Jännityskorroosiosäröjen ultraäänitutkimus

Pauli Särkiniemi, Pentti Kauppinen, Harri Jeskanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Jännityskorroosiosäröjen tutkimiseen on kehitetty useita erilaisia ultraäänitekniikoita, joista osa sopii vain särojen etsintään ja toisia voidaan käyttää myös säröjen koon määritykseen. Tärkeimpiä käytettäviä tekniikoita ovat erilaiset ultraäänen diffraktioon perustuvat tekniikat, kuten TOFT (Time-of-flight technique), SPOT (Satellite-pulse-observation technique) ja PET (Peak-echo-technique), sekä aaltomuodonmuutokseen ja ryömintäaaltojen hyväksikäyttöön perustuvat tekniikat. Julkaisussa käsitellään em. tekniikoiden käyttöä jännityskorroosiosäröjen tutkimiseen ja selvitetään jännityskorroosiosärojen testaukseen liittyviä ongelmia. Myös jännityskorroosion esiintymiseen vaikuttavia tekijöitä selvitetään lyhyesti.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages60
ISBN (Print)951-38-2869-7
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number703
ISSN0358-5085

Fingerprint

corrosion
cracking
ultrasonics
methodology

Keywords

  • ultrasonic tests
  • cracks
  • stress corrosion

Cite this

Särkiniemi, P., Kauppinen, P., & Jeskanen, H. (1987). Jännityskorroosiosäröjen ultraäänitutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 703
Särkiniemi, Pauli ; Kauppinen, Pentti ; Jeskanen, Harri. / Jännityskorroosiosäröjen ultraäänitutkimus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 703).
@book{a46178d82ee8421e8b0955147f19fd56,
title = "J{\"a}nnityskorroosios{\"a}r{\"o}jen ultra{\"a}{\"a}nitutkimus",
abstract = "J{\"a}nnityskorroosios{\"a}r{\"o}jen tutkimiseen on kehitetty useita erilaisia ultra{\"a}{\"a}nitekniikoita, joista osa sopii vain s{\"a}rojen etsint{\"a}{\"a}n ja toisia voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} my{\"o}s s{\"a}r{\"o}jen koon m{\"a}{\"a}ritykseen. T{\"a}rkeimpi{\"a} k{\"a}ytett{\"a}vi{\"a} tekniikoita ovat erilaiset ultra{\"a}{\"a}nen diffraktioon perustuvat tekniikat, kuten TOFT (Time-of-flight technique), SPOT (Satellite-pulse-observation technique) ja PET (Peak-echo-technique), sek{\"a} aaltomuodonmuutokseen ja ry{\"o}mint{\"a}aaltojen hyv{\"a}ksik{\"a}ytt{\"o}{\"o}n perustuvat tekniikat. Julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n em. tekniikoiden k{\"a}ytt{\"o}{\"a} j{\"a}nnityskorroosios{\"a}r{\"o}jen tutkimiseen ja selvitet{\"a}{\"a}n j{\"a}nnityskorroosios{\"a}rojen testaukseen liittyvi{\"a} ongelmia. My{\"o}s j{\"a}nnityskorroosion esiintymiseen vaikuttavia tekij{\"o}it{\"a} selvitet{\"a}{\"a}n lyhyesti.",
keywords = "ultrasonic tests, cracks, stress corrosion",
author = "Pauli S{\"a}rkiniemi and Pentti Kauppinen and Harri Jeskanen",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2869-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "703",
address = "Finland",

}

Särkiniemi, P, Kauppinen, P & Jeskanen, H 1987, Jännityskorroosiosäröjen ultraäänitutkimus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 703, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Jännityskorroosiosäröjen ultraäänitutkimus. / Särkiniemi, Pauli; Kauppinen, Pentti; Jeskanen, Harri.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 703).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Jännityskorroosiosäröjen ultraäänitutkimus

AU - Särkiniemi, Pauli

AU - Kauppinen, Pentti

AU - Jeskanen, Harri

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Jännityskorroosiosäröjen tutkimiseen on kehitetty useita erilaisia ultraäänitekniikoita, joista osa sopii vain särojen etsintään ja toisia voidaan käyttää myös säröjen koon määritykseen. Tärkeimpiä käytettäviä tekniikoita ovat erilaiset ultraäänen diffraktioon perustuvat tekniikat, kuten TOFT (Time-of-flight technique), SPOT (Satellite-pulse-observation technique) ja PET (Peak-echo-technique), sekä aaltomuodonmuutokseen ja ryömintäaaltojen hyväksikäyttöön perustuvat tekniikat. Julkaisussa käsitellään em. tekniikoiden käyttöä jännityskorroosiosäröjen tutkimiseen ja selvitetään jännityskorroosiosärojen testaukseen liittyviä ongelmia. Myös jännityskorroosion esiintymiseen vaikuttavia tekijöitä selvitetään lyhyesti.

AB - Jännityskorroosiosäröjen tutkimiseen on kehitetty useita erilaisia ultraäänitekniikoita, joista osa sopii vain särojen etsintään ja toisia voidaan käyttää myös säröjen koon määritykseen. Tärkeimpiä käytettäviä tekniikoita ovat erilaiset ultraäänen diffraktioon perustuvat tekniikat, kuten TOFT (Time-of-flight technique), SPOT (Satellite-pulse-observation technique) ja PET (Peak-echo-technique), sekä aaltomuodonmuutokseen ja ryömintäaaltojen hyväksikäyttöön perustuvat tekniikat. Julkaisussa käsitellään em. tekniikoiden käyttöä jännityskorroosiosäröjen tutkimiseen ja selvitetään jännityskorroosiosärojen testaukseen liittyviä ongelmia. Myös jännityskorroosion esiintymiseen vaikuttavia tekijöitä selvitetään lyhyesti.

KW - ultrasonic tests

KW - cracks

KW - stress corrosion

M3 - Report

SN - 951-38-2869-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Jännityskorroosiosäröjen ultraäänitutkimus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Särkiniemi P, Kauppinen P, Jeskanen H. Jännityskorroosiosäröjen ultraäänitutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 703).