Jäätymisen ja sulamisen vaikutus bentoniitin ja bentoniittiseosten vedenjohtavuuteen. Kirjallisuusselvitys

Seppo Saarelainen, Harri Kivikoski

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa selvitettiin kirjallisuuden perusteella hienorakeisesta maasta tehtyjen eristemateriaalien rakenteen ja vedenjohtavuuden muutoksia niiden jäätyessä ja sulaessa. Todettiin, että routivissa materiaaleissa syntyy saviaineksen kutistumisriski, joka johtaa vedenjohtavuuden kasvuun sulamisen jälkeen.. Kutistumisriskiä voidaan selvittää ainesten routivuus- ja kokoonpuristuvuusmääritysten ja jäätyneen vesipitoisuuden määritysten pavulla vedenjohtavuusmääritysten lisäksi.
Original languageFinnish
PublisherPosiva
Number of pages52
Publication statusPublished - 2002
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesPosiva Työraportti
Number2002-31

Fingerprint

bentonite
permeability

Cite this

@book{91a89224bb2d43f3b4f0eac5a39c3f18,
title = "J{\"a}{\"a}tymisen ja sulamisen vaikutus bentoniitin ja bentoniittiseosten vedenjohtavuuteen. Kirjallisuusselvitys",
abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin kirjallisuuden perusteella hienorakeisesta maasta tehtyjen eristemateriaalien rakenteen ja vedenjohtavuuden muutoksia niiden j{\"a}{\"a}tyess{\"a} ja sulaessa. Todettiin, ett{\"a} routivissa materiaaleissa syntyy saviaineksen kutistumisriski, joka johtaa vedenjohtavuuden kasvuun sulamisen j{\"a}lkeen.. Kutistumisriski{\"a} voidaan selvitt{\"a}{\"a} ainesten routivuus- ja kokoonpuristuvuusm{\"a}{\"a}ritysten ja j{\"a}{\"a}tyneen vesipitoisuuden m{\"a}{\"a}ritysten pavulla vedenjohtavuusm{\"a}{\"a}ritysten lis{\"a}ksi.",
author = "Seppo Saarelainen and Harri Kivikoski",
year = "2002",
language = "Finnish",
series = "Posiva Ty{\"o}raportti",
publisher = "Posiva",
number = "2002-31",
address = "Finland",

}

Jäätymisen ja sulamisen vaikutus bentoniitin ja bentoniittiseosten vedenjohtavuuteen. Kirjallisuusselvitys. / Saarelainen, Seppo; Kivikoski, Harri.

Posiva , 2002. 52 p. (Posiva Työraportti; No. 2002-31).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Jäätymisen ja sulamisen vaikutus bentoniitin ja bentoniittiseosten vedenjohtavuuteen. Kirjallisuusselvitys

AU - Saarelainen, Seppo

AU - Kivikoski, Harri

PY - 2002

Y1 - 2002

N2 - Tutkimuksessa selvitettiin kirjallisuuden perusteella hienorakeisesta maasta tehtyjen eristemateriaalien rakenteen ja vedenjohtavuuden muutoksia niiden jäätyessä ja sulaessa. Todettiin, että routivissa materiaaleissa syntyy saviaineksen kutistumisriski, joka johtaa vedenjohtavuuden kasvuun sulamisen jälkeen.. Kutistumisriskiä voidaan selvittää ainesten routivuus- ja kokoonpuristuvuusmääritysten ja jäätyneen vesipitoisuuden määritysten pavulla vedenjohtavuusmääritysten lisäksi.

AB - Tutkimuksessa selvitettiin kirjallisuuden perusteella hienorakeisesta maasta tehtyjen eristemateriaalien rakenteen ja vedenjohtavuuden muutoksia niiden jäätyessä ja sulaessa. Todettiin, että routivissa materiaaleissa syntyy saviaineksen kutistumisriski, joka johtaa vedenjohtavuuden kasvuun sulamisen jälkeen.. Kutistumisriskiä voidaan selvittää ainesten routivuus- ja kokoonpuristuvuusmääritysten ja jäätyneen vesipitoisuuden määritysten pavulla vedenjohtavuusmääritysten lisäksi.

M3 - Report

T3 - Posiva Työraportti

BT - Jäätymisen ja sulamisen vaikutus bentoniitin ja bentoniittiseosten vedenjohtavuuteen. Kirjallisuusselvitys

PB - Posiva

ER -