

  ER -